Finlandssvenska konsumenter

Finlandssvenska konsumenter Gruppen vill samverka för att få en förändring i hur en del företag här i Finland behandlar oss språkligt som konsumenter. Vi vill bli behandlade likvärdigt med finskspråkiga konsumenter.
(5)

Gruppen vill samverka för att få en förändring i hur en del företag här i Finland behandlar oss språkligt som konsumenter. Många företag har inga nätsidor på svenska utan bara på finska eller så är sidorna på finska och engelska. Detta upplever vi som en direkt förolämpning mot oss som konsumenter. Dessa företag annonserar tydligt med sina nätsidor att de inte vill ha oss som kunder och inte behöver våra pengar. Dessa företag skall inte heller få våra pengar för det brukar alltid finnas andra företag som inte upplever oss som en belastning utan som en välkommen kundgrupp genom att välkomna oss som kunder på vårt eget modersmål. Vi skall göra varandra och andra uppmärksammade om dessa företag, både de som uppskattar oss som kunder och de som inte önskar oss som sina kunder. Många företag i Finland vill också genom sina produktförpackningar signalera att vi finlandssvenskar är mindre värda eller har en betydligt bättre syn än våra finskspråkiga vänner genom att den svenska texten trycks med betydligt mindre bokstäver än den finska och dessutom ofta göms undan på ett ställe på förpackningen där den knappt syns. En del har till och med ingenting på svenska på sina förpackningar och visar därmed tydligt sin ovilja mot våra pengar. De behöver det inte heller för vi kommer att bojkotta alla dessa produkter så länge som tillverkarna anser oss mindre värda. Så här har det inte alltid varit utan detta är en trend som vuxit sig allt starkare de senaste 20 åren. Denna trend vill vi nu bryta och få en förändring i stånd. Utan reaktioner har det blivit så som det är nu men vi är tillräckligt många och kan få detta ändrat om vi alla agerar och visar att vi finns minsann!

09/07/2019

Hej alla finlandssvenska konsumenter,
Det ser ut som FB har gått och ändrat på sidan så att era egna inlägg på sidan inte syns. Jag har just försökt med inställningarna hitta vad som är fel men lyckades inte hitta vad det beror på. Vi hoppas kunna lösa det här inom kort så att ni alla, när ni så vill, kan göra egna inlägg här på sidan och som också är synliga för alla och inte enbart oss admin.

09/07/2019
Simon

Hur har det fungerat med svenskan på Lokaltapiola för er andra?

Är det någon annan än jag som har haft problem med att få svensk service hos Lokaltapiola huvudstadsregionen på sistone? Telefonservicen erbjuder tydligen bara finsk service och via webtjänstens meddelandekanal har jag inte fått svar på två dagar.

Ett svenskt företag till som slopar svenskan, med den gamla visan om att det blir för dyrt. Skriv gärna till Byggmax så ...
26/05/2019
Byggmax slopar skyltar på svenska – "Det är en kostnadsfråga"

Ett svenskt företag till som slopar svenskan, med den gamla visan om att det blir för dyrt. Skriv gärna till Byggmax så de inser vilket misstag de gjort, även till moderbolaget i Sverige

Trävaruhuset Byggmax har förnyat sina skyltar i butiken och har slopat svenskan. Orsakerna är två enligt företaget: texten blir oläslig och är en kostnadsfråga.

Och vi undrar vem som ska bo i parken.
22/05/2019

Och vi undrar vem som ska bo i parken.

Vi väntar med spänning hur den bosatta parken skall se ut i Mattby.

11/04/2019

Fått följande svar från Finnkino gällande svensk service, som för tillfället verkar obefintlig:
Tack för era värdefulla synpunkter. Vi har inte slutat med svenskspråkig service. Vi beklagar att vi inte har lyckats erbjuda nättjänster på svenska. Vi har förberett den svenskspråkiga tjänsten redan en tid, men pga olika system- och resursutmaningar, har vi inte lyckats komma i mål än. Vi strävar till att publicera nättjänsterna på svenska så fort som möjligt. I tillägg kommer vi att uppdatera skyltarna i våra biografer på svenska. Vår kundtjänst kommer fortsättningsvis att betjäna er på svenska. Vi önskar er en trevlig biografvår.

29/03/2019
Tankesmedjan Agenda - Ajatushautomo Agenda

Stå upp för svenskan. Dela gärna detta. Vi måste ju få kalla det rasism, eller hur?

Utskällningar på jobbet, hot av poliser och läkare som inte tar dina krämpor på allvar. Detta är #FinlandssvenskVardag. Vi fick in över tretusen berättelser om hur verkligheten ser ut för svenskspråkiga i Finland just nu. Sex finlandssvenska profiler ställde upp och läste in dessa berättelser.
🤭👮🏻‍♂️👩🏼‍⚕️👨🏽‍💼
Tack till författaren Kaj Korkea-aho, influencern Rebecka Forsberg , skådespelaren Siri Fagerudd , komikern och TV-profilen Janne Grönroos , fotbollsspelaren Anna Westerlund och friidrottaren Alina Strömberg som lånade ut sina röster.
🆘🆘🆘
Har du en liknande berättelse? Dela med dig av den under hashtaggen #FinlandssvenskVardag. Tillsammans blir våra röster hörda.

Du hittar fler berättelser på agenda.fi.

Så fint om man nu får tala mer svenska på Stockmann 🇸🇪🇫🇮 Man undrar ändå vad de flaggor Stockmanns personal redan burit ...
15/01/2019
Stockmanns personal vill tala svenska – "Det räcker med god vilja och intresse"

Så fint om man nu får tala mer svenska på Stockmann 🇸🇪🇫🇮 Man undrar ändå vad de flaggor Stockmanns personal redan burit varit till för. Det känns att det blivit mer tunt med svenska flaggor och en sådan har inte alltid garanterat ett svenskt bemötande

Varuhuset Stockmann går med i kampanjen Tala gärna svenska med mig. Sedan årsskiftet har personalen kunnat utrusta sig med det runda pinset som signalerar att bäraren är villig att tala svenska.

En ful lek eller bara ett kul fel?
07/01/2019

En ful lek eller bara ett kul fel?

Fazers nya choklad är ful på lek...?? 🤔

Nick talar gärna svenska med kunderna - alla butiker betalar inte för språktillägg
19/11/2018
Nick talar gärna svenska med kunderna - alla butiker betalar inte för språktillägg

Nick talar gärna svenska med kunderna - alla butiker betalar inte för språktillägg

När Nick Myllymäki sitter i kassan i K-butiken i Hagnäs i Helsingfors kan man bli överraskad. Han har nämligen ett ovanligt gott språköra och kan de flesta gångerna lista ut om du är finlandssvensk bara på ditt sätt att säga "hej" eller "hei".

19/11/2018

Christian Forsberg: Lidl säljer Hummus med paprika där informationen på förpackningen ges enbart på finska vilket vi märkte först hemma. När varan fördes tillbaka tillkallades en kort butiksföreståndare som blev uppmärksamgjord om saken. Hon talade ingen svenska och dålig finska men blev på engelska upplyst om att Lidl bryter mot lag och förordning med den dumpade svenskan. Denna hummus saluförs av ”Lidl Sverige” (!) och ”Lidl Suomi” enligt förpackningen som anger Vitakrone som tillverkare.

Glad Svenska dagen! Tänk om man fick se fler pins av det här slaget i servicebranchen eller varför inte på gatan så vi s...
06/11/2018

Glad Svenska dagen! Tänk om man fick se fler pins av det här slaget i servicebranchen eller varför inte på gatan så vi svensktalande kunde säga morjens till varandra 😀?

I Turun Sanomat idag! Glad Svenska dagen, beställ din egen ”Tala gärna svenska med mig”-pins på samarbetsforum.fi eller hämta från nåt av Luckans kontor! Jotta olisi helpompaa puhua ja kuunnella-också på svenska. #talagärnasvenskamedmig #molempiparempi

22/10/2018

Hur skulle nu sakerna kunna bli bättre här i Finland när till och med Ålandsmejerierna skäms för sitt eget språk?
De kör med stor stil på finska och en miniatyr på svenska på sina ostförpackningar!
Det vore på tiden att finlandssvenska företag och rikssvenska sådana började använda sig av jämnstor stil på bägge språken. När skall det gå hem för dem? Talade en gång med en finlandssvensk marknadsförare som på fullt allvar påstod att man får inte synliggöra svenskan på förpackningar. Då skulle finnar inte köpa produkten, påstod hon. Dessa finnar skulle ju ha svultit ihjäl ännu för 30 år sedan om hennes påstående skulle ha varit sant. Då var svenskan överallt med jämnstor stil på alla förpackningar. Dessutom finns det massor med exempel på förpackningar även i dag som kör med jämnstor stil. Dessutom säljer dessa precis lika bra. Annars skulle de inte stå i hyllorna.
Tyvärr tycks denna okunskap finnas hos alltför många finlandssvenska marknadsförare. Skriv till alla sådana företag och påtala denna förnedring av oss svenskar i Finland och om inget händer, börja bojkotta deras produkter tills en ändring kommer.

15/10/2018

Många av er minns säkert hur sockerpaketen från Finska socker såg ut på 1960- och 1970-talen. Hushållssockret med rött och vitt och en stiliserad sockertopp i blått.
Nu ha Dansukker som för ett antal år sedan köpte upp alla sina konkurrenter i Norden, gjort om saken. Det är en förpackning som skall få oss att känna nostalgi i igenkännandet av det gamla utseendet.
Nu är det bara en sak som inte alls stämmer in här om det skall vara en kopia från "gamla goda tider". Den nygamla förpackningen är i stort sett enbart på finska! Den svenska texten återigen med mikroskopisk stil.
I den ursprungliga stod texten på ena bredsidan enbart på finska och på den motsatta sidan enbart på svenska i exakt samma storlek. Tyvärr är det många bolag som i dag tror att man i Finland inte kan sälja något ifall den svenska texten är identisk stor med den finska. Detta har inget med verkligheten att göra eftersom det ännu existerar bolag som behandlar bägge nationalspråken jämlikt och deras produkter säljs lika bra.
Här borde konsumenterna kontakta de bolag som diskriminerar oss svenskspråkiga och fråga varför? Köp från de bolag som behandlar oss lika och bojkotta dem som inte gör det.

Gallup: Var kan man få svensk service i Helsingfors?
26/09/2018
Gallup: Var kan man få svensk service i Helsingfors?

Gallup: Var kan man få svensk service i Helsingfors?

Brukar du prata svenska på stan? Tröskeln är hög för många finlandssvenskar att inleda på svenska, men flaggor och pins hjälper kunder att veta var det lönar sig att försöka.

En realistisk bild av situationen i Nyland, tyvärr
14/06/2018
Yle Huvudstadsregionen

En realistisk bild av situationen i Nyland, tyvärr

Många verkar tycka att det är viktigt att få vård på sitt modersmål.

Hur svårt eller lätt tycker du det är att få vård på svenska i huvudstadsregionen?

❤️ tänk om resten av Svenskfinland hade samma courage när vi blir smutskastade, ofta i just denna tidning
13/06/2018
Löfström anmäler Iltalehti till opinionsnämnden

❤️ tänk om resten av Svenskfinland hade samma courage när vi blir smutskastade, ofta i just denna tidning

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har anmält Iltalehti till Opinionsnämnden för massmedier. Orsaken är att tidningen ger en felaktig bild av hur finskspråkiga behandlas på Åland.

Är det så illa? https://www.hbl.fi/artikel/svenska-spraket-syns-i-gatubilden-tack-vare-myndigheterna-det-kravs-en-stor-s...
05/06/2018
"Det krävs en stor svenskspråkig majoritet för att svenskan skulle vara kommersiellt relevant"

Är det så illa? https://www.hbl.fi/artikel/svenska-spraket-syns-i-gatubilden-tack-vare-myndigheterna-det-kravs-en-stor-svensksprakig-majorit/

En doktorsavhandling från Helsingfors universitet visar att det svenska språkets synlighet i gatubilden korrelerar med antalet svenskspråkiga invånare på orten i fråga. På reklamskyltarna dominerar ändå finskan, också i Karis som har en stor svenskspråkig majoritet.

11/04/2018
K Peter

Google maps verkar nyligen ha gjort en åtminstone för svenskan förvirrande uppdatering. Finlandssvenska konsumenter lyckades för några år sen få till stånd en uppdatering som synliggjorde de svenska namnen, men nu är den glädjen som bortblåst.

Google maps tycks ha valt att numera endast visa gatunamn på majoritetsspråket. Man kan fortfarande söka på svenska namn, men på kartan visas endast det finska i Helsingfors. Tidigare stod namnet varannan gång på finska och varannan på svenska. Jag tittade också på Vasa och Åbo, och det är likadant där. Å andra sidan visas endast svenska gatunamn i Jakobstad.

Svenska namn, svensk service? Det här förbryllande fenomenet skrev Finlandssvenska konsumenter om för ett år sen  https:...
10/02/2018
Åbo Underrättelser

Svenska namn, svensk service? Det här förbryllande fenomenet skrev Finlandssvenska konsumenter om för ett år sen https://www.facebook.com/FinlandssvenskaKonsumenter/posts/1089440774501441

ÅU Surf:
Smör, Tårget, Bar Ö och båtuthyrningsföretaget Lånas Åbar&Café – och i november slog Bar Brygga Åbo upp dörrarna på Brahegatan... Gillar ni att svenskan syns i krognamnen i Åbo? Vilket skulle vara det bästa namnet någonsin? :)

En tråkig, men tyvärr konstant aktuell nyhet från december. Samma attityd hos polisen, butikens kassa, sjuksköterskan os...
08/01/2018
Molempi parempi - Finland 100 år

En tråkig, men tyvärr konstant aktuell nyhet från december. Samma attityd hos polisen, butikens kassa, sjuksköterskan osv. På positiva sidan vill jag dela en i mitt tycke sällsynt fin och tänkvärd finskspråkig online-kommentar till denna artikel:

”Vaikka he olisivat jo usean sukupolven ajan asuneet Suomessa, eivät he osaa suomea. ”

Usealla lukijalla lienee täysin väärä käsitys siitä, mikä on suomenruotsalainen. Suomen alueella on asunut ruotsinkielisiä monen sadan vuoden ajan, ennen kuin sana ”suomenruotsalainen” keksittiinkään. Suomenruotsalainen ei ole ruotsalainen, joka on joitain vuotta sitten muuttanut Suomeen. Suomenruotsalainen on Suomen kansalainen vähintäänkin samalla tavalla kuin suomenkielinen ihminen. Suomenruotsalainen on rakentanut tätä maata aivan samalla tavalla kuin sinä ja sinun esi-isäsi, ellei jopa enemmän? Suomenruotslaisetko ovat vain haitaksi, ongelmaksi, kiusaavat tahallaan, voisivat muuttaa pois? Miltä tuntuisi lukea tällaisia asioita itsestänne, omasta maastanne, omilta naapureiltasi, ystäviltäsi, kollegoiltasi?

Mitä jos päätettäisiin että Suomessa puhutaankin englantia. ”Kaikkihan sitä osaavat kuitenkin vähän tai Helsingissä jopa hyvin!” Sitten naurettaisiin kun joku suomenkielinen aloittaa keskustelun poliisin, lääkärin, ensihoitajan kanssa, vanhainkodissa, kaupan kassalla tms suomeksi. ”Kiusatakseen ihan varmasti! Kyllähän suurin osa jotain englantia kuitenkin osaa! Jos ei niin pysyköön kotona tai muuttakoon muualle täältä!” Miltä tuntuisi? Tuntuisiko siltä että oma maasi kääntää sinulle selkää?

Minusta tuntuu että koko ruotsi-keskustelussa unohdetaan, että tässä puhutaan ihmisistä, suomalaisista jotka kokevat tämän maan 150% omakseen ja ovat ylpeitä Suomesta ja suomalaisuudestaan, kunnes koko kieliryhmää aletaan mustamaalata ja pitää ongelmana. Sekö on tarkoitus? Kääntää suomen- ja ruotsinkieliset vastakkain? Miten on niin vaikeaa elää yhdessä kaksikielisessa maassa laukoamatta tuollaisia kommentteja kuin artikkelin poliisi toisesta kieliryhmästä? Onko kyse vain ymmärtämättömyydestä, typeryydestä, vai oikeasti vihasta muita suomalaisia kohtaan…? Koska koulussa oli ruotsintunteja ja minun oli vaikea opiskella ruotsia?
Tästäkö syntyy tällainen viha/ymmärtämättömyys muita erikielisiä suomalaisia kohtaan? Onko heidän suomalaisuutensa ja heidän eläminen Suomessa ja asioiminen omalla kielellään kaikin voimin vastustettava? Todella surullista mielestäni.

Uskotko itse, että jos englanti olisi enemmistökielenä tässä maassa, niin unohtaisit itse suomen kielen, oman äidinkielesi, ja alkaisit puhua englantia kaikille yrittämättäkään ensin suomeksi? Et haluaisi enää suomenkielistä koulua lapsillesi et suomenkielistä palvelua sairaana sairaalassa tai heikkona vanhuksena tai poliisin kanssa asioidessasi, vaan olisi valmis unohtamaan oman kielitaustasi täysin? Iloitsisit jos Suomen kouluissa ei enää opiskella suomea vaan pelkästään englantia ja toivot, että suomen kieli toivottavasti mahdollisimman pian poistuisi tästä sinun maastasi kokonaan. Näinkö ajattelisit? Jotenkin epäilen. Auttaako se ymmärtämään, miksi ruotsinkielisille ruotsi, eli oma äidinkieli, on tärkeä?

Årets mest absurda påstående? Suomen poliisi: ”Suomenruotsalaiset yrittävät kiusakseen ensin puhua ruotsia, mutta vaihtavat kielen suomeen", säger finländska poliser i färsk utredning publicerad av Aamulehti. Tror du det stämmer?

Address

Mirjasgränden 2
Esbo
02230

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Finlandssvenska konsumenter posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

Nearby government services


Other Esbo government services

Show All