Cygnaei Hem och Skola

Cygnaei Hem och Skola I Cygnaei Hem och Skola drar vi föräldrar vårt strå till stacken för att alla ska trivas och ha det bra. Det är ett roligt uppdrag så välkommen med!
(5)

Cygnaei Hem och Skola är en förening som vill arbeta för ett gott och förtroendefullt samarbete mellan hemmet och skolan. Detta gör vi bland annat genom att under skolåret ordna eller understöda olika evenemang där lärare, föräldrar och elever kan komma samman. Ibland är de rent nöjesbetonade, andra gånger är de integrerade i undervisningen. Hem och Skola - det är vi, alla som har barn i Cygnaeus och som vill medverka för att deras skoltid ska bli så lyckad som möjligt. Det är inte bara klassombud, styrelse och andra "aktiva" som ska känna sig hemma i Hem och Skola, utan vi alla. Det är en trygghet för barnen när också föräldrarna känner varandra.

Yoga eller schack?Hör upp, alla aktiviteter är inte slopade den här våren! Både yogaklubben (onsdag) och schackklubben (...
02/03/2021

Yoga eller schack?

Hör upp, alla aktiviteter är inte slopade den här våren! Både yogaklubben (onsdag) och schackklubben (torsdag) välkomnar alla intresserade 3:or och 4:or så med bara.

Hälsofördelarna med yoga är ju vida kända, men hur är det med schack då? Vi bad en schackklubbis beskriva klubben och så här skriver han:

"Jag går till schackklubben för att den utvecklar strategiskt tänkande och låter en bli kapten för en armé som lyder din minsta vink. Det är inte så svårt att komma med i banorna om du börjar, man behöver bara kunna dom enklaste reglerna så kan Esko förklara resten. Jag föreslår klubben för alla som gillar lite utmaning där man använder hjärnan eller om du gillar att leda grupper."

Säkra din plats på https://cygnaei.hemochskola.fi/klubbar/

Vi måste tyvärr avvakta med starten på vårens klubbar.Men istället hoppas vi på mycket snö. Och på Richardsgatans bibba ...
11/01/2021

Vi måste tyvärr avvakta med starten på vårens klubbar.

Men istället hoppas vi på mycket snö. Och på Richardsgatans bibba är vår allas läsinspiratör Tobias i full fart med att tipsa om läsvärda böcker. Han har också en fullspäckad bokhylla i foajén, till vänster om trappan.

Vidare hälsar Tobias att alla lässugna är välkomna att mejla honom på [email protected] eller få boktips via https://www.instagram.com/tobias.boktipsar/

Wow! Några av körklubbisarna blev så ivriga av den första övningen att de nu vill få med fler sångare.Gissa vad de nu ha...
30/09/2020

Wow! Några av körklubbisarna blev så ivriga av den första övningen att de nu vill få med fler sångare.

Gissa vad de nu har gjort?

Jo, de har startat sin egen reklamkampanj för kören! Både affisch (se bilden) och presentation av klubben för klasskamraterna är nu på gång! Vi håller tummarna och hoppas kören snart är "stans största kör"!

Hjälp gärna till och sprid budskapet om kören till höger och vänster. Och här kan du läsa mer om körklubben:

http://www.cygnaei.hemochskola.fi/klubbar/rasmus/

Och DÄR sparkar vår orädda ordförande igång årsmötet! Vill du haka på i sista stund? Via Wilma-meddelandet klickar du en...
29/09/2020

Och DÄR sparkar vår orädda ordförande igång årsmötet! Vill du haka på i sista stund? Via Wilma-meddelandet klickar du enkelt in dig på Zoomen.

Har du en förstaklassare? Då får du snart en present från oss!Vi har nu tryckt upp den andra upplagan av den tipsspäckad...
28/09/2020

Har du en förstaklassare? Då får du snart en present från oss!

Vi har nu tryckt upp den andra upplagan av den tipsspäckade pamfletten ”Vi börjar i Cygnaeus” och i morgon får alla ettor ett exemplar med sig hem. Hoppas det lilla alstret är till nytta och nöje!

Har den nya körklubben väckt intresse hemma hos er? Läs då intervjun med Rasmus Mellberg där han avslöjar planerna för k...
21/09/2020
Rasmus

Har den nya körklubben väckt intresse hemma hos er? Läs då intervjun med Rasmus Mellberg där han avslöjar planerna för klubben och dessutom delar med sig av två exempel på coola barnkörer.

http://www.cygnaei.hemochskola.fi/klubbar/rasmus/

Hem och Skolas flygande reporter satte sig ner med musikgurun Rasmus Mellberg och pratade om den nya körklubben. Med fem svar övertygade Rasmus sin intervjuare att t o m han skulle ha roligt i klubben.

Vi har gjort något verkligt vågat! Vi har tryckt upp flyers som i dag skickas hem med treorna och fyrorna. Vi håller tum...
18/09/2020

Vi har gjort något verkligt vågat! Vi har tryckt upp flyers som i dag skickas hem med treorna och fyrorna. Vi håller tummarna för att lapparna kommer ut från skolväskorna. Man kan se det som ett litet kommunikationsexperiment. Trevlig helg!

Klubbanmälan är nu öppen! Klicka dig in på https://cygnaei.hemochskola.fi/start/ för anmälan.
13/09/2020
Välkommen

Klubbanmälan är nu öppen! Klicka dig in på https://cygnaei.hemochskola.fi/start/ för anmälan.

Hösten har startat och det betyder att Cygnaei Hem och Skola också tar sats för årets alla evenemang. Kom gärna med!

Läseåret har kommit igång och snart sätter höstens klubbar igång, nytt för i år är yoga och tyska!Hem och skola är även ...
09/09/2020
Välkommen

Läseåret har kommit igång och snart sätter höstens klubbar igång, nytt för i år är yoga och tyska!

Hem och skola är även glada för att ha fått ett stipendium från Finlands svenska sång och musikförbundet för kör i skolan och vi kommer därmed kunna erbjuda gratis kör för elever i åk 3-6 – hoppas att många sångglada barn kommer med.

Bollklubb, schack och ukulele/flöjt klubb finns även med på höstens klubberbjudande. Håll utkik för anmälan på Hem och skolas hemsida, https://cygnaei.hemochskola.fi/start/

Hösten har startat och det betyder att Cygnaei Hem och Skola också tar sats för årets alla evenemang. Kom gärna med!

Veckans tips! Våra vänner Cilla och Tobbe på Richardsgatans bibba tipsade nyss om att det på tisdag, onsdag och torsdag ...
08/06/2020

Veckans tips! Våra vänner Cilla och Tobbe på Richardsgatans bibba tipsade nyss om att det på tisdag, onsdag och torsdag kl. 13–16 blir pysselverkstad. Och med bibbakortet i bakfickan är det lätt att bunkra upp med hela sommarens böcker.

Tack Rasmus Mellberg för allt!Och vi önskar er alla en skön sommar - vi ses på hösten.
30/05/2020

Tack Rasmus Mellberg för allt!

Och vi önskar er alla en skön sommar - vi ses på hösten.

Har du också svårt att få ut dina barn på "rast"? Då kan du få hjälp av Nora Gullmets.https://arenan.yle.fi/1-50482174
27/03/2020
Ut på rast med Nora Gullmets

Har du också svårt att få ut dina barn på "rast"? Då kan du få hjälp av Nora Gullmets.

https://arenan.yle.fi/1-50482174

Skolan är stängd, barnen är hemma och jobbet väntar. Hur ska vi fixa detta? Nora Gullmets erbjuder på roliga uppdrag i skogen för barnen och hela familjen.

Hej!Jag heter Tiina, är forskare och söker nu intresserade familjer till ett spännande projekt. Vi undersöker hur barn o...
24/01/2020
Rekrytering av intresserade familjer!

Hej!
Jag heter Tiina, är forskare och söker nu intresserade familjer till ett spännande projekt. Vi undersöker hur barn och föräldrar använder olika appar och språk i sin vardag. Om du har en familj där det talas svenska dagligen (och kanske något annat språk) och där ett av barnen är 8-13, då är ni de rätta personerna att delta. Hör av er till mig så får ni veta mer!

Obs! Alla som deltar i forskningen förblir anonyma.

[email protected]

040 628 9352

http://jyu.fi/whatsinapp/news-and-events/news/nyafamiljer

Projektet “What's in the App? Digitalt medierad kommunikation över tid och rum i nutida flerspråkiga familjer (WhatsInApp)” söker familjer som är intresserade av att delta i spännande forskning!

21/01/2020

Här kommer en inbjudan från våra vänner i Norsens HoS till en riktigt spännande kulturkväll, kan ett program BLI mer fullspäckat?

Norsens Hem och Skola inbjuder hela familjen till EPILOGEN torsdag 6.2.2020 kl. 17.30-20.30 i Norsen!

Höjdpunkten under Norsens litteraturfestival är Epilogen, en fantastisk kväll för hela familjen med ett saftigt program!

Superintressanta workshops och föreläsningar står på programmet:

- Skriv drömdikter med Annika Sandelin
- Improvisationsworkshop med Stjärnfall
- Taktil memory med De Synskadades Förbund
- Föreläsning om att skriva deckare med Eva Frantz
- Boktips för barn, infopaket om barns läsande för föräldrar och läshörna med läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass
- Sant och falskt i medierna
- Armbandsförsäljning
- smått och gott att äta
- Bokförsäljning med Förlaget
- Improvisationsteaterföreställning kl 19.30-20.30 med Stjärnfall!

Gratis inträde!

Följ evenemanget "Epilogen" på Norsens Hem och Skolas facebooksidor för uppdateringar och detaljer. Sprid gärna meddelandet bland vänner och bekanta!

Varmt välkomna!

17/01/2020

Jorden runt blir Norden runt i år. 31.3.2020 är datumet som gäller. Ett kickoff-tillfälle ordnas på skolan 4.2.2020 kl. 18:00. Alla med!

HejNi hittar ett färskt månadsbrev i Wilma idag som också innehåller Hem och skola-info. För er som inte hittar till ans...
15/01/2020
Klubbverksamhet

Hej
Ni hittar ett färskt månadsbrev i Wilma idag som också innehåller Hem och skola-info.

För er som inte hittar till anslagstavlan på Wilma så kan vi berätta att det ännu finns plats i bl.a. körklubben. Just nu har vi också en situation där deltagaravgiften för klubbarna är helt avgörande för att de alls ska kunna arrangeras. Känner du alltså på dig att du inte betalat så gör det så fort som möjligt. Lättast betalar du med Mobile Pay på nummer: 60077.

Läs mera om våren klubbar på: https://cygnaei.hemochskola.fi/klubbar/

Jorden runt blir det i vår, mera info kommer inom kort och ett infotillfälle arrangeras i början av februari. Alla med!

Också den här terminen arrangerar Hem och Skola flera eftermiddagsklubbar för eleverna i Cygnaeus. Nya klubbar för våren är Franska och Finskaklubben. Lediga platser finns på Garageband på måndagar, Ukelele & flöjt på torsdagar samt på Schackklubb på torsdagar.

Vad kan vi säga efter en sådan här fantastisk julfestsonsdag? Kanske bara tack? Till alla. Kramar till er alla! HoS:s ut...
18/12/2019

Vad kan vi säga efter en sådan här fantastisk julfestsonsdag? Kanske bara tack? Till alla. Kramar till er alla! HoS:s utsände reporter blev så tagen att kameran blev i fickan. Två futtiga bilder bidde det - men det får vi leva med! Har DU en bild du vill dela med dig av? Varsågod, vi väntar i spänning! Och god jul.

Klubbnytt: Hur härligt sången klingar!Här kommer några rafflande nyheter inför vårens klubbsäsong:• Kören: Träffas torsd...
08/12/2019

Klubbnytt: Hur härligt sången klingar!

Här kommer några rafflande nyheter inför vårens klubbsäsong:

• Kören: Träffas torsdagar kl 14.55 i Norsens festsal och nytt är att även för åk 2-elever är välkomna! Vi anar att skolans musikguru Rasmus Mellberg har spännande planer för kören.

• Det finns också några platser kvar i den kombinerade ukulele- och flöjtklubben på torsdagar kl. 14.20 och i Garagebandklubben på måndagar kl. 14.20.

• Schackklubben: Nya spelare är välkomna!

• Sist men inte minst: Kom ihåg våra nya språkklubbar för de som vill ha roligt på finska och franska.

Anmälningarna till vårens klubbar öppnar på måndag 9.12 kl. 09.00 på http://www.cygnaei.hemochskola.fi/klubbar/ så var beredd!

Snart startar klubbarna för franska och finska!Lämpligt till vårterminen startar Hem & Skola två nya språkklubbar för ba...
02/12/2019

Snart startar klubbarna för franska och finska!

Lämpligt till vårterminen startar Hem & Skola två nya språkklubbar för barn på årskurserna 2 till 4: det blir både en franskaklubb och en finskaklubb.

I bägge klubbarna ritar, pysslar, spelar spel, sjunger och leker barnen på franska eller finska. Under klubbtid pratar läraren Ulla Haga bara klubbspråket så bägge klubbarna passar bra även för nybörjare!

Plats: Norsen
Tid: Måndag eftermiddag med start 14 januari 2020

Anmälan öppnas i vecka 50 och då meddelas också klockslagen för de båda klubbarna.

Och där dundrade vi in i november med Papporna läser-morgonen. Traditionsenligt kunde papporna tanka med starkt kaffe (o...
01/11/2019

Och där dundrade vi in i november med Papporna läser-morgonen. Traditionsenligt kunde papporna tanka med starkt kaffe (och kladdkaka för de modiga) i Café H&S innan showen i klassrummen började.

Årets nyhet var den oslagbara bibbaduon Cilla & Tobias. De var på plats med Richardsgatans bästa böcker – tack till er! Vi har redan tummat på att C & T deltar i vårens Jorden runt-kväll, kan det bli bättre?

och tack till er alla som kom och som hjälpte till – trevlig allhelgonahelg!

Richardsgatans bibba flyttar till Cygnaeus!Årets upplaga av "Papporna läser" kommer med en pangnyhet: Richardsgatans fan...
25/10/2019

Richardsgatans bibba flyttar till Cygnaeus!

Årets upplaga av "Papporna läser" kommer med en pangnyhet: Richardsgatans fantastiska bibliotekarier Cilla och Tobias deltar i Café H&S som öppnar kl. 8.15. Med sig har de massor av boktips, böcker och grunkan som behövs för att ge ut bibbbakort till alla pappor som vill ha ett nytt kort.

Så i 45 minuter har vi Mini-Richardsgatan i skolan. Efter att kaffet har druckits börjar "Papporna läser" i klasserna kl. 9.00.

Vi ses kl. 8.15 på fredag morgon den 1 november!

PS. Och självklart är Café H&S könsneutralt, varje mamma och pappa med en värkande kaffetand är välkommen, högläsning ej ett krav.

Vi tipsar: Evenemanget ”Världens största föräldrakväll” verkar ha en hel del att erbjuda så kolla in det.https://www.oph...
15/10/2019
Hur kan vi kommunicera bättre hemma, i skolan och på nätet – Världens största föräldrakväll bjuder till diskussion 12.11

Vi tipsar: Evenemanget ”Världens största föräldrakväll” verkar ha en hel del att erbjuda så kolla in det.

https://www.oph.fi/sv/nyheter/2019/hur-kan-vi-kommunicera-battre-hemma-i-skolan-och-pa-natet-varldens-storsta

Hur tar vi bättre i beaktande varandra både hemma och i skolan? Hur uppmuntrar jag barnets skolgång? Hurudana spelregler behöver vi för den tid som barn och ungar tillbringar vid skärmen? Delta i alla Finlands föräldrars gemensamma diskussion – världens största föräldrakväll och dela ...

Nu har vi tidernas chans att erbjuda en yogaklubb! Men finns intresset? Låt oss veta!Vi är i startgroparna för att börja...
24/09/2019

Nu har vi tidernas chans att erbjuda en yogaklubb! Men finns intresset? Låt oss veta!

Vi är i startgroparna för att börja samarbeta med Annette Tallberg, hon är Yoga Alliance-certifierad yogalärare (RYT 200), barnyogainstruktör och hälsocoach.

Den här kursen skulle vara för 3–6-klassare. Kursen ger inblick i yoga och enkla yogapositioner och det blir också mindfulness, avslappning och yogalekar. Yoga är ju inte bara fysisk träning, yoga förbättrar koncentrationen, flexibiliteten och det kroppsliga medvetandet. Och yoga är ju härligt avslappnande, för både pojkar och flickor!

Som utrustning räcker sköna gympakläder och en vattenflaska. Man får man ta med en egen yogamatta/gympaunderlag, men det är inte ett måste.

Tidpunkten är inte ännu spikad, först vill vi pejla in intresset. Så kolla gärna in om ditt barn är nyfiket på yoga och skriv sedan in en kommentar. Då får vi en fingertoppskänsla för intresset. Det går också bra att mejla vår nya klubbansvariga Tina Korpi på [email protected] – tack!

Knip en klubbplats så länge de finns! Klubbhösten börjar komma igång och nu finns det chans att lära sig allt från ukule...
10/09/2019
Klubbverksamhet

Knip en klubbplats så länge de finns! Klubbhösten börjar komma igång och nu finns det chans att lära sig allt från ukulele till schack. Så om du har en trea eller fyra, passa på och bjud på en rolig och smart eftermiddagssyssla. Läs mer på:

http://www.cygnaei.hemochskola.fi/klubbar/

Också den här terminen arrangerar Hem och Skola flera eftermiddagsklubbar för eleverna i Cygnaeus. Eftersom eftisverksamheten erbjuder högklassig, klubbliknande verksamhet för eleverna i åk 1-2 har Hem & Skola i samråd med skolan kommit överens om att klubbverksamheten i år är främst ...

Anmälan till höstens klubbar öppnar måndag 2.9 kl 09:00 på https://cygnaei.hemochskola.fi/klubbar/Eftermiddagsklubbar er...
30/08/2019
Klubbverksamhet

Anmälan till höstens klubbar öppnar måndag 2.9 kl 09:00 på https://cygnaei.hemochskola.fi/klubbar/

Eftermiddagsklubbar erbjuds i år för elever i åk 3-4. Hela utbudet hittas på hemsidan.

Också den här terminen arrangerar Hem och Skola flera eftermiddagsklubbar för eleverna i Cygnaeus. Deltagande i klubbarna är på familjens ansvar, inte eftis. Kolla med just ditt eftis hur det passar in i deras tidtabell och kom överens därefter. Våra eftisregler hittar du här.

20/08/2019
Naava

Detta kunde flera skolor ta modell av.

Have you ever seen a classroom like this? Can you guess the secret behind the pupils math grades improving by 1.5 points? Kudos to Jukka Sinnemäki for his award-winning teaching method! More info coming up 🔜

Tipset: Rumban kring höstens hobbyval är i full gång. Ifall natur och kamratskap är något som intresserar så är Spanarna...
20/08/2019

Tipset: Rumban kring höstens hobbyval är i full gång. Ifall natur och kamratskap är något som intresserar så är Spanarna värt att snegla på. Föga överraskande utgör eleverna i Cygnaeus och Norsen merparten av de yngre och äldre scouterna.

Häftiga äventyr och upplevelser i naturen, gemenskap och många nya kompisar? I hundra år har Spanarna erbjudit mångsidig och spännande scoutverksamhet i centrala Helsingfors. Kom med du också! Ta kontakt med oss på [email protected] för att få reda på mera om verksamheten och hur man blir medlem!
www.spanarna.fi under fliken ”veckomöten” finns information om mötestider.

Vill du ha tips på fritidsaktiviteter i södra Helsingfors? Då ska du kasta ett öga på vår fullspäckade tipslista, där hi...
16/08/2019
Välkommen

Vill du ha tips på fritidsaktiviteter i södra Helsingfors? Då ska du kasta ett öga på vår fullspäckade tipslista, där hittar du det mesta!

Tipsen ingår i vår senaste publikation "Vi börjar i Cygnaeus!" som du också kan ladda ner och läsa i soffan.

http://www.cygnaei.hemochskola.fi/start/

Förstås ska föräldrar också få något trevligt när de börjar i Cygnaeus! Den här fullspäckade tipsboken anlände nyss från...
15/08/2019

Förstås ska föräldrar också få något trevligt när de börjar i Cygnaeus! Den här fullspäckade tipsboken anlände nyss från tryckeriet och den delas ut på ettornas infoträff i Marias klassrum idag kl. 16, vi ses! (Och en digital version kan inom kort laddas ner så stay tuned.)

Oj, oj. Så har inplastningssäsongen inletts - kom ihåg att du inte är ensam och att övning ger färdighet.Lycka till!
13/08/2019

Oj, oj. Så har inplastningssäsongen inletts - kom ihåg att du inte är ensam och att övning ger färdighet.

Lycka till!

Ett stort tack till alla er som ställt upp under det här läsåret! Förhoppningsvis får alla i familjen en riktigt skön so...
01/06/2019

Ett stort tack till alla er som ställt upp under det här läsåret! Förhoppningsvis får alla i familjen en riktigt skön sommar.

På hösten drar vi igång på nytt - med en massa roliga evenemang för både stora och små!

Tack till alla som gjorde Jorden runt till ett strålande evenemang också i år. Nästan 500 små och stora åkte expresståg ...
02/04/2019

Tack till alla som gjorde Jorden runt till ett strålande evenemang också i år. Nästan 500 små och stora åkte expresståg runt den ekologiska Banan. Tack till klassmammor och klasspappor, till barnguider, frågesportare, sopkastare och pysslare.

Den lilla gröna vardagsmatguiden Mums var en stor hit och kommer att säljas även på kommande tillställningar.

Address

Sjömansgatan 9
Helsingfors
00120

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Cygnaei Hem och Skola posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Videos

Nearby government services


Other Helsingfors government services

Show All

Comments

Idag är det väl Teams möte om Banans grundrenovering? Hoppas många har möjlighet att aktivera sig!
Hälsningar från Norsens Hem och Skola! Ni är alla hjärtligt välkomna på Litteraturfestivalens Epilog som ordnas i Norsen 6.2.2020 kl. 17:30-> ta med hela familjen, bekanta och vänner! Det finns nåt intressant för alla! https://www.facebook.com/events/875091296278540/
Föreningen Brage ordnar danskurs för barn torsdagar med början 26.9. Vi välkomnar nya och gamla dansare! https://www.facebook.com/events/1241158519405503/permalink/1241158569405498/
Vi har en vinnare i Jorden runt ”Gissa närmast-tävlingen”. Här gällde det att gissa hur mycket matsvinn det produceras på en vecka i skolan. Rätt svar är ca 10 L matsvinn i veckan. Bland alla som gissade rätt lottades en vinnare....⭐️GRATTIS ELMO IZARRA ⭐️du har vunnit ett gåvokort på 150€ till Royalravintolat! Tack till alla som deltog i tävlingen! Kom ihåg att tänka på matsvinn nästa gång du äter lunch ;)
Uno Cygnaeus hälsar från pannrummet: ”Efter denna skollördag är jag mycket stolt över de duktiga eleverna och alla föräldrar! Förresten, när ska ni bära upp mig härifrån?”
Kommersen gick het under lördagens skoldag. Tack för fina arrangemang!
Lär dig hur du skapar 3 klibbiga och förstörande klister. Slimen kommer inte ha några hemligheter för dig!
Lär dig hur du skapar 3 klibbiga och förstörande klister. Slimen kommer inte ha några hemligheter för dig!
Hur blev det med fäktningen?