Ambasada Republike Srbije Helsinki / Embassy of Serbia in Helsinki

  • Koti
  • Suomi
  • Helsinki
  • Ambasada Republike Srbije Helsinki / Embassy of Serbia in Helsinki

Avaa kuten tavallisesti

Још литар један доброг вина дајте нама ви, да кренемо с песмом сложно сви... Excellent Bikicki wines from Serbia (Cu Pin...
10/11/2020

Још литар један доброг вина дајте нама ви, да кренемо с песмом сложно сви...
Excellent Bikicki wines from Serbia (Cu Pinot Grigio 2018, Uncensored 2017 & sweet dessert wine Makana 2016), all three of fruity, noble taste, appear these days in Alko shop in Helsinki! (Alko Helsinki keskusta Arkadia, Salomonkatu 1)

26/10/2020
Pirot Kilim-Rugs

Milica Živadinović, Kaleidoscope of Serbia - Pirot Kilim-Rugs (Source: Ministry of Culture of the Republic of Serbia)

12/10/2020

Молимо да се Амбасади јаве заинтересовани за привремено обављање послова кореспондента, уједно и преводиоца са финског на српски језик (почетни период уговорног ангажовања је три месеца). Услови: 1. знање финског, српског и енглеског језика (кратко тестирање ће бити обављено у Амбасади); 2. регулисан боравак у Финској; 3. сагласност за обављање уобичајеног поступка безбедносне провере за рад на дипломатско-конзуларним пословима. Пријаве слати на: [email protected]. Рок за подношење пријаве: до 18. октобра 2020.
Срдачан поздрав!

У ово време продужене неизвесности, имао сам несвакидашњу прилику да као амбасадор присуствујем лепој промоцији српске д...
08/10/2020

У ово време продужене неизвесности, имао сам несвакидашњу прилику да као амбасадор присуствујем лепој промоцији српске духовности, историје и средњовековне архитектуре и уметности. Синоћ, 7. октобра, после молитве у Капели Aleksanteri Syväriläisen (Jauhokuja 3 B 2, 00920 Helsinki) коју је служио отац Joosef Vola, наша пријатељица Seija Lappalainen одржала је предавање о свецима Српске православне цркве, чије је иконе, насликане у Србији, ова капела недавно добила и изложила. Било је то истовремено кратко предавање о српској историји: од праведног српског кнеза Светог Јована Владимира коме одрубише главу у Преспи 22. маја 1016. године (мошти му се данас чувају у Саборној православној цркви у Тирани), преко времена Светог Саве, најзначајније личности српске историје, „цара“ Лазара и „царице“ Милице и приче о Косовском боју, средњовековних српских манастира Студенице, Пећке Патријаршије, Манасије, светог Петра Цетињског, све до новомученика Вукашина из Јасеновца, оног старца што је распамећеном усташи који му је 1942. секао комад по комад тела одговорио: „Ради ти, дијете, свој посао.“

Синоћ сам на овом предавању био једини од Срба који овде живе. Надам се да ћемо једном, кад пандемија прође, ово предавање моћи да поновимо, уз велику захвалност Сеји за њен труд и посвећеност.

28/09/2020

Молимо да се Амбасади јаве заинтересовани за привремено обављање послова кореспондента, уједно и преводиоца са финског на српски језик (почетни период уговорног ангажовања је три месеца). Услови: 1. знање финског, српског и енглеског језика (кратко тестирање ће бити обављено у Амбасади); 2. регулисан боравак у Финској; 3. сагласност за обављање уобичајеног поступка безбедносне провере за рад на дипломатско-конзуларним пословима. Пријаве слати на: [email protected]. Рок за подношење пријаве: до 10. октобра 2020.
Срдачан поздрав!

Суседи са Кулосарија у Амбасади СрбијеПо први пут од почетка пандемије, Амбасада је, уз поштовање препоруке држања диста...
08/09/2020

Суседи са Кулосарија у Амбасади Србије

По први пут од почетка пандемије, Амбасада је, уз поштовање препоруке држања дистанце, организовала скуп у својим просторијама. У посету су нам дошли представници Удружења грађана Кулосарија, острва на коме се налази зграда Амбасаде. Током деведесет минута, разговарали смо о српској историји и култури, Николи Тесли, Иви Андрићу, Марини Абрамовић, Новаку Ђоковићу, економским и спољнополитичким односима две земље, активностима Српско-финских друштава пријатељства у Финској и Србији, погледали видео-материјал Туристичке организације Србије и подсетили се победничког наступа Марије Шерифовић на Еуросонгу у Хелсинкију.
Хвала комшијама на њиховом интересовању!

POZIV ZA BESPLATNU ONLAJN OBUKU SVIH PREDAVAČA KOJI SE BAVE OČUVANJEM SRPSKOG JEZIKA U DIJASPORI I REGIONUU okviru proje...
24/07/2020
Пријава за предаваче - ASA

POZIV ZA BESPLATNU ONLAJN OBUKU SVIH PREDAVAČA KOJI SE BAVE OČUVANJEM SRPSKOG JEZIKA U DIJASPORI I REGIONU

U okviru projekta „Onlajn obuka predavača koji se bave očuvanjem srpskog jezika u dijaspori i regionu“ udruženje Akademska srpska asocijacija poziva sve predavače koji se bave očuvanjem srpskog jezika u dijaspori i regionu (bilo da su diplomirani filolozi ili predavači neke druge struke, a koji drže nastavu srpskog jezika u dijaspori i regionu) da se prijave na besplatnu jednomesečnu onlajn obuku srpskog kao zavičajnog jezika.
Pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije organizovaće se obuka za sve predavače srpskog jezika u dijaspori i regionu. Cilj projekta je da se svi predavači koji se bave očuvanjem srpskog jezika u dijaspori i regionu upoznaju sa teorijskim načelima i praktičnim rešenjima u savremenoj nastavi srpskog kao zavičajnog jezika.
Svi zainteresovani predavači mogu se prijaviti do 2. 8. 2020. godine na besplatnu jednomesečnu onlajn obuku nastave srpskog kao zavičajnog jezika preko Skajpa, na kome će im mentori biti profesori Filozofskog fakulteta u Nišu (prof. dr Marina Janjić, prof. dr Jelisaveta Todorović i msr Aleksandar Novaković).
Početak obuke planiran je za 17. 8. 2020. godine, a završetak za 20. 9. 2020. godine. Nakon završetka obuke učesnici će dobiti potvrdе o pohađanju obuke koje izdaje Akademska srpska asocijacija. Program obuke je odobren od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
Časovi će se održavati tri puta nedeljno po sat i po za svaku grupu posebno u terminima koji odrede mentori. Za sve nejasnoće ili pitanja učesnika obuke mentori će jednom nedeljno držati konsultacije u trajanju od jednog sata. Akademska srpska asocijacija će voditi računa da se časovi izvode kvalitetno i predviđenom dinamikom.
Svi zainteresovani mogu da popune prijavu direktno na sajtu https://asasocijacija.com/prijava-za-predavace/ ili da skinu obrazac prijave sa sajta Akademske srpske asocijacije i pošalji na imejl: [email protected] sa naslovom Onlajn obuka.
Neophodno je da potencijalni učesnici imaju minimum 2 godine rada u nastavi, kao i da imaju solidan računar sa zvučnicima i kamerom, dobru internet vezu i želju za usavršavanjem.
Za više informacija možete se obratiti udruženju Akademske srpske asocijacije na imejl adresu [email protected]

ПРИЈАВА УЧЕСНИКА ЗА ОНЛАЈН ОБУКУ СВИХ ПРЕДАВАЧА КОЈИ СЕ БАВЕ ОЧУВАЊЕМ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У ДИЈАСПОРИ И РЕГИОНУ  

Pt. Aleksanteri Syväriläisen kappeli sai kokoelman serbialaisten pyhien ikoneita.Капела Aleksanteri Syväriläisen, Jauhok...
23/07/2020

Pt. Aleksanteri Syväriläisen kappeli sai kokoelman serbialaisten pyhien ikoneita.
Капела Aleksanteri Syväriläisen, Jauhokuja 3 B 2, 00920 Helsinki, добила је поклон од 15 икона на којима су насликани свеци Српске православне цркве. Посетите је!
Seija Lappalainen и отац Joosef Vola - хвала вам за ову лепу вест. Kiitos.

AKTUELNA INFORMACIJA O MOGUĆNOSTI ULASKA U FINSKU I ESTONIJU ZA DRŽAVLJANE SRBIJE -Državljani Srbije trenutno ne mogu da...
21/07/2020
Information on countries and self-isolation requirements for passengers | Ministry of Foreign Affairs

AKTUELNA INFORMACIJA O MOGUĆNOSTI ULASKA U FINSKU I ESTONIJU ZA DRŽAVLJANE SRBIJE

-Državljani Srbije trenutno ne mogu da uđu u Finsku, osim lica koja imaju regulisan boravak i onih koja su članovi porodica finskih državljana. Tranzit je dozvoljen na aerodromima.

-Dozvoljen je ulazak u Finsku licima sa regulisanim stalnim boravkom i članovima porodica finskih državljana (bez obzira na državljanstvo), kao i licima koja dolaze iz određenog broja evropskih i trećih država (samo esencijalna i putovanja vezana za posao u slučaju trećih zemalja) u kojima je u prethodnih 14 dana registrovano manje od 8 novih slučajeva infekcije virusom COVID-19 na 100.000 stanovnika. Evropske zemlje koje ispunjavaju ovaj uslov: Danska, Estonija, Island, Letonija, Litvanija, Norveška, Andora, Austrija, Belgija, Kipar, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Lihtenštajn, Malta, Holandija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Švajcarska i Vatikan; treće države: Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina (pod uslovom da EU potvrdi postojanje reciprociteta sa njom).


-Državljanima Srbije trenutno nije dozvoljen ulazak u Estoniju.

-Dozvoljen je ulazak u Estoniju državljanima, licima sa regulisanim boravkom ili dugoročnom vizom, kao i članovima njihovih porodica, koji dolaze iz zemalja članica EU, Šengen zone, UK, Andore, Monaka, San Marina i Vatikana, kao i državljana dvanaest trećih država sa liste EU (Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj), pod uslovom da ne ispoljavaju simptome infekcije virusom COVID-19. Samoizolacija u trajanju od 14 dana obavezna je za lica koja dolaze iz svih gorepomenutih država u kojima je u prethodnih 14 dana registrovano više od 16 novih slučajeva infekcije na 100.000 stanovnika (lista dostupna na linku:
https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers).
Državljani stranih zemalja mogu ući u Estoniju radi zaposlenja ili studija, pod uslovom da ne ispoljavaju simptome infekcije virusom COVID-19 i da poseduju odgovarajuću dozvolu estonske policije i granične službe (uz obavezan karantin u trajanju od 14 dana po ulasku u Estoniju).

Travelling to Estonia is possible for the following persons Estonian citizens and their family members. Estonian citizens and residents are allowed entry regardless of whether or not they show symptoms of the disease. Citizens and residents of ...

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПАУ оквиру пројекта „Учење српског језика као завичајног кро...
10/07/2020
Пријава за бесплатан курс - ASA

ПОЗИВ ЗА БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПРЕКО СКАЈПА

У оквиру пројекта „Учење српског језика као завичајног кроз онлајн курс 2020", удружење Академска српска асоцијација позива припаднике српске дијаспоре старости од 15 до 19 година да се пријаве на бесплатан индивидуални тромесечни курс српског језика преко Скајпа.
Под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије наставља се са популаризацијом и даљом реализацијом онлајн наставе. Циљ пројекта је популаризација српског језика у дијаспори преко вршњачког образовања, односно држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа омладини из дијаспоре.
Срби из дијаспоре старости од 15 до 19 година могу се до 19. јула 2020. пријавити на бесплатан тромесечни курс српског језика преко Скајпа, на коме ће им ментори бити акредитовани предавачи Академске српске асоцијације од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Услов за пријаву је да ученици досад нису прошли обуку учења српског језика као завичајног преко Скајпа.
Циљ пројекта је употреба, учење, чување и неговање српског језика и ћириличног писма, чување и неговање српског културног, етничког, језичког и верског идентитета и то кроз држање индивидуалних часова српског језика преко Скајпа омладини из дијаспоре од стране акредитованих предавача Академске српске асоцијације.
Почетак наставе планиран је за 10. 08. 2020, а завршетак за 31. 10. 2020. године. Након завршетка курса полазници ће добити сертификат о похађању курса коју издаје Академска српска асоцијација.
Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у терминима у којима се договоре предавач и ученик. Академска српска асоцијација ће водити рачуна да се часови изводе квалитетно и предвиђеном динамиком.
Сви заинтересовани могу да попуне пријаву директно на сајту https://asasocijacija.com/prijava-za-besplatan-kurs/ (Пријава за бесплатан курс) или да скину образац пријаве са сајта (који се налази у наставку текста) удружења Академске српске асоцијације и пошаљу на имејл: [email protected] са насловом Скајп часови.
На основу пријава Академска српска асоцијација ће одредити парове предавач – ученик.
Неопходно је да потенцијални ученик има солидан рачунар са звучницима и камером, добру интернет везу и основно знање енглеског језика и жељу за учењем.
За више информација можете се обратити удружењу Академска српска асоцијација на имејл адресу [email protected]

---------------------------------------------------------------------

INVITATION TO A FREE THREE MONTH SERBIAN LANGUAGE COURSE VIA SKYPE

Within the project “Learning Serbian as a native language through an online course 2020”, the Academic Serbian Association invites all the people from Serbian diaspora, ages 15 to 19, to apply for a free individual three month Serbian language course via Skype.
Under the sponsorship of the Ministry of Culture and Information of the Republic of Serbia, we continue to promote and realize online classes. The goal of the project is to promote Serbian language in diaspora through peer education – by carrying out individual classes of Serbian language via Skype, intended for the youth in diaspora.
Serbian speaking people from diaspora, ages 15 to 19, can apply for a free three month Serbian language course via Skype until the 19th of July 2020. During this course their mentors will be teachers from the Academic Serbian Association, accredited by the Ministry of Education, Science and Technological Development. Application requirement is that the students haven’t gone through any Serbian as a native language training course via Skype so far.
The project aims to promote preserving the Serbian cultural and national identity, by carrying out individual Serbian language classes via Skype, to the youth in diaspora, taught by accredited teachers of the Academic Serbian Association.
The course is scheduled to start on 10th of August 2020 and should end on the 31th October 2020. By the end of the course, the students will receive a certificate for a completed course, issued by the Academic Serbian Association.
The classes will be carried out twice a week (the duration of a class being 45 minutes), on dates which the student and the teacher agree on. The Academic Serbian Association will make sure the classes are carried out according to appropriate standards and dynamics.
Anyone interested in the course can fill out the application directly on the website https://asasocijacija.com/prijava-za-besplatan-kurs/ or download it on the ASA website and send it as an e-mail at [email protected], titled “Skype classes”.
According to the applications, the Academic Serbian Association will determine the student – teacher pairings.
It is necessary that the potential student has a functioning computer with speakers and a camera, and that the student has a good internet connection, solid English language skills and an ambition to learn. For more information you can contact the Academic Serbian Association at [email protected].

ПРИЈАВА ЗА БЕСПЛАТАН ТРОМЕСЕЧНИ КУРС СРПСКОГ ЈЕЗИКА КАО ЗАВИЧАЈНОГ ПРЕКО СКАЈПА Пројекат “Учење српског језика као завичајног кроз онлајн курс 2020” за српску омл....

Let us hope that our pre-corona life is coming back. For the first time, Serbian beer appears in Alko shops (you can che...
13/05/2020

Let us hope that our pre-corona life is coming back.
For the first time, Serbian beer appears in Alko shops (you can check the availability in your neighboring market at Alko website). It is Hoptopod Ipa made by Dogma Brewery, Belgrade, characterized by its delicate fruity taste and golden colour. Good luck!

Osoite

KULOSAARENTIE 36
Helsinki
00570

Yleistä tietoa

http://helsinki.mfa.gov.rs/cir/ambassador.php

Aukioloajat

Maanantai 08:00 - 16:00
Tiistai 08:00 - 16:00
Keskiviikko 08:00 - 16:00
Torstai 08:00 - 16:00
Perjantai 08:00 - 16:00

Puhelin

+35896848522

Nettisivu

Hälytykset

Tiedä ensimmäisenä ja anna meille oikeus lähettää sinulle sähköpostitse uutisia ja promootioita Ambasada Republike Srbije Helsinki / Embassy of Serbia in Helsinki :ltä. Sähköpostiosoitettasi ei käytetä muihin tarkoituksiin, ja voit perua milloin tahansa.

Ota Yhteyttä Yritys

Lähetä viesti Ambasada Republike Srbije Helsinki / Embassy of Serbia in Helsinki :lle:

Videot

Lähellä hallituksen palvelut


Muut Valtion organisaatiot Helsinki :ssa

Näytä Kaikki