Program Pendidikan Khas Integrasi SMK Mukah

Program Pendidikan Khas Integrasi SMK Mukah PPKI SMK Mukah adalah program di bawah sekolah awam yang menempatkan murid-murid berkeperluan khas.

LAPORAN HARI 3: Hari Keusahawanan PPKI SMK Mukah 2026 (16 Julai 2026) 🍜🍝🍟 Melangkah ke Hari Ketiga program keusahawanan ...
17/07/2026

LAPORAN HARI 3: Hari Keusahawanan PPKI SMK Mukah 2026 (16 Julai 2026) 🍜🍝🍟

Melangkah ke Hari Ketiga program keusahawanan kami pada 16 Julai 2026, semangat anak-anak PPKI bersama para guru dan PPM tetap membara dan makin rancak!

Persiapan awal seawal jam 7.00 pagi berjalan lancar seperti rutin hari-hari sebelum ini. Selain menu-menu kegemaran yang sentiasa ada seperti aneka gorengan (nuget, sosej, fish ball, french fries), salad bowl, jagung cup, dan waffle panas, Hari Ketiga ini kami bawakan menu istimewa penambah selera... Mihun Sup Torpedo! 🍲✨

Bukan itu sahaja, kami juga ada menyediakan pilihan menu bajet dan berbaloi iaitu Mee Goreng Rahmah dengan harga cuma RM2 sahaja! Memang mesra poket sangat untuk semua.

Jam 8.00 pagi sahaja gerai dibuka, kaunter terus dipenuhi pelanggan. Kami amat terharu kerana barisan guru dan ibu bapa sekali lagi hadir memberikan sokongan padu yang tidak putus-putus. Paling istimewa, adik-adik dari PPKI SK Mukah pun datang lagi hari ini untuk support membeli!

Kegembiraan jelas terpancar pada wajah masing-masing apabila dapat beramah mesra semula.
Suasana bertukar menjadi super meriah dan gamat apabila waktu rehat bermula. Gerai kami sekali lagi 'diserbu' hebat oleh murid-murid aliran perdana. Rezeki bertambah murah, malah menu baharu Mihun Sup Torpedo dan Mee Goreng Rahmah RM2 pun mendapat sambutan yang sangat luar biasa sehingga laku keras!

Tepat jam 11.00 pagi, jualan ditutup secara rasmi. Macam biasa, seluruh tenaga kerja PPKI bekerjasama bergotong-royong mengemas tapak jualan dan mencuci semua peralatan sehingga bersih berkilat.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua guru, ibu bapa, murid PPKI SK Mukah, dan seluruh warga sekolah yang menjadi tulang belakang kejayaan hari ketiga kami. Sokongan inklusif anda semua amat bermakna bagi melatih kemahiran dan membina keyakinan diri anak-anak istimewa ini! ❀️😊

LAPORAN HARI 2: Hari Keusahawanan PPKI SMK Mukah 2026 (15 Julai 2026) πŸ›πŸŸπŸ§‡ Menyambung kemeriahan hari pertama, Hari Kedua...
17/07/2026

LAPORAN HARI 2: Hari Keusahawanan PPKI SMK Mukah 2026 (15 Julai 2026) πŸ›πŸŸπŸ§‡

Menyambung kemeriahan hari pertama, Hari Kedua program keusahawanan kami pada 15 Julai 2026 berjalan dengan penuh semangat dan lebih rancak lagi!

Macam biasa, seawal jam 7.00 pagi, ruang jualan kami dah mula sibuk dengan persiapan. Menu-menu kegemaran ramai seperti nuget, sosej, fish ball, french fries, salad bowl, jagung cup, dan waffle panas tetap disediakan dengan penuh komitmen oleh anak-anak PPKI bersama para guru dan PPM.

Tapi yang paling istimewa untuk Hari Kedua ini... kami tampilkan menu tambahan terbaharu iaitu Nasi Ayam Goreng Kunyit!

Bermula jam 8.00 pagi, kaunter jualan dibuka dan terus mendapat sambutan yang sangat menggalakkan. Sokongan daripada barisan guru dan warga sekolah tidak pernah putus. Paling seronok, menu Nasi Ayam Goreng Kunyit yang baru diperkenalkan itu memang laku keras!

Suasana sekali lagi gamat dan meriah apabila waktu rehat tiba. Gerai kami diserbu lagi oleh murid-murid aliran perdana yang tidak melepaskan peluang untuk support jualan kami. Interaksi yang cukup harmoni dan ceria antara semua murid.

Tepat jam 11.00 pagi, aktiviti jualan tamat. Kami bersama-sama bergotong-royong mengemas tapak jualan, mencuci segala peralatan, dan memastikan ruang kembali bersih seperti sedia kala.

Syukur Alhamdulillah, selesai sudah tugasan dan pengalaman berharga buat anak-anak PPKI SMK Mukah sepanjang Program Hari Keusahawanan tahun ini. Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pelanggan, guru-guru, ibu bapa, dan seluruh warga sekolah yang telah menyokong kami dari hari pertama sehingga hari kedua! Terima kasih juga buat guru, ibu bapa murid PPKI SK Mukah yang dapat support membeli di hari kedua.
Sehingga jumpa lagi di program akan datang! ❀️✨

LAPORAN HARI 1: Hari Keusahawanan PPKI SMK Mukah 2026 (14 Julai 2026) πŸŸπŸ§‡πŸŒ½ Alhamdulillah, selesai tirai hari pertama prog...
17/07/2026

LAPORAN HARI 1: Hari Keusahawanan PPKI SMK Mukah 2026 (14 Julai 2026) πŸŸπŸ§‡πŸŒ½

Alhamdulillah, selesai tirai hari pertama program keusahawanan kami baru-baru ini!

Seawal jam 7.00 pagi lagi, ruang jualan kami dah mula sibuk dan meriah. Macam biasa, kerja berpasukan anak-anak PPKI bersama guru dan PPM memang sangat mantap:

Ada yang sibuk mencucuk & menggoreng nuget, sosej, fish ball, dan french fries.

Ada yang siapkan salad bowl segar & mengukus jagung cup yang wangi.

Ada yang fokus membancuh serta membakar waffle panas.

Yang lain sibuk menyusun atur kaunter jualan bagi nampak kemas dan menarik.

Terima kasih juga kepada ibu bapa murid PPKI yang turut menyokong dengan menghantar produk jualan hari ini. Sokongan yang amat kami hargai!

Tepat jam 8.00 pagi, jualan mula dibuka. Seronok sangat bila terima kunjungan dan sokongan daripada barisan guru SMK Mukah. Paling istimewa, kami amat terharu menerima kehadiran rombongan adik-adik PPKI dari SK Mukah yang datang jauh-jauh untuk memberikan sokongan dan membeli jualan kami. Memang ceria gelagat masing-masing!

Kemuncak hari pertama pastinya waktu rehat sekitar jam 9.30 hingga 10.30 pagi. Gerai kami terus 'diserbu' meriah oleh murid-murid aliran perdana! Seronok tengok interaksi inklusif dan sokongan padu daripada seluruh warga sekolah.

Jam 11.00 pagi, kami dah mula bekerjasama mengemas ruang jualan dan mencuci semua peralatan yang digunakan sehingga bersih.
Terima kasih daun keladi kepada semua yang sudi menyokong anak-anak PPKI SMK Mukah pada hari pertama ini!

πŸ‘‰ Sila lihat post seterusnya untuk mengikuti laporan dan kemeriahan Hari Kedua p**ak! 😊

πŸ† Pantas, Fokus, Juara: Di Sebalik Tabir Program Stacking Cup PPKI SMK Mukah! πŸ† Part 2Pagi Isnin lepas (6 Julai 2026), b...
08/07/2026

πŸ† Pantas, Fokus, Juara: Di Sebalik Tabir Program Stacking Cup PPKI SMK Mukah! πŸ† Part 2

Pagi Isnin lepas (6 Julai 2026), blok PPKI SMK Mukah seawal jam 7.00 pagi sudah mula "bernafas" dengan semangat yang luar biasa. Murid-murid berkumpul dengan wajah penuh debar dan teruja. Kenapa? Kerana hari ini adalah hari penentuan untuk Program Stacking Cup.

Ilmu Dulu, Baru Aksi! πŸ“šβœ¨

Sebelum masing-masing memegang cawan, program dimulakan dengan sesi yang sangat penting. **Cikgu Atikah dan Cikgu Syahmi** mengambil pentas untuk sesi taklimat dan ceramah ringkas.
Bukan sekadar bercakap, Cikgu Atikah dan Cikgu Syahmi turut memberikan demo secara 'live'! Suasana jadi riuh seketika apabila melihat betapa pantas dan tangkasnya tangan guru-guru mereka menyusun cawan. Dari situ, murid-murid mula belajar teknik yang betul, cara kawalan tangan yang stabil, dan bagaimana mahu kekal tenang walaupun jam randik sedang berdetak.

Bukan Sekadar Permainan, Tapi Latihan Minda 🧠πŸ’ͺ

Aktiviti *stacking cup* ini sebenarnya adalah rutin pembangunan yang sangat baik untuk anak-anak Murid Berkeperluan Pendidikan Khas (MBPK) kami. Ia memberi pelbagai faedah yang sangat bermakna:

Motor Halus:Melatih ketangkasan jemari dan kekuatan koordinasi mata-tangan.

Fokus Maksimum: Membina daya tumpuan yang tinggi untuk menyelesaikan tugasan dalam tempoh singkat.

Terapi Emosi: Belajar mengawal debar dan membina keyakinan diri di hadapan orang ramai.

Misi Mencari Bakat Ke Peringkat Seterusnya 🎯
Selain daripada aktiviti bulanan, objektif utama kami kali ini adalah untuk **mencari calon dan bakat baru**! Kami mahu mengenalpasti siapa 'jaguh tersembunyi' yang bakal mewakili SMK Mukah ke pertandingan luar nanti.
Melihat reaksi murid-murid selepas melihat demo tadi, mereka jadi lebih bersemangat! Masing-masing cuba meniru rentak kepantasan Cikgu Syahmi dan ketelitian Cikgu Atikah. Persaingan jadi sangat sengit sehingga ke jam 12.30 tengah hari!

Raikan Usaha, Hargai Keberanian πŸ₯‡πŸŽ

Adat pertandingan, pasti ada yang mendahului. Tahniah kepada para pemenang yang berjaya mencatatkan masa terpantas dan membawa p**ang hadiah istimewa!
Namun, di sini, semua murid adalah pemenang. Setiap titisan peluh dan kesungguhan mereka dihargai dengan sijil penyertaan buat setiap orang. Kami mahu mereka p**ang dengan rasa bangga kerana telah berjaya mencabar diri sendiri.
Terima kasih kepada Cikgu Atikah, Cikgu Syahmi, para guru, dan PPM yang menjayakan program ini. Kepada bakal calon yang terpilih, bersedia ya... kita asah lagi bakat itu sehingga jadi juara! πŸš€πŸ”₯

πŸ† Pantas, Fokus, Juara: Di Sebalik Tabir Program Stacking Cup PPKI SMK Mukah! πŸ†Pagi Isnin lepas (6 Julai 2026), blok PPK...
07/07/2026

πŸ† Pantas, Fokus, Juara: Di Sebalik Tabir Program Stacking Cup PPKI SMK Mukah! πŸ†

Pagi Isnin lepas (6 Julai 2026), blok PPKI SMK Mukah seawal jam 7.00 pagi sudah mula "bernafas" dengan semangat yang luar biasa. Murid-murid berkumpul dengan wajah penuh debar dan teruja. Kenapa? Kerana hari ini adalah hari penentuan untuk Program Stacking Cup.

Ilmu Dulu, Baru Aksi! πŸ“šβœ¨

Sebelum masing-masing memegang cawan, program dimulakan dengan sesi yang sangat penting. **Cikgu Atikah dan Cikgu Syahmi** mengambil pentas untuk sesi taklimat dan ceramah ringkas.
Bukan sekadar bercakap, Cikgu Atikah dan Cikgu Syahmi turut memberikan demo secara 'live'! Suasana jadi riuh seketika apabila melihat betapa pantas dan tangkasnya tangan guru-guru mereka menyusun cawan. Dari situ, murid-murid mula belajar teknik yang betul, cara kawalan tangan yang stabil, dan bagaimana mahu kekal tenang walaupun jam randik sedang berdetak.

Bukan Sekadar Permainan, Tapi Latihan Minda 🧠πŸ’ͺ

Aktiviti *stacking cup* ini sebenarnya adalah rutin pembangunan yang sangat baik untuk anak-anak Murid Berkeperluan Pendidikan Khas (MBPK) kami. Ia memberi pelbagai faedah yang sangat bermakna:

Motor Halus:Melatih ketangkasan jemari dan kekuatan koordinasi mata-tangan.

Fokus Maksimum: Membina daya tumpuan yang tinggi untuk menyelesaikan tugasan dalam tempoh singkat.

Terapi Emosi: Belajar mengawal debar dan membina keyakinan diri di hadapan orang ramai.

Misi Mencari Bakat Ke Peringkat Seterusnya 🎯
Selain daripada aktiviti bulanan, objektif utama kami kali ini adalah untuk **mencari calon dan bakat baru**! Kami mahu mengenalpasti siapa 'jaguh tersembunyi' yang bakal mewakili SMK Mukah ke pertandingan luar nanti.
Melihat reaksi murid-murid selepas melihat demo tadi, mereka jadi lebih bersemangat! Masing-masing cuba meniru rentak kepantasan Cikgu Syahmi dan ketelitian Cikgu Atikah. Persaingan jadi sangat sengit sehingga ke jam 12.30 tengah hari!

Raikan Usaha, Hargai Keberanian πŸ₯‡πŸŽ

Adat pertandingan, pasti ada yang mendahului. Tahniah kepada para pemenang yang berjaya mencatatkan masa terpantas dan membawa p**ang hadiah istimewa!
Namun, di sini, semua murid adalah pemenang. Setiap titisan peluh dan kesungguhan mereka dihargai dengan sijil penyertaan buat setiap orang. Kami mahu mereka p**ang dengan rasa bangga kerana telah berjaya mencabar diri sendiri.
Terima kasih kepada Cikgu Atikah, Cikgu Syahmi, para guru, dan PPM yang menjayakan program ini. Kepada bakal calon yang terpilih, bersedia ya... kita asah lagi bakat itu sehingga jadi juara! πŸš€πŸ”₯

17/04/2026

Ramah Tamah Aidilfitri & Tahun Baru Cina PPKI SMK Mukah 2026 πŸŒ™πŸ§§

Meriah sungguh suasana di blok PPKI hari ini! Seawal jam 7 pagi, kami mulakan dengan menyusun juadah sumbangan ikhlas daripada guru-guru, PPM, dan ibu bapa. Selesai sesi bersalaman dan pemberian duit raya, suasana jadi lebih gamat dengan persembahan Tarian Singa buat julung kalinya di Laluan OKU! 🦁✨

Terima kasih kepada Kelab Tarian Singa & Naga Medan Setia Raja Mukah atas persembahan yang mantap. Syabas juga buat pelajar kami, Syazlina & Damien (MC) serta Nazirul Mubin (Doa Makan) yang mengendalikan majlis dengan cemerlang. πŸ‘
Terima kasih kepada semua guru, kakitangan sekolah, dan rombongan JPN Sarawak yang sudi singgah memeriahkan majlis kami. Semoga ukhuwah terus erat!

Singa "Menari" di PPKI SMK Mukah? πŸ¦πŸŒ™πŸ§§Part 3Siapa sangka, pagi tadi blok PPKI SMK Mukah jadi tumpuan luar biasa! Seawal j...
16/04/2026

Singa "Menari" di PPKI SMK Mukah? πŸ¦πŸŒ™πŸ§§Part 3

Siapa sangka, pagi tadi blok PPKI SMK Mukah jadi tumpuan luar biasa! Seawal jam 7.00 pagi, suasana dah mula "hangat". Bukan apa, bau rendang, ketupat, dan bermacam juadah sumbangan guru-guru, PPM, dan ibu bapa pelajar mula memenuhi ruang. Walaupun ibu bapa tak hadir, sumbangan makanan yang dihantar tetap melimpah-ruahβ€”tanda kasih pada anak-anak syurga ini. πŸ₯˜βœ¨

Selesai saja setting meja, kami kumpul semua pelajar. Sesi bersalaman dan pemberian duit raya jadi momen paling syahdu. Senyuman mereka? Tak payah cakaplah, sampai ke telinga!

Tepat 9.15 Pagi: Debaran Bermula...
Semua pelajar dah sedia berkumpul di Laluan OKU. Kemudian, suasana tenang bertukar gamat! Buat pertama kalinya, kami jemput Kelab Tarian Singa & Naga Medan Setia Raja Mukah. πŸ₯
Bunyi gendang yang kuat dan aksi lincah singa merah memang buat semua terpaku. Pelajar PPKI? Paling gembira! Ada yang tepuk tangan, ada yang tergamam, semuanya teruja. Malah, cikgu-cikgu dan pelajar aliran Perdana pun keluar kelas sebab tak nak terlepas peluang tengok persembahan hebat ni. Memang vibes perpaduan tu terasa sangat!

Majlis Dari Pelajar, Untuk Pelajar
Pukul 10.00 pagi, kami masuk ke kelas untuk majlis perasmian. Paling membanggakan bila majlis hari ini diterajui sendiri oleh pelajar PPKI kita.

β€’ Syazlina & Damien jadi MCβ€”memang yakin dan berbakat! 🎀
β€’ Nazirul Mubin p**a memimpin bacaan doa makan dengan penuh tertib.

Selepas ucapan aluan daripada Encik Samsawi bin Bujang (Ketua Biro Pendidikan Khas) dan amanat daripada Cikgu Humaira (GPK PK), masanya untuk makan! πŸ›

Kami juga sangat berbesar hati bila semua guru dan kakitangan sekolah sudi singgah. Malah, rombongan dari JPN Sarawak yang kebetulan ada Dialog Prestasi di sekolah pun sempat sertai kami. Rezeki anak-anak PPKI dapat beramah mesra dengan tetamu dari jauh.
Terima kasih buat semua yang menjayakan program hari ini. Penat? Memang penat. Tapi bila tengok anak-anak PPKI gembira, penat tu terus terbang hilang.
Sehingga jumpa lagi di program akan datang! ❀️

Singa "Menari" di PPKI SMK Mukah? πŸ¦πŸŒ™πŸ§§Part 2Siapa sangka, pagi tadi blok PPKI SMK Mukah jadi tumpuan luar biasa! Seawal j...
16/04/2026

Singa "Menari" di PPKI SMK Mukah? πŸ¦πŸŒ™πŸ§§Part 2

Siapa sangka, pagi tadi blok PPKI SMK Mukah jadi tumpuan luar biasa! Seawal jam 7.00 pagi, suasana dah mula "hangat". Bukan apa, bau rendang, ketupat, dan bermacam juadah sumbangan guru-guru, PPM, dan ibu bapa pelajar mula memenuhi ruang. Walaupun ibu bapa tak hadir, sumbangan makanan yang dihantar tetap melimpah-ruahβ€”tanda kasih pada anak-anak syurga ini. πŸ₯˜βœ¨

Selesai saja setting meja, kami kumpul semua pelajar. Sesi bersalaman dan pemberian duit raya jadi momen paling syahdu. Senyuman mereka? Tak payah cakaplah, sampai ke telinga!

Tepat 9.15 Pagi: Debaran Bermula...
Semua pelajar dah sedia berkumpul di Laluan OKU. Kemudian, suasana tenang bertukar gamat! Buat pertama kalinya, kami jemput Kelab Tarian Singa & Naga Medan Setia Raja Mukah. πŸ₯
Bunyi gendang yang kuat dan aksi lincah singa merah memang buat semua terpaku. Pelajar PPKI? Paling gembira! Ada yang tepuk tangan, ada yang tergamam, semuanya teruja. Malah, cikgu-cikgu dan pelajar aliran Perdana pun keluar kelas sebab tak nak terlepas peluang tengok persembahan hebat ni. Memang vibes perpaduan tu terasa sangat!

Majlis Dari Pelajar, Untuk Pelajar
Pukul 10.00 pagi, kami masuk ke kelas untuk majlis perasmian. Paling membanggakan bila majlis hari ini diterajui sendiri oleh pelajar PPKI kita.

β€’ Syazlina & Damien jadi MCβ€”memang yakin dan berbakat! 🎀
β€’ Nazirul Mubin p**a memimpin bacaan doa makan dengan penuh tertib.

Selepas ucapan aluan daripada Encik Samsawi bin Bujang (Ketua Biro Pendidikan Khas) dan amanat daripada Cikgu Humaira (GPK PK), masanya untuk makan! πŸ›

Kami juga sangat berbesar hati bila semua guru dan kakitangan sekolah sudi singgah. Malah, rombongan dari JPN Sarawak yang kebetulan ada Dialog Prestasi di sekolah pun sempat sertai kami. Rezeki anak-anak PPKI dapat beramah mesra dengan tetamu dari jauh.
Terima kasih buat semua yang menjayakan program hari ini. Penat? Memang penat. Tapi bila tengok anak-anak PPKI gembira, penat tu terus terbang hilang.
Sehingga jumpa lagi di program akan datang! ❀️

Singa "Menari" di PPKI SMK Mukah? πŸ¦πŸŒ™πŸ§§Part 1Siapa sangka, pagi tadi blok PPKI SMK Mukah jadi tumpuan luar biasa! Seawal j...
16/04/2026

Singa "Menari" di PPKI SMK Mukah? πŸ¦πŸŒ™πŸ§§Part 1

Siapa sangka, pagi tadi blok PPKI SMK Mukah jadi tumpuan luar biasa! Seawal jam 7.00 pagi, suasana dah mula "hangat". Bukan apa, bau rendang, ketupat, dan bermacam juadah sumbangan guru-guru, PPM, dan ibu bapa pelajar mula memenuhi ruang. Walaupun ibu bapa tak hadir, sumbangan makanan yang dihantar tetap melimpah-ruahβ€”tanda kasih pada anak-anak syurga ini. πŸ₯˜βœ¨

Selesai saja setting meja, kami kumpul semua pelajar. Sesi bersalaman dan pemberian duit raya jadi momen paling syahdu. Senyuman mereka? Tak payah cakaplah, sampai ke telinga!

Tepat 9.15 Pagi: Debaran Bermula...
Semua pelajar dah sedia berkumpul di Laluan OKU. Kemudian, suasana tenang bertukar gamat! Buat pertama kalinya, kami jemput Kelab Tarian Singa & Naga Medan Setia Raja Mukah. πŸ₯
Bunyi gendang yang kuat dan aksi lincah singa merah memang buat semua terpaku. Pelajar PPKI? Paling gembira! Ada yang tepuk tangan, ada yang tergamam, semuanya teruja. Malah, cikgu-cikgu dan pelajar aliran Perdana pun keluar kelas sebab tak nak terlepas peluang tengok persembahan hebat ni. Memang vibes perpaduan tu terasa sangat!

Majlis Dari Pelajar, Untuk Pelajar
Pukul 10.00 pagi, kami masuk ke kelas untuk majlis perasmian. Paling membanggakan bila majlis hari ini diterajui sendiri oleh pelajar PPKI kita.

β€’ Syazlina & Damien jadi MCβ€”memang yakin dan berbakat! 🎀
β€’ Nazirul Mubin p**a memimpin bacaan doa makan dengan penuh tertib.

Selepas ucapan aluan daripada Encik Samsawi bin Bujang (Ketua Biro Pendidikan Khas) dan amanat daripada Cikgu Humaira (GPK PK), masanya untuk makan! πŸ›

Kami juga sangat berbesar hati bila semua guru dan kakitangan sekolah sudi singgah. Malah, rombongan dari JPN Sarawak yang kebetulan ada Dialog Prestasi di sekolah pun sempat sertai kami. Rezeki anak-anak PPKI dapat beramah mesra dengan tetamu dari jauh.
Terima kasih buat semua yang menjayakan program hari ini. Penat? Memang penat. Tapi bila tengok anak-anak PPKI gembira, penat tu terus terbang hilang.
Sehingga jumpa lagi di program akan datang! ❀️

Address

SMK Mukah
Jalan Bestari
96400

Website

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Program Pendidikan Khas Integrasi SMK Mukah posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

Share