03/07/2026
03/07/2026 Jumaat | Lahad Datu
Assalamualaikum..
๐ฟ Kempen Infaq Bahan Api Van Jenazah Abang Pilot Lahad Datu
"Bantu kami terus menguruskan jenazah secara PERCUMA."
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Kami daripada Pertubuhan Sukarelawan Van Jenazah Abang Pilot Lahad Datu memohon sedikit sumbangan ikhlas daripada orang ramai bagi menampung kos operasi van jenazah.
Kenaikan harga diesel memberi kesan kepada pergerakan van kami yang digunakan untuk menghantar jenazah ke hospital, rumah dan tanah perkuburan. Walaupun kos semakin meningkat, kami tetap berusaha memastikan khidmat ini terus diberikan secara percuma kepada keluarga yang memerlukan.
Setiap ringgit yang disumbangkan akan digunakan untuk:
โฝ Pembelian diesel.
๐ง Penyelenggaraan van.
๐ Kos operasi dan kecemasan.
Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang meringankan kesusahan seorang mukmin di dunia, Allah akan meringankan kesusahannya pada hari kiamat." (Riwayat Muslim)
Walaupun hanya RM1, RM5 atau RM10, ia amat bermakna untuk memastikan van jenazah ini terus bergerak membantu masyarakat.
Semoga setiap sumbangan menjadi amal jariah yang berpanjangan dan diberkati Allah SWT.
๐คฒ "Anda Bersedekah, Kami Menyampaikan Khidmat."
---
Saya juga cadangkan Boss buat Kempen RM10 Sebulan. Kalau dapat:
100 orang ร RM10 = RM1,000 sebulan.
300 orang ร RM10 = RM3,000 sebulan.
Jumlah ini boleh banyak membantu menampung kos diesel dan penyelenggaraan tanpa bergantung kepada sumbangan sekali-sekala.
Satu lagi yang sangat berkesan ialah paparkan laporan penggunaan dana setiap bulan (contohnya jumlah diesel dibeli, bilangan khidmat van jenazah, dan baki tabung). Ketelusan seperti ini biasanya meningkatkan keyakinan orang ramai untuk terus berinfaq.