26/05/2026
๐๐๐๐๐ ๐๐๐ซ๐ญ๐๐ข ๐๐๐ ๐๐ก๐ข๐ง๐ ๐๐๐๐ ๐๐๐ซ๐ค๐ฎ๐ค๐ฎ๐ก ๐๐ซ๐จ๐ฆ๐จ๐ฌ๐ข ๐๐๐ฅ๐๐ง๐๐จ๐ง๐ ๐๐ง ๐๐๐ฅ๐๐ค๐ ๐๐ข ๐๐๐ซ๐ข๐ง๐ ๐ค๐๐ญ ๐๐ง๐ญ๐๐ซ๐๐๐๐ง๐ ๐ฌ๐
Perbadanan Pembangunan Sungai dan Pantai Melaka (PPSPM) turut serta dalam penyertaan delegasi rasmi Kerajaan Negeri Melaka ke ITB China 2026 yang berlangsung di Shanghai World Expo Exhibition & Convention Center, Shanghai, China.
Penyertaan ini merupakan sebahagian daripada usaha berterusan sempena Kempen Tahun Melawat Malaysia 2026 dan kesinambungan Promosi Tahun Melawat Melaka 2024โ2026 dalam memperkukuh kedudukan Melaka sebagai destinasi pelancongan pilihan di rantau Asia.
Delegasi Melaka yang diketuai oleh Tourism Melaka bersama PPSPM berada di bawah Pavilion Malaysia yang menghimpunkan seramai 58 wakil industri pelancongan negara bagi mempromosikan produk dan perkhidmatan pelancongan Malaysia kepada pemain industri serta agensi pelancongan antarabangsa, khususnya dari China.
ITB China sebagai antara pameran pelancongan terbesar di China menghimpunkan lebih 1,500 pemamer dari seluruh China dan 600 pemamer antarabangsa dari 55 buah negara. Pameran ini turut menjadi platform strategik bagi membuka peluang kerjasama, padanan perniagaan serta penerokaan pasaran baharu kepada industri pelancongan antarabangsa.
Melalui platform ini, PPSPM berpeluang memperluaskan jaringan kerjasama bersama pengusaha pelancongan, syarikat pengendali pelancongan dan ejen-ejen kembara antarabangsa di samping mengetengahkan produk pelancongan sungai, warisan, budaya dan rekreasi yang terdapat di Negeri Melaka.
Penyertaan ini juga selaras dengan aspirasi PPSPM dalam memperkukuh promosi pelancongan sungai dan pantai Melaka di peringkat antarabangsa serta mencapai sasaran 1 juta penumpang bagi Melaka River Cruise. China juga merupakan antara tiga negara penyumbang pelancong asing tertinggi bagi Melaka River Cruise.
Ab Rauf Yusoh
Abdul Razak Abdul Rahman
Shaharul Azuar
Tourism Melaka
Melaka Hari Ini