31/05/2026
Pada 31 Mei 2026 (Ahad), bertempat di Ayer Keroh, Melaka, telah berlangsung Program Sesi Libat Urus Menteri Pendidikan, YB Fadhlina Sidek, bersama-sama dengan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta guru-guru dari sekolah-sekolah di kawasan Pengklan Batu dan Ayer Molek, Negeri Melaka.
Pencapaian dan Pengiktirafan Pendidikan
Dalam sesi tersebut, YB Fadhlina Sidek telah berkongsi beberapa pencapaian dan pengiktirafan penting dalam pendidikan di negeri Melaka:
- Keputusan SPM 2025: Negeri Melaka berjaya mencatatkan keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) antara yang terbaik di Malaysia.
- Reformasi Sekolah: Tiada sekolah yang dikategorikan sebagai 'sekolah fokus' melalui penilaian SK@S dalam agenda Reformasi Sekolah.
- Tahniah kepada Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Jasin yang menunjukkan kecemerlangan dalam pengurusan dan pentadbiran selepas melalui pemantauan Jemaah Nazir.
- Inisiatif PPD Alor Gajah: Pujian diberikan atas program inovasi bagi meningkatkan penguasaan literasi dan numerasi di peringkat prasekolah, yang mana program ini bakal diaplikasikan di seluruh sekolah.
Komitmen KPM dan Penglibatan Ibu Bapa
- YB Menteri Pendidikan memohon komitmen padu daripada ibu bapa untuk menyambut program PAKAT di peringkat prasekolah bagi bersama-sama membantu meningkatkan kadar literasi murid melalui program 'Mari Membaca Bersama'.
- Beliau turut menegaskan bahawa Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) tetap akan mengikuti penilaian antarabangsa seperti TIMMS, PISA, dan SEA PLM supaya ekosistem pendidikan negara terus berusaha meningkatkan pendidikan bermutu di peringkat antarabangsa dalam acuan Rancangan Pembangunan Malaysia (RPM) 2026-2035.
Sumbangan Peruntukan dan Sesi Dialog
Dalam program ini, YB Fadhlina Sidek sudi menyampaikan Cek Cura Sumbangan Peruntukan untuk Bilik Guru kepada 13 buah sekolah yang terlibat. Di samping itu, sesi soal jawab yang diadakan turut memberikan peluang keemasan kepada pihak PIBG dan sekolah untuk berinteraksi secara terus dengan Menteri Pendidikan bagi memberikan pandangan serta cadangan bagi memajukan mutu pendidikan, khususnya di negeri Melaka.
Tahniah kepada pasukan PPD Melaka Tengah atas kejayaan mengelolakan bersama program SLU ini. Komitmen ini telah membuktikan bahawa JPN Melaka mempunyai pasukan yang mantap dan berwibawa
7 Teras Strategik RPM 2026 - 2035
'Tahun Ini, Tahun Kita'
'Pendidikan Bermutu, Insan Terdidik, Negara Sejahtera'
"Merapatkan Jurang, Meningkatkan Mutu, Meraih Kejayaan Bersama"