Посолство на България в САЩ / Embassy of Bulgaria in the USA

Посолство на България в САЩ / Embassy of Bulgaria in the USA Welcome to the official page of the Embassy of the Republic of Bulgaria in Washington, D.C.

По молба на голям брой наши сънародници от района на щатa Джорджия, консулската служба към посолство във Вашингтон плани...
09/27/2023

По молба на голям брой наши сънародници от района на щатa Джорджия, консулската служба към посолство във Вашингтон планира провеждането на изнесени консулски дни в Атланта, Джорджия в сградата на българското училище „Св. Константин-Кирил Философ“.

📆 13 и 14 октомври 2023 г.

📍 Peachtree Road United Methodist Church (PRUMC)
3180 Peachtree Road, Atlanta, Georgia 30305

⏱️ 08:30 - 17:00 ч.

Повече информация може да намерите на нашия сайт.

По молба на голям брой наши сънародници от района на щатa Джорджия, консулската служба към българското посолство във Вашингтон планира провеждането на изнесени ко....

🇧🇬 🇺🇸 България и САЩ проведоха втория си Стратегически диалог на високо равнище, за да обсъдят двустранни, регионални и ...
09/26/2023

🇧🇬 🇺🇸 България и САЩ проведоха втория си Стратегически диалог на високо равнище, за да обсъдят двустранни, регионални и глобални въпроси от приоритетно значение за двете държави. Диалогът съвпадна със 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения, която нашите две страни отбелязват заедно като приятели, съюзници и партньори. Оставаме съсредоточени върху постигането на общи приоритети - справяне с регионалните и глобалните предизвикателства, гарантиране на сигурността, укрепване на върховенството на закона и постигане на икономически и технологичен напредък.

25 септември, 2023 г. Съвместно изявление от Стратегическия диалог между България и САЩ На 25 септември 2023 г. България и Съединените щати проведоха втория си Стратегиче...

СЪВМЕСТНО ПРЕССЪОБЩЕНИЕНА МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ, МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО, МИНИСТЕРСТВО НА ИНОВАЦИИТЕ И РА...
09/26/2023

СЪВМЕСТНО ПРЕССЪОБЩЕНИЕ
НА МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ, МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО, МИНИСТЕРСТВО НА ИНОВАЦИИТЕ И РАСТЕЖА, МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА, МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА


На 25 септември 2023 г. във Вашингтон бе проведен Стратегически диалог на високо равнище между България и САЩ. Обсъдени бях двустранни, регионални и глобални въпроси от приоритетно значение за двете държави. Диалогът бе повод да се спомене и 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, ръководител на българската делегация и подсекретарят и старши политически съветник Дерек Шолей откриха форума.

„Днес България и САЩ са по-близки от всякога като приятели, съюзници и партньори”, заяви Мария Габриел. Вицепремиерът подчерта, че днешните предизвикателства поставят на изпитание регионалната и глобална сигурност. Тя отбеляза, че втората сесия на диалога се провежда след три години прекъсване и само 4 месеца от мандата на редовното правителство.

Дерек Шолей отбеляза важното значение на продължаването на стратегическия диалог. „България е ключов партньор за САЩ и фактор за стабилността в региона. Приветстваме усилията ви за присъединяване към Шенген и еврозоната и ви подкрепяме“, посочи в своето изказване Шолей.

Сред основните теми на диалога бяха общи подходи към регионални и глобални предизвикателства, задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, икономиката и енергетиката, върховенството на закона.

В дискусиите по темите участваха министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на иновациите Милена Стойчева, зам.министрите – Атанас Запрянов- на отбраната, Ивелина Дундакова- на вътрешните работи и проф.д-р Георги Ангелов- на иновациите и растежа.

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси свързани с развитието на военната инфраструктура, превоз и транспортиране на персонал и военно имущество (военна мобилност) и многонационалната бойната група, разположена на българска територия.

Също така бяха обсъдени възможностите на българската отбранителна технологично-индустриална база за производство на боеприпаси-отговарящи на стандартите на Алианса.
В хода на разговорите беше разгледано и сътрудничеството в сферата на киберсигурността, както и противодействието на дезинформацията.

„Наш приоритет е превръщането на България в място, в което се създават високотехнологични иновации", заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Относно Фонда на НАТО за иновации, който е с бюджет 1 млрд. евро за 15 години, Стойчева посочи, че се очаква той да започне инвестиции до края на годината. От финансиране ще могат да се възползват фирми, включително български.

„В началото на октомври се очаква конституционните промени да бъдат приети на първо четене, а до края на годината и окончателно", информира министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов при дискусиите в панела за върховенството на закона. Той допълни, че само преди дни е бил приет нов антикорупционен закон. Доц. д-р Славов подчерта, че от първите си дни правителството работи за реформа на съдебната система, промени в Закона за съдебната власт, прозрачен подбор за членове на ВСС, инспектората към съвета, и антикорупционната комисия.

Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова заяви, че ефективното противодействие на киберпрестъпността е приоритет за българските правоприлагащи органи. Създадена е дирекция „Киберпрестъпност“, която фокусира работата си в разкриване на престъпления, които причиняват сериозни финансови щети на много български компании. В този контекст, бе споделено желанието на българската страна за предоставяне на експертиза от специализираните федерални звена, с цел укрепване на възможностите за киберразследвания на престъпни групи за измама на граждани и компании.

Дундакова посочи, че МВР предприема и редица мерки, за да увеличи усилията за борба с трафика на хора, като работи активно за превенция и подпомагането на жертвите, особено сред уязвимите групи. Изразено бе желание за участия в обучения за разследване на престъпления, свързани с трафика на хора.

Важен резултат от Стратегическия диалог бе подписването на Меморандум за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

След приключването на форума резултатите от дискусиите бяха обобщени в съвместно изявление.

На 25 септември 2023 г. във Вашингтон бе проведен Стратегически диалог на високо равнище между България и САЩ. Обсъдени бях двустранни, регионални и глобални въпроси о...

09/26/2023

Борбата с дезинформацията бе акцент на срещата ми с Джеймс Рубин - специален пратеник на САЩ за борба с дезинформацията и координатор на Центъра за глобално ангажиране. Устойчивост, сътрудничество, споделяне на опит и знания - това бяха ключовите послания от срещата.

09/25/2023
09/24/2023
За нас беше удоволствие да посрещнем заместник министър-председателя и министър на външните работи Mariya Gabriel и пред...
09/24/2023

За нас беше удоволствие да посрещнем заместник министър-председателя и министър на външните работи Mariya Gabriel и представители на българското правителството за среща с българската общност в района на Вашингтон.

Делегацията, начело с вицепремиера, е в американската столица за участие във втората сесия на Стратегическия диалог между България и САЩ на 25 септември.

Министър Габриел благодари за интереса, енергията и идеите на българската общност. Тя ясно открои неизменния повод за гордост с богатото ни културно наследство и сподели стремежа си за прилагане на модерни и иновативни решения за по-доброто бъдеще на България.

Вицепремиерът изрази желанието си Стратегическият диалог да доведе до конкретни резултати в приоритетните области на двустранните отношения, включително сигурност и отбрана, икономиката, енергетика, иновации, борба с дезинформацията. Тя заяви като свой личен приоритет развитието на културната дипломация и образователните връзки, както и реализирането на обмен за предприемачи и иноватори от двете страни.

Всеки от членовете на българската делегация сподели приоритетите в своята област. Те се обединиха около общото желание да работят за повишаване на доверието и подобряване на позиционирането на България в международен план.

На срещата присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов, заместник-министърите на отбраната Атанас Запрянов и на иновациите проф. Георги Ангелов.

Благодарим на всички присъстващи за споделените идеи и вдъхновяващия разговор!

09/24/2023
09/23/2023

Благодаря, Ню Йорк и до скоро!
Здравей, Вашингтон!

09/23/2023
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската правителствена делегация на Втората се...
09/22/2023

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската правителствена делегация на Втората сесия на Стратегическия диалог между Република България и САЩ. Сесията ще се състои на 25 септември 2023 г. във Вашингтон. В българската делегация са включени доц. д-р Атанас Славов - министър на правосъдието, Румен Радев - министър на енергетиката, Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа, както и зам.-министрите – д-р Георги Ангелов - на иновациите и растежа, Атанас Запрянов - на отбраната и Ивелина Дундакова - на вътрешните работи.

В рамките на диалога се предвижда да бъдат дискутирани сферите: общи подходи към регионални и глобални проблеми, задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, разширяване на сътрудничеството в икономиката и енергетиката, защита на демокрацията и върховенство на закона, разширяване на двустранните връзки.

В края на сесията вицепремиерът Габриел ще подпише Меморандум за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация.

Мария Габриел ще проведе и среща с представители на българската общност във Вашингтон.

Стратегическият диалог на високо равнище между Република България и САЩ е форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес. Началото му е поставено на 8 януари 2020 г. Между правителствата на Република България и на Съединените американски щати.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската правителствена делегация на Втората сесия на Стратегическия диалог между Репуб...

09/22/2023

✅Министерският съвет одобри проекта за закупуване на нови бойни машини „Страйкър“ за Сухопътни войски\Land Forces.

👉Проектът е сред приоритетните модернизационни проекти за Министерството на отбраната.
👉Целта е да се осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО.
👉Следващата стъпка е да бъде разгледан от Народното събрание.

Честит Ден на независимостта!22 септември - датата, на която България поема своя път като свободна и независима европейс...
09/22/2023

Честит Ден на независимостта!

22 септември - датата, на която България поема своя път като свободна и независима европейска държава.
Възстановяването на българската държавност през 1908 г. в храма “Свети Четиридесет мъченици” в старопрестолния Велико Търново е един от най-ярките ни исторически успехи, признание за българската дипломация и израз на стремежа самостоятелно да определяме съдбата си.

Мъдростта на времето и историческият опит продължават да са ценен спътник напред към по-доброто бъдеще на независима България.

Честит празник!

09/21/2023

Благодаря на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за поканата да се включа в Трансатлантическата вечеря на външните министри на страните от ЕС и НАТО, на която бе домакин. За мен бе удоволствие да се присъединя към тази традиционна среща, която се проведе в Ню Йорк в рамките на 78-та сесия на Общото събрание на ООН.

09/19/2023

На 19 септември 1903 българският княз Фердинанд приема акредитивните писма на Джон Б. Джаксън, който става първият дипломат на САЩ за страната ни.

Преминали през обратите на историята и времето, днес отбелязваме 120 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Съединените американски щати.

Днес, 120 години по-късно, отношенията България и САЩ са по-силни от всякога. Заедно сме, за да отстояваме демокрацията, свободата и върховенството на закона. Заедно сме за свят, в който регионалната и глобална сигурност са общо предизвикателство пред съюзници. Заедно сме, за да бъде икономическото сътрудничество в полза на гражданите.

Демократични ценности, основан на правила международен ред, предвидимост и общо справяне с предизвикателствата на бъдещето - нека заедно продължим да градим историята на дипломатическите отношения България - САЩ.

09/19/2023

Today, we celebrate the one hundred and twentieth anniversary of the establishment of diplomatic relations between our two great nations. Our relationship as bilateral partners, and our friendship as members of the transatlantic family of nations, has never been stronger. - Department Spokesperson Matthew Miller

On September 19, 1903, John B. Jackson, Minister to Greece, Romania, and Serbia, presented his credentials to serve as the first U.S. Diplomatic Agent to Bulgaria – six years prior to Bulgaria’s proclamation of full independence from the Ottoman Empire. Today, we celebrate the one hundred and tw...

🇧🇬 🇺🇸 На този ден преди 120 години се поставя началото на дипломатическите отношения между България и САЩ.На 19 септемвр...
09/19/2023

🇧🇬 🇺🇸 На този ден преди 120 години се поставя началото на дипломатическите отношения между България и САЩ.

На 19 септември 1903 г. българският княз Фердинанд приема акредитивните писма на Джон Б. Джаксън, пълномощен министър на САЩ за Гърция, Румъния и Сърбия, който става първият дипломатически представител на САЩ за страната ни.

Напредъкът на двустранните отношения насърчава българските власти да открият легация в САЩ. За пълномощен министър във Вашингтон е назначен Стефан Панаретов - ерудит, виден учен, общественик и дипломат. На 10 декември 1914 г. той връчва акредитивните си писма на президента Удроу Уилсън и поема ангажимент за успешна дипломатическа мисия в САЩ.

Така двете държави потвърждават сърдечните отношения между народите си и дават възможност за по-голямо сближаване в политическите, търговските и културните отношения.

През следващите десетилетия двустранните отношения преминават през различни исторически етапи. Неподвластни остават връзките между хората, които и до днес олицетворяват силата на отношенията между нашите две държави.

Днес, България и САЩ работят в тясно сътрудничество както двустранно, така и в рамките на международни формати, в търсене на устойчиви решения на съвременните регионални и глобални предизвикателства.

Ние сме по-силни заедно като съюзници, приятели и стратегически партньори, обединени от общи ценности, интереси и визия за бъдещето.

🇧🇬🇺🇸 120 years ago Bulgaria and the United States established diplomatic relations.

On September 19, 1903, Bulgarian Prince Ferdinand accepted the Letters of Credence of John B. Jackson, the US Minister Plenipotentiary for Greece, Romania and Serbia, who became the first US diplomatic representative for Bulgaria.

The progress of the bilateral relations encouraged the Bulgarian authorities to open a legation in the United States. Stefan Panaretov, a prominent Bulgarian intellectual, scientist, public figure and diplomat, was appointed Minister Plenipotentiary to Washington, D.C. and presented his Letters of Credence to President Woodrow Wilson on 10 December 1914. The two countries reaffirmed cordial relations between their people and a shared commitment for the development of political, commercial, and cultural relations.

In the following decades, Bulgaria’s bilateral relations with the United States went through different historical periods. But the people-to-people ties remained a timeless symbol of the strength of the relationship between Bulgaria and the United States.

Today, Bulgaria and the United States are Allies, friends and strategic partners, united by shared values and a common vision for the future. We are stronger together in addressing the regional and global challenges both bilaterally and within international organisations.

Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria

С дълбоко прискърбие научихме, че на 16 септември 2023 г. ни е напуснал д-р Георги Лазаров - скъп наш сънародник и прият...
09/17/2023

С дълбоко прискърбие научихме, че на 16 септември 2023 г. ни е напуснал д-р Георги Лазаров - скъп наш сънародник и приятел, известен хирург и филантроп, бележит член на българската общност в САЩ, основател на Фондация „Св. Георги“ и Българското музикално общество във Вашингтон, и преди всичко изключителен Човек.

Изразяваме най-искрените си съболезнования към семейството и близките на д-р Лазаров. Той оставя след себе си ярка следа и светъл пример за житейски път, извървян със смисъл, чест и достойнство.

Възпоменателната служба ще се състои в Ruck Towson Funeral Home, Inc., 1050 York Road, Towson, MD 21204, на 21 септември 2023 г., четвъртък, от 16:00 до 17:00 часа.

Дълбок поклон пред светлата му памет!

От посланик Георги Панайотов и състава на посолството на България в САЩ

Happy and sweet New Year to all our friends who celebrate  ! Best wishes for a year filled with health, happiness and jo...
09/15/2023

Happy and sweet New Year to all our friends who celebrate !
Best wishes for a year filled with health, happiness and joy!
Shana Tova! 🍎🍯

Посланик Георги Панайотов връчи на генералния секретар на Организацията на американските държави (ОАД) Луис Алмагро акре...
09/15/2023

Посланик Георги Панайотов връчи на генералния секретар на Организацията на американските държави (ОАД) Луис Алмагро акредитивните си писма като постоянен наблюдател на България в ОАД.

По време на срещата посланик Панайотов и генералният секретар Алмагро обсъдиха възможностите за разширяване и задълбочаване на отношенията между България и ОАД и нейните страни-членки.

ОАД е най-старата регионална организация в света и важен форум за сътрудничество в Западното полукълбо.

Ambassador Georgi Panayotov presented his credentials as Permanent Observer of Bulgaria to the Organization of American States (OAS) to the OAS Secretary General Luis Almagro. They discussed the opportunities for enhancing the relations between Bulgaria and the OAS and its member states.

The OAS is the oldest regional organization in the world and an important forum for cooperation in the Western Hemisphere.

🎉 Посланик Георги Панайотов и целият екип на посолството във Вашингтон поздравяваме всички учители, ученици и родители п...
09/14/2023

🎉 Посланик Георги Панайотов и целият екип на посолството във Вашингтон поздравяваме всички учители, ученици и родители по случай началото на учебната година в българските неделни училища в САЩ.

Пожелаваме им много успехи и вдъхновение по безкрайно интересния път на образованието на науката.

Посланик Панайотов присъства на тържественото откриване на учебната година в българските училища в района на Вашингтон Bulgarian Educational and Cultural Center "Kliment Ohridski" Washington DC и Botev Academy Bulgarian School - Washington DC и им пожела да продължават успешно да съхраняват и предават богатството на българските традиции, език и култура в САЩ.

На добър час! 📚 🇧🇬📚

Днес се проведе церемония по откриването на Център за управление и киберотбрана към Министерството на отбраната на Бълга...
09/14/2023

Днес се проведе церемония по откриването на Център за управление и киберотбрана към Министерството на отбраната на България. Центърът ще предлага обучение в областта на киберотбраната и ще подобри способността на България да се защитава от киберзаплахи.

Проектът на стойност 12 млн. долара е финансиран по линия на Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF) на Държавния департамент на САЩ и е изграден по Програмата за чуждестранни военни продажби на Департамента по отбрана.

🇧🇬 🇺🇸

We will never forget September 11, 2001! Today, we reflect on the tragic events on 9/11 and pay tribute to the 2,977 inn...
09/11/2023

We will never forget September 11, 2001!

Today, we reflect on the tragic events on 9/11 and pay tribute to the 2,977 innocent lives lost at the World Trade Center in New York City, the Pentagon in Arlington, Virginia, and the heroic efforts on Flight 93 in Pennsylvania.

We commemorate the victims, honor the heroes, and stand together against hatred and violence!

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка във Висбаден, Ге...
09/08/2023

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка във Висбаден, Германия, където се срещна с командира генерал Дарил Уилямс.

В рамките на визитата адмирал Ефтимов се запозна с ролята и задачите, които изпълняват Сухопътните войски на САЩ на двата континента.Chief of Defence Admiral Emil Eftimov visited the Headquarters of U.S. Army Europe and Africa in Wiesbaden, Germany.

Admiral Eftimov met with Commanding General, U.S. Army Gen. Darryl Williams, and was briefed on the command’s role and support in the European and African theaters.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посети щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка във Висбаден, Германия, където се срещна с командира генерал Дарил Уилямс.

➡ В рамките на визитата адмирал Ефтимов се запозна с ролята и задачите, които изпълняват Сухопътните войски на САЩ на двата континента.NATO I U.S. Army Europe and Africa I U.S. European Command (EUCOM) I Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE)

09/08/2023

We are a non-profit organization that promotes Bulgarian language, culture, and understanding in the Greater Baltimore area. We offer classes in Bulgarian language and culture and recreational activities (folk dance classes, yoga, and gymnastics).

8 септември е обявен за Ден на национален траур в Република България в памет на жертвите, загинали при наводненията в об...
09/08/2023

8 септември е обявен за Ден на национален траур в Република България в памет на жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г.

Изразяваме искрени съболезнования на близките на жертвите и солидарност с пострадалите при природното бедствие.

Знамето пред сградата на посолството на България във Вашингтон ще бъде спуснато наполовина в Деня на национален траур. ⚫️

🚀👩‍🚀🛰️ През изминалата седмица посланик Георги Панайотов се срещна с директора на представителството на SpaceX във Вашин...
09/07/2023

🚀👩‍🚀🛰️ През изминалата седмица посланик Георги Панайотов се срещна с директора на представителството на SpaceX във Вашингтон Адриан Манджука. На срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество в областта на обучителните програми, космическите мисии и технологии, изследванията и развитието на космическата индустрия.

Адриан Манджука заяви интереса на SpaceX към съвместна работа за обучение и подготовка на астронавти в контекста на усилията за постигане на напредък в космическите мисии с екипаж и улесняване на достъпа до Космоса. Той предложи да се разгледат възможностите България да се възползва от достъпа до сателитната комуникационна мрежа Starlink на институционално ниво като начин за подобряване на свързаността и комуникациите в различни сфери на дейност.

Манджука отбеляза отличното партньорство на SpaceX с българската компания EnduroSat, която е известна с разработката на нано-сателити от най-висок клас.

🚀👩‍🚀🛰️ Ambassador Georgi Panayotov met last week with the Director of the SpaceX D.C. office Adrian Mangiuca. They discussed opportunities for advancing cooperation by leveraging space, focusing on training, space missions and technologies, research and development of the space industry.

Adrian Mangiuca expressed the interest of SpaceX in advancing human spaceflight by working together on astronaut training missions. He suggested exploring opportunities for Bulgaria to use access to Starlink satellite communications network on institutional level as a way to improve connectivity and communications.

Mangiuca noted the excellent partnership of SpaceX with the Bulgarian company EnduroSat, which designs, builds and operates class-leading NanoSats.

09/06/2023

С Джон Кери, държавен секретар на САЩ (2013-2017) и специален пратеник за климата на президента на САЩ Джо Байдън
📌 стратегическото партньорство между България и САЩ
📌 иновациите и борбата с климатичните промени
📌 кандидатурата на България за домакин на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP29) през 2024 г.

Благодаря!

Честит Ден на Съединението! 🇧🇬На този ден преди 138 години Княжество България и Източна Румелия стават едно цяло в резул...
09/06/2023

Честит Ден на Съединението! 🇧🇬

На този ден преди 138 години Княжество България и Източна Румелия стават едно цяло в резултат на един изцяло български акт на Съединението. Така се прави решителна крачка към постигането на националния идеал за обединение на българските земи в общи граници и на българите в една държава.

От 1885 г. до днес духът на Съединението служи за вдъхновение за постигането със смелост и решимост на важни цели за по-доброто бъдеще на нашата прекрасна страна 🇧🇬

Вицепремиерът и министър на външните работи Mariya Gabriel валидира днес юбилейна марка, посветена на 120-ата годишнина ...
09/05/2023

Вицепремиерът и министър на външните работи Mariya Gabriel валидира днес юбилейна марка, посветена на 120-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ. 🇧🇬🇺🇸

В церемонията се включиха също министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен и главният изп. директор на "Български пощи” Филип Алексиев.

Марката запечатва интересен исторически момент - в композицията й е използвано акредитивното писмо, което е представено през 1903 г. на Цар Фердинанд от първия дипломатически представител на САЩ за България Джон Джаксън. Акредитивното писмо е подписано от американския президент Теодор Рузвелт.

Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs Mariya Gabriel validated today a postage stamp dedicated to the 120th anniversary of the establishment of diplomatic relations between Bulgaria and the United States. 🇧🇬🇺🇸

The ceremony was attended by the Minister of Transport and Communications Georgi Gvozdeykov, the U.S. Ambassador to Bulgaria Kenneth Merten and the Chief Executive Officer of Bulgarian Posts Philip Alexiev.

The stamp features the letter of accreditation of the first U.S. diplomatic representative to Bulgaria, John B. Jackson. The accreditation letter was signed by President Theodore Roosevelt and presented to King Ferdinand of Bulgaria in 1903.

🇧🇬🥼💙 България беше представена на осмия Световен конгрес по детска кардиология и кардиохирургия 8th World Congress of Pe...
09/05/2023

🇧🇬🥼💙 България беше представена на осмия Световен конгрес по детска кардиология и кардиохирургия 8th World Congress of Pediatric Cardiology and Cardiac Surgery 2023, който се проведе от 27 август до 1 септември във Вашингтон.

От българска страна участваха д-р Димитър Печилков, началник на детско кардиологично интензивно отделение в Националната кардиологична болница, д-р Людмил Симеонов, детски кардиолог, д-р Венцислав Бошнаков, детски кардиохирург, и Цветослав Найденов, заместник-председател на Асоциация "Детско сърце".

Тримата български лекари работят в Клиниката по детска кардиология и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации към Националната кардиологична болница, която е единственото място в България за лечение на деца, включително и новородени, с вродени и придобити сърдечни заболявания.

По време на Конгреса, българските участници представиха 3 специализирани презентации и 3 постера пред повече от 5700 участници от цял свят. Те обмениха с колегите си ценен опит за най-добрите практики и върхови постижения в детската кардиология и кардиохирургия.

МБАЛ Национална Кардиологична Болница беше удостоена със специална награда от Boston Children’s Hospital за участието си в International Quality Improvement Collaborative (IQIC), на която е член от 2016 г. Церемонията по награждаването се състоя в сградата на Американския колеж по кардиология.

Посланик Панайотов посети българските представители в Walter E. Washington Convention Center и имаше удоволствието да ги покани в посолството на България във Вашингтон. По време на срещите бяха набелязани конкретни области за сътрудничество и подпомагане на връзката между България и САЩ в сферата на здравеопазването.

Специално благодарим на Бистра Желева, вицепрезидент в американската неправителствена организация Children's HeartLink, че ни свърза с българските участници и ни насочи вниманието към добрия пример от България, с който се гордеем!

За повече информация:
Детска кардиология: https://pedcardbg.eu/
Асоциация „Детско сърце“: https://childsheart.eu

🇧🇬🥼💙We are proud to announce that Bulgarian representatives participated in the 8th World Congress of Pediatric Cardiology and Cardiac Surgery 2023, which took place from 27 August to 1 September in Washington, D.C.

The participants were Dr. Dimitar Pechilkov, head of the pediatric cardiology intensive care unit at the National Cardiology Hospital, Dr. Lyudmil Simeonov, pediatric cardiologist, Dr. Ventsislav Boshnakov, pediatric cardiac surgeon, and Tsvetoslav Naydenov, vice-president of the Child's Heart Association Асоциация "Детско сърце".

The Bulgarian doctors work at the Clinic of Pediatric Cardiology and the Department of Surgery of Congenital Heart Malformations at the National Heart Hospital, which is the only place in Bulgaria for the treatment of children, including newborns, with congenital and acquired heart diseases.

During the Congress, the Bulgarian participants presented 3 specialized reports and 3 posters to over 5700 participants from all over the world. They exchanged valuable experiences on best practices and excellence in pediatric cardiology and cardiac surgery.

The National Heart Hospital was honored with a special award from Boston Children’s Hospital for its participation in the International Quality Improvement Collaborative (IQIC), of which it has been a member since 2016. The award ceremony was held at the American College of Cardiology.

Ambassador Panayotov visited the Bulgarian representatives at the Walter E. Washington Convention Center and was pleased to invite them to the Embassy of Bulgaria in Washington, D.C. During the meetings they outlined specific areas for cooperation and discussed ways to enhance the relationship between Bulgaria and the USA in the healthcare field.

Special thanks to Bistra Zheleva, Vice President at the non-profit organization Children's HeartLink, for connecting us with the Bulgarian participants and bringing to our attention the great example from Bulgaria!

For more information:
Pediatric cardiology: https://pedcardbg.eu
Child’s Heart Association: https://childsheart.eu

В първия понеделник на септември се присъединяваме към нашите американски приятели в отбелязването на Деня на труда, кой...
09/04/2023

В първия понеделник на септември се присъединяваме към нашите американски приятели в отбелязването на Деня на труда, който е повод да признаем приноса и постиженията на американските работници за силата и просперитета на Съединените щати.

Пожелаваме на всички спокоен и приятен Ден на труда! 🇺🇸🎉

On the first Monday of September, we join our American friends in celebrating Labor Day as a time to recognize the achievements and contributions of American workers to the strength and prosperity of the United States.

Wishing everyone a relaxing and enjoyable Labor Day! 🇺🇸🎉

Address

1621 22nd Street, NW, Dimitar Peshev Plaza
Washington D.C., DC
20008

Opening Hours

Monday 9am - 5:30pm
Tuesday 9am - 5:30pm
Wednesday 9am - 5:30pm
Thursday 9am - 5:30pm
Friday 9am - 5:30pm

Telephone

(202) 387-0174

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Посолство на България в САЩ / Embassy of Bulgaria in the USA posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Посолство на България в САЩ / Embassy of Bulgaria in the USA:

Videos

Share


Comments

Скъпи сънародници,

Пожелаваме Ви светло Рождество Христово и мирна, щастлива и успешна 2023 година! 🎉🎊

Dear friends,

May your holiday season be full of joy, warmth and happiness. Wishing you and your families a wonderful New Year! 🎉🎊
🎥 Днес започва третото издание на виртуалния фестивал за българско кино „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“. Почитателите на киното ще могат да гледат от цял свят и напълно безплатно разнообразна селекция от над 20 късометражни, пълнометражни и документални български филми.

Филмите от онлайн фестивала ще бъдат достъпни от 28 ноември до 18 декември на: https://gledam.bg/pages/bg-ekran-online2022

Сред избраните заглавия попада нашумелият филм на режисьора Мартин Макариев – „Привличане“. Едно от съвременните филмови заглавия в програмата е „Вездесъщият“, а сред комедийните класики са филмите „Куче в чекмедже“ и „От нищо нещо“.

За феновете на документалното кино селекцията предлага филм на Димитър Гочев, посветен на Христо Стоичков.
„БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ включва още документални предложения свързани с велики български личности – „Гео Милев в лабиринта на времето“ на реж. Костадин Бонев, вълнуващата продукция „Второто освобождение“ на кинорежисьора проф. Светослав Овчаров и историка проф. Евелина Келбечева, „Кодът на Паисий“ с автори Мария Чернева и Георги Милков - продукция на БНТ, „Да бъдеш Майстора“, режисьор Николай Василев, документалния разказ „Завет – писмата на баща ми“ за проф. Минко Балкански по идея на Албена Ненкова.

Късометражните филми във фестивала са драматичната дистопия „Отвъд“, чието действие се развива в пост-пандемичен свят, както и филма „ Вълци“, в който главната роля се изпълнява от неповторимия Стефан Мавродиев.

Основен организатор и инициатор на събитието е Държавен културен институт към Министъра на външните работи, а домакин е стрийминг платформата за български филми Gledam.bg.

🎥The third edition of the online festival for Bulgarian films “BG Screen Online” starts today. The festival presents a diverse selection of more than 20 short, full-length and documentary Bulgarian films. The entire program is completely free and accessible from anywhere in the world.

The movies are available from November 28 to December 18 here: https://gledam.bg/pages/bg-ekran-online2022

Among the selected titles – the acclaimed film by director Martin Makariev “Attraction”, the contemporary feature film “The Omnipresent”, and the comedy classics “А Dog in a Drawer” and “Something Out of Nothing”.

For fans of documentary cinema, the selection offers a film by Dimitar Gochev, dedicated to the football player Hristo Stoichkov.
BG Screen Online includes documentaries related to some prominent Bulgarian figures – “Geo Milev in the Labyrinth of Time”, director Kostadin Bonev; “The Second Liberation” by film director Prof. Svetoslav Ovcharov and historian Prof. Evelina Kelbecheva; “The Code of Paisius”, authors Maria Cherneva and Georgi Milkov; “To Be the Master”, directed by Nikolay Vassilev; “Covenant - My Father's Letters” about Prof. Minko Balkanski author Albena Nenkova.

The short films in the festival are the dystopia drama “Beyond”, which takes place in a post-pandemic world, as well as the film “Wolves”, featuring the Bulgarian actor Stefan Mavrodiev.

The festival is here thanks to the State Institute for Culture Държавен културен институт към Министъра на външните работи and the streaming platform Gledam.bg.

https://www.youtube.com/watch?v=I9S56Xs96mw
Happy Thanksgiving!

The American spirit of gratitude dates back to the times when the Pilgrims celebrated the first successful harvest. In 1789 George Washington issued the first Thanksgiving Proclamation that guided the official recognition of the last Thursday of November as a National Day of Thanksgiving.

Today, we reflect on the past year and appreciate our family and friends in the US and around the world.

We are sending to all of you thoughts of well wishes and delicious dishes. 🦃🍁
20 years ago, Bulgaria along with Estonia, Latvia, Lithuania, Romania, Slovakia and Slovenia received a formal invitation to join NATO, paving the way for the country's 2004 accession to the most successful political and military Alliance in history.
Имаме удоволствието да информираме, че Министерският съвет на Република България прие Програма за подпомагане на българските организации и медии извън страната за периода 2022-2023 г.

Програмата има за цел да допринесе за засилване на обмена на информация, инициативите и взаимовръзките между представители на българските общности в чужбина и научни, културни и образователни дейци в България. Изпълнението да програмата цели и да доведе до подобрена среда и устойчиви стимули за развитие на българските организации и медии зад граница.

Общият бюджет на програмата за проекти от цял свят е до 200 000 лв., а максималната стойност на едно финансиране е 10 000 лв.

Крайният срок за кандидатстване е 16 ноември 2022 г.

Повече информация за програмата и процедурата по кандидатстване може да намерите на нашия сайт: http://www.bulgaria-embassy.org/bg/програма-за-подпомагане-на-български/.
Честит Ден на народните будители!

Днес почитаме просветителите в нашата история и будителите на нашето съвремие, благодарение на които България я има днес свободна и независима. Изразяваме уважението си към носителите на науката и културата и към всички образовани, светли и смели българи, които водят обществото ни към по-добро бъдеще.

Денят на народните будители възниква през 1922 г. и днес се навършват 100 години от първото честване на празника. От тогава до сега, в тежки времена на безпътица българите намират упование в духовното богатство, за да съхранят своята идентичност. В тези моменти се вглеждаме в най-светлите примери от нашето минало като потвърждение за несломимата сила на духа и мисълта. Черпим вдъхновение от пъстротата на нашият език, който намира израз в творчеството на българските класици и съвременни автори. И споделяме вярата в движещата сила на знанието и необятните възможности на науката.

В днешния ден отправяме специален поздрав към представителите на българските училища в САЩ, към българските учени и преподаватели, творци и културни деятели, които продължават да пазят България в сърцето си и да завещават богатството на българския език, литература и история на следващите поколения.
Посланик Георги Панайотов и представители на българското посолство поднесоха цветя на гроба на първия дипломатически представител на България в САЩ, Стефан Панаретов, по случай 91-та годишнина от смъртта му. Посолството традиционно почита паметта му вече над 10 години.

Държавник, дипломат, академик, Стефан Панаретов е носил България в сърцето си и е работил зa дълбоки, здрави и безпроблемни отношения между България и САЩ. През 1914 г. връчва акредитивните си писма на президента Удроу Уилсън и става първият български пълномощен министър в САЩ, заемал поста в продължение на 11 години. Българската легация във Вашингтон е открита на 16 януари 1915 г.

Стефан Панаретов остава в историята със своята отдаденост към Родината. Умира през 1931 г. на 78-годишна възраст във Вашингтон, където е погребан заедно със съпругата си Лидия Ан Гайл Панаретов. Той завещава цялото си състояние за подпомагане на българската просвета и култура. Голяма част от средствата са дарени на Българската академия на науките и на Софийския университет за стипендии на студенти по българска филология. От завещаните суми са формирани и два фонда: към БАН и към Националната библиотека.

Ambassador Georgi Panayotov and diplomats from the Bulgarian Embassy laid flowers at the resting place of Bulgaria's first diplomatic representative to the United States, Stefan Panaretov. The Embassy commemorated the 91st anniversary of his passing, following the decade-long tradition.

Stefan Panaretov was a prominent statesman, diplomat and academic, who carried Bulgaria in his heart and worked for strong and stable relations between Bulgaria and the U.S. He became the first Special Envoy and Minister Plenipotentiary of Bulgaria to the U.S. after presenting his Letter of Credence to President Woodrow Wilson on December 22, 1914. The Bulgarian Legation in Washington D.C. was officially opened on January 16, 1915.

Stefan Panaretov remains in the pages of history with his devotion to the homeland. He died in 1931 at the age of 78 in Washington D.C., where he is buried together with his wife Lydia Ann Gile Panaretov. He bequeathed his entire fortune to support Bulgarian education and culture, donating to the Bulgarian Academy of Sciences and to the Sofia University.
Посолството на Република България във Вашингтон изразява специална благодарност към българската общност, доброволците и членовете на СИК за активното участие и съдействие при подготовката и провеждането на изборите за Народно събрание в 55-те избирателни секции в САЩ.

Високо оценяваме ролята на всеки един участник в изборния процес и сме признателни за успешната съвместна работа през изминалия период!
Информираме, че консулската служба към посолството във Вашингтон няма да работи с граждани на 3 октомври (понеделник) поради необходимостта от реорганизация на помещенията след провеждане на изборите за народни представители.

При консулски въпроси може да се свържете с нас на тел.: (202) 387-0174 и на електронен адрес: [email protected].
Обръщаме внимание, че българските граждани с валидни български документи за самоличност ще имат възможност да гласуват на предстоящите на 2 октомври парламентарни избори, независимо дали предварително са подали заявление за гласуване.

В случай че не са подали заявление, гласоподавателите ще трябва да попълнят декларация по образец, която ще им бъде предоставена от членовете на секционната избирателна комисия в самия изборен ден.

Адресите на избирателните секции в САЩ може да видите на страницата на българското посолство:
http://www.bulgaria-embassy.org/bg/%d0%b0%d0%b4%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b2-%d1%81%d0%b0%d1%89-2/.

Отговорите на най-често задаваните въпроси относно гласуването извън страната може да намерите на страницата на ЦИК: https://www.cik.bg/bg/ns02.10.2022/abroad/faq.
#}