Albanian Embassy to the US

Albanian Embassy to the US Welcome to the page of the Albanian Embassy to the US. For official information about the A

NĂ« Kongresin Amerikan đŸ‡ș🇾 Ă«shtĂ« prezantuar Rezoluta 1428, falĂ« bashkĂ«kryesuesve tĂ« Grupit tĂ«  đŸ‡ŠđŸ‡± Ritchie Torres, Lisa McC...
10/09/2022

NĂ« Kongresin Amerikan đŸ‡ș🇾 Ă«shtĂ« prezantuar Rezoluta 1428, falĂ« bashkĂ«kryesuesve tĂ« Grupit tĂ« đŸ‡ŠđŸ‡± Ritchie Torres, Lisa McClain, Jim Himes dhe Robert Aderholt. Rezoluta 1428 dĂ«non ashpĂ«rsisht sulmet kibernetike tĂ« Iranit ndaj ShqipĂ«risĂ«.

Aktualisht, kaukusi shqiptar përbëhet nga 24 anëtarë, të cilët luajnë një rol të rëndësishëm ne marrëdhëniet Shqipëri-SHBA.

Si më poshtë, teksti i plotë i Rezolutës:https://www.govinfo.gov/content/pkg/BILLS-117hres1428ih/pdf/BILLS-117hres1428ih.pdf

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
U.S. Embassy-Tirana

SiSotNëHistori | Në foto, Ambasadori Roland Bimo duke paraqitur Letrat Kredenciale tek Presidenti i 41-të i ShBA George ...
10/06/2022

SiSotNëHistori | Në foto, Ambasadori Roland Bimo duke paraqitur Letrat Kredenciale tek Presidenti i 41-të i ShBA George H.W. Bush, më18 Nëntor 1992.
Ai ishte Ambasaori parë i Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Republikës së Shqipërisë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, pas rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike midis dy vendeve më 15 mars 1991.

Gjatë periudhës në të cilën ai shërbeu në Uashington D.C, marrëdhëniet midis të dy vendeve njohën zhvillime të dukshme, mënyrë të veçantë në fushën e ndërtimit të institucioneve demokratike, mbrojtjes dhe të sigurisë në Shqipërinë postkomuniste.
Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
U.S. Embassy-Tirana
Bimo
Teli

Të nderuar bashkëkombas,Siç mund të jeni në dijeni, sipas Qendrës Kombëtare të Uraganëve, Uragani Ian pritet të shkaktoj...
09/27/2022

Të nderuar bashkëkombas,

Siç mund të jeni në dijeni, sipas Qendrës Kombëtare të Uraganëve, Uragani Ian pritet të shkaktojë stuhi dhe erëra të forta si dhe reshje të cilat pritet të jenë të rrezikshme për jetën.
Uragani pritet të prekë fillimisht shumicën e bregut perëndimor të shtetit të Florida dhe më pas edhe pjesë të bregut jug-lindor të SHBA. Uragani parashikohet të godasë mëngjesin e ditës së mërkurë, datë 28 shtator.

Sa më sipër, Ambasada shqiptare ju bën thirrje shtetasve shqiptare me banim në zonat e lartpërmendura apo që planifikojnë të vizitojnë këto zona në ditët në vijim, të marrin masat e nevojshme të sigurisë dhe të jenë të vëmendshëm për t'u njohur në kohë reale me udhëzimet e autoriteteve lokale.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber

Photos from Edi Rama's post
09/24/2022

Photos from Edi Rama's post

09/24/2022

PHOTO OF THE DAY

SiSotnëHistori | Ambasadori William E. Ryerson duke i prezantuar letrat kredenciale ish Presidentit të Republikës Ramiz ...
09/22/2022

SiSotnëHistori | Ambasadori William E. Ryerson duke i prezantuar letrat kredenciale ish Presidentit të Republikës Ramiz Alia, më 21 Dhjetor, 1991.

Ambasadori Ryerson shërbeu si ambasadori i parë i Shteteve të Bashkuara të Amerikës (1991-1994) në Shqipëri pas rivendosjes së marrëdhënieve diplomatike në mes të dy vendeve më 15 mars 1991.

Ai luajti një rol të rëndësishëm në zhvillimin e marrëdhënieve ndërmjet dy vendeve tona, veçanërisht në fillesat e proceseve demokratizuese të vendit tonë.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
U.S. Embassy-Tirana
Pranvera Teli

Photos from Olta Xhacka's post
09/21/2022

Photos from Olta Xhacka's post

Java e kaluar ishte shumë aktive me takime të delegacioneve shqiptare me përfaqësues të Kongresit Amerikan dhe zyrtarë t...
09/20/2022

Java e kaluar ishte shumë aktive me takime të delegacioneve shqiptare me përfaqësues të Kongresit Amerikan dhe zyrtarë të lartë në Departamentin e Shtetit.

Ministrja e Shtetit për Marrëdhëniet me Parlamentin Elisa Spiropali mori pjesë në Grupin e Punës së Samitit të Demokracisë dhe zhvilloi dhe një numër takimesh në Senat dhe Kongres. Kryetari i Bashkisë së Tiranës z. Erion Veliaj, u takua me ligjvënës të kongresit amerikan, drejtues të Think Tanks dhe miq të Shqipërisë. Gjithashtu, një grup deputetetësh të Kuvendit të Republikës së Shqipërisë morën pjesë në Samitin e IPAC.

Takimet dypalëshe në Kongres kishin në fokus rritjen e bashkëpunimit në planin dypalësh dhe shumëpalësh dhe sfidat aktuale. Në takime u theksuan dhe sulmet kibernetike të Iranit ndaj Shqipërisë dhe puna kolosale e qeverisë shqiptare për të menaxhuar situatën. Përfaqësuesit amerikanë përgëzuan palën shqiptare për menaxhimin e situatës dhe shprehën mbështetjen e tyre plotë në hapat në vijim. Gjatë takimeve është shprehur mirënjohja ndaj rolit historik të Shqipërisë në strehimin e shtetasve afganë.

Në vijim po prezantojmë një përmbledhje të këtyre takimeve.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber

   | Në foto, Komiteti i Kishës Worcester 1915-1916. Ulur nga e majta në të djathtë: Stavre Sotir, Kosta Peter, Zissi Mo...
09/15/2022

| Në foto, Komiteti i Kishës Worcester 1915-1916. Ulur nga e majta në të djathtë: Stavre Sotir, Kosta Peter, Zissi Morska, në këmbë: Toli Berati, Thimi Mina.
Kjo foto tregon më së miri organizimin e shkëlqyer të diasporës shqiptare në krijimin e institucioneve në shërbim të komunitetit, traditë e ruajtur mjaft mirë edhe nga brezi i ri.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
U.S. Embassy-Tirana

Abetarja e parĂ« e unifikuar đŸ‡ŠđŸ‡± đŸ‡œđŸ‡°
08/29/2022

Abetarja e parĂ« e unifikuar đŸ‡ŠđŸ‡± đŸ‡œđŸ‡°

😍GËZUAR ABETAREN E PARË TË UNIFIKUAR, krijesĂ« e bashkimit tĂ« vullneteve tĂ« qeverive tĂ« ShqipĂ«risĂ«đŸ‡ŠđŸ‡±dheđŸ‡œđŸ‡°KosovĂ«s, pĂ«r tĂ« gjithĂ« fĂ«mijĂ«t shqiptarĂ« kĂ«tej e andej bjeshkĂ«ve, e kudo ata ndodhen❀

đŸ«¶
â˜€ïžđŸ‡ŠđŸ‡±
đŸƒđŸƒâ€â™€ïž

 | Emigrimi i shqiptarëve drejt SHBA daton që prej shek. XIX. Deri në vitin 1923, qeveria shqiptare ndalonte emigrimin e...
08/25/2022

| Emigrimi i shqiptarëve drejt SHBA daton që prej shek. XIX. Deri në vitin 1923, qeveria shqiptare ndalonte emigrimin e fëmijëve dhe grave nga Shqipëria. Më pas, kjo masë u shfuqizua sepse binte ndesh me legjislacionin e ri shqiptar. Kjo e rriti numrin e emigrantëve dhe familje të tëra niseshin drejt SHBA. Pas miratimit të Aktit "Për statusin e emigrimit në SHBA" 1924, edhe Shqipërisë iu vendos një kuotë imigrantesh të lejuar për të hyrë në SHBA.

Në vitin 1928, Aktit per imigracionin iu nënshtrua disa ndryshimeve, ku reflektohej preferenca për hyrjen në SHBA të familjarëve të emigrantëve që punonin në Amerikë. Kjo përbënte kërcënim për zvogëlimin e popullsisë së ulët të Shqipërisë, ndaj, në tetor të vitit 1928, qeveria shqiptare miratoi vendimin përmes të cilit ndalohej emigrimi i familjeve të tëra drejt SHBA dhe lejohej vetë emigrimi i forcës punëtore dhe vajzave me qëllim martesën me emigrantë shqiptarë në SHBA.

Kjo histori e emigracionit shqiptar në SHBA, përgjatë më shumë se një shekulli, është e pasqyruar në këtë foto në një nga nuancat e saj më realiste: djemtë duhet të martoheshin me vajza shqiptare.

Kjo foto e janarit tĂ« vitit 1931, paraqet dhjetĂ« djem tĂ« fshatit DardhĂ«, tĂ« kthyer nga emigracioni pĂ«r t’u martuar me vajza nga fshati i tyre. DjemtĂ« zgjodhĂ«n tĂ« martohen nĂ« tĂ« njĂ«jtĂ«n ditĂ«. Fotoja Ă«shtĂ« marrĂ« para vendit ku çiftet u pagĂ«zuan dhe u martuan. VetĂ«m njĂ« pjesĂ« e tyre u kthyen nĂ« AmerikĂ« pas asaj dasme. Siç tregojnĂ« pasardhĂ«sit e tyre, çiftet qĂ« u kthyen nĂ« SHBA, mĂ« sĂ« shumti nuk u kthyen mĂ« nĂ« atdhe. FĂ«mijĂ«t e tyre nuk i njohĂ«n kurrĂ« gjyshĂ«rit dhe familjarĂ«t qĂ« jetonin aq larg.

Disa prej çifteve rifilluan jetĂ«n e tyre nĂ« ShqipĂ«ri. PasardhĂ«sit e tyre u kthyen nĂ« SHBA pas viteve ‘90. Brezi i katĂ«rt i kĂ«yre djemve dardharĂ«, qĂ« ato vite zgjodhĂ«n tĂ« emigronin, jetojnĂ« sot nĂ« shtete tĂ« ndryshme tĂ« SHBA.

*Shënim: Foto e marrë nga ekspozita e festimeve të 100 vjetorit të vendosjes së marrëdhënieve diplomatike Shqipëri- SHBA, organizuar në Worcester, Massachusetts, në korrik të këtij viti, kortezi e znj. Adriana Stefani.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber

  | Në foto Nota zyrtare e njohjes nga ana e Shteteve të Bashkuara të qeverisë shqiptare të drejtuar nga Kryeministri Xh...
08/12/2022

| Në foto Nota zyrtare e njohjes nga ana e Shteteve të Bashkuara të qeverisë shqiptare të drejtuar nga Kryeministri Xhafer Ypi dhe njoftimi përkatës për nisjen e praktikës legjislative në Kongresin e SHBA për vendosjen e përfaqësimit të rregullt diplomatik të SHBA në Tiranë. Ky dokument, i datuar më 28 korrik 1922, shënon vendosjen zyrtarisht të marrëdhënieve diplomatike mes Shqipërisë dhe SHBA.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
U.S. Embassy-Tirana
Floreta Luli-Faber

Kjo javë e datës 28 korrik ishte e mbushur me një sërë aktivitetesh dhe përshëndetjesh të përgatitura në kuadër të festi...
07/31/2022

Kjo javĂ« e datĂ«s 28 korrik ishte e mbushur me njĂ« sĂ«rĂ« aktivitetesh dhe pĂ«rshĂ«ndetjesh tĂ« pĂ«rgatitura nĂ« kuadĂ«r tĂ« festimeve tĂ« 💯 vjetorit tĂ« vendosjes sĂ« marrĂ«dhĂ«nieve diplomatike tĂ« ShqipĂ«risĂ« me Shtetet e Bashkuara tĂ« AmerikĂ«s.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë dhe U.S. Embassy-Tirana, organizuan një konferencë që përcolli historikun dhe domethënien e rëndësisë së miqësisë mes dy vendeve. Drejtuesit më të lartë në vend, Presidenti Begaj, Kryeministri Rama, Ministrja e Jashtme, Xhaçka, si dhe një urim i Presidentit Biden dhe fjala e Ambasadores Kim, përshëndetën pjesëmarrësit e kësaj konference. Po atë mbrëmje të datës 28 korrik, Presidenti Bajram Begaj shtroi një darke zyrtare në nderim të kësaj dite.

NĂ«n kujdesin e Ambasadores Floreta Luli-Faber, njĂ« aktivitet mjaft domethĂ«nĂ«s u organizua kĂ«tĂ« javĂ« edhe nga Albanian Community of Worcester tĂ« shtetit Massachusets dhe u mbĂ«shtet nga Worcester Historical Museum. NjĂ« pĂ«rzgjedhje fotografish mbi 100 vjeçare mundĂ«suan kthimin nĂ« kohĂ«, dhe sollĂ«n historitĂ« e njĂ« komuniteti sa tĂ« vjetĂ«r aq dhe vital qĂ« prej mĂ« shumĂ« se njĂ« shekulli. Kryetari i BashkisĂ« sĂ« Worcester Joe Petty, pasi pĂ«rshĂ«ndeti aktivitetin, i dorĂ«zoi Ambasadores Faber ÇelĂ«sin e Qytetit, nĂ« shenjĂ« mirĂ«njohje pĂ«r mbĂ«shtetjen dhe bashkĂ«punimin e treguar ndaj komunitetit shqiptar nĂ« Worcester.

KĂ«to festime kulmuan me njĂ« koncert madhĂ«shtor tĂ« mbajtur nĂ« sheshin ‘SkĂ«nderbej’. Atmosfera festive dhe mijra vetĂ« qĂ« mbushĂ«n sheshin, treguan dhe njĂ« herĂ« qĂ« lidhja mes popujve tanĂ« ka nĂ« themel njĂ« miqĂ«si dhe dashuri tĂ« pa kushtĂ«zuar.

Shqipëria mbetet gjithmonë mirënjohëse për partneritetin me Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe mbështetjes së vazhdueshme ndaj popullit tonë.

07/28/2022

Urimi i Presidentit Amerikan Joe Biden me rastin e 💯 vjetorit tĂ« marrĂ«dhĂ«nieve diplomatike mes ShqipĂ«risĂ« dhe Shteteve tĂ« Bashkuara.

Faleminderit zoti President!

  | 28 korrik 1922u vendosĂ«n marrĂ«dheniet diplomatike mes ShqipĂ«risĂ« dhe Shteteve tĂ« BashkuaraGĂ«zuar 💯 vjetorin đŸ‡ŠđŸ‡± đŸ‡ș🇾
07/28/2022

| 28 korrik 1922
u vendosën marrëdheniet diplomatike mes Shqipërisë dhe Shteteve të Bashkuara

GĂ«zuar 💯 vjetorin đŸ‡ŠđŸ‡± đŸ‡ș🇾

07/18/2022

‌ Ministria pĂ«r EvropĂ«n dhe PunĂ«t e Jashtme - Republika e ShqipĂ«risĂ« njofton se pĂ«r shkak tĂ« njĂ« sulmi kibernetik ndaj platformĂ«s e-Albania, shĂ«rbimet konsullore online janĂ« ndĂ«rprerĂ« pĂ«rkohĂ«sisht deri nĂ« njĂ« njoftim tĂ« dytĂ«.

PĂ«r mĂ« tepĂ«r lexoni nĂ« vijim👇

  | Historia e diplomacisë shqiptare na sjell në vemendje momente domethënëse në marrëdhëniet diplomatike midis Shqipëri...
07/08/2022

| Historia e diplomacisë shqiptare na sjell në vemendje momente domethënëse në marrëdhëniet diplomatike midis Shqipërisë dhe SHBA-ve me ndikim në marrëdhëniet ndërkombëtare.


E trembur nga pasojat qĂ« i la Lufta e ParĂ« BotĂ«rore dhe frika pĂ«r njĂ« ripĂ«rsĂ«ritje tĂ« saj nĂ« EvropĂ«, Franca zhvilloi shumĂ« sistemin e aleancave tĂ« saj te pasluftĂ«s dy e shumĂ«palĂ«she. PĂ«r tĂ« pĂ«rfshirĂ« edhe SHBA-nĂ« nĂ« kĂ«tĂ« sistem, Ministri i Jashtem francez Aristide Briand, nĂ« emĂ«r tĂ« qeverisĂ« franceze i propozoi nĂ« mars 1927 Sekretarit amerikan tĂ« Shtetit, Frank Kellog arritjen e njĂ« pakti franko-amerikan i cili tĂ« shpallte tĂ« paligjshĂ«m pĂ«rdorimin e luftĂ«s si instrument nĂ« marrĂ«dhĂ«niet ndĂ«rmjet tyre. PĂ«r tĂ« shmangur njĂ« angazhim tĂ« tillĂ« tĂ« drejtĂ«pĂ«rdrejtĂ«, Kellog sugjeroi njĂ« pakt tĂ« pĂ«rgjithshĂ«m midis sa mĂ« shumĂ« shteteve qĂ« tĂ« ishte e mundur, nĂ« nenet e tĂ« cilit do tĂ« refuzohej lufta “si instrument nĂ« politikĂ«n kombetare”. PĂ«r tĂ« siguruar bashkĂ«punimin amerikan, Briand hoqi dorĂ« nga propozimi i tij i pare. KĂ«shtu me 27 gusht 1928 nĂ« Paris u nĂ«nshkrua nga 15 shtete Pakti i Paqes Kellogg-Briand. Ai mbetej i hapur pĂ«r t’u nĂ«shkruar edhe nga shtete tĂ« tjera qĂ« mbeshtesnin kĂ«tĂ« filozofi. Deri ne vitin1933 nĂ« kĂ«tĂ« Pakt u pĂ«rfshinĂ« edhe 50 shtete tĂ« tjera.

Ftesa pĂ«r tĂ« marrĂ« pjesĂ« nĂ« kĂ«tĂ« Pakt i erdhi edhe qeverisĂ« shqiptare. Me 24 gusht 1928, Ministri Fuqiplote i SHBA nĂ« TiranĂ«, Hart vizitoi MPJ dhe njoftoi qĂ« me 27 gusht do tĂ« nĂ«nshkruhej nĂ« Paris, pakti kundĂ«r luftĂ«s, dhe shprehu dĂ«shirĂ«n qĂ« edhe qeveria shqiptare tĂ« merrte pjesĂ« nĂ« kĂ«tĂ« vepĂ«r paqĂ«sore. Me 27 gusht, sapo pakti ishte nĂ«nshkruar nĂ« Paris, nĂ« MPJ mberriti edhe nota zyrtare nga Legata amerikane nĂ« TiranĂ«. Me 30 gusht 1928 qeveria shqiptare miratoi pjesĂ«marrjen e ShqipĂ«risĂ« nĂ« kĂ«tĂ« traktat, duke e konsideruar kĂ«tĂ« akt “..pjesĂ« tĂ« parimeve tĂ« politikĂ«s sĂ« jashtme shqiptare, bashkĂ«punimi nĂ« çdo inisiative qĂ« kishte pĂ«r qĂ«llim konsolidimin e paqes sĂ« pĂ«rbotshme, lartĂ«simin moral tĂ« ShqipĂ«risĂ« para botĂ«s sĂ« qytetĂ«ruar, dhe forcimi i marrĂ«dhĂ«nieve dypalĂ«she mes ShqiperisĂ« dhe SHBA-ve.” Ky akt u miratua nĂ« parlamentin shqiptar me 19 dhjetor dhe u dekretua nga Mbreti Zog I nĂ« 21 dhjetor tĂ« vitit 1928.

Prova e parĂ« pĂ«r QeverinĂ« Shqiptare pĂ«r tĂ« demostruar seriozitetin e angazhimit tĂ« saj nĂ« kĂ«tĂ« Pakt, ishte qĂ«ndrimi qĂ« do tĂ« mbante ndaj thirrjes sĂ« qeverisĂ« amerikane, nĂ«pĂ«rmjet LegatĂ«s sĂ« saj nĂ« TiranĂ«, pĂ«r situatĂ«n konfliktuale tĂ« krijuar nĂ« Mançuri. NĂ« qershor-korrik tĂ« vitit 1929 forca tĂ« armatosura ruse kishin hyrĂ« nĂ« konflikt tĂ« armatosur me forca tĂ« organizuara kineze nĂ« Dalainor, nĂ« MaçurinĂ« Veriore. PavarĂ«sisht se shkaqet e konfliktit po diskutoheshin, kjo situatĂ« kishte sjellĂ« evakuimin e mijĂ«ra banorĂ«ve tĂ« zonĂ«s pĂ«rreth dhe vazhdimin e veprimeve ushtarke. NĂ« mungĂ«sĂ« tĂ« avancimit tĂ« palĂ«ve tĂ« pĂ«rfshira pĂ«r tĂ« gjetur zgjidhje, SHBA me 18 korrik 1929 ishin angazhuar diplomatikisht nĂ« bisedime me palĂ«t pĂ«r t’i dhĂ«nĂ« fund konfliktit. NĂ« dhjetor Uashingtoni zyrtar iu drejtuar anetarĂ«ve tĂ« Paktit Kellog-Briand, ku anĂ«tarĂ« ishin edhe Rusia e Kina, qĂ« tĂ« mbĂ«shtesnin SHBA-tĂ« nĂ« presionin e ushtruar prej saj tek palet nĂ« konflikt pĂ«r tĂ« ndaluar veprimet ushtarake dhe pĂ«r tĂ« gjetur njĂ« zgjidhje tĂ« pranueshme. Nota e LegatĂ«s amerikane mberriti nĂ« MPJ ne 9 dhjetor 1929.

Me 12 dhjetor 1929, Ministria e Jashtme, nĂ« emĂ«r tĂ« qeverisĂ« shqiptare, mbĂ«shteti qĂ«ndrimin amerikan pa medyshje, nĂ«pĂ«rmjet notĂ«s zyrtare derguar Ministrit FuqiplotĂ« tĂ« SHBA nĂ« RomĂ«, meqĂ«nĂ«se nĂ« ShqipĂ«ri nĂ« atĂ« kohĂ« Legata drejtohej nĂ« nivel i Ngarkuar me PunĂ«. Qeveria shqiptare autorizonte SHBA t’i transmetonin qeverisĂ« sovjetike dhe asaj kineze, edhe qĂ«ndrimin e qeverisĂ« shqiptare bashkĂ« me qĂ«ndrimet e shteteve tĂ« tjera anĂ«tare, pĂ«r tĂ« ndaluar luftĂ«n dhe arritur njĂ« marreveshje tĂ« negociuar mes paleve.

Legata amerikane shprehu falenderimet e saj për qeverinë shqiptare që iu bashkua angazhimit të qeverisë së SHBA-ve për të gjetur një zgjidhje paqësore të konfliktit midis Kinës e Rusisë.

Nga Drejtoria e Arkivit Historik
Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë

Floreta Luli-Faber
Pranvera Teli

Ambasadorja Faber pati kĂ«naqĂ«sinĂ« e veçantĂ« qĂ« tĂ« mirĂ«priste gjatĂ« kĂ«saj jave ambasadorĂ«t AmerikanĂ« qĂ« shĂ«rbejnĂ« nĂ« đŸ‡ŠđŸ‡±đŸ‡œđŸ‡°...
06/26/2022

Ambasadorja Faber pati kĂ«naqĂ«sinĂ« e veçantĂ« qĂ« tĂ« mirĂ«priste gjatĂ« kĂ«saj jave ambasadorĂ«t AmerikanĂ« qĂ« shĂ«rbejnĂ« nĂ« đŸ‡ŠđŸ‡±đŸ‡œđŸ‡°đŸ‡ČđŸ‡°đŸ‡§đŸ‡ŠđŸ‡·đŸ‡žđŸ‡ČđŸ‡Ș si dhe ambasadorĂ«t e vendeve tĂ« Ballkanit Perendimor qĂ« shĂ«rbejnĂ« nĂ« Uashington DC, me tĂ« ftuar nderi zv/nd/Sekretarin Gabriel Escobar. Pritja e shtruar nĂ« AmbasadĂ« ishte njĂ« mundĂ«si shumĂ« e mirĂ« pĂ«r tĂ« shkĂ«mbyer mendime, ide dhe eksperienca mes kolegĂ«sh si dhe pĂ«r tĂ« diskutuar pĂ«r axhenda tĂ« pĂ«rbashkĂ«ta. NĂ« fjalĂ«n e rastit Ambasadorja Faber theksoi se bashkĂ«punimi rajonal i , prezantimi i projekteve tĂ« pĂ«rbashkĂ«ta dhe i bashkĂ«punimeve tĂ« suksesshme, kanĂ« qĂ«nĂ« nĂ« vemendje tĂ« punĂ«s sĂ« saj. Zoti Escobar nĂ« fjalĂ«n e tij tregoi shumĂ« entuziazĂ«m pĂ«r rolin e ShqipĂ«risĂ« nĂ« rajon si dhe pĂ«r kontributin e secilit vend nĂ« dobi tĂ« njĂ« fqinjĂ«sie tĂ« mirĂ«.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber

SiSotnëHistori| Në foto, Memorandum i Telford Erickson, që daton më 5 nëntor 1921, pak ditë para vendimit final për pava...
06/23/2022

SiSotnëHistori| Në foto, Memorandum i Telford Erickson, që daton më 5 nëntor 1921, pak ditë para vendimit final për pavarësinë dhe kufijtë e shtetit shqiptar nga Konferenca e Ambasadorëve në Paris në 9 nëntor 1921.

Telford Erickson ishte një pastor amerikan, që jetoi bashkë me familjen për 30 vjet në Shqipëri. Erdhi në Shqipëri në vitin 1908 si misionar amerikan, pjesë e misioneve amerikane në perandorinë Osmane, dhe u kthye si një kontribues i madh në çështjet e shtetformimit në Shqipëri, duke i kushtuar jetën Shqipërisë.

NĂ« vitin 1919, fill pas dĂ«bimit nga ShqipĂ«ria nga forcat serbe, Erickson me rekomandimin e FederatĂ«s pan-shqiptare “VATRA” nĂ« SHBA, iu bashkua delegacionit qeveritar shqiptar tĂ« drejtuar nga Turhan Pasha, nĂ« KonferencĂ«n e Paqes nĂ« Paris.

Për shkak të njohjeve të tij të gjera me qarqet politike amerikane, ai ndikoi në qëndrimin e presidentit amerikan Willson kundër Traktatit të Fshehtë të Londrës që synonte copëtimin e Shqipërisë.

NĂ« vitin 1920, Erickson u emĂ«rua komisioner jo-zyrtar i qeverisĂ« shqiptare nĂ« Washington dhe mĂ« pas qeveria amerikane, pasi e njohu ShqipĂ«rinĂ« si shtet tĂ« pavarur nĂ« vitin 1922, e emĂ«roi Ericson si staf nĂ« LegatĂ«n Amerikane nĂ« TiranĂ« nĂ« vitin 1922 per te kontribuar nĂ« ngritjen dhe mirĂ«funksionimin e saj. Pasi mbaroi kĂ«tĂ« detyrĂ«, ai gjeti fonde financiare nĂ« SHBA pĂ«r themelimin e shkollave amerikane nĂ« ShqipĂ«ri nĂ« vitet ’20-tĂ« tĂ« shekullit tĂ« kaluar.

Më datën 24 gusht të viti 1931, Erickson mori dekoratën Medalja e Artë e Skënderbeut, nga Mbreti Zog, dhe në vitin 1937 u ftua nga Mbreti Zog dhe mori pjesë si i ftuar nderi në përvjetorin e 25 të Shpalljes së Pavarësisë.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
U.S. Embassy-Tirana

Ambasadorja Faber zhvilloi një vizitë në Cleveland të shtetit të Ohios. Kjo ishte vizita e saj e parë në këtë qytet për ...
06/19/2022

Ambasadorja Faber zhvilloi njĂ« vizitĂ« nĂ« Cleveland tĂ« shtetit tĂ« Ohios. Kjo ishte vizita e saj e parĂ« nĂ« kĂ«tĂ« qytet pĂ«r t’u takuar me komunitetin shqiptar dhe pĂ«r zhvillimin e njĂ« bashkĂ«punimi mĂ« tĂ« ngushtĂ« me drejtuesit lokalĂ«.

E mirëpritur nga drejtuesit e Albanian American Association of Cleveland: zj. Dona Brady, z. Juxhin Shazivari, z. Ajaz Emini dhe z. Vilson Mihaj, Ambasadorja Faber vizitoi së pari Parkun e Kulturës Shqiptare, ku prej 10 vitesh qëndron statuja e Nënë Terezës dhe valëvitet flamuri shqiptar. Parku është një mundësi shumë e mirë për të zhvilluar aktivitete dhe për të shpalosur muzikën, ngjyrat apo kostumet e traditës shqiptare.

Më tej, Ambasadorja Faber zhvilloi një takim të gjërë me përfaqësues të komunitetit shqiptaro-amerikan. Pasi prezantoi punën e Ambasadës dhe veçanërisht bashkëpunimin me diasporën shqiptare, ajo ju përgjigjur interesit të pjesëmarrësve lidhur me: shërbimet konsullore, projektet e bashkëpunimit mes grupeve intelektuale në diasporë dhe Shqipërisë, punës që po bëhet për rritjen e investimeve amerikane në Shqipëri dhe pritshmëritë për Ballkanin e Hapur. Eagle Kafe Kafe ishte mikëpritëse e këtij aktiviteti.

GjatĂ« vizitĂ«s, Ambasadorja u takua me Zotin Peter Kole i emĂ«ruar Konsull Nderi pĂ«r shtetin e Ohios nĂ« vitin 2003 dhe e falenderoi pĂ«r tĂ« gjithĂ« aktivitetin e tij me ShqipĂ«rinĂ« si dhe punĂ«n e pa lodhur si Konsull Nderi. Z. Kole i prezantoi Ambasadores qytetin e Clevelandit si dhe dinamikĂ«n e zhvillimeve ekonomike gjatĂ« 100 viteve tĂ« fundit. SĂ« bashku ato vizituan dhe KishĂ«n e ShĂ«n’ E Premtes. E iniciuar mbi 70 vite mĂ« parĂ«, kjo kishĂ« ka qĂ«nĂ« qĂ«ndra e grumbullimit tĂ« komunitetit tĂ« vjetĂ«r shqiptar deri mbas viteve '90. Sot Ă«shtĂ« pak e frekuentuar prej tyre, por nĂ« tĂ« gjitha ambjentet e kishĂ«s shprehej qartĂ« prejardhja e saj shqiptare, me ikonat nĂ« gjuhĂ«n shqipe, njĂ« bibliotekĂ« me libra dhe dokumente historike mbi ShqipĂ«rine, si dhe mjaft simbole kombĂ«tare.

Një takim mjaft interesant për të ardhmen e bashkëpunimit me këtë qytet ishte dhe takimi me Cleveland Global ku mori pjesë dhe një përfaqësues i lartë i kabinetit të Kryetarit të Bashkisë së qytetit. Në bashkëbisedim me zotin Joe Cimperman, President i organizatës, u diskutua për disa projekte potenciale dhe një kalendar i disa aktiviteteve të përbashkëta në të ardhmen. Në qëndër të takimit ishte dhe veçanërisht zhvillimin e programit Sister City Cleveland-Fiersi dhe nxitjen e shkëmbimeve veçanërisht në fushën ekonomike, fushën e mjekësisë, si dhe në fushën e arsimit.

Gjatë kësaj vizite Ambasadorja pati mundësi të njihet nga afër me znj. Dona Brady me origjinë arbëreshe, ish-anëtare e Këshillit Bashkiak të Cleveland, dhe e vlerësoi punën e saj të jashtëzakonshme si aktiviste për një kohë të gjatë dhe tashmë një nga drejtueset e komunitetit shqiptar në këtë qytet. Ambasadorja u takua dhe me një numër qytetarësh shqiptare-amerikanë, drejtues biznesesh dhe pronarë të disa prej lokaleve më në zë, të cilët japin një kontribut të rëndësishëm në jetën ekonomike në Cleveland. Bashkëpunimi me qytetin ka qënë i rëndësishëm në disa dekada pasi Cleveland ishte përcaktuar nga Presidenti Clinton si një qytet i pritjes të refugjatëve të ikur nga lufta e Kosovës. Këtë qytet edhe komunitetin shqiptar atje e kanë vizituar gjatë viteve dy Presidentë të Shqipërisë në detyrë, z. Bujar Nishani dhe z. Rexhep Mejdani.

Kjo vizitë hapi disa ura të reja komunikimi mes Ambasadës me komunitetit shqiptar në Cleveland.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber

Ambasada ju njofton se duke filluar nga sot, datë 14 qershor 2022, të gjithë shërbimet konsullore për shtetasit shqiptar...
06/14/2022

Ambasada ju njofton se duke filluar nga sot, datë 14 qershor 2022, të gjithë shërbimet konsullore për shtetasit shqiptarë në SHBA do të ofrohen vetëm nga Zyra Konsullore e Republikës së Shqipërisë në Nju York.

Aplikimet për shërbime konsullore do të kryhen në formën e zakonshme, përmes portalit e-Albania. Për çdo shërbim, në formularin përkatës online do të zgjidhni
Shteti: SHBA
Përfaqësia: New York

Si zakonisht, për hapat e aplikimit tuaj do të njoftoheni me email nga sistemi, për të cilët duhet rregullisht të kontrolloni Inbox, Spam dhe Junk. Në rastet e shërbimeve të ofruara përmes postës, duhet që dokumentet e kërkuara prej jush të dërgohen ne adresën e Zyrës Konsullore Nju Jork.

Për shërbimet të cilat ofrohen fizikisht pranë Përfaqësisë, duhet të paraqiteni pranë Zyrës Konsullore, në adresën:

Consular Office
of the Republic of Albaniaïżœ320 East 79th Street,
New York NY 10075

Ambasada në Uashington DC do të rikthejë ofrimin e shërbimeve konsullore për bashkëkombasit në një njoftim të dyte.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber

SiSotNĂ«Histori| NĂ« foto, banda e parĂ« shqiptare muzikore “Queen Sophia”, e organizuar nga shqiptarĂ«t nĂ« Jamestown N.Y nĂ«...
06/09/2022

SiSotNĂ«Histori| NĂ« foto, banda e parĂ« shqiptare muzikore “Queen Sophia”, e organizuar nga shqiptarĂ«t nĂ« Jamestown N.Y nĂ« vitin 1915, nĂ«n drejtimin e Thomas Vishnja.

Komuniteti shqiptar i vendosur në SHBA, pavarësisht se ishte integruar mirë në shoqërinë amerikane, karakterizohej nga dëshira për ti mbajtur të gjalla lidhjet midis njëri-tjetrit, për tu organizuar në forma të ndryshme, duke u bërë pjesë e jetes sociale e kulturore amerikane, por edhe duke kontribuar për komunitetin dhe imazhin e tij tek të tjerët.

GjatĂ« LuftĂ«s sĂ« ParĂ« BotĂ«rore (1914-1918) nĂ« SHBA ekzistonin dy banda muzikore shqiptare. Banda muzikore Queen Sophia dhe banda muzikore e shoqĂ«risĂ« “Vatra” e organizuar nĂ« Worcester, Massachusetts nĂ« shtator tĂ« vitit 1917, nĂ«n drejtimin e Thoma Nasi.

Anëtarët e tyre ishin të rinj shqiptarë pa eksperiencë të mëparshme muzikore, shumica e tyre punëtorë në fabrika. Megjithatë ata u bashkuan me bandat muzikore me dëshirën e madhe për të mësuar dhe brenda një viti ata morën pjesë në koncerte e parada në Boston, Worcester, New Bedford, Camp Devens në Massachusetts dhe në Portland e Biddeford në Maine, por edhe në qytete të tjera për llogari të Kryqit të Kuq Amerikan dhe organizatave të tjera të bamirësisë.

Kjo foto është kortezi e Arkivit Dixhital të Bibliotekës Fan Noli, dhuruar nga Neka Doko për Muzeun Historik Worcester me rastin e aktivitetit të 100 vjetorit të Marrëdhënieve Diplomatike Shqiptaro-Amerikane.
Boston, Maj 2022
Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
U.S. Embassy-Tirana

Address

2100 S Street NW
Washington D.C., DC
20008

Opening Hours

Monday 8am - 4pm
Tuesday 8am - 4pm
Wednesday 8am - 4pm
Thursday 8am - 4pm
Friday 8am - 2pm

Telephone

(202) 223-4942

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Albanian Embassy to the US posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Albanian Embassy to the US:

Videos

Share


Comments

SiSotNëHistori| Në foto Pandeli Evangjeli, kryeministri shqiptar gjatë viteve 1930-1935, në një vizitë miqësore në legatën amerikane në Tiranë me rastin e festës së Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës më 4 korrik 1934.

Në dhjetor 1933, legata amerikane në Tiranë dërgoi në Uashington një memorandum për Shqipërinë. Mes rradhëve të para të tij thuhej ". .. interesat amerikane në Shqipëri nuk janë të gjera, megjithatë prestigji amerikan është i lartë në vend...amerikanët gezojnë një popullaritet të veçantë.." Këtë ndjesi të veçantë mes shqiptarëve do e përcillnin edhe përfaqësuesit e tyre politikë.
Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
U.S. Embassy-Tirana
Dibra
Rikthehen "Dyert e Hapura të Ambasadës" për një xhiro rreth botës përmes Ambasadave.

Ambasada e ShqipĂ«risĂ« nĂ« SHBA, kĂ«tĂ« tĂ« shtunĂ« (7 maj), u bĂ« atraksioni i mbi 2000 qytetarĂ«ve tĂ« Uashington DC e me tej. PjesĂ«marrĂ«se qĂ« prej vitit 2016 e aktivitetit , Ambasada vijoi traditĂ«n e hapjes sĂ« dyerve pĂ«r vizitorĂ«t dhe qytetarĂ«t e Uashingtonit, pas njĂ« mungese dy vjeçare pĂ«r shkak tĂ« PandemisĂ«. Passport DC ka si qĂ«llim “xhiron e botĂ«s” pĂ«rmes vizitĂ«s sĂ« Ambasadave dhe prezanton bashkĂ«sinĂ« diplomatike nĂ« Uashington, kulturĂ«n dhe traditat e larmishme tĂ« secilit vend qĂ« ato pĂ«rfaqĂ«sojnĂ«. Aktiviteti u nderua nga pjesĂ«marrja e Sekretares sĂ« Shtetit tĂ« DC, e cila pĂ«rshĂ«ndeti dhe 100-vjetorin e marrĂ«dhĂ«nieve ShqipĂ«ri-SHBA.

KĂ«tĂ« vit, PassportDC u fokusua tek 100-vjetori i vendosjes sĂ« marrĂ«dhĂ«nieve diplomatike mes ShqipĂ«risĂ« dhe Shteteve tĂ« Bashkuara. PĂ«r tĂ« njohur vizitorĂ«t me momentet mĂ« tĂ« spikatura qĂ« kanĂ« shĂ«nuar marrĂ«dhĂ«niet ndĂ«rmjet dy vendeve tona gjatĂ« kĂ«tij shekulli, u ekspozuan materiale tĂ« rĂ«nĂ«dĂ«sishme arkivore tĂ« cilat pasqyrojnĂ« dokumente tĂ« shkĂ«mbyera gjatĂ« vitit 1922, aktivitete tĂ« AmbasadĂ«s Shqiptare nĂ« Uashington DC dhe AmbasadĂ«s Amerikane nĂ« TiranĂ« nĂ« fillimet e kĂ«saj marrĂ«dhĂ«nie, si dhe disa aktivitete amerikane nĂ« ShqipĂ«ri gjatĂ« viteve ’20 dhe ’30.

Pavarësisht kushteve jo të favorshme klimaterike, shiut që nuk pushoi në asnjë moment dhe temperaturave tejet të ulta për një ditë maji, vizitorët e shumtë zgjodhën Ambasadën tonë për një udhëtim të shkurtër imagjinar në historinë e lashtë dhe në atë që ofron Shqipëria sot. Ata u njohën me turizmin kulturor, ku interes të veçantë zunë vlerat e trashëgimisë tonë të cilat janë tashmë pjesë e trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, si qyteti antik i Butrintit, qyteti i gurtë i Gjirokastrës dhe Beratit, si edhe turizmi natyror nëpërmjet ekspozitës fotografike me pamje nga zonat malore dhe ato bregdetare, të cilat magjepsën vizitorët e këtij viti. Vizitorët patën mundësi të shijonin ushqimin dhe pijet tradicionale shqiptare dhe mbi të gjitha vallet dhe muzikën e trojeve tona, që shoqëroi pa ndërprerje aktivitetin, duke i dhënë një shije tërësisht shqiptare ditës së mijra uashingtonasve që zgjodhën të vizitojnë Ambasadën.

Aktiviteti u ndĂ«rthur me prezantimin e kostumeve kombĂ«tare dhe mĂ«simin e “fjalĂ«ve magjike” nĂ« gjuhĂ«n shqipe, fotot e panumĂ«rta me elementĂ«t tona kombĂ«tare dhe interesin mbi traditat tona tĂ« veçanta.

Edhe këtë vit, aktiviteti kulmoi me organizimin e një shorteu, i cili ofroi një paketë turistike 10-ditore për të vizituar Shqipërinë. Falë eksperiencave të fituesve të viteve të kaluara, numri tepër i lartë i pjesëmarrësve priti me emocion hedhjen e shorteut. Një falënderim i veçantë i shkon këtë vit kompanisë Globus Travel, mundësoi një paketë të plotë turistike falas për 10 ditë, udhëtimin drejt Shqipërisë dhe një numër turesh turistike ndërsa në Shqipëri, të gjitha këto në dispozicion të promovim të turizmit në Shqipëri.

Një falenderim gjithashtu edhe për një punë të dedikuar ofruar në këtë aktivitet nga i gjithë stafi i ambasadës, grupi i valleve Pact DC dhe numri i madh i vullnetarëve nga komuniteti shqiptaro-amerikan në DC, që mbështetën realizimin e kësaj veprimtarie.

Por falenderimi më i madh shkon për ato qindra e qindra qytetarë amerikanë, që qëndruan sot në radhët e gjata, në një mot aq të ftohte, në pritje për të vizituar Shqipërinë tonë të vogël që kemi ndërtuar në Uashington, ku u mirëpritën mjaft ngohtë dhe sipas traditës. Janë pikërisht ato që i dhanë kuptimin e duhur kësaj dite.


Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Ministria e Kulturës
Floreta Luli-Faber
Vullnetarë për një ditë!
(MĂ« 7 maj 2022)

Pas dy vitesh ndĂ«rprerje, rikthehet aktiviteti ‘Passport DC’ me DitĂ«n e Hapur tĂ« Ambasades. NĂ« mbĂ«shtetje tĂ« aktivitetit, Ambasada kĂ«rkon tĂ« rinj shqiptarĂ«, tĂ« cilĂ«t jetojnĂ«, studiojnĂ« apo punojnĂ« nĂ« zonĂ«n e DC dhe qĂ« kanĂ« dĂ«shirĂ« dhe mundĂ«si tĂ« ofrojnĂ« 4 orĂ« punĂ« vullnetare pranĂ« AmbasadĂ«s, ditĂ«n e shtunĂ«, mĂ« datĂ« 7 maj 2022, ora 8.30-12.30 ose 12.30-16.30.

Për orët e punës vullnetare do akordohet çertifikata/dokumentacioni përkatës.

Nëse jeni të interesuar, lutemi dërgoni një mesazh në Inbox i cili të përmbajë: emrin e plotë, vitin e lindjes, shkollën ose vendin e punës. Gjithashtu indikoni në mesazh nëse ju përshtatet më shumë orari i Grupit të Parë (ora 8.30) apo i Grupit të Dytë (ora 12.30).

Do jetë një ditë mjaft interesante!

Floreta Luli-Faber
Sot, në Ditën Përkujtimore të Holokaustit, Ambasadorja Faber ishte e ftuar në aktivitetin e organizuar me këtë rast nga NASA. Megjithëse online, mbi 270 persona ju bashkuan bisedës që ju kushtua kontributit të Shqiëprisë në shpëtimin e hebrenjëve, përmes historisë së Johanna Neumann, e mbijetuarëve e Holokaustit e cila jetoi në Shqipëri gjatë gjithë viteve të Luftës së Dytë Botërore.

Në këtë ditë bota kujton dhe nderon miliona hebrenj të cilët humbën jetën gjatë ngjarjeve makabre të Holokaustit. Në fjalën e saj, Ambasadorja Faber prezantoi para pjesëmarrësve dhe kontributin që shqiptarët kanë dhënë gjatë Luftës së Dytë Botërore në mbrojtje të komunitetit hebre. Rreth 2000 prej tyre gjetën strehë dhe mbështetje në familjet shqiptare, dhe ja dolën mbanë përballë rrezikut fatal që i kanosej prej autoriteteve naziste. Sot, Shqipëria qëndron së bashku me kombe mike në frontin e vendeve demokratike të cilat bëjnë përpjekje për të luftuar anti-Semitizmin, terrorizmin ekstrem dhe racizmin e të gjithë formave.

Aktiviteti u përshëndet nga Jody Singer, Drejtore e Qëndrës së Fluturimit Hapsinor Marshall. Aty u fol edhe mbi jetën e atyre viteve të rrezikshme dhe mbështetjen që disa familje shqiptare i dhanë familjes së Joanna Neumann. Kujtimet e Joanës u përcollën nga djali i saj, Benjamin Neumann, i cili sot është Drejtor i Divizionit të Aftësive Njerëzore të Udhëtimeve Hapsinore.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
SiSotNĂ«Histori | MĂ« 20 shtator 1925 u themelua “Shkolla e BujqĂ«sisĂ«, shqiptaro-amerikane” nĂ« KavajĂ«. Hapja e kĂ«saj shkolle u propozua nĂ« vitin 1924 nga Çarls Telford Erikson, misionar i shquar, mik i ShqipĂ«risĂ« dhe i shqiptarĂ«ve nĂ« SHBA, anĂ«tar i stafit tĂ« legatĂ«s amerikane nĂ« TiranĂ«, gjatĂ« viteve 1922-1923.

Në shkollën shkollën bujqësore mësimi do të zhvillohej në përputhje me metodat më shkencore të kohës. Nga ky kolegj do të diplomoheshin një numër i caktuar nxënësish të specializuar në fusha të ndryshme të ekonomisë dhe të industrisë. Në përputhje me mentalitetin e popullsise së asaj kohe, u ndërtuan dy ndërtesa mësimore, njëra për vajza e tjetra për djem.

Qëllimi i kësaj shkolle do të ishte që nëpërmjet një teknike të zhvilluar në bujqësi e blegtori, të tregohej konkretisht epërsia e fermerit të kualifikuar. Gjithashtu qëllimi profesional i shkollës ishte nxjerrja e teknikeve të ulët bujqësore. Afati i mbarimit të shkollës ishte 4 vjet. Shkolla administrohej nga drejtori dhe zv/drejtori të dy amerikanë. Shkolla funksionoi deri në vitin 1939, kur Shqipëria u pushtua nga Italia fashiste.
Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
U.S. Embassy-Tirana
Teli (Dibra)
Një vit më parë, Kongresistja/Representative Lisa McClain vizitoi Ambasadën Shqiptare në DC.
| Foto nga Shkolla Teknike e Tiranës (1921-1933), e mirënjohur si Harry Fultz, e cila u themelua nga Kryqi i Kuq Amerikan. Ajo u hap zyrtarisht më 20.07.1921.

Nxënësit e rregjistruar vinin nga gjithë Shqipëria, madje edhe nga Kosova. Mësuesit e parë ishin shtetas amerikanë dhe shtetas shqiptar të cilët kishin mbaruar Robert College në Stamboll. Përdorimi i gjuhës angleze sidomos në matematikë ishte i detyrueshëm. Mësimi shoqërohej vazhdimisht me shumë ore praktike në punishten e shkollës.

Harry Fultz, drejtori i kësaj shkolle, i zgjedhur nga KKA, rriti ndjeshëm reputacionin e shkollës, gjë që tërhoqi vëmendjen e qeverisë shqiptare e cila akordoi një fond për ndërtimin e godinës së shkollës. Shkolla udhëhoqi edhe punimet për ngritjen e ndërtesës së legatës amerikane në Tiranë. Shkolla u mbyll në vitin 1933 për shkak të reformave të Mbretit Zog për mbylljen e gjithë shkollave që drejtoheshin nga të huajt në kuadër të tensionit italo-shqiptar.

Në 12 vitet e ekzistencës së saj, shkolla arsimoi 157 nxënës, teknikë dhe profesionistë nga të gjitha qytetet e Shqipërisë dhe nga Kosova. Ata kontribuan drejtpërsëdrejti në zhvillimin ekonomik të Shqipërisë të gjysmës së parë të shek.XX, duke ofruar jo vetëm kontributin e tyre profesional, por edhe një mentalitet të ri perëndimor në marrëdhëniet e punës dhe ato shoqërore.

Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme - Republika e Shqipërisë
Floreta Luli-Faber
U.S. Embassy-Tirana
Instituti Harry Fultz
Kjo e shtunë (9 prill) ishte një ditë e shënuar për gjithe komunitetin shqiptaro-amerikan, kur një rrugë, në një prej lagjeve me përqëndrimin më të madh të komunitetit shqiptaro-amerikan, Bronx, emërtohet me emrin Fan Noli. Një nderim i jashtëzakonshëm për Fan Nolin, një prej figurave më të larta kombëtare dhe veçanërisht i diasporës shqiptare. Një ndër personalitetet më të shquara të kombit, kontribues në të gjitha segmentet e jetës kombëtare, politike, diplomatike, krijuese e fetare. Gjithë jeta dhe vepra e tij multidimensionale janë themele të forta të letrave, kulturës, diplomacisë dhe historisë sonë kombëtare.

Ky aktivitet u organizua nga z. Mark Gjonaj, drejtues i komunitetit shqiptar dhe anĂ«tar i KĂ«shillit KombĂ«tar tĂ« DiasporĂ«s, dhe nga VATRA, ndĂ«rsa pĂ«rshĂ«ndetĂ«n njĂ« numĂ«r drejtuesish tĂ« lartĂ« politik tĂ« qytetit, ndĂ«rmjet tĂ« cilĂ«ve dhe Senatori Chuck Schumer. Ambasadorja Floreta Luli-Faber gjatĂ« fjalĂ«s sĂ« saj theksoi se “Fan Noli njihet si kontribues i themelimit tĂ« disa institucioneve tĂ« diasporĂ«s shqiptare nĂ« SHBA, themelues i KishĂ«s Autoqefale Ortodokse Shqiptare, bashkĂ«themelues i FederatĂ«s Pan-Shqiptare Vatra dhe drejtues i gazetĂ«s Dielli. Ai ishte njĂ« nga zerat e fuqishĂ«m pĂ«r pranimin e ShqipĂ«rise nĂ« Lidhjen e Kombeve. Ai ishte Kryeminister i vendit, njĂ« qytetar me shpirt tĂ« lire, demkrorat dhe patritot.

Fan Noli lindi dhe vdiq jashte Shqipërisë por jeten e tij ja dedikoi vetëm atdheut të tij dhe për këtë kombi yne është shumë mirënjohë jetës dhe veprës së tij. Fan Noli është një nga shembujt më të mirë të kontributit të diasporës shqiptare në çështjen kombëtare, në demokratizimin e jetës shqiptare dhe në ndërtimin dhe rritjen e marrëdhënieve ndërmjet Shqipërisë dhe Shteteve të Bashkuara.
Ceremonia pĂ«r t’i dhĂ«nĂ« njĂ« prej rrugĂ«ve emrin e tij, e organizuar pikĂ«risht nĂ« vitin e 100-vjetorit tĂ« vendosjes sĂ« marrĂ«dhĂ«nieve diplomatike, pĂ«r tĂ« cilat ai kontribuoi kaq shumĂ«. Rruga Fan Noli nĂ« Nju Jork do te jetĂ« edhe njĂ« busull pĂ«r brezat e rinj, pĂ«r t’i orientuar ata nĂ« dhĂ«nien e kontributit tĂ« tyre nĂ« fuqizimin e ShqipĂ«risĂ« dhe tĂ« çështjes shqiptare.”

“Ministria pĂ«r EvropĂ«n dhe PunĂ«t e Jashtme - Republika e ShqipĂ«risĂ«
#}