Gönyeli-Alayköy Belediyesi

Gönyeli-Alayköy Belediyesi Gönyeli-Alayköy Belediyesi
Resmi Facebook Hesabı
Tel: +90 392 223 1901 / 223 61 97/ 223 19 29

📌MENDERES: “VEKTÖRLERLE MÜCADELEMİZ YILIN 12 AYI BİLİMSEL VE SİSTEMLİ ŞEKİLDE SÜRÜYOR”Gönyeli-Alayköy Belediyesi Sağlık ...
08/09/2026

📌MENDERES: “VEKTÖRLERLE MÜCADELEMİZ YILIN 12 AYI BİLİMSEL VE SİSTEMLİ ŞEKİLDE SÜRÜYOR”

Gönyeli-Alayköy Belediyesi Sağlık Şubesi Sorumlusu Veteriner Hekim Hüseyin Menderes, belediyenin vektörlerle mücadelede önleyici ve veriye dayalı bir çalışma modeli oluşturduğunu belirterek; kaynak tespitinden düzenli saha taramalarına, biyolojik mücadeleden bilimsel izleme ve dijital risk haritalamasına kadar çalışmaların yılın 12 ayı kesintisiz sürdürüldüğünü açıkladı.

Son günlerde Güney Kıbrıs’ta bildirilen Batı Nil Virüsü vakalarının yakından takip edildiğini belirten Menderes, gelişmeler doğrultusunda özellikle Yenikent, Batıkent ve Alayköy sınır bölgelerinde kaynak araştırma ve kontrol çalışmalarının en üst seviyeye çıkarıldığını ifade etti.

📌“ŞİKÂYETE DAYALI DEĞİL, ÖNLEYİCİ BİR SİSTEM KURDUK”

Menderes, vektörlerle mücadelede yalnızca gelen ihbarlara müdahale eden bir çalışma biçimi yerine; saha taramalarının, geçmiş müdahale kayıtlarının, mevsimsel verilerin ve güncel risklerin birlikte değerlendirildiği önleyici bir sistem oluşturduklarını söyledi.
“Vatandaştan şikâyet geldikten sonra sahaya çıkan bir yapıyla halk sağlığını korumak mümkün değil. Bizim için esas olan, sorunun ortaya çıkmasını beklemek değil; riski önceden tespit etmek ve gerekli koruyucu tedbirleri zamanında almaktır. Bu nedenle mücadelemizi veriye dayalı, sahayı sürekli izleyen ve önleyici bir yapıya dönüştürdük” dedi.

Ekiplerin konutları, sokakları, dere yataklarını ve ağıl bölgelerini düzenli olarak taradığını belirten Menderes, sivrisinek ve karasinek üreme kaynaklarının tespit edildiğini ve gerekli biyolojik müdahalelerin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Menderes, “Tespit ettiğimiz kaynakları dijital ortamda kayıt altına alıyor, risk haritamızı sürekli güncel tutuyoruz. Bilimsel sivrisinek tuzaklarıyla bölgelerimizdeki durumu izliyor, elde ettiğimiz verileri saha çalışmalarımızın planlanmasında kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ağıl bölgelerinde haftalık mücadele yürütüldüğünü belirten Menderes, haşere ile mücadele ekiplerinin konutlarda iç ve dış alan uygulamaları gerçekleştirdiğini, bu çalışmalar sırasında olası sivrisinek üreme kaynaklarının da kontrol edildiğini ifade etti.

📌GEÇMİŞ VERİLER BUGÜN ÖNLEYİCİ MÜCADELEYE DÖNÜŞÜYOR

Menderes, sistemin önemli unsurlarından birinin de geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen müdahalelerin ve Alo 186 üzerinden alınan taleplerin bugünkü mücadeleyi yönlendiren bir veri tabanına dönüştürülmesi olduğunu belirtti.

Hangi bölgelerde, hangi dönemlerde ve hangi tür sorunların yoğunlaştığının kayıtlar üzerinden takip edildiğini ifade eden Menderes, bu verilerin güncel hava koşulları ve mevsimsel değişimlerle birlikte değerlendirilerek saha programlarının oluşturulduğunu söyledi.

“Geçmiş veriler bize hangi dönemde, hangi bölgede riskin artabileceğine ilişkin önemli bir öngörü sağlıyor. Aynı noktadan yeniden şikâyet gelmesini beklemiyoruz. Geçmiş müdahale kayıtlarını, mevsimsel ve dönemsel verileri, güncel hava koşullarını ve sahadan elde ettiğimiz bilgileri birlikte değerlendiriyoruz. Böylece ekiplerimizi doğru zamanda doğru noktaya yönlendiriyor, koruyucu tedbirlerimizi önceden alıyoruz” dedi.

Menderes, Alo 186 veya Haşere Kontrol Birimi’ne ulaşan güncel bildirimlerin de aynı gün içerisinde değerlendirildiğini, gerektiğinde vatandaşla iletişim kurularak randevu oluşturulduğunu ve ekiplerin yerinde müdahale gerçekleştirdiğini kaydetti.

📌“SON GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Güney Kıbrıs’taki Batı Nil Virüsü vakalarına ilişkin gelişmelerin dikkatle izlendiğini belirten Menderes, mevcut çalışma sisteminin son gelişmeler doğrultusunda özellikle sınır bölgelerinde daha da yoğunlaştırıldığını söyledi.

Menderes, “Batı Nil Virüsü ile ilgili gelişmeleri ciddiyetle takip ediyoruz. Ancak vatandaşlarımızın bilmesini isteriz ki vektörlerle mücadelemiz bu gelişmeler üzerine başlayan bir çalışma değildir. Yılın 12 ayı devam eden bir sistemimiz, sahada görev yapan ekiplerimiz, kayıt altında tuttuğumuz üreme kaynaklarımız ve sürekli güncellediğimiz risk haritamız var. Son gelişmeler doğrultusunda da riskli gördüğümüz bölgelerde kaynak araştırmalarımızı ve kontrollerimizi en üst seviyeye çıkardık” ifadelerini kullandı.

📌“MÜCADELENİN BİR AYAĞI DA EVLERİMİZDE”
Belediyenin sahadaki çalışmalarının vatandaşların kendi yaşam alanlarında alacağı önlemlerle desteklenmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Menderes, sivrisineklerin üremesi için büyük su birikintilerine ihtiyaç olmadığını hatırlattı.

“Bir saksı altlığında, kovada, kullanılmayan lastikte, hayvanların su kabında, açık su tankında, çatı oluğunda veya klima suyunun biriktiği bir kapta kalan durgun su dahi sivrisinekler için üreme ortamı oluşturabilir. Biz sahadaki kaynakları sürekli takip ediyoruz. Vatandaşlarımızdan beklentimiz de kendi yaşam alanlarını düzenli kontrol ederek bu mücadelenin bir parçası olmalarıdır” dedi.

Menderes; ev ve bahçelerde su tutabilecek kapların düzenli olarak boşaltılması, açık su tanklarının kapalı tutulması, çatı olukları ve giderlerin kontrol edilmesi, hayvanların su kaplarının düzenli temizlenmesi ve pencere ile kapılarda sineklik kullanılmasının basit ancak etkili önlemler olduğunu kaydetti.

Vatandaşların tespit ettikleri sivrisinek üreme kaynaklarını veya yaşadıkları haşere sorunlarını Alo 186 veya Haşere Hattı 0539 121 10 76 üzerinden Gönyeli-Alayköy Belediyesi’ne bildirebileceklerini hatırlatan Menderes, sözlerini şöyle tamamladı:
“Halk sağlığında esas olan sorun ortaya çıktıktan sonra müdahale etmek değil, riski önceden görerek gerekli tedbiri almaktır. Ekiplerimiz sahada, sistemimiz aktif ve kontrollerimiz kesintisiz devam ediyor. Veriyi, bilimsel yöntemleri ve saha tecrübemizi birlikte kullanarak halk sağlığını korumaya yönelik çalışmalarımızı yılın 12 ayı sürdürmeye devam edeceğiz.”

Gönyeli Alayköy Belediyesi Basın & Halkla İlişkiler Birimi

06/09/2026
02/09/2026

📌 GABFEST 2026’NIN KALAN TÜM ETKİNLİKLERİ İPTAL EDİLDİ

Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, yaşanan gemi faciasının ardından GABFEST 2026 kapsamında yapılması planlanan tüm etkinliklerin iptal edildiğini açıkladı.

21 Ağustos’ta başlayan ve 3 Ekim’e kadar devam etmesi planlanan festivalle ilgili kararın, belediye meclis üyeleri ve çalışma arkadaşlarıyla yapılan değerlendirmelerin ardından alındığını belirten Amcaoğlu, “Hiçbir organizasyon, hiçbir konser, hiçbir etkinlik yaşadığımız acının önünde değildir” dedi.

Facianın ilk gününden itibaren programların durdurulduğunu ve planlanan etkinliklerin ertelendiğini hatırlatan Amcaoğlu, hayatını kaybedenlerin acısı sürerken, kayıplara ulaşılması için yürütülen çalışmaların da devam ettiğine dikkat çekti.

Haftalar süren hazırlık ve büyük bir emeğin ürünü olan GABFEST’in bu noktada sonlandırılmasının kolay bir karar olmadığını ifade eden Amcaoğlu, yaşanan acının gerektirdiği hassasiyetin her şeyin önünde tutulduğunu vurguladı.

Amcaoğlu, sanatçılar, organizasyon ekipleri, sponsorlar ve iş birliği yapılan kurumların anlayışıyla festivalin kalan programının tamamen iptal edildiğini belirterek şöyle konuştu:

“Önceliğimiz bugün eğlenmek değil; acımızı paylaşmak, kayıplarımıza ulaşılmasını beklemek ve ailelerinin yanında olmaktır.”

Amcaoğlu, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diledi.

31/08/2026
🏀 3x3 Sokak Basketbolu Turnuvası tüm heyecanıyla devam ediyor!29 Ağustos maç fikstürü belli oldu. Birbirinden heyecanlı ...
30/08/2026

🏀 3x3 Sokak Basketbolu Turnuvası tüm heyecanıyla devam ediyor!

29 Ağustos maç fikstürü belli oldu. Birbirinden heyecanlı karşılaşmaları izlemek için saat 16.30’dan itibaren Yalçın Park’ta buluşuyoruz! ⛹️‍♂️🔥

🏆 Tüm kategorilerde para ödülü
📍 Yalçın Park
🗓️ 30 Ağustos 2026
⏰ 16.30

📌 Festival komitesi, 3x3 Street Ball turnuvamızda maç yoğunluğu nedeniyle yarı final ve final maçlarının 31 Ağustos Pazartesi akşamı oynanmasına karar vermiştir. Tüm sporculara duyurulur.

📌 AMCAOĞLU: “TÜM EKİPLERİMİZLE SAHADAYIZ”Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, ülke genelinde etkili olan o...
29/08/2026

📌 AMCAOĞLU: “TÜM EKİPLERİMİZLE SAHADAYIZ”

Gönyeli-Alayköy Belediye Başkanı Hüseyin Amcaoğlu, ülke genelinde etkili olan olumsuz hava koşulları ve fırtınanın ardından kent genelinde çalışmaların aralıksız sürdüğünü açıkladı.

Başkan Amcaoğlu, fırtınanın etkisiyle devrilen ağaçların ve kırılan dalların güvenli şekilde kaldırıldığını, cadde, sokak ve kaldırımlarda temizlik çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirtti. Yağmur suyu ızgaralarının da oluşabilecek tıkanmalara karşı tek tek kontrol edilerek temizlendiğini ifade etti.

Olumsuz hava koşullarının başladığı ilk andan itibaren ekiplerin sahada olduğunu vurgulayan Amcaoğlu, “Şimdi de fırtına ve yağışın geride bıraktığı etkileri ortadan kaldırmak için tüm birimlerimizle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Başkan Amcaoğlu, “Kentimizin her noktasında hayatın kısa sürede normale dönmesi için ekiplerimiz görev başında. Özveriyle çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma, hızlı müdahaleleri ve iş birlikleri için Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) ekiplerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

🏀 3x3 Sokak Basketbolu Turnuvası tüm heyecanıyla devam ediyor!29 Ağustos maç fikstürü belli oldu. Birbirinden heyecanlı ...
29/08/2026

🏀 3x3 Sokak Basketbolu Turnuvası tüm heyecanıyla devam ediyor!

29 Ağustos maç fikstürü belli oldu. Birbirinden heyecanlı karşılaşmaları izlemek için saat 17.00’den itibaren Yalçın Park’ta buluşuyoruz! ⛹️‍♂️🔥

🏆 Tüm kategorilerde para ödülü
📍 Yalçın Park
🗓️ 29 Ağustos 2026
⏰ 17.00

Olumsuz hava şartları nedeniyle maç saatlerinde yaşanabilecek değişiklikler duyurulacaktır.

Address

Yenikent
Gönyeli
9915

Opening Hours

Monday 08:00 - 15:30
Tuesday 08:00 - 15:30
Wednesday 08:00 - 15:30
Thursday 08:00 - 12:30
13:00 - 17:30
Friday 08:00 - 15:30

Telephone

03922231901

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Gönyeli-Alayköy Belediyesi posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Organization

Send a message to Gönyeli-Alayköy Belediyesi:

Shortcuts

Share

Category