26/07/2026
Η Κοινωνική Συμμαχία στηρίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση «Ομοσπονδιακή Λύση Τώρα», που διοργανώνει η Δικοινοτική Πρωτοβουλία «Ενωμένη Κύπρος», με αφορμή την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Την Τρίτη, 28 Ιουλίου, στις 18:30, συγκεντρωνόμαστε στο σημείο εισόδου προς το Γραφείο του Αντιπροσώπου του ΟΗΕ, απέναντι από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα διαδηλώνουν στον κυκλικό κόμβο μετά το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Δύο συγκεντρώσεις, ένα μήνυμα: Η Κύπρος δεν παραδίδεται στη διχοτόμηση.
Πενήντα δύο χρόνια μετά, η κατοχή συνεχίζεται. Κάθε μέρα που περνά χωρίς λύση, τα τετελεσμένα παγιώνονται, τα συρματοπλέγματα ριζώνουν βαθύτερα και οι νέες γενιές μεγαλώνουν σε μια μοιρασμένη πατρίδα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα δεν είναι η αποτυχία των συνομιλιών· είναι να συνηθίσουμε την κατοχή και να αποδεχθούμε τη διχοτόμηση ως μόνιμη πραγματικότητα.
Αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τη λογική του «δεν γίνεται». Αρνούμαστε να αφήσουμε τον χρόνο να αποφασίσει για το μέλλον του τόπου μας. Η αδράνεια και η σιωπή δεν είναι ουδέτερες επιλογές. Είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι της διχοτόμησης.
Απαιτούμε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση της συμφωνημένης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διαπραγματευτικού κεκτημένου και του Πλαισίου Γκουτέρες.
Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ: Ο λαός της Κύπρου δεν εγκατέλειψε το όραμα της επανένωσης. Δεν θα αφήσουμε την κατοχή να γίνει κανονικότητα. Δεν θα αφήσουμε τη διχοτόμηση να γίνει η κληρονομιά που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.
Η Κύπρος ανήκει στους ανθρώπους της – όχι στα οδοφράγματα, όχι στα συρματοπλέγματα, όχι στην κατοχή.
Ομοσπονδιακή Λύση. Επανένωση. Τώρα.