31/07/2026
๐ EXERCISE TEBUAN 2026
St. John Ambulans Malaysia (SJAM) Kawasan Kedah Utara berbesar hati telah menyertai Exercise Tebuan 2026, sebuah latihan kecemasan berskala penuh yang dianjurkan oleh Sultan Abdul Halim Airport, Alor Setar dengan kerjasama Jabatan Kesihatan Negeri Kedah (JKN Kedah).
Latihan ini bertujuan menguji tahap kesiapsiagaan, keberkesanan koordinasi serta kecekapan tindak balas pelbagai agensi dalam menghadapi insiden kecemasan, di samping memperkukuhkan kerjasama strategik antara agensi penyelamat, kesihatan dan keselamatan.
Antara agensi yang terlibat ialah:
โ๏ธ Airport Fire & Rescue Service (AFRS)
๐ฉ๏ธ Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM)
๐ Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM)
๐ฅ Hospital-hospital dan klinik-klinik kesihatan kerajaan di sekitar Alor Setar
๐ Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM)
โค๏ธ St. John Ambulans Malaysia (SJAM)
๐ Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM)
๐ฅ Kedah Medical Centre (KMC)
๐ฅ Putra Medical Centre (PMC)
๐ฅ Aurelius Hospital Alor Setar
Pada jam 10.15 pagi, Medical Emergency Coordination Centre (MECC) telah mengaktifkan pasukan St. John Ambulans Malaysia (SJAM) Kawasan Kedah Utara dan Kawasan Kedah Tengah sebagai sebahagian daripada tindak balas kecemasan latihan ini. Pasukan SJAM telah digerakkan dengan segera dan berjaya tiba di lokasi kejadian pada jam 10.42 pagi, sekali gus menunjukkan tahap kesiapsiagaan serta keupayaan mobilisasi anggota dalam memberikan respons yang pantas.
Sepanjang latihan, anggota SJAM telah melaksanakan pelbagai tugasan termasuk bantuan kecemasan pra-hospital, triage mangsa, rawatan awal serta pemindahan mangsa mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan. Penyertaan dalam latihan seperti ini membuktikan komitmen SJAM Kawasan Kedah Utara untuk terus meningkatkan kompetensi, profesionalisme dan kesiapsiagaan anggota dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada masyarakat.
SJAM Kawasan Kedah Utara merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pihak Sultan Abdul Halim Airport, Alor Setar, Jabatan Kesihatan Negeri Kedah, serta semua agensi yang telah menjayakan Exercise Tebuan 2026. Semoga jalinan kerjasama yang erat ini akan terus diperkukuhkan demi meningkatkan keupayaan pengurusan kecemasan dan keselamatan awam.
โPerkhidmatan Bagi Manusiaโ โค๏ธ๐