04/08/2026
๐๐๐ฒ๐ ๐๐ก๐ฅ๐ข ๐๐๐, ๐๐๐ง ๐๐๐ฒ๐ ๐๐ข๐๐๐ค ๐๐๐ฅ๐ฎ ๐๐๐ง๐ ๐๐ค๐ฎ๐ข๐ง๐ฒ๐
Hari ini, PAS terus diratib dan dilabel sebagai sebuah parti rasis. Namun bagi saya, tuduhan itu hanyalah naratif yang dibina oleh pihak-pihak yang gusar melihat penyatuan ummah semakin mendapat tempat di hati rakyat.
Sasaran mereka hari ini bukan sekadar PAS, malah pimpinan yang lantang memperjuangkan kebenaran. Antaranya Menteri Besar Kedah yang dikenali dengan ketegasan beliau menyampaikan apa yang diyakini benar, walaupun pahit untuk didengar. Apabila seseorang tidak mampu dipatahkan dengan hujah, maka pelbagai label akan dilemparkan.
PAS yang saya kenali tidak pernah mengajar kebencian terhadap mana-mana kaum. PAS membawa gagasan Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang mengutamakan adab, keadilan dan kesejahteraan. Malah kewujudan DHPP membuktikan bahawa rakyat bukan Islam juga diberi ruang untuk bersama memperjuangkan nilai-nilai murni berlandaskan Perlembagaan PAS serta menghormati Perlembagaan Persekutuan Malaysia.
Kami tidak mencari permusuhan. Kami mengimpikan sebuah negara yang aman, masyarakat yang saling menghormati, serta kepimpinan yang bersih dan berintegriti. Apa yang lebih menakutkan pihak lawan ialah apabila rakyat daripada pelbagai latar belakang mula bersatu atas dasar keadilan dan kebajikan. Penyatuan inilah yang dikhuatiri akan menggugat kedudukan mereka.
Insya-Allah, jika mandat terus diberikan kepada PAS dan rakan-rakan gabungan, saya yakin ianya akan dipikul dengan penuh tanggungjawab demi kesejahteraan seluruh rakyat tanpa mengira kaum dan agama. Politik bukan sekadar soal menang atau kalah, tetapi soal berkhidmat kepada rakyat dengan jujur dan ikhlas.
Saya memilih PAS bukan kerana kebencian terhadap sesiapa, tetapi kerana saya percaya kepada perjuangan yang saya yakini. Biarlah orang terus melemparkan pelbagai tuduhan, kerana sejarah akhirnya akan menilai siapa yang benar-benar berjuang untuk rakyat dan siapa yang sekadar membina persepsi.
"Fitnah boleh tersebar sekelip mata, tetapi kebenaran akan tetap berdiri. Teruskan berjuang dengan ilmu, akhlak dan doa. Insya-Allah, kemenangan yang sebenar adalah apabila rakyat hidup dalam keamanan, keadilan dan kesejahteraan."
"Kepada yang gemar memfitnah, jangan terkejut kalau LOD MB Kedah sampai. Mulut dan jari sama-sama ada harga. Bersuara biar dengan fakta, bukan fitnah."