13/07/2026
๐ข ๐๐๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐๐๐๐ (๐๐๐) ๐๐๐๐ ๐๐๐๐ ๐๐๐๐๐๐!
Musim tengkujuh bakal tiba. Kerajaan melalui Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) bersama RISDA membuka permohonan Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) 2026 bagi membantu meringankan beban sara hidup pekebun kecil dan penoreh getah ketika musim hujan.
Jika anda memenuhi syarat kelayakan, jangan lepaskan peluang untuk memohon bantuan kewangan sebanyak RM400 yang akan dibayar secara berperingkat:
๐ฐ ๐๐จ๐ฏ๐๐ฆ๐๐๐ซ ๐๐๐๐ โ ๐๐๐๐๐
๐ฐ ๐๐ข๐ฌ๐๐ฆ๐๐๐ซ ๐๐๐๐ โ ๐๐๐๐๐
๐
Tempoh permohonan:
๐ ๐๐ฎ๐ฅ๐๐ข ๐๐๐๐ ๐ก๐ข๐ง๐ ๐ ๐ ๐๐ ๐๐๐ฉ๐ญ๐๐ฆ๐๐๐ซ ๐๐๐๐
Jangan tunggu saat akhir. Mohon sekarang bagi memastikan permohonan anda dapat diproses dalam tempoh yang ditetapkan.
Cara memohon:
1๏ธโฃ Sediakan dokumen sokongan mengikut syarat kelayakan.
2๏ธโฃ Layari Portal Pekebun Kecil RISDA di
๐ >>> https://pekebunkecil.risda.gov.my
3๏ธโฃ Lengkapkan permohonan secara dalam talian dan hantar untuk semakan.
4๏ธโฃ Tunggu keputusan kelulusan daripada RISDA. Pembayaran akan dibuat kepada penerima yang layak bermula pada bulan November dan Disember 2026.
Anda layak memohon sekiranya:
โ
Warganegara Malaysia.
โ
Berdaftar dengan RISDA atau agensi berkaitan.
โ
Memiliki atau mengusahakan lot tanaman getah yang mengeluarkan hasil.
โ
Mempunyai pengesahan pemilik tanah atau wakil sah (bagi penoreh bukan pemilik).
Imbas Kod QR pada poster atau hubungi Pejabat RISDA berhampiran untuk maklumat lanjut.
Jangan lepaskan peluang ini. Mohon sebelum 30 September 2026 dan kongsikan maklumat ini kepada ahli keluarga, rakan-rakan serta komuniti pekebun kecil agar lebih ramai menerima manfaat daripada program ini.