Pejabat Meteorologi Pahang

Pejabat Meteorologi Pahang Pejabat Meteorologi Pahang terletak di dalam kawasan Pangkalan Tentera Udara Kuantan

Pejabat Meteorologi Pahang
Batu 9, Jalan Gambang,
26070 Kuantan, Pahang


No Tel: +609-5384216 / 4366
No Faks: +609-5384673
Emel: [email protected]

Ikuti kami di Tik Tok
MET Pahang Official :

17/12/2025

๐€๐Œ๐€๐‘๐€๐ ๐‡๐”๐‰๐€๐ ๐๐„๐‘๐“๐„๐‘๐”๐’๐€๐ ๐ŸŒง๏ธ๐ŸŒง๏ธ๐ŸŒง๏ธ

SEKSYEN A: AMARAN HUJAN BERTERUSAN (BAHAYA)

Hujan sangat lebat berterusan dijangka berlaku di negeri Pahang (Kuantan, Pekan dan Rompin) sehingga Khamis, 18 Disember 2025.

SEKSYEN B: AMARAN HUJAN BERTERUSAN (BURUK)

Hujan lebat berterusan dijangka berlaku di negeri Terengganu (Dungun dan Kemaman) โ€ข Pahang (Jerantut, Maran dan Bera) โ€ข Johor (Segamat, Kluang, Mersing dan Kota Tinggi) sehingga Khamis, 18 Disember 2025.

SEKSYEN C: AMARAN HUJAN BERTERUSAN (WASPADA)

Hujan berterusan dijangka berlaku di negeri Kelantan โ€ข Terengganu (Besut, Setiu, Kuala Nerus, Hulu Terengganu, Kuala Terengganu dan Marang) โ€ข Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Raub, Bentong dan Temerloh) โ€ข Selangor โ€ข WP Kuala Lumpur โ€ข WP Putrajaya โ€ข Negeri Sembilan โ€ข Melaka โ€ข Johor (Tangkak, Muar, Batu Pahat, Pontian, Kulai dan Johor Bahru) sehingga Khamis, 18 Disember 2025.

Dikeluarkan pada: 8:45 pagi, 17 Disember 2025




17/12/2025

๐Ÿ”” ๐ˆ๐๐…๐Ž ๐€๐Œ๐€๐‘๐€๐ ๐‡๐”๐‰๐€๐ ๐๐„๐‘๐“๐„๐‘๐”๐’๐€๐

๐Ÿ”Š Orang ramai dinasihatkan agar sentiasa bersiap sedia dengan mengikuti maklumat, nasihat, ramalan dan amaran cuaca terkini daripada MET Malaysia melalui:

๐ŸŒ Laman web: www.met.gov.my
๐Ÿ“ฑ Aplikasi myCuaca
๐Ÿ“ฒ Media sosial rasmi
โ˜Ž๏ธ Hotline MET Malaysia: 1-300-22-1638




17/12/2025

๐‘๐€๐Œ๐€๐‹๐€๐ ๐‚๐”๐€๐‚๐€ ๐’๐ˆ๐†๐๐ˆ๐…๐ˆ๐Š๐€๐

Luruan monsun yang sedang berlaku dijangka berterusan sehingga 19 Disember 2025. Keadaan ini berpotensi membawa hujan lebat berterusan di Semenanjung serta angin kencang dan laut bergelora di Laut China Selatan dalam tempoh tersebut.

Sehubungan itu, Amaran Hujan Berterusan (Bahaya) telah dikemas kini bagi Pahang timur, manakala Amaran Hujan Berterusan (Buruk) bagi selatan Terengganu, tengah Pahang dan timur Johor serta Amaran Hujan Berterusan (Waspada) telah dikemas kini bagi negeri Kelantan, utara Terengganu, pedalaman Pahang, barat Johor, Selangor, WP Kuala Lumpur, WP Putrajaya, Negeri Sembilan dan Melaka berkuat kuasa sehingga 18 Disember 2025.

Amaran Angin Kencang dan Laut Bergelora berkuat kuasa sehingga 18 Disember 2025 bagi Laut China Selatan termasuk perairan Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor Timur.

Analisis terhadap model-model ramalan cuaca menunjukkan bahawa penumpuan angin dijangka berlaku di Sarawak bermula pada 21 hingga 24 Disember 2025. Keadaan ini akan menyebabkan peningkatan kelembapan yang berpotensi menghasilkan ribut petir berserta hujan lebat dan angin kencang dalam tempoh yang lebih panjang di kawasan tersebut.

Orang awam adalah dinasihatkan untuk sentiasa merujuk laman web www.met.gov.my dan media sosial rasmi MET Malaysia serta memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat yang terkini dan sahih.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia)
Masa dikeluarkan: 1.00 tengah hari
Tarikh: 17 Disember 2025




14/12/2025

๐€๐Œ๐€๐‘๐€๐ ๐‡๐”๐‰๐€๐ ๐๐„๐‘๐“๐„๐‘๐”๐’๐€๐ ๐ŸŒง๏ธ๐ŸŒง๏ธ๐ŸŒง๏ธ

SEKSYEN A: AMARAN HUJAN BERTERUSAN (BURUK)

Hujan lebat berterusan dijangka berlaku di negeri Kelantan โ€ข Terengganu โ€ข Pahang (Kuantan, Pekan dan Rompin) โ€ข Johor (Mersing dan Kota Tinggi) sehingga Khamis, 18 Disember 2025.

SEKSYEN B: AMARAN HUJAN BERTERUSAN (WASPADA)

I) Hujan berterusan dijangka berlaku di negeri Perak (Hulu Perak dan Kuala Kangsar) โ€ข Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Jerantut, Temerloh, Maran dan Bera) โ€ข Johor (Segamat, Kluang, Pontian, Kulai dan Johor Bahru) sehingga Khamis, 18 Disember 2025.

II) Hujan berterusan dijangka berlaku di negeri Sarawak: Kuching, Serian, Samarahan, Sri Aman, Betong, Sarikei, Sibu dan Mukah sehingga Selasa, 16 Disember 2025.

Dikeluarkan pada: 12:25 tengah hari, 14 Disember 2025




12/12/2025

๐€๐Œ๐€๐‘๐€๐ ๐‡๐”๐‰๐€๐ ๐๐„๐‘๐“๐„๐‘๐”๐’๐€๐ ๐ŸŒง๏ธ๐ŸŒง๏ธ๐ŸŒง๏ธ

AMARAN HUJAN BERTERUSAN (WASPADA)

I) Hujan berterusan dijangka berlaku di negeri Kelantan (Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Tanah Merah, Bachok, Machang dan Pasir Puteh) โ€ข Terengganu โ€ข Pahang (Jerantut, Maran, Kuantan, Pekan dan Rompin) โ€ข Johor (Segamat, Kluang, Mersing dan Kota Tinggi) dalam tempoh Ahad, 14 Disember 2025 sehingga Selasa, 16 Disember 2025.

II) Hujan berterusan dijangka berlaku di negeri Sarawak: Kuching, Serian, Samarahan, Sri Aman, Betong, Sarikei, Sibu dan Mukah dalam tempoh Sabtu, 13 Disember 2025 sehingga Selasa, 16 Disember 2025.

Dikeluarkan pada: 1:00 tengah hari, 12 Disember 2025




12/12/2025

โ›ต๏ธ๐ŸŒŠ ๐€๐Œ๐€๐‘๐€๐ ๐€๐๐†๐ˆ๐ ๐Š๐„๐๐‚๐€๐๐† ๐ƒ๐€๐ ๐‹๐€๐”๐“ ๐๐„๐‘๐†๐„๐‹๐Ž๐‘๐€ โ›ต๏ธ๐ŸŒŠ

SEKSYEN A: UNTUK PERAIRAN MALAYSIA [DALAM LINGKUNGAN 24 BATU NAUTIKA]

1) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI PERTAMA)

Angin kencang timur laut berkelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka di kawasan perairan Johor Timur โ€ข Pahang โ€ข Terengganu โ€ข Kelantan sehingga Khamis, 18 Disember 2025.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

2) AMARAN KENAIKAN PARAS LAUT

Kenaikan paras air laut dijangka di kawasan perairan Johor Timur โ€ข Pahang โ€ข Terengganu โ€ข Kelantan dalam tempoh Sabtu, 13 Disember 2025 sehingga Isnin, 15 Disember 2025.

Berisiko kepada limpahan air laut di pesisir pantai.

SEKSYEN B: UNTUK PERKAPALAN

1) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI KETIGA)

Angin kencang timur laut melebihi 60 kmsj dengan ombak setinggi melebihi 4.5 meter dijangka di kawasan perairan timur Condore โ€ข barat Reef North sehingga Khamis, 18 Disember 2025.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti pantai dan perkapalan termasuk pekerja di pelantar minyak.

2) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI KEDUA)

Angin kencang timur laut berkelajuan 50-60 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 4.5 meter dijangka di kawasan perairan barat Condore โ€ข utara Bunguran โ€ข timur Reef North โ€ข Layang-Layang sehingga Khamis, 18 Disember 2025.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri.

3) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI PERTAMA)

Angin kencang timur laut berkelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka di kawasan perairan tenggara Samui โ€ข Tioman โ€ข selatan Bunguran โ€ข Reef South โ€ข barat Palawan sehingga Khamis, 18 Disember 2025.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

Dikeluarkan pada: 1:00 tengah hari, 12 Disember 2025




12/12/2025

RAMALAN CUACA SIGNIFIKAN

Analisisterhadap model-model ramalan cuaca menunjukkan bahawa luruan monsun dijangka berlaku pada 14 hingga 18 Disember 2025. Keadaan ini berpotensi membawa hujan lebat berterusan di timur Semenanjung dan barat Sarawak serta angin kencang dan laut bergelora di Laut China Selatan dalam tempoh tersebut.

Sehubungan dengan itu, Amaran Hujan Berterusan (Waspada) telah dikeluarkan dan berkuat kuasa bagi negeri Sarawak bermula pada 13 sehingga 16 Disember 2025, manakala bagi negeri Kelantan, Terengganu,Pahang dan Johor bermula pada 14 sehingga 16 Disember 2025.

Amaran Angin Kencang dan Laut Bergelora turut dikemaskini sehingga 18 Disember 2025 bagi Laut China Selatan termasuk perairan Kelantan, Terengganu, Pahang dan timur Johor.

Orang awam adalah dinasihatkan untuk sentiasa merujuk laman web www.met.gov.my dan mediasosial rasmi MET Malaysia serta memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat yang terkini dan sahih.

Ketua Pengarah
Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia)
Masa dikeluarkan: 2.00 petang
Tarikh: 12Disember 2025




10/12/2025

RAMALAN CUACA SIGNIFIKAN

Analisis terhadap model-model ramalan cuaca menunjukkan bahawa luruan monsun dijangka berlaku pada 14 hingga 17 Disember 2025. Keadaan ini berpotensi membawa hujan lebat berterusan di timur Semenanjung dan barat Sarawak serta angin kencang dan laut bergelora di Laut China Selatan dalam tempoh tersebut.

Orang awam adalah dinasihatkan untuk sentiasa merujuk laman web www.met.gov.my dan media sosial rasmi MET Malaysia serta memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat yang terkini dan sahih.

Ketua Pengarah
Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia)
Masa dikeluarkan: 5.00 petang
Tarikh: 10 Disember 2025




05/12/2025

RAMALAN CUACA SIGNIFIKAN

Satu sistem cuaca tekanan rendah dikesan di timur Filipina dan diramal bergerak ke barat merentasi Laut China Selatan pada 7 hingga 9 Disember 2025. Keadaan ini berpotensi mengakibatkan hujan lebat berterusan di Sabah dan utara Sarawak dalam tempoh berkenaan.

Analisis terhadap model ramalan cuaca turut menunjukkan terdapat kemungkinan berlakunya luruan monsun pada 13 hingga 15 Disember 2025. Keadaan ini berpotensi membawa hujan lebat berterusan di timur Semenanjung serta angin kencang dan laut bergelora di Laut China Selatan pada tempoh tersebut.

Orang awam adalah dinasihatkan untuk sentiasa merujuk laman web www.met.gov.my dan media sosial rasmi MET Malaysia serta memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat yang terkini dan sahih.

Ketua Pengarah
Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia)
Masa dikeluarkan: 8.00 malam
Tarikh: 5 Disember 2025




03/12/2025

โ›ต๏ธ๐ŸŒŠ ๐€๐Œ๐€๐‘๐€๐ ๐€๐๐†๐ˆ๐ ๐Š๐„๐๐‚๐€๐๐† ๐ƒ๐€๐ ๐‹๐€๐”๐“ ๐๐„๐‘๐†๐„๐‹๐Ž๐‘๐€ โ›ต๏ธ๐ŸŒŠ

SEKSYEN A: UNTUK PERAIRAN MALAYSIA [DALAM LINGKUNGAN 24 BATU NAUTIKA]

1) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI PERTAMA)

Angin kencang timur laut berkelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka di kawasan perairan Johor Timur โ€ข Pahang โ€ข Terengganu โ€ข Kelantan dalam tempoh Jumaat, 5 Disember 2025 sehingga Isnin, 8 Disember 2025.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

SEKSYEN B: UNTUK PERKAPALAN

1) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI KETIGA)

Angin kencang timur laut melebihi 60 kmsj dengan ombak setinggi melebihi 4.5 meter dijangka di kawasan perairan timur laut Condore โ€ข barat laut Reef North dalam tempoh Jumaat, 5 Disember 2025 sehingga Isnin, 8 Disember 2025.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti pantai dan perkapalan termasuk pekerja di pelantar minyak.

2) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI KEDUA)

Angin kencang timur laut berkelajuan 50-60 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 4.5 meter dijangka di kawasan perairan barat laut dan tenggara Condore โ€ข timur laut dan barat daya Reef North โ€ข Layang-Layang dalam tempoh Jumaat, 5 Disember 2025 sehingga Isnin, 8 Disember 2025.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri.

3) AMARAN ANGIN KENCANG DAN LAUT BERGELORA (KATEGORI PERTAMA)

Angin kencang timur laut berkelajuan 40-50 kmsj dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter dijangka di kawasan perairan tenggara Samui โ€ข Tioman โ€ข barat daya Condore โ€ข utara Bunguran โ€ข tenggara Reef North โ€ข Reef South โ€ข Labuan โ€ข Palawan โ€ข Sulu dalam tempoh Jumaat, 5 Disember 2025 sehingga Isnin, 8 Disember 2025.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

Dikeluarkan pada: 12:45 tengah hari, 3 Disember 2025




03/12/2025

AMARAN HUJAN BERTERUSAN ๐ŸŒง๏ธ๐ŸŒง๏ธ๐ŸŒง๏ธ

AMARAN HUJAN BERTERUSAN (WASPADA)

I) Hujan berterusan dijangka berlaku di negeri Kelantan (Tumpat, Pasir Mas, Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh) โ€ข Terengganu โ€ข Pahang (Kuantan, Pekan dan Rompin) dalam tempoh Sabtu, 6 Disember 2025 sehingga Ahad, 7 Disember 2025.

II) Hujan berterusan dijangka berlaku di negeri Johor (Segamat, Kluang, Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru) โ€ข Sarawak: Kuching, Serian, Samarahan, Sri Aman (Sri Aman), Betong, Sarikei (Pakan, Sarikei dan Meradong), Sibu (Sibu dan Selangau), Mukah dan Bintulu dalam tempoh Ahad, 7 Disember 2025 sehingga Isnin, 8 Disember 2025.

III) Hujan berterusan dijangka berlaku di negeri Sabah: Sandakan (Telupid, Kinabatangan, Beluran dan Sandakan) dan Kudat dalam tempoh Jumaat, 5 Disember 2025 sehingga Sabtu, 6 Disember 2025.

Dikeluarkan pada: 1:15 tengah hari, 3 Disember 2025




29/11/2025

๐๐„๐๐€๐Œ๐€๐“๐€๐ ๐€๐Œ๐€๐‘๐€๐ ๐‡๐”๐‰๐€๐ ๐๐„๐‘๐“๐„๐‘๐”๐’๐€๐

Berdasarkan analisis model-model cuaca, cuaca dijangka bertambah baik dan tiada potensi hujan berterusan di negeri Terengganu, Pahang, Kelantan, Perak, Selangor, WP Kuala Lumpur, WP Putrajaya dan Negeri Sembilan.

๐€๐ฆ๐š๐ซ๐š๐ง ๐‡๐ฎ๐ฃ๐š๐ง ๐๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ซ๐ฎ๐ฌ๐š๐ง (๐๐š๐ก๐š๐ฒ๐š, ๐๐ฎ๐ซ๐ฎ๐ค & ๐–๐š๐ฌ๐ฉ๐š๐๐š) yang dikeluarkan pada 4:30 petang, 28 November 2025 untuk kawasan berkenaan dengan ini ๐๐ข๐ญ๐š๐ฆ๐š๐ญ๐ค๐š๐ง.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat cuaca terkini melalui laman web rasmi Jabatan, aplikasi mobil myCuaca dan laman media sosial rasmi Jabatan. Talian hotline MET Malaysia 1-300-22-1638 boleh dihubungi bagi sebarang pertanyaan lanjut.

๐Š๐ž๐ญ๐ฎ๐š ๐๐ž๐ง๐ ๐š๐ซ๐š๐ก
๐‰๐š๐›๐š๐ญ๐š๐ง ๐Œ๐ž๐ญ๐ž๐จ๐ซ๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐ข ๐Œ๐š๐ฅ๐š๐ฒ๐ฌ๐ข๐š (๐Œ๐„๐“ ๐Œ๐š๐ฅ๐š๐ฒ๐ฌ๐ข๐š)
๐Œ๐š๐ฌ๐š ๐๐ข๐ค๐ž๐ฅ๐ฎ๐š๐ซ๐ค๐š๐ง : ๐Ÿ.๐Ÿ‘๐ŸŽ ๐ญ๐ž๐ง๐ ๐š๐ก ๐ก๐š๐ซ๐ข
๐Ÿ๐Ÿ— ๐๐จ๐ฏ๐ž๐ฆ๐›๐ž๐ซ ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ“




Address

Batu 9, Jalan Gambang
Kuantan
26070

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Pejabat Meteorologi Pahang posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Organization

Send a message to Pejabat Meteorologi Pahang:

Shortcuts

Share