Pejabat Penerangan Daerah Lahad Datu

Pejabat Penerangan Daerah Lahad Datu PEJABAT PENERANGAN LAHAD DATU

05/09/2026

Golongan muda berpeluang meneroka bidang baharu dalam ekonomi, termasuk sektor pasaran saham dan pemilikan saham. Pendedahan ini membuka ruang untuk mereka memahami serta mempelajari segmen ekonomi tersebut dengan lebih dekat. πŸ“ˆπŸ’Ό




05/09/2026
05/09/2026

π‚π€ππƒπˆ ππ”πŠπˆπ“ 𝐁𝐀𝐓𝐔 𝐏𝐀𝐇𝐀𝐓

Di sebalik setiap binaan Candi Bukit Batu Pahat, tersimpan kisah tamadun awal yang berkembang melalui perdagangan dan pertemuan budaya. Warisan ini mengingatkan kita bahawa kepelbagaian ialah kekuatan yang menyatukan.

πŸ“² Maklumat lanjut layari
https://www.merdeka360.my/web/






πŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡ΎπŸ‡²πŸ‡Ύ

05/09/2026

[TERKINI] Jerebu: Tindakan susulan termasuk isytihar darurat di kawasan rekod IPU 500 di Sarawak dibincang dengan kerajaan negeri, agensi

[LATEST] Haze: Declaration of emergency in areas recording API above 500 to be discussed with state govt, relevant agencies




Anwar Ibrahim

05/09/2026

YANG DI-PERTUAN AGONG PERKENAN ISYTIHAR DARURAT DI SELURUH BAHAGIAN SERIAN, SARAWAK

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sultan Ibrahim, telah memperkenan pengisytiharan darurat di seluruh Bahagian Serian, Sarawak berikutan keadaan jerebu yang telah mencapai tahap pencemaran udara yang membahayakan kesihatan dan keselamatan orang ramai. Keputusan ini dibuat setelah mengambil kira nasihat YAB Perdana Menteri dan YAB Premier Sarawak serta agensi-agensi berkaitan mengenai tahap kualiti udara di kawasan berkenaan.

Langkah-langkah yang perlu secara lebih berkesan akan diambil bagi melindungi kesihatan serta kebajikan penduduk yang terjejas.

Kerajaan akan terus memantau perkembangan dari semasa ke semasa dan memastikan segala tindakan yang diperlukan dilaksana dengan segera, termasuk langkah mitigasi serta penyampaian maklumat dan nasihat kesihatan kepada orang ramai.

PEJABAT PERDANA MENTERI
4 September 2026

05/09/2026

Kediaman anda dalam zon mana? πŸŸ’πŸŸ‘πŸ”΄

Corak penggunaan elektrik di setiap kediaman berbeza, bergantung kepada kelengkapan dan cara ia digunakan.

Kenali penggunaan elektrik bulanan anda dan lihat bagaimana perubahan kecil dalam rutin harian boleh membantu menjadikan kediaman anda lebih cekap tenaga 😊

05/09/2026
05/09/2026

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berpendapat individu yang ditahan dalam sesuatu siasatan tidak perlu dipakaikan baju tahanan berwarna jingga semasa tempoh reman sebelum mereka dituduh secara rasmi di mahkamah.

Beliau berkata langkah itu wajar dipertimbangkan bagi mengelak persepsi negatif masyarakat terhadap individu terbabit memandangkan proses siasatan masih berjalan dan mereka belum berdepan sebarang pertuduhan.

Berita penuh di https://bernama.com/bm/am/news.php?id=2602998

05/09/2026
05/09/2026

πŸ“ŒSituasi terkini status kualiti udara & jerebu setakat 4.30 petang, 4 Sept 2026

Address

Pejabat Penerangan Daerah, Peti Surat No. 60809
Lahad Datu Town
91100

Opening Hours

Monday 09:00 - 17:00
Tuesday 08:00 - 17:00
Wednesday 08:00 - 17:00
Thursday 09:00 - 17:00
Friday 09:00 - 17:00

Telephone

+60 89-881 687

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Pejabat Penerangan Daerah Lahad Datu posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Shortcuts

Share