20/02/2026
"CO W LESIE HUCZY"
Czyli słów kilka o SOWACH 🦉
PUSZCZYK ZWYCZAJNY- podobnie jak inne gatunki sów, posiada maskujące upierzenie, dzięki czemu nie przykuwa naszej uwagi. Rysunek na całym ciele tworzą ciemne paski, przeplatające się na zmianę z jaśniejszymi, a jeśli się dokładniej przyjrzymy, to na brzuchu i piersi zauważymy wzór odwróconej jodełki. Czarne oczy świadczą o typowo nocnej aktywności puszczyka. Poluje nocą, kiedy zazwyczaj już nie wychodzimy na spacery. Jedynym okresem, kiedy można spotkać puszczyka aktywnego za dnia, jest czas karmienia młodych – noc nie wystarcza wtedy na zdobycie wystarczającej ilości pożywienia. Do głównych zdobyczy puszczyka należą drobne gryzonie.🐭Znacznie łatwiej jest go usłyszeć niż zobaczyć. Jego pohukiwanie słychać cały rok, a szczególnie podczas sezonu godowego (od stycznia), ptaki te naprawdę głośno się nawołują. Jako miejsce gniazdowania puszczyki wybierają duże dziuple.