Clicky

Embassy of Greece in Bangkok

Embassy of Greece in Bangkok Embassy of Greece in Thailand

เปิดเหมือนปกติ

26/01/2023
Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) εγκαινίασε το φθινόπωρο του 2020 το νέο του «Αγγλόφωνο Προπτυχιακ...
25/01/2023

Tο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) εγκαινίασε το φθινόπωρο του 2020 το νέο του «Αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Αρχαιολογία, την Ιστορία, και τη Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας» (“BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece”). Σας ενημερώνουμε ότι η πλατφόρμα είναι ήδη ανοιχτή για αιτήσεις εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Το Πρόγραμμα, όπως αυτό έχει γίνει αντιληπτό και από τους ήδη φοιτούντες, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους/τις υποψήφιους/ες φοιτητές/φοιτήτριες να σπουδάσουν Αρχαιολογία, Αρχαία Ιστορία και Αρχαία Ελληνική Φιλολογία ακριβώς εκεί όπου γεννήθηκε και άνθισε ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός. Οι φοιτητές/φοιτήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν από κοντά παγκοσμίου φήμης μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο Παρθενώνας, οι Δελφοί, η Ολυμπία, οι Μυκήνες κ.ά., μαζί με την ελληνική ιστορία από τους μυκηναϊκούς χρόνους έως το τέλος της Ύστερης Αρχαιότητας και την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού ανά τους αιώνες μέσω της συστηματικής εξέτασης αντιπροσωπευτικών λογοτεχνικών πηγών και την αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς της ευρύτερης Μεσογείου. Θα μπορέσουν με αυτό τον τρόπο να ζήσουν στο τοπίο, το οποίο μελετούν και, κυρίως, θα συμμετάσχουν ενεργά σε πανεπιστημιακές ανασκαφές, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής όσο και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα.

Αυτό το αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρεται από το κορυφαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας, το ΕΚΠΑ, το οποίο κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων Πανεπιστημίων παγκοσμίως, και πιο συγκεκριμένα από τη Φιλοσοφική Σχολή, της οποίας η παράδοση υπερβαίνει τα 180 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας και ισχυρής παρουσίας στον εκπαιδευτικό και επιστημονικό χώρο. Είναι το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο και απευθύνεται σε αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές.

Παράλληλα με τις βασικές σπουδές τους, οι υποψήφιοι/ες φοιτητές/φοιτήτριες θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν τη Νεοελληνική Γλώσσα ως δεύτερη/ξένη γλώσσα, στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου μας, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει με συνέπεια υψηλής ποιότητας εξειδικευμένα μαθήματα σε χιλιάδες ξένους φοιτητές. Επίσης στο Πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και έξι (6) εξαμηνιαία μαθήματα διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, τα οποία ξεκινούν από το επίπεδο των αρχαρίων.

Το «Αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα στην Αρχαιολογία, Ιστορία, και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας» (“BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece”) με στοιχεία:

1. Διάρκεια προγράμματος σπουδών: τέσσερα (4) έτη (οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα)

2. Είδος Σπουδών: Πλήρους Φοίτησης

3. Συνολικός αριθμός πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος: 248 ECTS

4. Δίδακτρα: 6.000 Ευρώ/έτος

5. Υποτροφίες θα ανακοινωθούν σύντομα

24/01/2023
Photos from Enjoy Greece's post
23/01/2023

Photos from Enjoy Greece's post

21/01/2023

Greece Mykonos Island
📷

20/01/2023
Photos from Enjoy Greece's post
19/01/2023

Photos from Enjoy Greece's post

18/01/2023

If you haven’t been to a performance at this ancient theatre, you’ve missed one of the most majestic experiences you can have in Athens! The famous Odeon Herodes Atticus dominates the western end on the south slope of the Akropolis
photo: ilias_zacharakis_

17/01/2023
Photos from Passion4Greece's post
16/01/2023

Photos from Passion4Greece's post

15/01/2023

Photos from Enjoy Greece's post
14/01/2023

Photos from Enjoy Greece's post

12/01/2023

Food by the sea 🌊 Greece 🇬🇷♥️🇬🇷♥️

Το Κέντρο Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  διοργανώνει δύο νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τον Φεβρουάριο μέχ...
12/01/2023
Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού – ΚΕΔΕΓΠΟ – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Κέντρο Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει δύο νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Μάιο. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα τετράμηνο δια ζώσης πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στα Ιωάννινα και για ένα τετράμηνο εξ αποστάσεως πρόγραμμα 6 ωρών ανά εβδομάδα που θα λάβει χώρα την ίδια περίοδο.

Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας Το Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ.) ενημερώνει γ....

11/01/2023

Crete Greece 🇬🇷♥️🇬🇷
Goat 🐐 🇬🇷🇬🇷🇬🇷🐐🐐🐐

10/01/2023

TzTziki 😜🇬🇷♥️
Yum
😋

09/01/2023

Mycenae, Lion Gate, 1880's: Sophie Schilemann seated - Wilhelm Dorpfeld peeking through a hole in the-wall to the left and Heinrich Schliemann with cane

06/01/2023

Acropolis of Lindos, Rhodes, Greece

05/01/2023

A 3,300-year-old car bridge is still in use today. Arkadiko Bridge, BC. It was built between 1300 and 1190, making it one of the oldest and still used arch bridges still in existence. Dating to the Greek Bronze Age, it is one of the oldest arch bridges still in existence and in use today, and is the oldest preserved bridge in Europe.

04/01/2023

Food by the sea ♥️🇬🇷♥️🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷

03/01/2023

📢 2023: Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη

Το #ΥΠΠΟΑ με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, ανακηρύσσει το 2023, ως 🔹«Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη»🔹, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή της διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

🗣 Λίνα Μενδώνη: «Συγγραφέας ιδιαίτερα αγαπητή, πολυγραφότατη, πολυμεταφρασμένη και πολυβραβευμένη, με σημαντική παρουσία στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων, της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Άλκη Ζέη παρέμεινε ενεργή έως το τέλος της ζωής της, συνομιλώντας τακτικά με τους αναγνώστες της και συμμετέχοντας στα κοινά. (...)».

🗣 Νικόλας Γιατρομανωλάκης- Nicholas Yatromanolakis: «Φαινόμενο Άλκη Ζέη θα πει παιδική και εφηβική λογοτεχνία που διαβάζεται με πάθος και από ενήλικες, θα πει λογοτεχνικοί χαρακτήρες που επιδρούν σε γενιές και γενιές αναγνωστών, θα πει απόδοση της ιστορίας με υψηλή λογοτεχνική αξία, θα πει αναρίθμητες διακρίσεις και μεταφράσεις σε δεκάδες γλώσσες, θα πει βιβλία που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι. Αυτό το φαινόμενο θα γιορτάσουμε και θα τιμήσουμε το 2023».

📌 Το ΥΠΠΟΑ προγραμματίζει:

👉 την κυκλοφορία αφιερωματικού τόμου,
👉 μεγάλη #έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο Πειραιώς 138) (The Benaki Museum)
👉 σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων στην #Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η θα τιμηθεί, επίσης, στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (6-9 Μαρτίου 2023), όπου η Ελλάδα θα συμμετέχει ως «τιμώμενη αγορά».

🔗 https://bit.ly/3VGtToV

#συγγραφέας #βιβλίο #λογοτεχνία

📌 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ   Σας ενημερώνουμε ότι, ενόψει διενέργειας εθνικών εκλογών στην Ελλάδα εντός του πρ...
02/01/2023
Υπουργείο Εσωτερικών

📌 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι, ενόψει διενέργειας εθνικών εκλογών στην Ελλάδα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 και προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στη χώρα κατοικίας τους, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν το ταχύτερο δυνατόν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Προϋποθέσεις εγγραφής:
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
- να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
- να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ( Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα ( Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων ( Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στο προξενικό γραφείο της Πρεσβείας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου του προξενείου οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή.

Επισημαίνουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους 12 ημέρες πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών (άρθρο 101 του νόμου 5003/2022). Επίσης, για να συσταθεί εκλογικό τμήμα θα πρέπει να έχουν εγγραφεί τουλάχιστον 40 εκλογείς που θα ψηφίσουν στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Αυτός είναι ο νέος εκλογικός χάρτης της χώρας – Όλες οι μεταβολές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών με βάση τα οριστικά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ. Αναλυτικά: 🔗 https...

01/01/2023

💫 Θερμές ευχές από το Υπουργείο Εξωτερικών για το νέο έτος 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣

Ευχόμαστε στη νέα χρονιά να επικρατήσει η ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από τη διπλωματία και με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο. Η ανάπτυξη συνεργασιών, διμερών, πολυμερών, περιφερειακών, με σεβασμό στις αρχές και αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμβάλλει στην εδραίωση σταθερότητας και ειρήνης.

Έχοντας ως επίκεντρο όλων των ενεργειών μας τον άνθρωπο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών, όπου δυστυχώς καταγράφηκε μια πρωτοφανής οπισθοδρόμηση. Παράλληλα, η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιμακούμενης κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης μας καλεί να αναβαθμίσουμε τη συλλογική δράση στην παγκόσμια κοινότητα και να προάγουμε καινοτόμες περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες.

Ας αποτελέσει το νέο έτος ορόσημο για την προώθηση της ειρήνης & ευημερίας και βελτίωση των συνθηκών για υγεία και ευτυχία.

Καλή χρονιά!

💫 Warm wishes from the Ministry of Foreign Affairs for a happy 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣

It is our wish that peace prevails in the world in the New Year, through diplomacy and adherence to International Law. Advancing bilateral, multilateral and regional cooperation, with respect to the principles and values of the Charter of the United Nations, contributes to the consolidation of stability and peace.

Having the human being at the core of all our actions, we will continue to work to protect human rights and women's rights, who unfortunately witnessed an unprecedented regression during the past year. In parallel, the need to address the escalating climate and environmental crisis calls on us to upgrade our global action and further develop innovative regional and international initiatives.

Let the New Year be a milestone in promoting peace & prosperity and improving the conditions for health and happiness.

Happy New Year!

From 2017, when the journey began, to today, when Elefsina is preparing to host the title of European Capital of Culture...
27/12/2022
2017-2022: Πέντε χρόνια γεμάτα μυστήρια στην Ελευσίνα

From 2017, when the journey began, to today, when Elefsina is preparing to host the title of European Capital of Culture, a lot has changed.
A video from the beginning of this journey to 2022. Just before its peak!

Από το 2017 που το ταξίδι ξεκίνησε, μέχρι σήμερα που η Ελευσίνα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, έχουν αλλάξει ...

Η Ελευσίνα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ανακαλύψτε τα μυστήριά της. El...
27/12/2022
Τι θα δούμε το 2023 στην Ελευσίνα

Η Ελευσίνα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ανακαλύψτε τα μυστήριά της.

Elefsina is getting ready to host the title of European Capital of Culture. Discover its mysteries.

Η Ελευσίνα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ανακαλύψτε τα μυστήριά της. Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα τ...

24/12/2022

✨ Θερμές ευχές για καλές & ασφαλείς γιορτές και μια νέα χρονιά με υγεία, ειρήνη & ευημερία από το Υπουργείο Εξωτερικών

✨ Greek Ministry of Foreign Affairs wishes you a safe & joyful holiday season and a healthy, peaceful & prosperous 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣

23/12/2022

Ανακοίνωση 38ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών με θέμα:

«Η Ελληνική Γλώσσα»

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας, στις 9 Φεβρουαρίου, διοργανώνει το 38ο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών με θέμα «Η Ελληνική Γλώσσα» στις 17-19 Μαρτίου 2023.

Σκοπός του 38ου Διεθνούς Συνεδρίου, το οποίο αποτελεί το 2ο για την ελληνική γλώσσα, είναι η παρουσίαση και ανάλυση όλων των μορφών και λειτουργειών της ελληνικής γλώσσας από την εμφάνισή της μέχρι σήμερα καθώς και των σημαντικότερων σταδίων εξέλιξής της.

Οι βασικοί άξονες του συνεδρίου είναι: Γλώσσα και επικοινωνία · Γλώσσα και διδασκαλία · Γλώσσα και φιλολογία · Γλώσσα και ιστορία · Γλώσσα και ελληνική εκπαίδευση · Ελληνική γλώσσα και διεθνικότητα · Γλώσσα και ειδικές ανάγκες · Γλώσσα και πολιτική · Γλώσσα και οικονομία · Γλώσσα και δημιουργία · Γλώσσα και τουρισμός · Γλώσσα και κρίση · Γλώσσα και θρησκεία · Γλώσσα και λογοτεχνία.

Εκτός από τις βασικές μορφές και λειτουργίες της γλώσσας, το συνέδριο έχει ως σκοπό να ασχοληθεί και με την αναψηλάφηση χρονιζόντων ερωτημάτων, ιδεών και θεωριών που διαμορφώθηκαν ανά τους αιώνες και τις χιλιετίες αναφορικά με την εμφάνιση ύπαρξης και εξέλιξης της ελληνικής ως ομιλούμενης και ως γραπτής γλώσσας. Ειδικότερα:

· Η απαρχή ομιλίας της ελληνικής γλώσσας – τεκμήρια και αποδείξεις.

· Η αξιοπιστία των στοιχείων της ινδοευρωπαϊκής θεωρίας.

· Τα όρια της μυθολογίας και της ιστορικής πραγματικότητας για την ελληνική γλώσσα.

· Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία και ο παράγοντας της διαχρονίας των γλωσσών στη διατύπωσή της.

· Οι ζωντανές και οι νεκρές γλώσσες

Αυτά είναι κάποια θέματα τα οποία αναζητούν απαντήσεις.

Καθίσταται, λοιπόν, φανερό, ότι το συνέδριο αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες της ελληνικής γλώσσας και των γλωσσών γενικότερα και για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, για τους Έλληνες της Ελλάδας, για τους Έλληνες της κυπριακής Δημοκρατίας, για τους Έλληνες της διασποράς, καθώς επίσης και για τους απανταχού και κάθε είδους εθνικότητας ελληνιστές που επέλεξαν να ασχοληθούν με τις μορφές της διαχρονικής Ελληνικής Γλώσσας και έβαλαν ή θέλουν να βάλουν τον ελληνικό πολιτισμό στο σπίτι τους.

Το συνέδριο θα μεταδοθεί και από το κανάλι του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης Youtube: ipode gr έτσι, ώστε, όσοι επιθυμούν, να έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής,

Παντελής Γεωργογιάννης

τ. Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πανεπιστημίου Πατρών

Announcement of 38th International Conference on

Greek Language

On the occasion of World Language Day, on 9 February 2023, the Institute of Culture, Democracy and Education organizes the 38th International Web-Conference of Humanities and Social Sciences on "The Greek Language" on 17-19 March 2023.

The purpose of the 38th International Conference, which is the 2nd for the Greek language, is the presentation and analysis of all forms and operations of the Greek language since its appearance as well as its most important progress so far.

The main axes of the conference are:

Language and communication · Language and teaching · Language and philology · Language and history · Language and Greek education · Greek language and transnationality · Language and special needs · Language and politics · Language and economy · Language and creation · Language and tourism · Language and crisis · Language and religion · Language and literature.

In addition to the basic forms and operations of language, the conference aims to deal with the resurgence of chronic questions, ideas and theories that have been formed over the centuries and millennia regarding the emergence and evolution of Greek as a spoken and written language. Particularly:

• The beginning of speaking the Greek language - evidence and proof.

• The reliability of the elements of Indo-European theory.

• The limits of mythology and historical reality for the Greek language.

• The Indo-European theory and the factor of the age of languages ​​in its formulation.

• The living and the dead languages.

These are some questions that need answers.

It becomes obvious that the conference acquires a special interest for the scientists of the Greek language and languages ​​in general and for teachers of all levels of education, for the Greeks of Greece, for the Greeks of the Republic of Cyprus, for the Greeks of the Diaspora, as well as and for the Hellenists of all nationalities who chose to engage with the forms of the timeless Greek Language and put or want to put Greek culture in their home.

The conference will also be broadcasted by the Channel of the Institute of Culture, Democracy and Education in Youtube: ipode gr so that whoever wants from Greece or abroad to attend it.

The Chairman of the Organizing Committee

Pantelis Georgogiannis

f. Professor of Pedagogical Department of Primary Education,
University of Patras

23/12/2022

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠ’ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνομαι, ενόψει των Χριστουγέννων και του νέου έτους, σε όλους εσάς, τους ομογενείς μας, τους απανταχού Έλληνες. Όλους εσάς που, όπου και αν βρίσκεστε, διαφυλάσσετε ευλαβικά τη μητέρα πατρίδα στη μνήμη και στην καρδιά σας. Εσάς που παλέψατε να γεφυρώσετε αντιθέσεις ανάμεσα στον τόπο της καταγωγής και τις νέες σας πατρίδες, που μοχθήσατε, δημιουργήσατε, διακριθήκατε, όχι μόνο προοδεύοντας σε ατομικό επίπεδο, αλλά διαπρέποντας και σε συλλογικό, τιμώντας έτσι τις ελληνικές σας ρίζες, βαθύ και στέρεο κομμάτι της ταυτότητας σας.

Αυτές τις μέρες, που λαμπρύνονται από την προσδοκία της επί γης ειρήνης και κυλούν μέσα στην ευμένεια και την αγάπη, μας πονούν περισσότερο οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, ο αυταρχισμός και η ωμή βία των ανελεύθερων καθεστώτων, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί πληγή στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, για την υπερίσχυση των οποίων έχουν δοθεί μεγάλοι αγώνες. Ζούμε σ’ έναν ταραγμένο πλανήτη, σε μια μεταβατική, ρευστή εποχή. Έννοιες και θεσμοί που προσέδιδαν σταθερό νόημα στον κόσμο που γνωρίζαμε, κλονίζονται. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις, υγειονομική, ανθρωπιστική, προσφυγική, οικονομική, ενεργειακή, που μας δοκιμάζουν, καθώς και η όλο και μεγαλύτερη απειλή της κλιματικής αλλαγής, προκαλούν ανασφάλεια και ανησυχία. Ο αιώνας μας ξεκίνησε με λιγότερες βεβαιότητες στις αποσκευές του και η δεκαετία που διανύουμε αποδεικνύεται κρίσιμη και αποφασιστική.

Ωστόσο, κάθε περίοδος μετάβασης είναι ευκαιρία για ανανέωση και αναγέννηση της ελπίδας. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι κοινωνίες που αντιμετωπίζουν θετικά τις προκλήσεις, που δεν περιχαρακώνονται από τον φόβο για το καινούργιο, καταφέρνουν να οικοδομήσουν ένα μέλλον γόνιμο, δημιουργικό, ειρηνικό και συμπεριληπτικό. Πρώτοι εσείς, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, μέσα από την κοινοτική οργάνωση και συνοχή σας στη διασπορά, δείξατε ότι το αύριο μπορεί να μετατραπεί σε φωτεινή υπόσχεση και εγγύηση αυτοπραγμάτωσης, αρκεί η πορεία προς αυτό να διαπνέεται από θάρρος, αποφασιστικότητα, τόλμη, αξίες.

Κι εσείς, εμφορούμενοι από τις αξίες του ελληνισμού προχωρήσατε. Τις αξίες της ειρηνικής συμβίωσης, του διαλόγου και της συνεννόησης μέσα σ’ ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Διευρυμένες ως αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας των ευκαιριών, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ισοπολιτείας, είναι αυτές με τις οποίες πορεύεται και η Ελλάδα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Πάνω σ’ αυτές διαμορφώνει τη θέση της στον σύγχρονο κόσμο και προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα, αποκρούοντας κάθε απόπειρα επικίνδυνου αναθεωρητισμού. Αναδεικνύει σταθερά και απαρέγκλιτα τα δίκαιά της, όπως αυτά προβλέπονται στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών που καθόρισαν από τις αρχές του 20ου αιώνα τη νομιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εδραιώνει δεσμούς φιλίας με κράτη και λαούς, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές. Και χάρη στην ενεργό σύμπραξη των απανταχού ελληνικών κοινοτήτων, ενδυναμώνει τη διεθνή παρουσία και το κύρος της.

Συμπατριώτες μου,

Η Ελλάδα προσβλέπει σε σας, καμαρώνει και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα σημαντικά σας επιτεύγματα στους τομείς της τέχνης και της επιστήμης, της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Είστε αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού, σύγχρονοι Οδυσσείς που διαβήκατε σύνορα και διασχίσατε θάλασσες, γνωρίσατε δυσκολίες και γευτήκατε απογοητεύσεις, αλλά με το πείσμα και τον μόχθο σας τις μετατρέψατε σε ευκαιρίες και τις εξελίξατε σε θριάμβους. Βιώσατε την εμπειρία του ξένου και εμπλουτίσατε την ταυτότητά σας, χωρίς ν’ αφήσετε ποτέ να ξεθωριάσει η μνήμη του γενέθλιου τόπου και να εξασθενίσει ο δεσμός. Ένας δεσμός που επιβεβαιώνει τη δύναμή του τέτοιες γιορτινές μέρες, μέσα στις οικογένειές σας, στους δικούς σας ανθρώπους, στις εκκλησίες, στις καρδιές σας. Εύχομαι ολόθερμα καλά Χριστούγεννα, υγεία και προσωπική ευτυχία για τη νέα χρονιά!

21/12/2022

Thessaloniki._Makedonia 🌲🎄💝🌲🎄 !!

20/12/2022

Temple of Poseidon, Cape Sounio

©hi_i_am_drone

Photos from Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού's post
19/12/2022

Photos from Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού's post

19/12/2022
18/12/2022

Dionysos theater-Athens Acropolis
(Ακρόπολη Αθηνών)

16/12/2022

On this grave stele, you can see an Athenian young dead mother seated on a stool looking unemotionally at her son that is held by another standing woman. The infant extends his arms outstretched yet unable to touch his mother who does not react to her baby's dramatic gesture.
This is a tragic contrast between the baby's passion to touch her mother and the mother's impassivity. They seem so close, and yet so distant from one another, as they both belong to different worlds. The name of the dead woman, Phylonoe, is recorded in the epigram carved on the epistyle that probably died in childbirth, 380 BCE
National Archaeological Museum in Athens.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ASEΑΝ, στις 14 Δεκεμβρίου, υπεγράφη Συμφωνία Ελλάδας-Ταϊλάνδης περί αμοιβαίας απαλλ...
15/12/2022

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ASEΑΝ, στις 14 Δεκεμβρίου, υπεγράφη Συμφωνία Ελλάδας-Ταϊλάνδης περί αμοιβαίας απαλλαγής θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.

Παράλληλα, οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

11/12/2022

Athens Acropolis, temple hill, 1869

ที่อยู่

100 North Sathorn Road
Bangkok
10500

เวลาทำการ

จันทร์ 09:00 - 17:00
อังคาร 09:00 - 17:00
พุธ 09:00 - 17:00
พฤหัสบดี 09:00 - 17:00
ศุกร์ 09:00 - 17:00

เบอร์โทรศัพท์

+6626670090

เว็บไซต์

แจ้งเตือน

รับทราบข่าวสารและโปรโมชั่นของ Embassy of Greece in Bangkokผ่านทางอีเมล์ของคุณ เราจะเก็บข้อมูลของคุณเป็นความลับ คุณสามารถกดยกเลิกการติดตามได้ตลอดเวลา

ติดต่อ ธุรกิจของเรา

ส่งข้อความของคุณถึง Embassy of Greece in Bangkok:

วิดีโอทั้งหมด

ตำแหน่งใกล้เคียง บริการภาครัฐ


Bangkok บริการภาครัฐอื่นๆ

แสดงผลทั้งหมด

ความคิดเห็น

Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιώτη προς τον Απόδημο Ελληνισμό για την εορτή του Πάσχα

Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες,

Η σταύρωση και η ανάσταση του Θεανθρώπου είναι η μέγιστη εορτή της Χριστιανοσύνης. Είναι η θεία σπονδή για την σωτηρία του ανθρώπου και για την αιώνια ζωή. Για εμάς τους Έλληνες, το Πάσχα είναι η Πίστη μας, το βίωμα του λαού μας. Είναι το φως και η ελπίδα που καθορίζει την εθνική μας ταυτότητα. Γι αυτό όπου και αν βρισκόμαστε, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης γιορτάζουμε με λαμπρότητα την Ανάσταση του Κυρίου μας και προσδοκούμε «ζωήν του μέλλοντος αιώνος».

Αγαπητοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες του Απόδημου Ελληνισμού τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξαν δύσκολα για όλους μας. Ιδιαιτέρως για εσάς, καθώς οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της Πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, δυσχέραιναν για πολλούς την καθιερωμένη επίσκεψη στην Πατρίδα. Με τη βοήθεια της επιστήμης, παρά τον συνεχή κίνδυνο των μεταλλάξεων, έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό τον ιό που διατάραξε την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας. Η βοήθεια εκείνων που εργάστηκαν σκληρά για να τα καταφέρουμε υπήρξε πολύτιμη και ανεκτίμητη. Ποτέ δεν θα πάψουμε να τους ευχαριστούμε αναγνωρίζοντας τη σκληρή μάχη που έδωσαν ο καθένας στον τομέα του. Όπως ποτέ δεν θα ξεχάσουμε εκείνους που δυστυχώς έχασαν τη μάχη!

Η σκέψη μας, ιδιαιτέρως αυτές τις γιορτινές ημέρες, βρίσκεται κοντά στους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία οι οποίοι βρίσκονται στη δίνη του πολέμου, όπως και ο Ουκρανικός λαός στο σύνολό του. Η έννοια του πολέμου είναι αφόρητη για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό και παράλογη για κάθε Έλληνα. Η πατρίδα μας ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας, υποστηρίζει σθεναρά τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα των κρατών! Γι’ αυτά τα ιδανικά αγωνιστήκαμε. Αυτά τα ιδανικά τιμήσαμε το 2021, κατά τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.

Κατά την πρόσφατη σύρραξη οι Έλληνες ομογενείς, ιδιαιτέρως, υπέστησαν τις συνέπειες του πολέμου θρηνώντας, μεταξύ άλλων, και θύματα! Βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα τους. Τα Γενικά Προξενεία της Μαριούπολης και της Οδησσού στάθηκαν φωτεινοί φάροι σε στιγμές εκτάκτως δύσκολες. Ιδιαιτέρως στους Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας, εύχομαι το φως της Ανάστασης να λάμψει στην καρδία και στη ζωή τους!

Αγαπητοί φίλοι συμπατριώτες,

Ας κρατήσουμε όλοι ψηλά το αίσθημα της ελπίδας και της ανάτασης που ζούμε αυτές τις πασχαλινές μέρες!

Ας είναι το Πάσχα, μια καινούργια αρχή, ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα πορεία. Προσωπικά και συλλογικά!

Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα. Εύχομαι υγεία στον κάθε ένα προσωπικά και στις οικογένειές σας, καθώς και στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ανδρέας Κατσανιώτης
Eικονική περιήγηση Εθνικής Πινακοθήκης
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,

To 2021 γιορτάσαμε με πανηγυρικό τρόπο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την αφετηρία της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Χάρη στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε όλον τον κόσμο, με τη συμμετοχή του απόδημου ελληνισμού, το οικουμενικό μήνυμα της Επανάστασης έλαμψε παντού και στάθηκε αφορμή για την ενθύμηση του εθνικού παρελθόντος και τον στοχασμό για το κοινό μας μέλλον.

Η επιρροή των Ελλήνων της διασποράς στην επίτευξη της απελευθέρωσης του ελληνικού έθνους από τη μακρόχρονη τυραννία του οθωμανικού ζυγού υπήρξε καθοριστική. Η συνάντηση των νεωτερικών ιδεών του Διαφωτισμού και της επαναστατικής ορμής οδήγησε στην Ελληνική Παλιγγενεσία, ως ιδανικό εθνικής απελευθέρωσης και κυριαρχίας. Ενάντια στον συσχετισμό της δύναμης και στις βεβαιότητες της εποχής, ο ελληνισμός αναζήτησε, σχεδίασε και εκπλήρωσε το δικό του πεπρωμένο.

Η Ομογένεια «κυοφόρησε» σε μεγάλο βαθμό την Επανάσταση του 1821. Εμβληματικές μορφές του πνεύματος, όπως ο Ρήγας Φεραίος και ο Αδαμάντιος Κοραής, αφύπνισαν και συνένωσαν με τις ιδέες και το παράδειγμά τους τις δυνάμεις ενός υπόδουλου λαού. Οικονομικά δραστήριοι απόδημοι Έλληνες, όπως οι Ξάνθος, Σκουφάς και Τσακάλωφ, με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και με σύνθημα το «ελευθερία ή θάνατος», συνεισέφεραν όχι μόνο στην υλική διάσταση του Αγώνα, αλλά και στην εμπέδωση ενός κοινού, εθνικού οράματος και προσανατολισμού.

Σε Ευρώπη και Αμερική, φιλέλληνες εξέδιδαν έντυπα, έγραφαν άρθρα, λογοτεχνούσαν, ζωγράφιζαν, διακινούσαν ιδέες για ελευθερία, μιλούσαν στα Κοινοβούλια και στην κοινή γνώμη των χωρών τους για τη σκλαβωμένη γη, κοιτίδα του αρχαίου ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Υπόδουλος λαός, Εκκλησία, Ομογένεια και φιλέλληνες συναντήθηκαν στην ύψιστη στιγμή για το Έθνος, ύψωσαν ανάστημα έναντι ενός υπέρτερου εχθρού και αξιώθηκαν μια λαμπρή θέση στην Ιστορία. Επιδόθηκαν σε έναν ιερό αγώνα που σφραγίστηκε από μικρές και μεγάλες νίκες, από μικρές και μεγάλες θυσίες, από πράξεις ηρωισμού και αυταπάρνησης, από στιγμές ανυπέρβλητου μεγαλείου, όπως αυτές στο Ζάλογγο, στο Κούγκι, στο Μεσολόγγι.

Ο ένδοξος αγώνας των Ελλήνων συνιστά τη διαρκή υπόμνηση της αξίας της ενότητας και της σύμπνοιας του έθνους μας, η οποία ξεπερνά τα σύνορά μας και εκτείνεται στη διαχρονία. Η υπεράσπιση της εθνικής κληρονομιάς και κυριαρχίας, των αξιών της Δημοκρατίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο, η προάσπιση του Κράτους Δικαίου, η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, η από κοινού επιδίωξη της προόδου, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης είναι τα σύγχρονα προτάγματα που οφείλουμε να υπηρετήσουμε, αυτά για τα οποία ως Έλληνες καλούμαστε να δώσουμε τον δικό μας ιερό αγώνα.

Σήμερα, η σκέψη όλων μας είναι στην δοκιμαζόμενη ελληνική ομογένεια της Ουκρανίας, που υφίσταται τα δεινά του πολέμου. Άμαχοι, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, έχουν εγκλωβιστεί σε πεδία συγκρούσεων, απειλούνται οι ζωές τους, ενώ βλέπουν τον τόπο τους και τις περιουσίες τους να πλήττονται από την πολεμική συμφορά, σκοτώνονται. Οι ομογενείς μας δείχνουν θάρρος ψυχής, που αντλούν από την αγάπη για τον τόπο τους, προσβλέποντας στον όσο το δυνατόν ταχύτερο τερματισμό του πολέμου και την έναρξη μιας νέας ζωής, μέσα από τις στάχτες της καταστροφής. Εύχομαι, πολύ σύντομα, ο εφιάλτης που βιώνουν να αποτελέσει παρελθόν και να συνεχίσουν την ιστορική τους παρουσία στις πατρογονικές τους εστίες στην Ουκρανία. Στην Οδησσό, όπου ωρίμασε η σκέψη του απελευθερωτικού αγώνα και η Φιλική Εταιρεία άναψε το φυτίλι της Επανάστασης, στην ηρωική Μαριούπολη, όπου δημιουργήθηκε και διέπρεψε μια μικρή Ελλάδα της Αζοφικής. Η ελληνική Πολιτεία είναι στο πλευρό τους.

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Η φετινή επέτειος του 1821, και το ελπιδοφόρο μήνυμα του Ευαγγελισμού, ας επισφραγίσει την ενότητα του οικουμενικού ελληνισμού και ας τον εμπνεύσει στην προσπάθειά του για την προάσπιση και εδραίωση των αξιών του ανθρωπισμού και της ελευθερίας ως απάντηση σε κάθε μορφή βίας.

Χρόνια πολλά σε κάθε απόδημη ελληνική οικογένεια, σε όλες και όλους!
Sunflower for Solidarity🌻
Ancient Corinth | A Cultural Tour in the Peloponnese
A Culinary Tour of Chania
Kefalonia | The Ionian island made to be explored
Study in Greece spoke with Professor Vasilis Vassalos about the MSc in Data Science offered at the Athens University of Economics and Business - Οικονομικό Παν. Αθηνών.
Minister of Tourism of the Hellenic Republic Mr Vassilis Kikilias announced that, as of March 15th, 2022, the completion of PLF (Passenger Locator Form) is repealed for all visitors and travelers entering Greece. The revocation of the PLF form simplifies the entrance procedure for travelers, passing the emphasis on vaccination certificate checks. Greece is taking all necessary preparatory steps this year to safely welcome all its visitors!
You can read the full text of Minister Kikilias' statement at:
Καταχώριση δόσεων εμβολιασμού εκτός Ελλάδας (για τους άνω των 60 ετών μόνιμους κατοίκους εξωτερικού)
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας 2022
Μήνυμα Υφυπουργού κ . Ανδρέα Κατσανιώτη με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
(9 Φεβραυαρίου 2022)

Η ιδέα να εορτάζεται οργανωμένα και συστηματικά η ελληνική γλώσσα σε όλο τον κόσμο από τους Έλληνες, τη Διασπορά μας, τους φιλέλληνες και φίλους της ελληνικής γλώσσας δεν εκκινείται μόνο από την επιθυμία να τιμήσουμε τη γλώσσα μας για τη συνέχειά της μέσα στο χρόνο και για τη συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο ολοκληρωμένων πολιτικών της Πολιτείας, του Υπουργείου Εξωτερικών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να προάγει την ελληνική γλώσσα και να μεριμνήσει για τη συνεχή διάδοσή της σε όλο τον κόσμο.
Αυτό που όμως είναι εντυπωσιακό, και συχνά συγκινητικό, είναι ο τρόπος με τον οποίο αγκαλιάστηκε και αγκαλιάζεται ο εορτασμός της ελληνικής γλώσσας από τους Έλληνες της Διασποράς. Είμαστε ευτυχείς που κάθε χρόνο βλέπουμε να γιορτάζουν με ενθουσιασμό τη γλώσσα μας Έδρες και Κέντρα Νεοελληνικών Σπουδών σε μεγάλα Πανεπιστήμια του κόσμου, ελληνόγλωσσα Γυμνάσια και Λύκεια στην Ευρώπη, κάποια εκ των οποίων φέρουν ελληνικά ονόματα, Δημοτικά σχολεία που ενσωματώνουν ελληνόγλωσσο εγκύκλιο πρόγραμμα, Ελληνικές Κοινότητες και Σύλλογοι από τη Β. Αμερική έως την Αφρική και από την Ασία μέχρι την Αυστραλία που προσφέρουν μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες και παιδιά. Όλοι αυτοί οι φορείς παραμένουν πολύτιμοι αρωγοί και συνεχιστές της γλώσσας μας στον κόσμο. Και όλοι εσείς, που μαθαίνετε, μιλάτε και αγαπάτε τα ελληνικά, σε όποια χώρα του κόσμου κι αν ζείτε, είσαστε η αδιάσειστη απόδειξη ότι η ελληνική γλώσσα έχει μέλλον.
Την ημέρα αυτή τιμούμε την ελληνική γλώσσα για πολλούς λόγους. Για τη διαχρονία της μέσα στους αιώνες. Στην ίδια γωνιά της Γης, σε "ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο" όπως λέει ο Γεώργιος Σεφέρης, η ελληνική μιλιέται "χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές", λέει ο Οδυσσέας Ελύτης.
Γιατί η ελληνική γλώσσα έδωσε για πρώτη φορά περιεχόμενο σε ιδέες και αφηρημένες έννοιες και τις όρισε με εκφραστική δύναμη μοναδική. Δημιούργησε λέξεις που σήμερα είναι οικουμενικές.
Γιατί τροφοδότησε την επιστημονική και τεχνική ορολογία, την ευρωπαϊκή και παγκόσμια λογοτεχνία, με λαμπρό παράδειγμα τα Ομηρικά έπη, την τραγική και λυρική ποίηση, κ.ά., και μετέφερε ατόφια τα κείμενα του Χριστιανισμού μέσα στους αιώνες.
Γιατί αποτύπωσε γραπτά κοινωνικούς κανόνες και κανόνες του εμπορίου. Παράδειγμα η επιγραφή της Γόρτυνας στην Κρήτη, η αρχαιότερη γραπτή απόδοση νομικού κειμένου στον κόσμο (480-460 π.Χ.).
Γιατί ακόμη και σήμερα, αποκαλούμε «συνάδελφο» κάποιον που εργάζεται στον ίδιο χώρο μαζί μας. Ωστόσο, ορισμένοι ακόμη δεν γνωρίζουμε ότι η καταγωγή του όρου «συνάδελφοι», προέρχεται από τον χώρο της Ιατρικής. Συνάδελφος στην Ιατρική, ήδη πριν από 30 αιώνες, ήταν εκείνος που ασκούσε το λειτούργημα για πρώτη φορά με βάση τη γνώση. Κάθε γιατρός ακούει το κάλεσμα του Ιπποκράτη προς τους συναδέλφους του να ορκιστούν ότι θα χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία για να βοηθήσουν και ποτέ για να βλάψουν ή να αδικήσουν. Γιατί από την αρχαιότητα η ελληνική υπήρξε ο κεντρικός συνδετικός κρίκος του τότε γνωστού κόσμου, μεταδίδοντας αξίες και πολιτισμό στην ανθρωπότητα. Όπως λέει ο Οδυσσέας Ελύτης, "προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος".
Αυτό ακριβώς το στοιχείο μας κάνει να σκεφτούμε ότι ο μετέχων της ελληνικής παιδείας ήταν και είναι πολίτης του κόσμου, φέρει το ήθος της ελληνικής γλώσσας και έχει μια ορισμένη πολιτιστική ταυτότητα. Είμαστε υπερήφανοι που η ελληνική Διασπορά είναι το ζωντανότερο και πολυτιμότερο παράδειγμα διατήρησης, προαγωγής και διάχυσης της ελληνικής παιδείας και γλώσσας σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Δεδομένων όλων αυτών, είμαστε σε θέση να πούμε ότι η ελληνική γλώσσα είναι όχι μόνο μια από τις "μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως", όπως λέει ο Καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, αλλά και μια αξιοθαύμαστη κιβωτός αξιών, πολιτισμού και ταυτότητας, που συνδέει την μητέρα πατρίδα με τα τέκνα της της Διασποράς. Είμαστε ευτυχείς που και φέτος εορτάζουμε και τιμούμε την ελληνική γλώσσα μαζί με τις Ελληνικές Κοινότητες όπου Γης. Είμαστε παράλληλα υπερήφανοι που συνεχίζουμε σταθερά να προάγουμε αυτόν τον εθνικό μας θησαυρό προς όφελος της Ελλάδας και του Ελληνισμού της Διασποράς.
x

Bangkok บริการภาครัฐอื่นๆ (แสดงผลทั้งหมด)

กองบังคับการปราบปรามการกระ UK in Thailand สถานเอกอัครราชทูตอังกฤษประ มีดสองคมสเเตนเลส อรัญญิกแท้1 အလုပ်သမားသံအရာရှိရုံး Myanmar Labour A การท่องเที่ยวมาเลเซีย สถานทูตรัสเซียประจำประเทศไ Sumana หินลับมีด อย่างดี ไม่เป็น สถานีตำรวจนครบาลบางโพงพาง กองทุนบำเหน็จบำนาญข้าราชกา ศูนย์เทคโนโลยีตรวจคนเข้าเม สอวช. King Chulalongkorn Memorial Hospital SMART Visa Thailand สำนักงานสรรพสามิตพื้นที่กร