Clicky

Consulate General of Bosnia and Herzegovina Chicago, IL

Consulate General of Bosnia and Herzegovina Chicago, IL Generalni konzulat Bosne i Hecegovine Čikago The page of the Consulate General of Bosnia and Herzegovina in Chicago IL, is open to everyone.

To ensure high-quality communications, we reserve the right to moderate visitors’ posts. Among other things, small ads and messages containing advertising, messages containing personal attacks and/or messages containing personal information liable by its nature to breach privacy will be systematically deleted. Likewise, any content that breaches public order or moral character, and/or is of a natu

To ensure high-quality communications, we reserve the right to moderate visitors’ posts. Among other things, small ads and messages containing advertising, messages containing personal attacks and/or messages containing personal information liable by its nature to breach privacy will be systematically deleted. Likewise, any content that breaches public order or moral character, and/or is of a natu

Operating as usual

U vezi sa epidemiološkom situacijom, najnovije informacije o uvjetima ulaska stranih državljana i državljana BiH u Bosnu...
06/15/2021

U vezi sa epidemiološkom situacijom, najnovije informacije o uvjetima ulaska stranih državljana i državljana BiH u Bosnu i Hercegovinu mogu se naći na stranici Granične policije Bosne i Hercegovine:

http://www.granpol.gov.ba/Content/Read/74?title=Covid-19

Preporučujemo svim osobama koje putuju u Bosnu i Hercegovinu da navedeni link sačuvaju na svom mobitelu, kako bi isti u slučaju potrebe mogli pokazati nadležnim osobama prilikom pasoške kontrole.

Informacije o radu ugostiteljskih objekata i drugih gospodarskih subjekata, te aktuelne epidemiološke mjere mogu se naći na sljedećim web stranicama:

Vlada Republike Srpske: https://koronavirususrpskoj.com/vladine-mjere/

Federalno ministarstvo zdravstva: https://koronavirususrpskoj.com/vladine-mjere/

04/14/2021

Poštovani državljani Bosne i Hercegovine, konzularni dani u Saint Louisu, MO, bit će održani u hotelu Aviator (bivši Holiday Inn), 6921 S Lindbergh Blvd, u periodu od 17. do 18. aprila. Svi koji su već podnijeli zahtjev za bh. pasoš bit će blagovremeno obaviještreni o svom terminu za akviziciju biometrijskih podataka.

02/17/2021

KONZULARNI DANI U DENVERU

U periodu od 26. do 28. marta 2021. godine Generalni konzulat Bosne i Hercegovine održat će konzularne dane u Denveru, saveznoj državi Kolorado. Akvizicija biometrijskih podataka (fotografiranje, otisci prstiju i potpisivanje) obavit će se u subotu i nedjelju (27. i 28. 3. 2021 u periodu od 9 do 17 sati) u hotelu Hilton Garden Inn Denver Tech Center, 7675 E Union Ave, Denver, Co, 80237.
Oni građani Bosne i Hercegovine koji još nisu izvršili prijavu a žele to učiniti trebaju poslati e-mail sa Upitnikom za pasoš na adresu [email protected], najkasnije do 22. 3. 2021. godine. Upitnik se može preuzeti na ovoj web stranici, u odjeljku Konzularne informacije – Konzularne usluge – Upitnik za pasoš.
Prilikom dolaska na akviziciju potrebno je donijeti posljednji korišteni bh. pasoš, dokaz legalnog boravka u SAD (važeći pasoš SAD ili zelena karta ili važeća radna dozvola) i nalog za uplatu (money order pay to: Consulate of BiH Chicago). Ukoliko je posljednji bh. pasoš izgubljen ili ukraden, treba donijeti policijski izvještaj.
Za dodatna pitanja obratite se na gore navedenu e-mail adresu.

10/06/2020

Poštovani državljani Bosne i Hercegovine nastanjeni u SAD, budući da sam na osnovu nekoliko upita zaključio da i dalje ima onih kojima nisu jasni uvjeti za putovanje za Bosnu i Hercegovinu, dužan sam vas još jednom podsjetiti na sljedeće:
1. Državljanima BiH, bez obzira na to da li imaju važeći bh. pasoš dozvoljen je ulazak u domovinu (i to nikada nije ni bilo dovedeno u pitanje)
2. Putnici su imali probleme na aerodromima u Americi jer im službenici aviokompanija često nisu dozvoljavali da se ukrcaju na avion ako nemaju važeći bh. pasoš
3. Zbog toga smo još u mjesecu maju u Generalnom konzulatu BiH u Čikagu, tražeći način kako da uklonimo tu prepreku, započeli sa izdavanjem potvrda našim državljanima na engleskom jeziku (Letter of confirmation), što se pokazalo vrlo efikasnim jer je prema našoj evidenciji gotovo tri hiljade ljudi uspjelo otputovati u Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući potvrdama koje smo izdali.
4. Potvrda koju mi izdajemo ne oslobađa državljane BiH obaveza koje oni imaju po zakonu BiH (da posjeduju važeće putne isprave prilikom ulaska u BiH, tako da nikoga ne iznenađuje ako mu službenik Granične policije uruči prekršajni nalog zbog neposjedovanja putnih dokumenata.
5. Oni koji u BiH putuju kao američki državljani moraju imati negativan COVID 19 nalaz (ne stariji od 48 sati od ulaska u BiH) i u tom slučaju ne treba im potvrda Generalnog konzulata.
Prema tome, u BiH ste sve vrijeme pandemije mogli i možete putovati, ali prema važećim propisima.
Generalni konzul
Elvir Resić

P.S. I još jednom vas molimo da pitanja na koja želite dobiti odgovor šaljete na e-mail adresu [email protected] ili kao tekstualnu poruku na 312 866 0416, a ne putem Facebook profila.

09/17/2020

PREPORUKA DRŽAVLJANIMA BIH (onima koji nisu i američki državljani)
Prema informacijama koje smo dobili od službenika OFM (Ured za strane misije) strancima (a tako i državljanima BiH) koji imaju važeću američku vizu nije zabranjen ulazak u Ameriku, s tim da ne putuju preko zemalja Schengena (Schengen Area). Prema nama dostupnim informacijama ne postoji zvanična uredba koja vas obavezuje da imate negativan COVID test.
Još jednom vas molimo da, pitanja koja imate ne postavljate u komentarima na objave nego slanjem e-maila na adresu [email protected] ili tekstualne poruke na broj
+1 312 866 0416

Poštovani građani Bosne i Hercegovine koji ste se poslali prijavu za lokalne izbore u BiH 2020. status prijave možete pr...
09/08/2020
LOKALNI IZBORI 2020

Poštovani građani Bosne i Hercegovine koji ste se poslali prijavu za lokalne izbore u BiH 2020. status prijave možete provjeriti na linku https://www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1041&Lang=3. Ukoliko ne pronađete potvrdu na navedenom linku, to znači da vaša prijava još nije obrađena ili je odbijena zbog nekog nedostatka (nedostaje potpis na prijavi, neki dokument i sl). U tom slučaju pošaljite e-mail na adresu [email protected] u kojem ćete navesti svoje ime i prezime, JMBG, adresu stanovanja, kontakt telefon i e-mail adresu i tražiti pojašnjenje zašto vaša prijava nije potvrđena. Na e-mail koji navedete dobit ćete odgovor i mogućnost da otklonite nedostatke prijave i istu ponovo pošaljete na [email protected]. Preporučujemo da to uradite odmah i ne čekate konačnu objavu odluke o rezultatima registracije.

Izbori 2016 - Lokalni izbori 2016

Poštovani državljani Bosne i Hercegovine, molimo vas da pitanja Generalnom konzulatu BiH šaljete na email bih.konzulat.c...
09/03/2020
Consulate General of Bosnia and Herzegovina in Chicago

Poštovani državljani Bosne i Hercegovine, molimo vas da pitanja Generalnom konzulatu BiH šaljete na email [email protected], a ne putem facebook profila. A sve potrebne informacije o konzularnim uslugama (izdavanje pasoša, potvrda o dužini boravka u SAD, upisa u matične knjige i sl) nalaze se na našoj web stranici https://www.cgbhchicago.com/

http://cgbhchicago.com is the official web site of Consulate General of Bosnia and Herzegovina in Chicago

VAŽNA INFORMACIJAPoštovani građani Bosne i Hercegovine koji živite izvan domovine, sutra, 01. septembra možete provjerit...
08/31/2020
LOKALNI IZBORI 2020

VAŽNA INFORMACIJA
Poštovani građani Bosne i Hercegovine koji živite izvan domovine, sutra, 01. septembra možete provjeriti da li je vaša registracija za lokalne uspjela ili nije na linku https://www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1041&Lang=3
Građanima čija prijava ima nedostatke, a koji su na prijavama upisali ispravnu e-mail adresu, bit će upućen e-mail i oni će nakon što isti prime imati 48 sati da svoju prijavu isprave ili dopune.
Prvog septembra obavezno provjerite status svoje prijave i redovno provjeravajte svoje inbox, kao i junk i spam foldere.
Također, status prijave možete provjeriti i danas, slanjem upita na e-mail adresu [email protected], u kojem ćete navesti ime i prezime, JMBG, adresu, kontakt telefon i e-mail adresu. Odgovor ćete dobiti u roku od 48 sati.

Izbori 2016 - Lokalni izbori 2016

LOKALNI IZBORI 2020 www.izbori.ba Poštovani građani Bosne i Hercegovine, da biste ostvarili svoje biračko pravo i glasal...
07/20/2020

LOKALNI IZBORI 2020 www.izbori.ba

Poštovani građani Bosne i Hercegovine, da biste ostvarili svoje biračko pravo i glasali na lokalnim izborima u BiH, koji će biti održani 15. novembra 2020. godine, trebate se registrirati kao i u svakom prethodnom izbornom ciklusu. Registracija se vrši putem obrazaca PRP 1 (za ona lica koja nisu glasala na prošlim izborima) i PRP 2 (za lica koja su glasala na prošlim izborima putem pošte ili u DKP-u).

Za razliku od ranijih izbornih procesa, ove godine obrasci PRP 2 neće biti poslani na kućne adrese, nego svi oni koji se žele registrirati obrasce trebaju preuzeti na web stranici Centralne izborne komisije BiH izbori.ba. Krajnji rok za registraciju je 1. septembar.

Sve dodatne informacije kao i detaljno uputstvo za registraciju možete dobiti slanjem tekstualne poruke na telefon 312 866 0416.

Generalni konzulat BiH.

06/09/2020

Pozivamo građane Bosne i Hercegovina koji putuju u narednom periodu u BiH, a nemaju važeći pasoš BiH nego važeću ličnu kartu, da se obrate GK BiH Čikago na email ([email protected]) za dodatna pojašnjenja.

06/01/2020

Obavjestavamo gradjane BiH da GK BiH u Cikagu u ponedeljak 1.6.2020. godine nece primati stranke zbog neizvjesne sigurnosne situacije.

Svim muslimanima sretan Bajram zeli osoblje Generalnog konzulata BiH Cikago.
05/22/2020

Svim muslimanima sretan Bajram zeli osoblje Generalnog konzulata BiH Cikago.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 07. maja 2020. godine donijela Odluku o raspisivanju Lokalnih izbora 2...
05/19/2020

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 07. maja 2020. godine donijela Odluku o raspisivanju Lokalnih izbora 2020. godine u Bosni i Hercegovini. Izbori će se održati u nedjelju, 04. oktobra 2020. godine.
Građani BiH koji žive u inostranstvu ako žele ostvariti svoje biračko pravo i glasati i na predstojećim Lokalnim izborima, obavezni su da podnesu prijavu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.
Do sada Centralna izborna komisija BiH dostavljala je obrazac prijave PRP-2 na adresu koju je navedena prilikom posljednje prijave za glasanje. Ono što predstavlja novinu je činjenica da je PRP-2 obrazac prijave za sada dostupan samo u elektronskoj formi i to na zvaničnoj internet stranici Centralne izborne komisije BiH. Razlog za uvođenje ove novine je činjenica da zbog nedostatka finansijskih sredstava nije bilo moguće pravovremeno pokrenuti postupak javnih nabavki za štampanje PRP-2 obrazaca, kao ni postupak javnih nabavki za poštansku dostavu PRP-2 obrazaca biračima izvan BiH. Osim razloga zasnovanih na nedostatku finansijskih sredstava, novonastala situacija uzrokovana epidemijom koronavirusom COVID-19 izazvala je otežano odvijanje poštanskog saobraćaja, tako da je za birače izvan BiH obezbjeđena elektronska forma PRP-2 obrasca.
Više informacija o održavanju predstojećih Lokalnih izbora u BiH, kao i PRP-2 obrazac možete naći na sljedećoj web stranici http://www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?Lang=3

05/05/2020

Podrška studentima iz Bosne i Hercegovine na redovnim studijama u inostranstvu

Ministartsvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine zatražilo je od Ministarstva vanjskih poslova podatke o studentima iz Bosne i Hercegovine na redovnim studijama u inostranstvu. Kako je navedeno u dopisu Ministartsva za ljudska prava i izbjeglice BiH, podaci su potrebni kako bi se na neki način pružila podrška onim studentima koji su sami, djelimično ili u potpunosti, pokrivali troškove studija obavljajući privremene poslove ali su, zbog globalne pandemije koronavirusa COVID-19, ostali bez posla i sada su u neizvjesnoj finansijskoj i egzistencijalnoj situaciji.

Studenti iz Bosne i Hercegovine koji su zainteresovani, trebaju na e-mail dostaviti sljedeće podatke o sebi: Ime i prezime, broj pasoša/putovnice BiH, e-mail, br. telefona, univerzitet i mjesto studiranja, smjer i godina studija.

Tražene podatke što prije dostaviti na e-mail Generalnog konzulata BiH Chicago: [email protected]

Napomena: Generalni konzulat Bosne i Hercegovine Chicago je nadležan za nastanjene u sljedećim saveznim državama:
Alaska, Arizona, California, Colorado, Idaho, Indiana, Illinois, Iowa, Kansas, Kentucky, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Tennessee, Utah, Washington, Wisconsin, Wyoming.

Свим вјерницима православне вјероисповјести сретан Васкрс жели особље Генералног конзулата БиХ Чикаго.
04/17/2020

Свим вјерницима православне вјероисповјести сретан Васкрс жели особље Генералног конзулата БиХ Чикаго.

Svim vjernicima katolicke vjeroispovjesti sretan Uskrs zeli osoblje Generalnog konzulata BiH u Cikagu.
04/12/2020

Svim vjernicima katolicke vjeroispovjesti sretan Uskrs zeli osoblje Generalnog konzulata BiH u Cikagu.

03/24/2020

Pozivamo građane Bosne i Hercegovine koji su se zatekli u SAD i ne mogu se vratiti u BIH, a koji su bez smještaja, osnovnih sredstava za život da se jave GK BiH Čikago putem e-maila [email protected], ili broja tel: 312 866 0416.
Takođe, molimo sve one koji su u prilici da pomognu u organizaciji smještaja i nabavci osnovnih namirnica da nas kontaktiraju na gore navedeni e-mail ili br. telefona.

Obavještavamo građane Bosne i Hercegovine da je Generalni konzulat BiH u Čikagu uveo mjere predostrožnosti i zaštite pov...
03/20/2020

Obavještavamo građane Bosne i Hercegovine da je Generalni konzulat BiH u Čikagu uveo mjere predostrožnosti i zaštite povodom širenja korona virusa (COVID-19), gdje su zaposleni u Konzulatu dostupni tokom cijelog dana, s tim da je rad sa strankama ograničen od 10-14h svaki radni dan. Građani mogu da se obrate Konzulatu za sva pitanja na tel: 312 951 1245 lok. 2 ili lok. 3 ili na e-mail:
[email protected].

U hitnim slučajevima izvan radnog vremena građani mogu da se jave na sljedeće brojeve tel ili na e-mail:
Elvir Resić 312 866 0416 ([email protected])
Edin Šehić 312 714 3371 ([email protected])
Darija Bugarin ([email protected])

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković održala prvu video konf...
03/19/2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković održala prvu video konferenciju za šefove diplomatskih i konzularnih misija i šefove međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je 18. marta 2020. godine održalo prvu video konferenciju na kojoj je ministrica vanjskih poslova dr Turković zamolila sve šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava da pomognu u nabavci respiratora i neophodne medicinske opreme potrebne u Bosni i Hercegovini u borbi protiv virusa COVID-19.

Na video konferenciji je prisustvovalo 55 predstavnika diplomatsko-konzularnih misija akreditovanih u Bosni i Hercegovini. Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dr Bisera Turković je upoznala prisutne putem video linka sa odlukama Predsjedništva i Vijeća ministara BiH. Obavijestila je prisutne diplomate na video linku i o tekućim pitanjima vezanim za pandemiju virusa COVID-19 u BiH, kao i sa hitnom potrebom osiguravanja respiratora i medicinske opreme, te informisala o radu, aktivnostima i planovima kriznog štaba MVP BiH.
Ministrica je takođe upoznala prisutne diplomate da je nedavno otvorena dežurna (24/7) telefonska linija +387 33 281 309 i e-mail adresa: [email protected], za komunikaciju i podršku bh. građanima, koji se trenutno nalaze u inostranstvu, te stranim državljanima koji borave u BiH.

Dežurna telefonska linija i e-mail adresa u MVP BiH otvoreni su isključivo za kontakt naših državljana koji su se zatekli u inostranstvu i imaju potrebu za našom podrškom, odnosno za njihove porodice u zemlji ako te osobe ne mogu direktno da nas kontaktiraju, te za strana lica sa stalnim ili privremenim boravkom u BiH.

Naši državljani sa privremenim ili stalnim boravkom u inostranstvu, sa upitima vezanim za poduzete mjere i stanje u BiH prouzrokovane pandemijom COVID-19, treba da se obraćaju diplomatsko-konzularnim predstavništvima u toj zemlji ili da posjete web stranicu MVP BiH (www.mvp.gov.ba) koja se redovno ažurira.

Za dodatne informacije pozovite dežurni telefon: (312) 714-3371, For additional info call: (312) 714-3371
03/13/2020

Za dodatne informacije pozovite dežurni telefon: (312) 714-3371, For additional info call: (312) 714-3371

03/13/2020

ODGAĐANJE KONZULARNIH DANA U ST. LOUIS
Obavještavamo sve prijavljene da se konzularni dani u St. Louis odgađaju do daljnjeg, radi provođenja mjera zaštite širenja od korona virusa. Na osnovu instrukcije Ministarstva vanjskih poslova BiH i informacija od nadležnih organa zemlje prijema sva okupljanja i kontakti se svode na minimum.
Konzulat će blagovremeno obavijestiti građane BiH o novom datumu održavanja konzularnih dana.

11. Međunarodna investicijska konferencija „Sarajevo Business Forum 2020“11. Međunarodna investicijska konferencija „Sar...
02/27/2020

11. Međunarodna investicijska konferencija „Sarajevo Business Forum 2020“

11. Međunarodna investicijska konferencija „Sarajevo Business Forum 2020“ (SBF 2020) će biti održana u Sarajevu 20-22. aprila 2020. godine, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Konferenciju organizuje Bosna Bank International Sarajevo (BBI) u saradnji sa Islamic Development Bank Group (IsDB), uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Sarajevo Business Forum je prvi put organizovan 2010. godine i već jedanaestu godinu zaredom uspješno okuplja vodeće investitore i poslovne ljude iz preko 50 zemalja svijeta, uživajući pritom ogromnu medijsku pažnju kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou. Svake godine visoki zvaničnici, predsjednici, premijeri, ministri iz regiona i svijeta učestvuju na SBF-u. Prošle godine SBF je okupio 2000 učesnika, uključujući 350 novinara.

Na konferenciji se ove godine očekuje prisustvo velikog broja renomiranih investitora institucionalnih fondova i državnika iz cijelog svijeta. Glavni cilj konferencije je jačanje ekonomskih odnosa i privlačenje investicija u BiH i zemlje regiona. Konferencija predstavlja platformu za upoznavanje i B2B sastanke lokalnih/regionalnih i stranih privrednih subjekata, za uspostavljanje poslovne saradnje i jačanje sveukupnih privrednih odnosa između BiH i zemalja regiona sa investitorima iz zemalja svijeta.

Sarajevo Business Forum je zasigurno najveći poslovno investicijski događaj u Bosni i Hercegovini zbog čega je Ministarstvo vanjskih poslova BiH spremno da pruži maksimalnu podršku Bosna Bank International u organizaciji Foruma.

Više o SBF 2020 možete pronaći na sljedećoj web stranici: www.sarajevobusinessforum.com

Address

500 North Michigan Ave, Suite 750
Chicago, IL
60611

Opening Hours

Monday 9am - 5pm
Tuesday 9am - 5pm
Wednesday 9am - 5pm
Thursday 9am - 5pm
Friday 9am - 5pm

Telephone

+13129511245

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Consulate General of Bosnia and Herzegovina Chicago, IL posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Consulate General of Bosnia and Herzegovina Chicago, IL:

Videos

Nearby government services


Other Government Organizations in Chicago

Show All

Comments

U vezi sa epidemiološkom situacijom, najnovije informacije o uvjetima ulaska stranih državljana i državljana BiH u Bosnu i Hercegovinu mogu se naći na stranici Granične policije Bosne i Hercegovine: http://www.granpol.gov.ba/Content/Read/74?title=Covid-19 Preporučujemo svim osobama koje putuju u Bosnu i Hercegovinu da navedeni link sačuvaju na svom mobitelu, kako bi isti u slučaju potrebe mogli pokazati nadležnim osobama prilikom pasoške kontrole. Informacije o radu ugostiteljskih objekata i drugih gospodarskih subjekata, te aktuelne epidemiološke mjere mogu se naći na sljedećim web stranicama: Vlada Republike Srpske: https://koronavirususrpskoj.com/vladine-mjere/ Federalno ministarstvo zdravstva: https://koronavirususrpskoj.com/vladine-mjere/
Poštovani državljani Bosne i Hercegovine, konzularni dani u Saint Louisu, MO, bit će održani u hotelu Aviator (bivši Holiday Inn), 6921 S Lindbergh Blvd, u periodu od 17. do 18. aprila. Svi koji su već podnijeli zahtjev za bh. pasoš bit će blagovremeno obaviještreni o svom terminu za akviziciju biometrijskih podataka.
KONZULARNI DANI U DENVERU U periodu od 26. do 28. marta 2021. godine Generalni konzulat Bosne i Hercegovine održat će konzularne dane u Denveru, saveznoj državi Kolorado. Akvizicija biometrijskih podataka (fotografiranje, otisci prstiju i potpisivanje) obavit će se u subotu i nedjelju (27. i 28. 3. 2021 u periodu od 9 do 17 sati) u hotelu Hilton Garden Inn Denver Tech Center, 7675 E Union Ave, Denver, Co, 80237. Oni građani Bosne i Hercegovine koji još nisu izvršili prijavu a žele to učiniti trebaju poslati e-mail sa Upitnikom za pasoš na adresu [email protected], najkasnije do 22. 3. 2021. godine. Upitnik se može preuzeti na ovoj web stranici, u odjeljku Konzularne informacije – Konzularne usluge – Upitnik za pasoš. Prilikom dolaska na akviziciju potrebno je donijeti posljednji korišteni bh. pasoš, dokaz legalnog boravka u SAD (važeći pasoš SAD ili zelena karta ili važeća radna dozvola) i nalog za uplatu (money order pay to: Consulate of BiH Chicago). Ukoliko je posljednji bh. pasoš izgubljen ili ukraden, treba donijeti policijski izvještaj. Za dodatna pitanja obratite se na gore navedenu e-mail adresu.
Poštovani državljani Bosne i Hercegovine nastanjeni u SAD, budući da sam na osnovu nekoliko upita zaključio da i dalje ima onih kojima nisu jasni uvjeti za putovanje za Bosnu i Hercegovinu, dužan sam vas još jednom podsjetiti na sljedeće: 1. Državljanima BiH, bez obzira na to da li imaju važeći bh. pasoš dozvoljen je ulazak u domovinu (i to nikada nije ni bilo dovedeno u pitanje) 2. Putnici su imali probleme na aerodromima u Americi jer im službenici aviokompanija često nisu dozvoljavali da se ukrcaju na avion ako nemaju važeći bh. pasoš 3. Zbog toga smo još u mjesecu maju u Generalnom konzulatu BiH u Čikagu, tražeći način kako da uklonimo tu prepreku, započeli sa izdavanjem potvrda našim državljanima na engleskom jeziku (Letter of confirmation), što se pokazalo vrlo efikasnim jer je prema našoj evidenciji gotovo tri hiljade ljudi uspjelo otputovati u Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući potvrdama koje smo izdali. 4. Potvrda koju mi izdajemo ne oslobađa državljane BiH obaveza koje oni imaju po zakonu BiH (da posjeduju važeće putne isprave prilikom ulaska u BiH, tako da nikoga ne iznenađuje ako mu službenik Granične policije uruči prekršajni nalog zbog neposjedovanja putnih dokumenata. 5. Oni koji u BiH putuju kao američki državljani moraju imati negativan COVID 19 nalaz (ne stariji od 48 sati od ulaska u BiH) i u tom slučaju ne treba im potvrda Generalnog konzulata. Prema tome, u BiH ste sve vrijeme pandemije mogli i možete putovati, ali prema važećim propisima. Generalni konzul Elvir Resić P.S. I još jednom vas molimo da pitanja na koja želite dobiti odgovor šaljete na e-mail adresu [email protected] ili kao tekstualnu poruku na 312 866 0416, a ne putem Facebook profila.
PREPORUKA DRŽAVLJANIMA BIH (onima koji nisu i američki državljani) Prema informacijama koje smo dobili od službenika OFM (Ured za strane misije) strancima (a tako i državljanima BiH) koji imaju važeću američku vizu nije zabranjen ulazak u Ameriku, s tim da ne putuju preko zemalja Schengena (Schengen Area). Prema nama dostupnim informacijama ne postoji zvanična uredba koja vas obavezuje da imate negativan COVID test. Još jednom vas molimo da, pitanja koja imate ne postavljate u komentarima na objave nego slanjem e-maila na adresu [email protected] ili tekstualne poruke na broj +1 312 866 0416
Poštovani građani Bosne i Hercegovine koji ste se poslali prijavu za lokalne izbore u BiH 2020. status prijave možete provjeriti na linku https://www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1041&Lang=3. Ukoliko ne pronađete potvrdu na navedenom linku, to znači da vaša prijava još nije obrađena ili je odbijena zbog nekog nedostatka (nedostaje potpis na prijavi, neki dokument i sl). U tom slučaju pošaljite e-mail na adresu [email protected] u kojem ćete navesti svoje ime i prezime, JMBG, adresu stanovanja, kontakt telefon i e-mail adresu i tražiti pojašnjenje zašto vaša prijava nije potvrđena. Na e-mail koji navedete dobit ćete odgovor i mogućnost da otklonite nedostatke prijave i istu ponovo pošaljete na [email protected]. Preporučujemo da to uradite odmah i ne čekate konačnu objavu odluke o rezultatima registracije.
Poštovani državljani Bosne i Hercegovine, molimo vas da pitanja Generalnom konzulatu BiH šaljete na email [email protected], a ne putem facebook profila. A sve potrebne informacije o konzularnim uslugama (izdavanje pasoša, potvrda o dužini boravka u SAD, upisa u matične knjige i sl) nalaze se na našoj web stranici https://www.cgbhchicago.com/
VAŽNA INFORMACIJA Poštovani građani Bosne i Hercegovine koji živite izvan domovine, sutra, 01. septembra možete provjeriti da li je vaša registracija za lokalne uspjela ili nije na linku https://www.izbori.ba/Lokalni_izbori_2020/Default.aspx?CategoryID=1041&Lang=3 Građanima čija prijava ima nedostatke, a koji su na prijavama upisali ispravnu e-mail adresu, bit će upućen e-mail i oni će nakon što isti prime imati 48 sati da svoju prijavu isprave ili dopune. Prvog septembra obavezno provjerite status svoje prijave i redovno provjeravajte svoje inbox, kao i junk i spam foldere. Također, status prijave možete provjeriti i danas, slanjem upita na e-mail adresu [email protected], u kojem ćete navesti ime i prezime, JMBG, adresu, kontakt telefon i e-mail adresu. Odgovor ćete dobiti u roku od 48 sati.
LOKALNI IZBORI 2020 www.izbori.ba Poštovani građani Bosne i Hercegovine, da biste ostvarili svoje biračko pravo i glasali na lokalnim izborima u BiH, koji će biti održani 15. novembra 2020. godine, trebate se registrirati kao i u svakom prethodnom izbornom ciklusu. Registracija se vrši putem obrazaca PRP 1 (za ona lica koja nisu glasala na prošlim izborima) i PRP 2 (za lica koja su glasala na prošlim izborima putem pošte ili u DKP-u). Za razliku od ranijih izbornih procesa, ove godine obrasci PRP 2 neće biti poslani na kućne adrese, nego svi oni koji se žele registrirati obrasce trebaju preuzeti na web stranici Centralne izborne komisije BiH izbori.ba. Krajnji rok za registraciju je 1. septembar. Sve dodatne informacije kao i detaljno uputstvo za registraciju možete dobiti slanjem tekstualne poruke na telefon 312 866 0416. Generalni konzulat BiH.