Consulate General of Bulgaria in Chicago

Consulate General of Bulgaria in Chicago Consulate General of the Republic of Bulgaria in Chicago
(32)

Запазване на час/Make Appointment https://calendly.com/consulate-chicago/

Consular District / Консулски окръг:
Colorado, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota, Wisconsin, Wyoming.

10/02/2023

Consul General of the Republic of Bulgaria in Chicago, Svetoslav Stankov, warmly welcomed AUBG VP for Admissions, Daniel Shopov, and Anna Spasova, senior recruiter, at the Consulate General of Bulgaria in Chicago to explore future collaborations. The AUBG team is on a mission to showcase endless opportunities at the biggest college fairs in the USA!

🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Честит Ден на независимостта🇧🇬🇧🇬🇧🇬
09/22/2023

🇧🇬🇧🇬🇧🇬 Честит Ден на независимостта🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Честит Ден на Независимостта на България! 🇧🇬

На 22 септември 1908 г. България заяви на света, че е свободна държава, че сама определя своето бъдеще, че тук на тази земя живее достоен народ със славно и героично минало.

Нека помним и почитаме паметта на онези, които посветиха живота и делото си на нашето настояще и бъдеще. На онези, които в съдбовните дни през 1908 година ни показаха с делата си как да пазим силната воля и дух, завещани от историята.

Скъпи сънародници,Две години след въвеждането на предварително записване на приемен час в ГК-Чикаго, беше направен анали...
09/20/2023

Скъпи сънародници,

Две години след въвеждането на предварително записване на приемен час в ГК-Чикаго, беше направен анализ на досегашния опит, който показа множество положителни ефекти, свързани най-вече с възможността за планиране на посещенията и спестяване на време на гражданите.

С цел по-нататъшно подобряване на организацията по предоставяне на консулски услуги, от 1 октомври приемното време на консулската служба ще бъде допълнително коригирано, като бъде разделено на сутрешен (от 9.30 до 12 ч.) и следобеден (от 14 до 15 ч.) часови пояс.

По този начин не само ще бъде създадена по-голяма гъвкавост на записванията, но на практика приемното време ще бъде увеличено с половин час.

Приемното време следобед ще бъде в особена полза за гражданите, пътуващи до Чикаго от по-отдалечените щати като Охайо, Мичиган, Уисконсин, Минесота, Колорадо и др.

Промените ще бъдат своевременно отразени и в страницата, чрез която става записването - https://calendly.com/consulate-chicago

Генералното консулство в Чикаго използва възможността да напомни за съществуващата възможност и за онлайн подаване на заявления за лична карта и паспорт чрез страницата https://e-services.mfa.bg/

Услугата може да се ползва, когато българският гражданин е пълнолетен и от момента на събиране на биометричните му данни не са изминали повече от 59 месеца.
При този начин на подаване, Генералното консулство се посещава само за получаване на готовите документи, и без необходимост от предварително записване на час.

Имаме удоволствието да Ви съобщим пристигането на г-н Бойко Хаджийски, който зае позицията на консул в Генералното консу...
09/13/2023

Имаме удоволствието да Ви съобщим пристигането на г-н Бойко Хаджийски, който зае позицията на консул в Генералното консулство в Чикаго на мястото на г-жа Венета Заякова.

Г-н Хаджийски е с дългогодишен опит и богата експертиза в областта на консулските отношения и двустранната дипломация.

От екипа на Генералното консулство му пожелаваме успешен мандат!

🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇺🇸🇺🇸🇺🇸

От името на Генералното консулство в Чикаго изразявам своята съпричастност към всички пострадали от опустошителните наво...
09/08/2023

От името на Генералното консулство в Чикаго изразявам своята съпричастност към всички пострадали от опустошителните наводнения в района на Царево.

Поднасям и най-искрените съболезнования към близките на загиналите.

Мир на праха им.

С уважение,
Светослав Станков
генерален консул

09/06/2023

6 септември 1885 г. е една от най-паметните и значими дати в нашата история, която винаги ни изпълва с гордост, самочувствие и патриотизъм.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е изцяло български акт, с който народът ни прави решителна крачка към постигането на своя национален идеал.

Нека помним и почитаме святото дело на тези, които направиха родината ни единна и следваме примера, който ни завещаха.

Вярвам, че когато сме обединени около национални каузи, можем да ги постигаме и днес. С целия потенциал на нацията ни, със съвместни усилия, с уважение един към друг сме способни да изградим "святата и чиста република ", за която прадедите ни мечтаеха и за която пожертваха живота си.

Честит празник, българи!
Бог да пази България!

В проекта „История и постижения на българската емиграция в Северна Америка“ днес имаме удоволствието да Ви разкажем исто...
08/24/2023

В проекта „История и постижения на българската емиграция в Северна Америка“ днес имаме удоволствието да Ви разкажем историята на първия посланик на България в САЩ, проф. Стефан Панаретов.

Стефан Панаретов, е роден в гр. Сливен през 1853г. и е сред първите български възпитаници на Роберт колеж в Константинопол, където по-късно е професор по български език в продължение на 43г.

Начетеността на Стефан Панаретов, неговата ерудираност и езикова подготовка, мотивират българското правителство да разчита на него в редица отговорни външнополитически мисии. „Той е високоинтелигентен мъж, говори и чете английски като роден език. Съпругата му е американка.“

Чрез него светът се запознава с турските издевателства по време на Априлското въстание през 1876 г., като за целта е изпратен от Екзарх Антим I, а по – късно и от българското правителство, със специална мисия в Англия.

Той участва в движението против решенията от Берлинския конгрес (1878г.) и разпокъсването на българския народ, като в редица публикации у нас и в чужбина Панаретов възкликва: „Затова ли оставиха костите си достойни българи по бойните полета, затова ли се биха?”

На 10 декември 1914г. в прочутия Овален кабинет Стефан Панаретов връчва акредитивните си писма на президента Удроу Уилсън. В словото си той уверява американския президент, че ще положи всички усилия да спечели доверието му и да изпълни с успех мисията си.

Само шест месеца след като Панаретов е назначен за дипломат в Америка, започва Първата световна война. На 23.11.1914г. в Ню Йорк той се среща с представители на най-важните американски вестници, пред които разкрива причините за неутралитета, към който се придържа България в началото на Голямата война. Проф. Панаретов впечатлява аудиторията си с брилянтен английски език, с отлично познаване на американската история , политика и култура, както и с ясно декларирано желание да установи тесни и приятелски отношения между България и САЩ.

Стефан Панаретов е работил активно и за оказването на помощ на пострадали в България от Първата световна война сираци, вдовици и бежанци. Събраните от него 80 000 долара са използвани в страната ни за хуманитарна дейност.

От 1914 до 1925 г. действителният член на Българското книжовно дружество отстоява българските национални интереси отвъд океана и допринася много за развитието на двустранните отношения между България и САЩ. Панаретов участва в българската делегация при подписването на Ньойския мирен договор през 1919 г., а през 1921 г. е делегат на събранието на Обществото на народите (днешната ООН).

Освен голям учен и дипломат, Стефан Панаретов е обрисуван от съвременниците си и като пламенен патриот и родолюбец. Македонският въпрос се оказва ключов за политическата мисия на Панаретов.

През 1913г. в Чикаго се учредява Македоно-българския народен съюз (МБНС). МБНС е по своята същност българска емигрантска политическа организация, която въпреки че просъществува за кратко, дава основните насоки за успешното развитие на бъдещата Македонска патриотична организация (МПО). Стефан Панаретов напълно съзнателно не установява веднага връзка с ръководството на МБНС, за да не създаде впечатление, че общобългарското патриотично обединение е „казионна“ организация, създадена и контролирана от София.
Пълномощният министър възприема тактика за постепенно установяване на връзки с МБНС чрез срещи първо с неговите местни комитети, което се оказва и правилния подход за коопериране на двете страни.

Преди да напусне поста си българският дипломат обръща внимание на факта, че 80% от изселниците ни в Новия свят са от македонски земи.

Стефан Панаретов заедно със съпругата си Лидия Гaйл (1869 г.-1931 г.), оставя цялото си състояние, възлизащо на около 5 млн. лв., за подпомагане на българското просветно и културно развитие.

Източници: Гаджев, И. (2003) "История на Българската емиграция в Северна Америка"; А.к. (2021) "България и Македония. История и политика"; А.к. (2003), "Българите и американците"; Енциклопедия „Дарителството”

08/17/2023
Сред малко известните факти от историята на българската емиграция в Северна Америка е нейният съществен принос в подпома...
07/17/2023

Сред малко известните факти от историята на българската емиграция в Северна Америка е нейният съществен принос в подпомагане на армията на Съединените американски щати по време на Първата световна война.

Макар България и САЩ да са противници във войната, по-голямата част от българската диаспора са македонските българи, които разглеждат призива на президента Удроу Уилсън за правото на самоопределение на народите като възможност за пълното освобождение на Македония.

Македонските българи организират политически кампании в САЩ, имащи за цел да обяснят пред американската власт, че България не преследва колониални цели, а се стреми да постигне национално обединение на българския народ.

Виждайки участието на Америка във войната като възможност да бъде постигнат техният национален идеал, десетки хиляди българи работят в металургичните заводи и мини, произвеждайки основните суровини, необходими за оръжейната индустрия.

Български емигранти се включват и в редиците на американската военновременна армия. Съгласно данните от юли 1917 г. до декември 1918 г. над 400 българи служат като войници в дивизиите, командвани от генерал Джон Пършинг. След войната всички българи получават правата на ветерани. Това позволява на някои от тях да завършат висше образование и да достигнат високо обществено положение.

Особено показателен е примерът на войника Вангел Сугарев. След като завършва университета „Вашингтон“ в Сейнт Луис, той продължава да се занимава с наука и повече от четвърт век работи като професор в Тексаския технологичен университет.

САЩ се включват в Първата световна война на 6 април 1917г., като за да се покрият огромните военни разходи е необходимо финансиране чрез различни финансови политики. В този период федералното правителство разчита една трета от разходите за войната да бъдат покрити от нови данъци, а две трети, от заеми към населението.

Заемът към населението на САЩ бива наречен „Заем на свободата“, който се реализира чрез пет кампании по продажба на т. нар. „Облигации на свободата“ – “Liberty Bonds”.

Българите в Америка изкупуват масово специалните ценни книжа- „Liberty Bonds“, за да кредитират военновременната програма на САЩ. Българските емигранти разглеждат закупуването на тези книжа като начин да покажат своята лоялност към осиновяващата ги страна. Техният принос е израз и на подкрепа към 14-те точки за мир на президента Удроу Уилсън, даващи право на самоопределение на българите в Македония.

За изненада на правителството на САЩ, именно българите стават победители в кампанията по набирането на финансови средства чрез „Заема на свободата“.

Медии, политици и финансисти като Милтън Рийт, секретар на „Втори федерален финансов резерв“, излизат публично с изявления, давайки българите за пример на онези американци, които все още не са подкрепили родината си в мащаба, в който българите успяват.

САЩ са сред победителите от Първата световна война и на 18 април 1919г. на хиподрума в Ню Йорк „Националния заемен комитет“ на САЩ провежда тържествен митинг, в който взимат участие 30 000 души, представляващи 42 емигрантски общности.

За победител в кампанията по набирането на финансови средства чрез „Заема на свободата“ е обявена българската емигрантска общност. Специално по този повод, от Вашингтон е поканен да присъства българският пълномощен министър Стефан Панаретов.

Източници: Federal reserve history. National archives of the United States; "Българите и американците", София 2003г.

Малко известен факт днес е, че по-голямата част от българската емиграция в Северна Америка в първата половина на 20в. пр...
07/12/2023

Малко известен факт днес е, че по-голямата част от българската емиграция в Северна Америка в първата половина на 20в. произхожда от региона на Македония.

След Берлинския конгрес (1879) Македония остава в Османската империя. В този период се разгръща борба за свобода и самоуправление като връхна изява на освободителното движение е избухналото през 1903г. Илинденско-Преображенско въстание в Македония и Одринско. След неговия погром за хиляди българи става практически невъзможно оставането по родните им места. Тези хора мигрират масово в свободното Княжество България, а други избират да заминават за Северна Америка. Тези македонски българи формират българската политическа емиграция зад океана.

До Балканските войни общият брой на българите в Новия свят е около 60 000 души, като доминираща част от тях са македонските българи. Основна политическа мисия на българската емиграция от Македония става ангажиране на американското общество и външна политика със съдбата на техните сънародници в Егейска и Вардарска Македония.

Най-значимото събитие в тази кампания е свиканият на 25 септември 1913г. в Чикаго Първи българо-македонски конгрес. На него е приет Апел, призоваващ за автономия на Македония под европейски контрол. Делегатите разглеждат това предложение като единствено средство за гарантиране свободата на македонските българи и мирно решаване на македонския въпрос, като част от сложния Източен въпрос. Апелът на македонските българи бива отправен към външните министри на Великите сили, до Президента на САЩ, до Българското правителство, до Балканския комитет в Лондон и до множество европейски и български вестници като „Таймс“, „Реч“, „Нойе Фрайе Прессе“, „Народен глас.“

Избухването на Първата световна война дава нови надежди на македонските българи в Америка, че техните родни места могат да получат така желаната свобода. Военните действия не оправдават надеждите на тази част от българския народ, който продължава да отстоява своята кауза по мирен и политически път.

На 1 декември 1918 г. в Чикаго е свикан Втори македоно-български конгрес, събрал 201 делегати и над 1 000 гости от всички краища на Америка. В навечерието на Парижката мирна конференция македонските българи – емигранти в САЩ изпращат телеграма до президента Уилсън по случай неговото заминаване за Европа. В телеграмата четем „Ние, представители на 40,000 българи в Македония, живущи в Съединените щати, събрани на конгрес в Чикаго… съзнавайки факта, че Вашето пътуване до Европа е изпълнено с грамадни и комплицирани проблеми, които ще се изпречат пред мирната конференция, желаем да изразим … нашето упование, че Вашите мъдри съвети ще докарат на страдащата Европа един справедлив и постоянен мир, особено по отношение на Македония.“

Конгресът напълно подкрепя призива на президента Уилсън за право на самоопределение на народите. Делегатите взимат решение за създаването на Македоно-български централен комитет, който да полага усилия да спечели американската дипломация в подкрепа на българската кауза по време на мирната конференция.

През януари 1919г., е изпратен Мемоар до Великите сили, президента на САЩ и други участници в Парижката мирна конференция. В него македонските българи от Америка обясняват истинските мотиви на България да влезе във войната, които не са свързани с териториални или колониални претенции, а с желание за свобода и национално обединение. В приетата резолюция те пишат: „Ние тук сме само една част от 1, 200 000 славянско население в Македония, което говори нищо, освен български, но ние желаем да споменем, че нашата воля е изложена свободно, без всякакво външно влияние или насилие.“ Делегатите споделят разочарованието си от до тогава сключените мирни споразумения, които според тях хвърлят братята им в "чуждо робство".

Водещ експерт в делегацията на президента Уилсън по време на Парижката мирна конференция е американският професор Алберт Лайбайер, преподавател по история в Цариград, отличил се като един от най-сериозните експерти в Америка по близкоизточна и балканска проблематика. Като личен приятел с президента Уилсън, професорът познавал в детайли начина, по който английската и френската дипломация потвърждават окончателно разпокъсването на Македония. На следващата година професорът изнася доклад на тема „Парижката мирна конференция и Македония“ , като в него той описва перфектно географските граници и етническа картина на областта. „Тогава трябва да се каже ясно- заявява експертът- всички свидетелства, предшестващи 70-те години на XIX показват, че основният елемент сред жителите беше българският“.

Повечето от 14-те точки на президента Уилсън не са приети от лидерите на Франция и Англия. Като убеден пацифист Американският президент демонстративно се дистанцира от решенията на Парижката мирна конференция през 1919 г. убеден, че те няма да постигнат устойчив мир.

Източници: „Българската емиграция в новия свят и македонският въпрос след 1919 г.“ Трендафил Митев; „Документи за Македония на българската емиграция в САЩ, Канада и Австралия.“, Веселин Трайков, Трендафил Митев; „Report of the international commission. To inquire into the causes and conduct of the Balkan wars.“ Carnegie Endowment for international peace.

07/08/2023

Истории за трудностите, предизвикателствата и успехите на българите, дошли в Америка преди повече от 100 години, са част от...

Скъпи приятели,През летните месеци Генералното консулство в Чикаго ще реализира образователен проект за историята и дост...
07/07/2023

Скъпи приятели,

През летните месеци Генералното консулство в Чикаго ще реализира образователен проект за историята и достиженията на българската емиграция в Северна Америка. Неговата цел е да се формира знание сред съвременната българска диаспора относно трудностите, предизвикателствата и успехите на българите, дошли в Америка преди повече от 100г. Целта на проекта е да се създаде информираност относно значителния принос на българите в цялостното развитието на американското общество. За нас е редно ние, като техни сънародници, да съхраним завета им и да го предадем на следващите поколения. Надяваме се в част от историите да припознаете себе си и да почерпите вдъхновение за това колко е важно вие и вашите деца да отстоявате своята идентичност и български корени. Готови сме да споделим и предоставени от нашите читатели истории, които може да изпращате на имейла на консулството. По проекта ще работи нашият стажант, Кристина Иванова.

Първият ни материал днес е за ранните българските общности в Северна Америка, които въпреки трудностите са намирали начин за обединение, съвместна подкрепа и запазване любовта към родината, дори в годините на криза и глобални турбуленции.

Сред най-ранните успешни примери на съпричастност и подкрепа между сънародниците ни зад океана са техните евангелистките мисии. Те са функционирали като истински центрове за подкрепа и интеграция на новодошлите български общности.

Първото българско емигрантско религиозно сдружение е регистрирано през 1907 г. от Цвятко Багрянов. Родом от Панагюрище , той е възпитаник на Самоковското американско училище, след което завършва в 1897 г. богословска семинария в Ню Йорк. Първоначално служи в една пенсилванска черква, а на 1 декември 1917 г. регистрира пред Презвитерианския синод на щата Илинойс първото наше емигрантско религиозно сдружение „Българска протестантска мисия в Америка.“ Като една от малкото личности, владееща английски език за времето си, честният, интелигентен и добросъвестен Багрянов успява да подаде ръка на стотици българи, нуждаещи се от вече интегриралия се техен сънародник, който си служел с вече установен авторитет и доверие пред местните власти. Той трябвало да организира първоначален приют, да ги представлява пред съответните органи, да брани интересите им, да ги насочва към подходяща работа и естествено - без да очаква нещо в замяна.

Периодът около 1907 г. се оказва особено труден, както за американци, така и за българи. Бушуващата криза остава хиляди души без храна и подслон и именно Багрянов е човекът, който спасява живота на стотици българи.

В тази благородна мисия неизменно до него стои и неговата съпруга - Невенка Багрянова. Като възпитаник на Американския колеж в Цариград, тя владее френски, гръцки, арменски, английски, както и повечето славянски езици. Това й помага да общува с всички емигранти на Балканите и да откликва на проблемите и притесненията им.

Работата на Мисията е разпределена в няколко отдела, целяща да подпомогне българите ако не във всички, то поне в повечето сфери от живота. Религиозният отдел следял за изнасянето на еженеделни проповеди, а образователният отдел подсигурил читалня, разполагаща с български и английски книги, списания и вестници.

За един емигрант може би най-важен става социалният отдел, който е в услуга както на български, така и на граждани с чужда националност. Той има грижата да ги представлява пред официалните власти, полицията, съда и болниците.

Така Цвятко Багрянов успява да подпомогне значително своите сънародници. Зародили се първоначално като приют за новопристигналите, с тях постепенно се разкриват и училища за усвояване на английски и български, които организират множество забави и вечеринки за опознаване и приспособяване след шока от промяна. За 10 години през училището, което Багрянов открива в Медисън сити, минават 1265 ученика. Само за една година е намерена работа за 1500 души.

Виден представител на Презвитерианската църква е българинът Д. Градинаров, където той служи. Характерен за църквата е превесът на благотворителната дейност пред чисто духовната. Затова и след смъртта на този пастор през 1913 г., неговата съпруга С. Градинарова, продължителка на делото му, отделя повече време за бедните, болните и обитаващите приюти български емигранти.

Заслугите на Багрянов се оценяват както от заселниците, така и от местните американски власти. Връчен му е медал „за ценна и отлична служба“, като по-късно той е и фигурата, която оглавява безпартийното движение за единение на емиграцията.

(Източник: История на българската емиграция в Северна Америка, том 1, Иван Гаджев)

Скъпи сънародници, Последните дни на 2022г. освен празнични, са време и на равносметка. Започнахме годината с действащи ...
12/23/2022

Скъпи сънародници,

Последните дни на 2022г. освен празнични, са време и на равносметка.

Започнахме годината с действащи анти Ковид мерки, които две години възпрепятстваха нормалния живот на българската общност.

С намаляването на ограниченията и вследствие на всеотдайната работа на българските организации и техните лидери, българите в Средния Запад отново имаха възможност да се събират и заедно да заявят своята идентичност, култура, история и традиции.

Вашата активност и инициативност през 2022г. показаха, че българите в Средния Запад на САЩ са общност, която може да се обединява около каузи в интерес на Отечеството, за което сме ви благодарни.

В навечерието на Рождество Христово, ние от екипа на Генералното консулство в Чикаго, бихме искали да пожелаем на всички вас и вашите семейства една благословена Коледа и щастлива и успешна Нова 2023г.

🇧🇬🇧🇬🇧🇬

photo credit: Mldsphotography

🎬 🇧🇬 Започна третото издание на виртуалния фестивал за българско кино „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“. „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ ще представи ...
11/30/2022

🎬 🇧🇬 Започна третото издание на виртуалния фестивал за българско кино „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“. „БГ ЕКРАН ОНЛАЙН“ ще представи разнообразна селекция от късометражни, пълнометражни и документални български филми. Сред двадесетте избрани заглавия попада нашумелият филм на режисьора Мартин Макариев – „Привличане“; „Вездесъщият“ е едно от съвременните филмови заглавия в програмата, а аудиторията ще може да се порадва и на комедийните класики „Куче в чекмедже“ и „От нищо нещо“. За почитателите на документалното кино селекцията предлага филм на Димитър Гочев, посветен на футболния феномен Христо Стоичков - вдъхновяващата историята на легендарния български футболист, прославил България в цял свят.

🎞️ Филмите участници, включени в тазгодишното издание са достъпни от всяка точка на света, по всяко време на денонощието и абсолютно безплатно за зрителите и почитателите на българското кино. Те ще бъдат достъпни до 18 декември на следния сайт - https://gledam.bg/pages/bg-ekran-online2022

📍Основен организатор и инициатор на събитието е Държавният културен институт към министъра на външните работи, а стрийминг платформата за български филми Gledam.bg е любезен домакин. Проектът се осъществява с медийното партньорство на Българска телеграфна агенция, Българското национално радио и сайта за култура http://xn--b1agjhxg2e.com/
---

🎬🇧🇬 The third edition of the online festival for Bulgarian movies BG Screen Online has started. BG Screen Online presents a diverse selection of short, full-length, and documentary Bulgarian film productions. Among the twenty selected titles is Attraction – the acclaimed film by director Martin Makariev. The Omnipresent is one of the contemporary feature films in the program. The audience will be able to enjoy as well the comedy classics А Dog in a Drawer and Something Out of Nothing. For fans of documentary cinema, the selection offers a film by Dimitar Gochev, dedicated to the football phenomenon Hristo Stoichkov – the inspiring story of the legendary Bulgarian football player who made Bulgaria famous all over the world.

🎞️ The entire film program of BG Screen Online is completely free of charge at any time of the day, from anywhere in the world, including Bulgaria. Films are available from now to December 18 on the following website - https://gledam.bg/pages/bg-ekran-online2022

📍 The festival is organized by the State Institute for Culture at the Ministry of Foreign Affairs and the streaming platform Gledam.bg with the media partnership of the Bulgarian National Radio, the Bulgarian Telegraph Agency, and the website for culture http://xn--b1agjhxg2e.com/

Честит Ден на народните будители! Тази година празникът е особено специален, защото съвпада с честванията на 300-годишни...
11/01/2022

Честит Ден на народните будители!

Тази година празникът е особено специален, защото съвпада с честванията на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 260-годишнината от написването на „История славянобългарска“.

🇧🇬🇧🇬🇧🇬Честит празник всички български съвременни будители, които с делото си съхраняват и държат висок българския дух в Средния Запад на САЩ!

➡️Поздрав на министъра на външните работи на Република България Николай Милков по случай Деня на народните будители:

Скъпи сънародници,


Приемете моите поздравления по повод Деня на народните будители - 1 ноември.

На този ден отдаваме почит към достойните българи, които със слово и дело, с талант и воля отстояват добродетелта и будят съвестта. Книжовниците и просветителите, които са изградили и съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите!

Почитаме възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, било то в родината или извън пределите й, c чието знание, слово, изкуство и дързост продължава да се отстоява българщината.

Вечна признателност към паметта и делото на будителите от миналото! Благодарност към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и надеждата!

Честит празник!

Николай Милков

Министър на външните работи на Република България

Уважаеми сънародници и представители на българските организации и медии,Имаме удоволствието да ви информираме, че с Реше...
10/31/2022

Уважаеми сънародници и представители на българските организации и медии,

Имаме удоволствието да ви информираме, че с Решение № 844/28.10.2022 на Министерския съвет на Р. България се прие Програма за подпомагане на българските организации и медии извън страната за периода 2022-2023 г.

✅Програмата има за цел да допринесе за засилване на обмена на информация, инициативите и взаимовръзките между представители на българските общности в чужбина и научни, културни и образователни дейци в България и да доведе до подобрена среда и устойчиви стимули за развитие на българските организации и медии зад граница.

🔎Средствата ще се предоставят на проектна основа, в размер до 10 000 лв., чрез дипломатическите и консулски представителства на Р. България.

📅Срокът за кандидатстване е до 16 ноември 2022 г., като при интерес, моля съответната организация/медия да се обърне към нас по имейл за получаване на допълнителна информация относно критериите за участие и формуляр за кандидатстване.

Имейлът за контакт е: [email protected]

🇧🇬🇧🇬🇧🇬Очакваме вашите проекти за участие!

10/18/2022

(From left) Pavel Peneff, vice president of Elk Grove Village-based Merx Global, Elk Grove Village Mayor Craig Johnson, holding a $1,000 check from the Bulgarian community to the Elk Grove Village Cares program, Svetoslav “Stan” Stankov, consul general of The Republic of Bulgaria for the Midwest...

Скъпи сънародници,От името на Генералното консулство на Р. България в Чикаго искам да изразя своята признателност към вс...
10/03/2022

Скъпи сънародници,

От името на Генералното консулство на Р. България в Чикаго искам да изразя своята признателност към всички доброволци в Средния Запад на САЩ и Колорадо, които участваха в организацията на изборите за Народно събрание на 2 октомври.

Благодаря на всички представители на българската общност, които се включиха в съставите на СИК, на колегите от Министерство на външните работи и ЦИК, както и на всички колеги, които пристигнаха от България, за да подпомогнат организацията на изборния процес.

Благодаря и на малкия, но неуморен екип на Генералното консулство, Венета Заякова, Людмил Стефанов и Вихра Михайлова, които въпреки, че работиха до малките часове на нощта, днес са на работните си места и приемат граждани.

Последно, но не по важност, искрено благодаря на всички, които упражниха правото си на глас и по този начин дадоха своя личен пример за съхранението и развитието на демократичните процеси в България. 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

С уважание,
Светослав Станков, генерален консул

Address

737 N Michigan Avenue, Ste 2105
Chicago, IL
60611

Opening Hours

Monday 10am - 1pm
Tuesday 10am - 1pm
Wednesday 10am - 1pm
Thursday 10am - 1pm
Friday 10am - 1pm

Telephone

+13128671904

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Consulate General of Bulgaria in Chicago posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Consulate General of Bulgaria in Chicago:

Videos

Share

Nearby government services


Other Government Organizations in Chicago

Show All

Comments

🟧Облекчават се мерките за влизане на български и американски граждани от САЩ в България.

🟥САЩ ОСТАВАТ в „червената“ зона, но предвид въвеждането и на допълнителна „тъмночервена“ зона , с по-тежка пандемична обстановка, лицата, пристигащи от държави от "черевената" зона, пътуващи с националните си паспорти, се допускат в България при представяне само на един от следните документи:

- валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация;

- Документ/и за преболедуване или Сертификат за проведено изследване (с PCR или антигенен тест) или на равностойни/аналогични документи.

☝️Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване и членовете на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи, се поставят под 10-дневна карантина. Тя може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането у нас.

❗ Възможността за отмяна на карантината след антигенен тест е нова и предоставя улеснение за гражданите.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=261538422787541&id=100067941558568
САЩ са включени в “Червена зона” от 7 януари.

Ограничителните мерки включват:

❗От 7 януари, петък, лицата, които пристигат у нас от страни, попадащи в „червената зона“ 🔴, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед, издадена днес, 5 януари.

❗Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членове на техните семейства, които не представят нито един от посочените документи (за ваксинация или за преболедуване, както и отрицателен резултат от PCR тест), се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна задължителна карантина. Карантината не подлежи на отмяна.

❗Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които представят само един от посочените документи, също се поставят под 10-дневна карантина, която може да бъде отменена, ако лицето представи отрицателен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа след пристигането си в страната.

Също от 7 януари влиза в сила актуализиран списък на държавите по цветови зони. В „зелената зона“ 🟢 влиза Румъния. В „оранжевата зона“ 🟠 от същата дата попадат Австрия, Унгария и Люксембург. В „червената зона“ 🔴 преминават Аржентина, САЩ, Канада, Австралия, Финландия, Швеция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора, Малта и др.

С пълния текст на заповедта и със списъка на държавите по цветови зони можете да се запознаете тук⤵
https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ot-petk-7-yanuari-licata-pristigashi-ot-strani-v-c/
Скъпи сънародници,

Екипът на Генерално консулство - Чикаго ви пожелава светли Коледни и новогодишни празници! Нека 2022г. донесе здраве, щастие и благоденствие на вас и близките ви, Бог да ви пази.

"Нека нашето милосърдие и жертвена, христоподражателна любов към ближния бъдат и истинско благовестие не само със слово, но и с дело. Тогава и божественият Младенец, чието Рождество честваме днес, ще посети сърцата и домовете ни, ще ни съгрее със Своята божествена любов и като ни възлюби докрай (вж. Йоан. 13:1), ще пребъде с нас навеки като в Свое възжелано „жилище“ (Йоан. 14:23)." Патриарх Неофит

photo:
САЩ въвеждат за пристигащите със самолет задължително изискване за отрицателен тест за COVID-19

Считано от 6 декември 2021 г., всички граждани, независимо от ваксинационния им статус, които пристигат в САЩ с въздушен транспорт, трябва да представят пред авиокомпанията отрицателен резултат от NAA тест (вкл. PCR) или антигенен тест, направен до 1 календарен ден преди качването в самолета.По информация на посолството ни във Вашингтон, освободени от това изискване са децата до 2-годишна възраст, както и гражданите, преболедували COVID-19 през последните 90 дни. Преболедуването е необходимо да се докаже едновременно с представяне на два документа: положителен резултат от тест за COVID-19, направен до 90 дни преди пътуването, както и документ за излекуване от медицинско заведение или от лекар с дата и подпис.Друго изискване към пристигащите с въздушен транспорт в САЩ е, да попълнят и представят форма по образец, която е достъпна на: https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/Combined-Passenger-Attestation-Amended-Testing-Order-12-02-2021-p.pdfПрипомняме, че гражданите, пристигащи по въздух в САЩ, са длъжни да представят на авиокомпанията и доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с ваксина или одобрена за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от Световната здравна организация.Подборности за мерките при влизане в САЩ може да намерите на официалния сайт на МВнР в рубриката „Коронавирусът – как да пътуваме“, както и на https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/32094

Photo: ©Getty Images
Машините за изборите за президент и вицепрезидент в неделя пристигнаха в Чикаго.

Благодарности към г-н Иван Филипов, г-н Зоран Бозов и всички българи, служители в DHL, за съдействието и помощта.

Нека всички упражним правото си на глас тази неделя!
Нека всеки български гражданин в САЩ да намери най-удобната за него избирателна секция и да упражни правото си на глас на балотажа за президент и вицепрезидент на Р България тази неделя, 21 ноември.
Полезна информация за българските граждани, които ще упражнят правото си на глас на предстоящите избори чрез машина.

В консулския окръг на ГК-Чикаго това ще са секционните избирателни комисии както следва:

1. СИК 325200534 - Маунт Проспект, Илинойс, Център "Българика";
2. СИК 325200513 - Арлингтън Хайтс, Илинойс, Културен Център “Магура“;
3. СИК 325200525 - Дес Плейнс 1, Илинойс, магазин "Малинчо".

https://www.cik.bg/bg/pvr-ns14.11.2021/izvan-stranata
С прокламация на президента Джо Байдън, публикувана на 25 октомври 2021 г., (https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/10/25/a-proclamation-on-advancing-the-safe-resumption-of-global-travel-during-the-covid-19-pandemic/) официално бяха обявени новите правила за влизане в САЩ, които ще влязат в сила на 8 ноември т.г.:

• Отпадат досегашните териториални ограничения, основани на престоя или преминаването на пътника през определени държави в последните 14 дни;
• Пристигащите по въздух пътници ще са длъжни да представят още преди качването си на борда доказателство за завършена ваксинация срещу COVID-19 с някоя от ваксините, одобрени за постоянна или извънредна употреба от Агенцията по храни и лекарства на САЩ или от Световната здравна организация;
• За „завършена ваксинация“ ще се приема изтичането на 14 дни след поставянето на всички дози от една или от две различни ваксини;
• Преди излитането ваксинираните пътници ще трябва да представят на авиокомпанията и негативен резултат от вид NAAT (вкл. PCR) или антигенен тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от три дни преди първия полет;
• Освободени от изискването за ваксинация, но не и от изискването за представяне на тест, са пътниците от 2 до 18-годишна възраст;
• Освободени от изискването за ваксинация са и притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6, както и лицата, чието пътуване попада в обхвата на чл.11 от Споразумението за седалищата на централните учреждения на ООН. Те обаче ще следва да представят на авиокомпанията освен тест, направен до 1 ден преди полета, и доказателства за насрочено тестване и за осигурено карантиниране (до излизането на резултата от теста) след пристигането в САЩ. В случай че предвиждат престоят им в САЩ да надхвърли два месеца, ще са длъжни да представят и доказателства за насрочена в 60-дневен срок от пристигането им ваксинация срещу COVID-19;
• Гражданите на САЩ и постоянно пребиваващите чужденци, които не са ваксинирани, ще следва да представят на авиокомпанията негативен резултат от тест за наличие на вируса SARS-Cov-2, направен не повече от един ден преди първия полет;
• Лицата, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказания или са граждани на държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО, също са освободени от изискването за ваксиниране;
• Правилата за влизане през сухопътните граници ще бъдат изменени с отделен акт.
Днес е изключително тъжен ден за българската общност в Чикаго и САЩ.

Напусна ни любимият на всички нас свещеник, поп Грую.

Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Грую.

За мен той беше доброжелателен, мъдър и обичащ службата си към Бог човек. Но освен добър мирянин и свещеник, той беше и приятел на всеки, прекрачил Храма или потърсил неговата помощ и съвет.

Общността ни в Чикаго загуби един от естествените си лидери, човек обединител и духовен водач.

От името на Генерално консулство – Чикаго, поднасям искрените си съболезнования към съпругата му и всички близки и приятели.

Мир на праха му.

Светослав Станков
генерален консул
Генералното консулство в Чикаго насърчава българските граждани да се възползват от възможността за подаване на електронно заявление за гласуване на изборите за президент, вицепрезидент и народни представители на Република България на 14 ноември 2021 г. чрез страницата на Централната избирателна комисия: https://www.cik.bg/bg/pvr-ns14.11.2021/izvan-stranata/submit.

Заявления могат да се подават и за вече обявените от ЦИК места за образуване на избирателни секции извън страната.

Подаването на заявления ще спомогне за предварителното изготвянето на списъците за гласуване. Подалите заявление граждани ще спестят от времето си за попълване на декларация за гласуване извън страната в изборния ден.