Consulate General of Bulgaria in Chicago

Consulate General of Bulgaria in Chicago Consulate General of the Republic of Bulgaria in Chicago Consular District / Консулски окръг: Colorado, Iowa, Illinois, Indiana, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, North Dakota, Ohio, South Dakota, Wisconsin, Wyoming.
(37)

Operating as usual

01/22/2021
Централна избирателна комисия

Уважаеми сънародници,

На 4 април 2021 г. предстои да се проведат редовните избори за народни представители в Народното събрание на Република България. В предварителен порядък информираме, че българските граждани, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и желаят да упражнят правото си на глас извън страната в тези избори, заявяват своето желание чрез подаване на заявление за гласуване извън страната по един от следните два начина:
1.) В писмена форма пред дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава, чрез писмено заявление по образец, утвърдено от Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Заявлението трябва да бъде подписано саморъчно и подадено лично, или чрез писмо до съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България;
2.) Чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия (тази възможност все още не е активирана).
В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани, които желаят да гласуват извън страната, могат в деня на изборите да направят това в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред Секционната избирателна комисия по образец.
Българските граждани, които са подали заявление за гласуване извън страната по посочените начини и в съответното място бъде разкрита секция за гласуване извън страната, служебно ще бъдат заличени от избирателния списък в България, без да е необходимо да предприемат други действия.
За повече информация за електронното заявление и информация за гласуването извън страната следете официалната интернет страница на Централната избирателна комисия – www.cik.bg, и официалната интернет страница на МВнР.

15.12.2020СъобщениеЦентралната избирателна комисия се срещна с представители на ОССЕ Днес Централната избирателна комисия проведе работна среща с представители на ....

Министерството на правосъдието стартира  информационна кампания за превенция срещу отнемане на деца с български произход...
01/18/2021

Министерството на правосъдието стартира информационна кампания за превенция срещу отнемане на деца с български произход, живеещи в чужбина, от родителите, чрез публикуване на видеоклип и текстови файл с отговори на най-често задаваните въпроси.

https://www.youtube.com/watch?v=PQvvwSLGvcs

Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria
01/17/2021

Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria

Министерството на външните работи започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина. Задачата на създадената от вицепремиера Екатерина Захариева работна група е ясна - да се гарантира правото на максимален брой наши сънародници в чужбина въпреки тежката епидемична обстановка.

Повече информация може да получите тук: https://www.mfa.bg/bg/news/27777

Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria
01/14/2021

Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria

Във връзка с изискването на САЩ всички пътници, които влизат в страната със самолет, да представят от 26 януари 2021 ч. отрицателен тест за коронавирус или документ, че пътникът го е преболедувал и се е възстановил, бе уточнено, че авиокомпаниите ще приемат резултата от всеки вид тест, одобрен от държавата на заминаване. Цялата информация може да видите на https://www.mfa.bg/embassies/usa/news/27759

12/30/2020
12/21/2020
Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria
12/12/2020

Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria

След близо 5-годишна пауза българско коледно дърво отново намери своето място на традиционното изложение в Музея на науката и индустрията в град Чикаго. 3,6-метровата елха се нареди сред останалите приказно украсени елхи от повече от 40 държави, благодарение на български обществени активисти и с подкрепата на Генералното ни консулство в Чикаго.
Всичко започва през далечната 1942 година с едно единствено украсено коледно дърво в Музея на науката и индустрията в град Чикаго. Днес музеят приютява повече от 40 шедьоври на духа на Рождество, представящи традициите на различни култури от целия свят в ежегодно изложение. Единствено по рода си преживяване, което ще Ви пренесе в различни краища на земното кълбо. Българската елха се отличава и блести с разнообразие от оригинални ръчно изработени орнаменти, които илюстрират уникални и древни български традиции. Ще откриете магията и духа на родните кътчета от цяла България, събрани в майсторски изработени символи.
Не пропускайте възможността да се насладите на виртуална обиколка на изложението на уебсайта на Музея на науката и индустрията:
https://www.msichicago.org/explore/whats-here/exhibits/christmas-around-the-world/live-tour/
https://www.msichicago.org/fileadmin/assets/whats_here/exhibits/temporary/annual/catw/2020/CATW_Guide.pdf
#Дапосрещнемпразницитепо-добри! #Нова2021ела! #МВнР #България

Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria
11/21/2020

Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria

МВнР организира безплатен кинофестивал за сънародниците ни в чужбина, които могат да гледат 22 български филма от 20 ноември до 6 декември. Събитието е по инициатива на Държавен културен институт към Министъра на външните работи и се осъществява с подкрепата на българските дипломатически и консулски представителства по цял свят.
Филмите са налични в онлайн платформата „Нетера“ от 20 ноември до 6 декември, а в пакета са включени пълнометражни и късометражни игрални продукции, документални проекти и анимационно кино.
Всички филми могат да се гледат безплатно на платформата, на всякакъв вид устройство. Пълния списък можете да видите тук: https://www.culture-mfa.bg/news/%E2%80%9E%D0%91%D0%93-%D0%95%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%9D-%D0%9E%D0%9D%D0%9B%D0%90%D0%99%D0%9D%E2%80%9C-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_1073.html

11/05/2020
За поредна година представители на българската държава са почели паметта на загиналите български войници и офицери по вр...
09/10/2020
Каймак-Чалан за пета поредна година (ОБЗОР)

За поредна година представители на българската държава са почели паметта на загиналите български войници и офицери по време на кръвопролитните битки през 1916 г. на вр. Каймакчалан. Поклон пред паметта им!
В Чикаго имаме наши сънародници, които са много силно обвързани с каузата за опазване паметта на загиналите по време на тази битка български герои. 🇧🇬

София. Поклонението на връх Каймак-Чалан се състоя за пета поредна година. На славния връх по време на сраженията през 1916 г. загиват общо над 3 120 български офицери и ....

Генералното консулство на Република България в Чикаго честити на всички български граждани 6 СЕПТЕМВРИ - ДЕНЯТ НА СЪЕДИН...
09/06/2020

Генералното консулство на Република България в Чикаго честити на всички български граждани 6 СЕПТЕМВРИ - ДЕНЯТ НА СЪЕДИНЕНИЕТО!

09/03/2020
Имаме удоволствието да обявим, че на 24 октомври 2020 г. ще се проведе поредната сесия на изпита за владеене на българск...
08/27/2020

Имаме удоволствието да обявим, че на 24 октомври 2020 г. ще се проведе поредната сесия на изпита за владеене на български език в рамките на програмата "Печат за двуезичност". За повече информация, моля вижте прикачения файл.
Пожелаваме успех на всички ученици!

Екатерина Захариева
08/23/2020

Екатерина Захариева

За времето на своето съществуване политическата система на тоталитаризма и нейните три идеологически разклонения – нацизъм, комунизъм и фашизъм, нанасят дълбоки рани в тъканта на Европа и света. Видяхме резултата в лагерите на Треблинка и ГУЛАГ, в имената на милионите избити, в безбройните разбити човешки съдби.

Всесилната държава се поддържа жива чрез война, чрез дезинформация и пропаганда, чрез терор, чрез контрол, пак контрол и отново контрол над обществото и човека.

Но дори и най-зловещите лаборатории на лагерите и терора не са успели да сломят силата на свободния човек.

Датата 23 август, Денят на паметта на жертвите на тоталитарните режими на XX век, ни служи не само като спомен за миналото, но и като предупреждение за бъдещето.

Защото веднъж научени, уроците на историята могат да бъда забравени, а именно забравата е най-прекият път да се повторят грешките на миналото.

На снимката: 23 август 1939 г. Сталин поздравява германския външен министър Рибентроп в Кремъл след подписването на позорния пакт за подялбата на Европа, станал известен като “Молотов-Рибентроп”.

На 20 август 2020 г. в ГК-Чикаго генералният консул Иван Анчев се срещна с ръководството и активисти на Българо-американ...
08/23/2020

На 20 август 2020 г. в ГК-Чикаго генералният консул Иван Анчев се срещна с ръководството и активисти на Българо-американската полицейска асоциация (БАПА). Това беше първата официална среща на генералния консул с представители на създадената в началото на годината правоохранителна организация. Ръководството на БАПА представи целите и задачите на организацията в т.ч. и установяване на работни контакти с представители на българската правоохранителна система. Иван Анчев увери БАПА, че в лицето на Генералното консулство на Република България в Чикаго имат искрен партньор за развиване на двустранните отношения.
БАПА удостоиха Иван Анчев с почетна грамота, отбелязваща заслугите му за развитие на двустранните правоохранителни отношения между България и САЩ.

Днес на посещение в Генералното консулство бяха кметът на Елк Гроув Вилидж Крейг Джонсън, общинският съветник Пат Файхтъ...
08/13/2020

Днес на посещение в Генералното консулство бяха кметът на Елк Гроув Вилидж Крейг Джонсън, общинският съветник Пат Файхтър и началниците на полицията и противопожарната служба на града Чарлс Уолш и Ричард Микел. Генералният консул Иван Анчев приветства гостите с добре дошли и изрази удовлетворение от активното двустранно сътрудничество. Както ви е известно през 2018 г. Елк Гроув и Перник сключиха договор за побратимяване между двата града. Това беше възможно благодарение на активната българска общност в града, в която има и много перничани.
Кметът Джонсън благодари на Иван Анчев за доброто сътрудничество по време на четиригодишния му мандат в Чикаго и му пожела успехи в следващите начинания в България.

08/11/2020
www.mh.government.bg

Заповед на Министъра на здравеопазването, валидна от 11 август до 31 август 2020 г., указваща реда за влизане в Република България.
Какво трябва да съдържа документа, удостоверяващ PCR-теста, е посочено в т. 7 на Заповедта.

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/08/11/zapoved__rd-01-459-11082020_g_2.pdf

08/10/2020

Към момента (8:00 ч. на 10 август 2020 г.) придвижването към Чикаго и по-специално придвижването пеша или с автомобил в централната част на града (Chicago Loop) е силно затруднено, с множество ограничения. Публичният транспорт НЕ РАБОТИ. Препоръчваме, ако нямате СПЕШНА НЕОБХОДИМОСТ от извършване на административна услуга в Консулската служба при ГК-Чикаго, да отложите вашето посещение за друг ден.
ГК-Чикаго РАБОТИ с граждани, независимо от специфичната ситуация.

Изявление по повод 3 г. от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна ...
08/02/2020
Изявление по повод 3 г. от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония

Изявление по повод 3 г. от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония.

Преди 3 години Република България и Република Северна Македония отвориха нова страница в своите отношения. Подписването на Договора за приятелство, добросъседств....

07/21/2020
HigherEducation

Министерство на образованието и науката (МОН) на Република България разработи платформа за популяризиране на българското висше образование в чужбина, с модул за онлайн кандидатстване в български държавни висши училища за учебната 2020/2021 година. Новите обстоятелства, продиктувани от COVID-19 правят невъзможно провеждането на традиционните изпити, поради което класирането ще се извършва въз основа на средния успех и оценките по балообразуващите предмети от дипломата за завършено средно образование.

Линк към платформата: https://higher-edu.mon.bg/ap/home

183 години от рождението на Васил Левски.Поклон пред делото и живота ти, Апостоле!
07/18/2020

183 години от рождението на Васил Левски.
Поклон пред делото и живота ти, Апостоле!

Интерактивна карта на сайта на МВнР представя актуална информация за пътуването по светаНа официалния сайт на МВнР от дн...
07/14/2020

Интерактивна карта на сайта на МВнР представя актуална информация за пътуването по света

На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от COVID-19.

Интерактивната карта e достъпна по два начина – от начална страница в червения банер „Коронавирусът – как ще пътуваме“, както и от всяка една друга страница от структурата на сайта – горе в дясно, под иконата „Дипломатически представителства“.

Самата карта може да откриете и на следния линк: https://www.mfa.bg/bg/covid19map.

Интерактивна карта на сайта на МВнР представя актуална информация за пътуването по света

На официалния сайт на МВнР от днес функционира интерактивна карта, която предоставя структурирана информация за начина на преминаване на граници и условията за влизане в държавите по света във връзка с пандемията от COVID-19.

Интерактивната карта e достъпна по два начина – от начална страница в червения банер „Коронавирусът – как ще пътуваме“, както и от всяка една друга страница от структурата на сайта – горе в дясно, под иконата „Дипломатически представителства“.

Самата карта може да откриете и на следния линк: https://www.mfa.bg/bg/covid19map.

Екатерина Захариева
07/10/2020

Екатерина Захариева

Днес финансовите министри от Еврогрупата и Дания, президентът на Европейската централна банка, както и финансовият министър на България и управителят на БНБ решиха да дадат „зелена светлина“ на включването на българския лев в Европейския валутно-курсов механизъм II (ERM II). Освен това България влиза и в банковия съюз, с което ставаме официално част от „чакалнята на Еврозоната“.

Участието в ERM II е основен критерий за влизане в Еврозоната. Българският лев трябва да бъде част от валутно-обменния механизъм минимум две години, преди да бъде стартирана процедурата по приемане на еврото.

Днешното събитие е исторически успех за българската държава. Присъединяването ни Еврозоната гарантира, че ще бъдем част от ядрото на ЕС и осигурява дългосрочни перспективи за финансова стабилност, икономическо развитие и просперитет.

Поздравявам министъра на финансите Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, както и техните екипи. Благодарение на добре свършената работа успешно се финализира процедурата, с което ставаме част от кръвоносната система на най-големия и успешен финансов съюз.
Благодаря за решителната подкрепа и на зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Последователната политика и конкретните действия, които предприема правителството, са доказателство, че решително вървим по пътя на завършване на пълната европейската интеграция на България.

След 124 г. Алеко Константинов отново е в Чикаго!
07/06/2020

След 124 г. Алеко Константинов отново е в Чикаго!

07/04/2020
American National Anthem - Anna Veleva sings in dedication to the Covid-19 front line heroes

Генералното консулство на Република България в Чикаго поздравява всички американски граждани с националния празник на САЩ - Денят на независимостта!

Consulate General of the Republic of Bulgaria in Chicago congratulates all Americans and Bulgarian-Americans with the U.S. Independence Day!

Anna Veleva sings the The American National Anthem - Star Spangled Banner in dedication to all those working so hard on the front lines of the covid-10 pande...

Consulate General of Bulgaria in Chicago's cover photo
07/01/2020

Consulate General of Bulgaria in Chicago's cover photo

06/26/2020
Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria

Церемония в МВнР по повод честването 75 г. от създаването на ООН и 65 г. България в ООН

Церемония в МВнР по повод честването 75 г. от създаването на ООН и 65 г. България в ООН

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страниВъв връзка с продължаващите ограничения при пътув...
06/23/2020
МВнР :: Какво представлява услугата „Пътувам за”?

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от ЕС и Шенгенското пространство, да не използват транзитни полети през трети страни, а директни линии в рамките на ЕС.

Дори властите на съответната трета страна да не са наложили ограничения за пътуване на български граждани, някои авиокомпании поставят допълнителни условия за доказване целта на пътуването през трети страни към страни от ЕС.

При възникнали трудности в такива ситуации ролята на дипломатическите и консулските ни представителства е ограничена, като сънародниците ни имат възможност да потърсят правата си пред авиокомпанията по съдебен път.

Препоръчваме на българските граждани, планиращи пътуване, предварително да проверяват чрез дипломатическите и консулските ни представителства условията за транзит и граничен контрол през трети страни към държави от ЕС. Актуална информация за ограничителните мерки и граничния контрол в страните от Европа може да бъде открита в рубриката „Пътувам за…“ на интернет-сайта на Министерството на външните работи.

https://www.mfa.bg/bg/2874

Услугата „Пътувам за” е предназначена за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрира...

Във връзка с многобройни запитвания до ГК-Чикаго, относно влизането в САЩ на български граждани, представяме на вашето в...
06/17/2020
U.S. Embassy Sofia

Във връзка с многобройни запитвания до ГК-Чикаго, относно влизането в САЩ на български граждани, представяме на вашето внимание компетентният отговор на нашите колеги от посолството на САЩ в София.

Българските граждани могат да пътуват до Съединените американски щати, но не през страните от Шенгенската зона, Великобритания или Ирландия

Пътуващите с американска виза не могат да преминават транзитно през летища на територията на Шенгенската зона (или на Обединеното кралство или Ирландия) на път за Съединените американски щати. Преминаването през Шенгенското пространство подлага пътуващите на ограничения, независимо от това къде е започнало тяхното пътуване.

Bulgarian Citizens Can Travel to the United States, but Not through the Schengen Zone, United Kingdom, or Ireland

Travelers with a U.S. visa are not permitted to transit Schengen Area airports (or the United Kingdom, or Ireland) on their way to the United States. Transiting the Schengen Area subjects travelers to travel restrictions regardless of where their journey began.

Address

737 N Michigan Ave, Ste 2105
Chicago, IL
60611

entrance from Chicago Avenue - facing Water Tower / Вход откъм Chicago Avenue - с изглед към Water Tower

General information

Working with customers: 10.00 am - 01.00 pm on working days Приемно време за граждани от 10.00 до 13.00 ч. в работни дни Phone Assistance 02.00 pm - 05.00 pm on working days Tелефонни консултации от 14.00 - 17.00 ч. в работни дни

Opening Hours

Monday 10:00 - 13:00
Tuesday 10:00 - 13:00
Wednesday 10:00 - 13:00
Thursday 10:00 - 13:00
Friday 10:00 - 13:00

Telephone

+13128671904

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Consulate General of Bulgaria in Chicago posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Consulate General of Bulgaria in Chicago:

Videos

Nearby government services