Ambasada României la Washington asigură ansamblul funcţiilor de reprezentare a României în Statele Unite ale Americii. În virtutea acestor funcţii, ambasada promovează şi protejează interesele statului român şi ale cetăţenilor români, în conformitate cu dreptul internaţional, legislaţia română şi americană. În exercitarea funcţiilor de reprezentare, ambasada îşi coordonează activitatea cu consulatele generale ale României de pe teritoriul Statelor Unite (la New York, Chicago, Miami şi Los Angeles) şi beneficiază de sprijinul consulatelor onorifice ale României în SUA.
Ambasada asigură dialogul dintre instituţiile române şi americane în toate domeniile de cooperare care formează conţinutul relaţiilor dintre România şi Statele Unite. Prin acest demers, activitatea ambasadei contribuie în mod direct la susţinerea şi dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american, la identificarea oportunităţilor de cooperare în domenii cât mai diverse şi la cunoaşterea şi înţelegerea reciprocă a politicilor, abordărilor şi realităţilor naţionale.
Întreaga echipă a Ambasadei este dedicată promovării relaţiilor de prietenie dintre România şi Statele Unite, contribuind cu idei și expertiză la formularea agendei de cooperare în plan politic, economic, cultural, academic sau ştiinţific, într-o manieră care să pună în valoare profilul euro-atlantic al României, potenţialul său de dezvoltare economică şi modernizare a societăţii, bogatul şi prestigiosul patrimoniu cultural românesc şi multiplele resurse intelectuale şi de talent ale profesioniştilor, cercetătorilor şi artiştilor români.
Ambasada se preocupă activ de menţinerea legăturii între comunitatea românească din SUA şi statul român. Ambasada și consulatele generale de carieră şi onorifice sprijină dialogul între comunitatea româno-americană şi autorităţile române.
Activitatea ambasadei se desfăşoară pe fondul unei relaţii bilaterale strânse si de durată, între două state care împărtăşesc valorile umane fundamentale ale democraţiei, statului de drept, libertăţii şi prosperităţii, promovează pacea, drepturile omului şi cooperarea internaţională, şi sunt animate de o viziune comună asupra subiectelor de interes global.
România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenţie diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legaţie.
Legaţia României în SUA, cu reşedinţa la Washington, a fost înfiinţată prin Decretul Regal nr. 1027/24 septembrie 1917, emis la Iaşi, începând cu data de 1 octombrie 1917. Legația a fost deschisă efectiv odată cu sosirea la post a șefului misiunii și prezentarea scrisorilor de acreditare, la 15 ianuarie 1918.
Primul șef de misiune a fost Dr. Constantin Angelescu, trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar, numit începând cu data de 1 octombrie 1917, prin Decretul Regal nr. 1107/25 septembrie 1917, emis la Iaşi. El a fost rechemat începând cu data de 25 martie 1918, prin Decretul Regal nr. 685/24 martie 1918, emis la Iaşi.
Primii trimișii diplomatici români la Washington și-au desfășurat activitatea în Shoreham Hotel și Wardman Park Inn, până în 1921, când statul român a achiziționat actuala clădire a ambasadei situată în Sheridan Circle. Achiziția a avut loc în perioada în care trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar la Washington era Anton Bibescu.
Relaţiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şi au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legaţie. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă.
La 13 septembrie 2011, la Washington DC, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii. Declaraţia confirmă Parteneriatul excelent, pe termen lung şi în continuă dezvoltare, dintre cele două state, şi stabileşte, de asemenea, pilonii relaţiei România - SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură. În contextul adoptării Declaraţiei Comune, s-a decis constituirea unui Grup de lucru (Task Force) pentru implementarea principiilor convenite în cadrul acestui document.
La 13 septembrie 2011, ministrul afacerilor externe român Teodor Baconschi și secretarul de stat american Hillary Clinton au semnat, la Washington DC, Acordul între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
La 14 noiembrie 2013, a avut loc a doua reuniune a Task Force-ului româno-american pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic România – SUA. La această reuniune, au participat, în premieră, membrii celei de-a doua misiuni economice anuale în România a Consiliului de Afaceri Americano - Român (AMRO). La aceeaşi dată, au avut loc şi reuniuni ale celor trei grupuri de lucru: probleme consulare, inclusiv chestiunea vizelor, probleme economice şi comerciale, precum şi a grupului de lucru dedicat securităţii energetice.
La 8 septembrie 2014, a avut loc a treia reuniune a Task Force-ului româno-american pentru implementarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic România – SUA. La această reuniune au participat membrii celei de-a treia misiuni economice anuale în România a Consiliului de Afaceri Americano - Român (AMRO).
Cea de-a patra reuniune a Task Force-ului a avut loc la 23 noiembrie 2015, la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Lucrările reuniunii au fost co-prezidate de secretarul de stat pentru afaceri strategice în MAE român, Daniel Ioniţă şi de adjunctul asistentului pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee. La eveniment, organizat în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, au participat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, precum şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ministerelor, instituţiilor şi agenţiilor specializate din România, cu responsabilităţi în implementarea Declaraţiei Comune. Reuniunea a prilejuit trecerea în revistă a stadiului cooperării bilaterale şi a reconfirmat interesul ambelor părţi privind dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic româno-american, atât pe dimensiunea de politico-militară şi de securitate, cât şi pe componenta economică, precum şi potenţialul de dinamizare a cooperării bilaterale în alte domenii menţionate în cadrul Declaraţiei Comune. În marja sesiunii plenare, au mai avut loc la sediul MAE o sesiune de consultări pe teme bilaterale şi euro-atlantice de interes comun, precum şi reuniunea Grupului de lucru pe probleme economice şi comerciale din cadrul Task Force.
Cea de a V-a reuniune a Dialogului de Parteneriat Strategic între România şi SUA a avut loc la 26 septembrie 2016, la Washington. Din partea română au participat reprezentanți la nivel înalt ai Cancelariei Prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Economiei, Comerțului şi Mediului de Afaceri, precum şi alţi oficiali români.
La finalul reuniunii, cele doua părţi au adoptat o Declarație Comună privind implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii.
La 12 mai 2016 a avut loc ceremonia dedicată certificării capacității operaționale a sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) de la Baza Militară Deveselu. În Comunicatul Final al Summit-ului NATO de la Varşovia (iulie 2016) se anunţă preluarea controlului şi trecerea sub comanda NATO a facilităţii de la Deveselu. Totodată, în urma integrării în sistemul de apărare antirachetă a NATO a facilităţii Aegis Ashore din România, a fost declarată capacitatea operaţională iniţială a sistemului antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice.
Cea de-a VI-a ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii s-a desfășurat la București, la 19 iunie 2018. Acest parteneriat se fundamentează pe un angajament comun pentru valorile și interesele care stau la baza Occidentului.
Delegațiile la cea de-a VI-a ediție anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic au fost conduse de Viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, și Asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, Dr. A. Wess Mitchell. Părțile au convenit să organizeze următoarea întâlnire în 2019.
La finalul reuniunii, cele doua părţi au adoptat o Declarație comună cu privire la implementarea Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii.
La momentul actual, în cadrul Task Force-ului sunt operaţionale 6 structuri sectoriale de lucru: Grupul de lucru pol-mil, Grupul de lucru pentru afaceri interne, inclusiv problematica vizelor, Grupul de lucru pe probleme economice şi comerciale, Grupul de lucru pe dimensiunea educaţiei, ştiinţei,cercetării/inovării, cooperării tehnologice şi culturii, Grupul de lucru pe problematica securităţii cibernetice, respectiv Grupul de lucru dedicat securităţii energetice.
Dialogul politico-diplomatic
vizite şi contacte la nivel de şef de stat şi de guvern >> Detalii
vizite şi contacte la nivel de ministru de externe >> Detalii
Notă: Reprezentanții diplomatici ai Românei în Statele Unite ale Americii, din 1918