Clicky

Ambasada Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA

Ambasada Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA This page is managed by the Embassy of the Republic of Moldova to the United States of America

Operating as usual

Soarele și Luna va răsuna în toată Europa!Dragi concetățeni din diaspora, Sâmbătă, 13 mai, începând cu 22.00 (ORA MD) ar...
05/13/2023

Soarele și Luna va răsuna în toată Europa!

Dragi concetățeni din diaspora, Sâmbătă, 13 mai, începând cu 22.00 (ORA MD) are loc Marea Finală a concursului Eurovision Song Contest . Haideți să depunem un efort comun pentru susținerea reprezentantului țării noastră.

În Marea Finală pot vota toate țările participante la concurs. În imaginea de mai jos puteți vedea instrucțiunile de vot.

De asemenea, pot vota spectatorii din țările care nu participă deloc la Eurovision, de ex Canada și SUA. Dar pentru aceasta va trebui să descărcați Eurovision app pe telefon:

Aici pt IOS: https://apps.apple.com/ca/app/eurovision-song-contest/id625994547
Aici pt Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.digame.esc

Pentru a viziona LIVE Eurovision:
https://youtube.com/

Mulțumim tuturor pentru solidaritate! Mult succes lui Pasha Parfeni și echipei noastre!

05/12/2023
Astăzi vrem să fim solidari cu echipa lui Pasha Parfeni, care reprezintă Republica Moldova la Concursul Eurovision din L...
05/08/2023

Astăzi vrem să fim solidari cu echipa lui Pasha Parfeni, care reprezintă Republica Moldova la Concursul Eurovision din Liverpool.

Dragi concetățeni din diaspora, pe 9 mai, începând cu 22.00 (ORA MD) are loc prima semifinală la Eurovision Song Contest.

Votul celor din diaspora va asigura Moldovei participarea în marea finală din 13 mai și, respectiv, o audiență pentru țara noastră de peste 250 milioane de spectatori.

Pe 9 mai pot vota prin apel și sms Germania, Franța, Italia - ca țări fondatoare Eurovision și țările participante în prima semifinală.

De asemenea, pot vota spectatorii din țările care nu participă deloc la Eurovision, de ex Canada și SUA. Dar pentru aceasta va trebui să descărcați Eurovision app pe telefon:
Aici pt IOS: https://apps.apple.com/ca/app/eurovision-song-contest/id625994547
Aici pt Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.digame.esc

Pentru a viziona LIVE Eurovision:
https://youtube.com/

Mulțumim tuturor pentru solidaritate! Mult succes artiștilor noștri!

Întrevederile cu membrii Congresului SUA nu reprezintă simple vizite de curtoazie, dar sunt deosebit de importante din p...
05/03/2023

Întrevederile cu membrii Congresului SUA nu reprezintă simple vizite de curtoazie, dar sunt deosebit de importante din punct de vedere al subiectelor abordate și impactul pe care îl pot avea anumite pârghii legislative.

În cadrul discuției dintre ambasadorul Viorel Ursu și senatorul republican senior din statul Carolina de Nord, Thom Tillis, din 2 mai a.c., au fost abordate subiecte pertinente ce țin de aprofundarea cooperării inter-parlamentare pentru avansarea securității și prosperității țărilor din Europa de Est. Întrevederea a avut loc într-un moment crucial, în care regiunea se confruntă cu diverse provocări de securitate, precum și cu provocări economice și sociale majore.

Interlocutorii au discutat, de asemenea, despre cooperarea comprehensivă și aprofundată din cadrul parteneriatului dintre Republica Moldova și statul Carolina de Nord, precum și importanța sprijinirii eforturilor comune de modernizare și diversificare a sectorului energetic, contracararea amenințărilor hibride și cibernetice, propagandei și dezinformării.

Senatorul Thom Tillis s-a referit la necesitatea reglementării modului de operare cu regimurile maligne, opinând că războiul din Ucraina oferă lecții și pentru regiunea Indo-Pacificului, în speță pentru relația dintre China și Taiwan, de aceea se declară angajat să pledeze în continuare în Congres pentru victoria Ucrainei.

„Suntem hotărâți să colaborăm îndeaproape cu Senatul SUA pentru a asigura securitatea și prosperitatea regiunii noastre, precum și să promovăm valorile noastre comune prin continuarea cooperării strânse și comprehensive între legislaturile țărilor noastre” a conchis ambasadorul moldovean.

The accreditation of journalists for the European Political Community (EPC) Summit has been launched and will last until...
05/02/2023

The accreditation of journalists for the European Political Community (EPC) Summit has been launched and will last until May 18, 2023.

The Republic of Moldova is the host of the Summit of the European Political Community, which will take place on June 1, 2023. For the first time, 50 presidents, prime ministers and high-ranking European officials will visit the Republic of Moldova, to discuss the continent's key issues: security, stability and cooperation.

More details about the accreditation procedure can be found here: https://epcsummit2023.md/

For questions about accreditation, you can write to the email address: [email protected].

See information and news about the European Political Community Summit 2023, which will be held in Moldova, on the official pages of the event:
Facebook: www.facebook.com/epcmoldova
Instagram: www.instagram.com/epcmoldova
Twitter: www.twitter.com/epcmoldova
Website: www.epcsummit2023.md

Recent, a fost lansată prima asociație profesională dedicată comunității transportatorilor moldoveni și români din Ameri...
04/28/2023

Recent, a fost lansată prima asociație profesională dedicată comunității transportatorilor moldoveni și români din America de Nord - Romotana (Romanian Moldovan Trucking Association of North America), care reprezintă peste 2.000 de companii de transport cu peste 45.000 de camioane cumulativ. Inițiativa aparține lui Marcel Șomfelean, Nicolai Ianoș și Nicolae Corobca.
Prima gală a asociației a avut loc în Washington, D.C., cu susținerea Ambasadelor Republicii Moldova și României în SUA.
Printre oaspeții de onoare la eveniment au paricipat congresmenul american Tim Walberg; deputatul Parlamentului Republicii Moldova, Victor Spînu; secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii al României, Ionuț Săvoiu; directorul pentru Europa de Est în Departamentul de Stat, Daniel Bischof; președintele organizației româno-americane „Alianța” și fost ambasador al SUA în România, James Rosapepe și Chang Oh-Turkmani, membru în boardul „Alianța”.
De asemenea, au transmis mesaje video de susținere: prim-ministrul României Nicolae Ciucă; viceprim-ministrul și ministrul dezvoltării economice și digitalizării al Republicii Moldova, Dumitru Alaiba și președintele Camerei Reprezentanților din Statul Arizona, Ben Toma.

Photos from Viorel Ursu's post
04/28/2023

Photos from Viorel Ursu's post

Aflat recent la Chișinău, pentru a participa la un eveniment dedicat diplomației economice, care a reunit membri ai guve...
04/27/2023
Viorel Ursu, ambasador în SUA: Rusia duce un război hibrid în Moldova pentru a opri procesul de integrare în UE - Vocea Basarabiei

Aflat recent la Chișinău, pentru a participa la un eveniment dedicat diplomației economice, care a reunit membri ai guvernului Republicii Moldova, ambasadori, reprezentanți ai mediului de afaceri, precum și invitați din SUA, India, Lituania și România, ambasadorul Viorel Ursu a fost invitat al postului Vocea Basarabiei Radio / TV.

Vă invităm să urmăriți discuția ambasadorului Viorel Ursu cu moderatoarea emisiunii „Puncte de Reflecție” Valentina Ursu, despre cooperarea moldo-americană, despre investițiile și proiectele pe care le sprijină Statele Unite ale Americii în Republica Moldova, despre problema transnistreană, și despre cât de mult este afectată Republica Moldova de pe urma invaziei ruse în Ucraina, precum și despre cetățenii Republicii Moldova care au reușit să se integreze bine în SUA, dar tot sunt cu gândul acasă.

Vocea Basarabiei: Astăzi avem un invitat special, este Viorel Ursu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Viorel Ursu a fost numit în calitate de ambasador în luna mai anul trecut, este jurist de profesie și are studii de master în Drep...

🇲🇩🇺🇸 Congresmanul Mike Quigley (Democrat-Illinois) reprezintă districtul 5 al Chicago, oraș care găzduiește o diasporă m...
04/27/2023

🇲🇩🇺🇸 Congresmanul Mike Quigley (Democrat-Illinois) reprezintă districtul 5 al Chicago, oraș care găzduiește o diasporă moldovenească numeroasă. Totodată, acesta este unul din co-președinții Caucusului pentru Ucraina din Camera Reprezentanților și în această capacitate promovează activ eforturile Congresului de susținere a Ucrainei. Acestea au fost unele din subiectele abordate de către ambasadorul Viorel Ursu în cadrul întrevederii cu congresmanul Mike Quigley din 26 aprilie a.c. Totodată, congresmanul Mike Quigley a acceptat invitația ambasadorului Ursu de a deveni membru al Caucusului pentru Moldova, ceea ce va spori numărul susținătorilor Moldovei în Congres.
Rep. Quigley a vizita Republica Moldova în august 2019, când a avut întrevedere cu Prim-ministra Maia Sandu de atunci. Acesta și-a exprimat intenția să repete o vizită în țara noastră în viitorul apropiat.
„Moldova rămâne determinată să accelereze implementarea agendei de reforme și să avanseze astfel pe calea aderării la UE, precum și deplin angajată în cooperarea cu partenerii strategici ca SUA în diminuarea consecințelor războiului din statul vecin. Vom conta și în viitor pe sprijinul SUA în consolidarea rezilienței energetice, inclusiv prin investițiile în energia regenerabilă din Moldova” a subliniat ambasadorul Ursu.
La rândul său, Rep. Quigley a menționat cea mai recentă rezoluție introdusă la 25 aprilie referitoare la victoria Ucrainei, exprimându-și convingerea fermă că această victorie comună va fi atinsă cu eforturi consolidate nu doar în beneficiul Ucrainei, dar și al Moldovei și altor democrații din lume.

Concurs extins! Noua dată limită de transmitere a dosarelor candidaților - 24 aprilie 2023.Ambasada Republicii Moldova î...
04/13/2023

Concurs extins!
Noua dată limită de transmitere a dosarelor candidaților - 24 aprilie 2023.
Ambasada Republicii Moldova în SUA anunţă concurs pentru ocuparea funcției de asistent consular în cadrul misiunii din Washington, D.C. Activitatea asistentului consular se va desfășura în baza unui contract de prestări servicii, cu durată determinată de timp (6 luni, cu posibilitatea de prelungire).
Pentru detalii - accesați comunicatul de pe pagina web a misiunii: https://bit.ly/40pGgc0

‼️ATENȚIE‼️IMPORTANT‼️MISIUNEA ASP ÎN SUA 15 MAI-03 IUNIE 2023📣Dragi prieteni, Vești bune! În contextul realizării proie...
04/12/2023

‼️ATENȚIE‼️IMPORTANT‼️
MISIUNEA ASP ÎN SUA 15 MAI-03 IUNIE 2023
📣Dragi prieteni,
Vești bune! În contextul realizării proiectului „Ambasada vine mai aproape de tine” vă informăm că, în perioada 15 mai – 03 iunie 2023, în SUA🇺🇸 se va desfășura misiunea colaboratorilor Agenția Servicii Publice (ASP) de acordare a serviciilor de documentare a populației.
Cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul SUA și care au nevoie să-și reînnoiască buletinele de identitate și/sau pașapoartele biometrice, precum și să obțină acte de stare civilă, vor putea apela la serviciile echipei mobile a ASP, care se va afla în cele 3 localități menționate mai jos.
‼️ IMPORTANT ‼️ Prestarea serviciilor va avea loc strict în intervalul orelor specificate, în zilele indicate pentru fiecare localitate separat și în bază de programări prealabile, care se vor face exclusiv online (link-urile de programări sunt indicate în textul acestei postări). Acordarea serviciilor va avea loc după principiul 1 programare=1 serviciu.
✔️15-18 mai și 20-21 mai 2023 - Chicago, Illinois
adresa: 5 East College Drive, Unit 203, Arlington Heights, IL 60004
ore de primire: 09.00-17.00 (ora locală), conform programării.
✔️24-27 mai 2023 - Sacramento, California
adresa: 4715 Manzanita Ave, Carmichael, CA 95608, (Noroc Restaurant)
ore de primire: 09.00-17.00 (ora locală), conform programării.
✔️31 mai-3 iunie 2023 - Seattle, WA
adresa: 1050 Butte Ave SE, Pacific, WA 98047
ore de primire: 09.00-17.00 (ora locală), conform programării.
Vă rugăm să vă asigurați că ajungeți la sediu, cel puțin, cu 5-10 minute, până la ora programării.
❗️ IMPORTANT ❗️ În toate cazurile, recomandăm să aveți cu dvs inclusiv actele de identitate americane (Driving License, ID Card, Green Card sau pașaportul SUA).
➡️ Lista de acte necesare pentru cererea de obținere a pașaportului (se prezintă în original):
1️⃣ buletin de identitate valabil (dacă actul lipsește, dar este valabil și nu a fost pierdut/furat, persoana va semna o declarație suplimentară primită de la Ambasadă)
ℹ️ Notă: Copiii cu vârsta peste 16 ani cu domiciliu și/sau reședință temporară în Republica Moldova se vor documenta obligatoriu cu buletine de identitate, concomitent cu depunerea cererii pentru pașaport).
ℹ️ Notă: Cetățenii care nu dețin un buletin de identitate, eliberat anterior de ASP, declară că nu domiciliază în Republica Moldova și prezintă dovezi privind stabilirea domiciliului în alt stat, se consideră emigranți și sunt în drept să obțină pașaportul cu mențiunea privind autorizația de emigrare.
2️⃣ pașaport valabil, expirat și/sau deteriorat (în cazul declarării pierderii sau furtului pașaportului, titularul depune o declarație în acest sens);
3️⃣ documentele de stare civilă moldovenești (certificatele de naștere, căsătorie sau divorț, schimb de nume sau prenume, etc.)
ℹ️ Notă: Nu se vor prezenta actele de stare civilă doar dacă acestea au fost prezentate anterior, la ultima documentare cu buletin sau pașaport moldovenesc și, dacă de atunci până în prezent, nu au intervenit careva schimbări în starea civilă (căsătorie, divorț) sau datele personale ale solicitantului (schimb de nume și/sau prenume).
➡️ÎN CAZUL COPILULUI, cererea de eliberare a pașaportului se depune de către reprezentantul legal (unul din părinți), cu prezența obligatorie a copilului și se prezintă următoarele documente:
1️⃣ buletinul de identitate valabil al minorului, dacă îl are;
2️⃣ pașaportul minorului, dacă îl are;
3️⃣ actul de identitate valabil al reprezentantului legal (părinte);
4️⃣ documentele moldovenești de stare civilă: certificatul de naștere al copilului; certificatul de căsătorie al părinților; certificatul de divorț (eliberat pe numele părintelui care depune cererea); certificatul de deces al părintelui decedat; certificatul de schimbare a numelui și/sau prenumelui, după caz.
ℹ️ Notă: La depunerea cererii pentru minorul al cărui părinți se află în divorț, se va prezenta hotărârea instanței de judecată cu privire la divorț, definitivă și irevocabilă. Dacă în urma divorțului instanța de judecată a stabilit domiciliul minorului cu unul din părinți, pentru eliberarea pașaportului minorului se va prezenta declarația acestui părinte, care va fi redactată în fața funcționarului consular sau care este autentificată notarial (și legalizată cu apostilă), din care să rezulte acordul pentru eliberarea pașaportului. Notă: Prezentarea hotărârii nu este obligatorie în cazul în care se prezintă acordul ambilor părinți privind eliberarea pașaportului, care va fi redactat pe loc de către funcționarul consular sau care este autentificată notarial (și legalizată cu apostilă), din care să rezulte expres acordul pentru eliberarea pașaportului.
ℹ️ Notă: Dacă printr-o hotărâre definitivă și irevocabilă a instanței de judecată părintele a fost decăzut din drepturile părintești, acordul acestuia nu este necesar. În cazul în care căsătoria nu a fost încheiată părintele care depune cererea pentru eliberarea pașaportului pe numele minorului, concomitent depune în scris o declarație pe proprie răspundere în acest sens în fața funcționarului consular.
➡️ Lista de acte necesare pentru cererea de obținere a buletinului de identitate (se prezintă în original):
1️⃣ buletinul de identitate anterior (dacă actul lipsește, persoana va semna o declarație suplimentară primită de la Ambasadă de pierdere sau furt al acestuia);
2️⃣. actul de identitate valabil al reprezentantului legal (în cazul minorului);
documentele de stare civilă moldovenești (certificatele de naștere, căsătorie sau divorț, schimb de nume și/sau prenume, etc.);
3️⃣ documente necesare pentru înregistrare la domiciliu sau la reședință sau, după caz, pentru modificarea, rectificarea sau completarea adresei de domiciliu.
ℹ️ Notă: Nu se vor prezenta actele de stare civilă doar dacă acestea au fost prezentate anterior, la ultima documentare cu buletin sau pașaport moldovenesc și, dacă de atunci până în prezent, nu au intervenit careva schimbări în starea civilă (căsătorie, divorț) sau datele personale ale solicitantului (schimb de nume și/sau prenume).
Atenție! Buletinul de identitate este obligatoriu pentru persoanele cu vârsta peste 16 ani cu domiciliul și/sau reședința temporară în Republica Moldova.
Nu este necesar să aduceți poze fizice pentru perfectarea buletinului de identitate la echipa mobilă.
❗️❗️ Acte de stare civilă:
Certificatele de stare civilă americane (de naștere, de căsătorie, de divorț, de schimb de nume și/sau prenume, de deces) urmează a fi supuse procedurii de transcriere înainte de depunerea cererii pentru pașaport sau buletin de identitate. Acestea se prezintă în original + traducere notarială în limba română, ambele documente legalizate cu Apostilă la Secretarul de Stat din statul american în care a fost emis certificatul și făcută traducerea (‼️SUNT NECESARE DOUĂ APOSTILE SEPARATE: una pentru originalul certificatului american şi una pentru traducerea notarială a acestuia - a se vedea infographic-ul din postare).
Lista de documente necesare pentru transcriere actelor de stare civilă (se prezintă în original!):
1️⃣ buletinele de identitate sau pașapoartele valabile ale soților (în cazul transcrierii certificatului de căsătorie) sau ale părinților (în cazul transcrierii certificatului de naștere a copilului). Dacă actele de identitate moldovenești sunt expirate, se prezintă obligatoriu originalul unui document de identitate american valabil – Driving License, ID Card, Green Card sau pașaportul SUA;
2️⃣ certificatul american cu apostilă + traducerea în română cu apostilă;
3️⃣ certificatele de naștere ale soților (în cazul transcrierii certificatului de căsătorie);
4️⃣ certificatele de naștere ale părinților (în cazul transcrierii certificatului de naștere a copilului);
Alte detalii aici: https://sua.mfa.gov.md/ro/content/acte-de-stare-civilă-transcrieri-acte-de-stare-civilă
‼️ Taxele consulare vor fi achitate în formă de „Money Order” sau prin aplicația Zelle:
- MONEY ORDER va fi emis pe numele „Embassy of Moldova”, cu indicarea plătitorului, adresei de domiciliu în SUA și semnăturii, iar la „Memo” se va specifica serviciul solicitat.
- Achitarea prin ZELLE se va face DOAR LA MOMENTUL DEPUNERII ȘI ACCEPTĂRII ACTELOR către adresa de e-mail: [email protected]
NU SE ACHITĂ URGENȚA pentru solicitarea pașaportului sau buletinului de identitate la echipa mobilă!
❗️ Taxe consulare:
- pentru buletin de identitate - 45 USD,
- pentru pașaport - 83 USD (ADULT) și 37 USD (COPIL PÎNĂ LA 18 ANI),
- transcrierea certificatului de naștere – gratuit,
- transcrierea certificatului de căsătorie/divorț - 17 USD.
Taxele consulare pot fi consultate aici - https://sua.mfa.gov.md/ro/content/taxe-consulare-şi-taxe-aferente
ℹ️ NOTĂ: Termenele de perfectare a buletinelor de identitate și/sau pașapoartelor biometrice: Având în vedere faptul, că cererile de documentare vor fi procesate în afara sediului Ambasadei, termenele de perfectare a actelor vor dura mai mult decât cele indicate pe site-ul Ambasadei (aproximativ 3-4 luni).
📨Ridicarea/recepționarea actelor de identitate perfectate.
Pentru a primi actele perfectate prin poștă la domiciliu, aduceți plic preplătit (doar USPS - priority mail (10 $) sau express mail (29 $)), cu timbrele și tracking number lipite pe el și adresa de livrare scrisă pe plic!
‼️ ATENȚIE ‼️
Pentru a reuși în timp examinarea și soluționarea cererilor, fiecare serviciu solicitat urmează a fi programat separat, după principiul 1 programare=1 serviciu (1 programare=1 buletin, SAU 1 pașaport, SAU o transcriere a 1 certificat).
➡️ Programări pentru acte de stare civilă la Chicago;
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/chicago-stare-civila
➡️ Programări pentru buletine de identitate și/sau pașapoarte la Chicago;
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/chicago
➡️ Programări pentru acte de stare civilă la Sacramento;
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/sacramento-stare-civila
➡️ Programări pentru buletine de identitate și/sau pașapoarte la Sacramento:
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/sacramento
➡️ Programări pentru acte de stare civilă la Seattle:
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/seattle-stare-civila
➡️ Programări pentru buletine de identitate și/sau pașapoarte la Seattle:
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/seattle
Pentru întrebări suplimentare, puteți contacta Ambasada - [email protected].
Vă mulțumim pentru înțelegere.
***
‼️IMPORTANT‼️ ASP MOBILE TEAM IN THE U.S. MAY 15-JUNE 3, 2023
📣 Dear friends,
We have good news! In the context of our program "The Embassy comes closer to you", the ASP mobile team` mission will be in the United States🇺🇸 from May 15 until June 3, 2023.
Citizens of the Republic of Moldova who are on the territory of the USA (and those from other states in the vicinity of the respective locations) and who need to renew their identity cards and/or biometric passports, as well as to obtain civil status documents, will be able to apply for the services of the ASP mobile team in the locations listed below.
‼️ IMPORTANT! The services will be offered strictly within the specified working hours, on the respective days as indicated for each location and based on the appointments, to be made exclusively online (the links for the appointments are indicated in the text of this post). The services will be offered according to the principle 1 appointment = 1 service.
✔️ May 15-18 and May 20-21, 2023 - Chicago, Illinois
address: 5 East College Drive, Unit 203, Arlington Heights, IL 60004
working hours: 09.00-17.00 (local time), according to the appointments.
✔️ May 24-27, 2023 - Sacramento, California
address: 4715 Manzanita Ave, Carmichael, CA 95608, (Noroc Restaurant)
working hours: 09.00-17.00 (local time), according to the appointments.
✔️ May 31-June 3, 2023 - Seattle, WA
address: 1050 Butte Ave SE, Pacific, WA 98047
working hours: 09.00-17.00 (local time), according to the appointments.
Please make sure you arrive at the location at least 5-10 minutes before your appointment time.
❗️ IMPORTANT ❗️ In all cases, we recommend that you also bring your U.S. ID (Driving License, ID Card, Green Card or US Passport) with you.
➡️ The list of documents required for the passport application (originals to be presented):
1️⃣ valid identity card (if the document is missing, but is valid and has not been lost/stolen, the person will sign an additional declaration received from the Embassy);
ℹ️ Note: Children over the age of 16 with domicile and/or temporary residence in the Republic of Moldova must be documented with identity cards, simultaneously with the submission of the passport application).
ℹ️ Note: Citizens who do not hold an identity card, previously issued by ASP, declare that they do not reside in the Republic of Moldova and present evidence of establishing their domicile in another state, are considered emigrants and are entitled to obtain a passport with the mention of the emigration authorization.
2️⃣ valid, expired and/or damaged passport (in the case of declaring the loss or theft of the passport, the holder submits a declaration to this effect);
3️⃣ Moldovan civil status documents (birth, marriage or divorce, change of name certificates, etc.)
ℹ️ Note: Civil status documents will not be presented only if they were presented previously, at the last documentation with Moldovan ID Card or passport, and if there have been no changes in the civil status (like marriage, divorce) or the personal data of the applicant (change of name).
➡️ FOR A CHILD, the passport application is submitted by the legal representative (one of the parents), with the mandatory presence of the child, and the following documents must be presented:
1️⃣ valid identity card of the minor, if he/she has one;
️⃣2️⃣ the minor's passport, if he/she has one;
3️⃣ valid identity document of the legal representative (parent);
4️⃣ Moldovan civil status documents: the child's birth certificate; parents' marriage certificate; the divorce certificate (issued in the name of the parent submitting the application); the death certificate for the deceased parent; certificate of name change, if applicable.
ℹ️ Note: When submitting the application for the child whose parents are divorced, the final and irrevocable court decision regarding the divorce will be presented. If, following the divorce, the court has established the residence of the minor with one of the parents, in order to issue the minor's passport, the statement of this parent will be presented, which will be drawn up in front of the consular officer or which will be notarized (and legalized with an apostille, if you are bringing it), which includes an express parent`s consent for the issuance of the passport for the child.
ℹ️ Note: The presentation of the court decision is not mandatory if the consent of both parents regarding the issuance of the passport for the child is presented, which will be drawn up on the spot by the consular officer or which is authenticated by a notary (and legalized with an apostille, if you are bringing it), which includes an express parent`s consent for the issuance of the passport for the child.
ℹ️ Note: If the parent has been deprived of parental rights by a final and irrevocable decision of the court, his/her consent is not necessary. If the marriage has not been registered, the parent who submits the application for the issuance of the passport for the child, simultaneously submits a written declaration on his own responsibility to this effect in front of the consular officer.
➡️ The list of documents required for the application to obtain the identity card (presented in original):
1️⃣ previous identity card (if the document is missing, the person will sign an additional declaration received from the Embassy of its loss or theft);
2️⃣ valid identity document of the legal representative (in the case of minors);
3️⃣ Moldovan civil status documents (birth, marriage or divorce certificates, change of name and/or first name, etc.);
ℹ️ Note: Civil status documents will not be presented only if they were presented previously, at the last documentation with a Moldovan ID card or passport, and if there have been no changes in the civil status (like marriage, divorce) or the personal data of the applicant (change of name).
4️⃣ documents required for registration of the residence or for the modification, rectification or completion of the home address.
Attention! The issuance of an identity card is mandatory for persons over 16 years of age with domicile and/or temporary residence in the Republic of Moldova.
It is not necessary to bring pictures to the mobile team when you apply for the identity card.
‼️️ Civil status documents:
U.S. civil status certificates (birth, marriage, divorce, change of name, death) are subject to the transcription procedure prior to applying for a passport or ID card. These certificates are presented in the original + their notarized translation in Romanian, both documents must be legalized with Apostille at the Office of the Secretary of State of that state where the certificate was issued, and the translation was made (‼️ TWO SEPARATE APOSTILES ARE REQUIRED: one for the original U.S. certificate and one for its notarized translation - see the infographic below).
➡️ The list of documents required for the transcription of civil status documents (presented in original!):
1️⃣ valid identity cards or passports of the spouses (in the case of the transcription of the marriage certificate) or of the parents (in the case of the transcription of the child's birth certificate). If the Moldovan identity documents are expired, the original of a valid American identity document must be presented – Driving License, ID Card, Green Card or US passport;
2️⃣ the American certificate with apostille + Romanian translation with apostille;
3️⃣ the birth certificates of the spouses (in the case of transcription of the marriage certificate);
4️⃣ the birth certificates of the parents (in case of transcription of the child's birth certificate);
Other details here: https://sua.mfa.gov.md/ro/content/acte-de-stare-civilă-transcrieri-acte-de-stare-civilă
‼️ Consular fees must be paid in the form of a "Money Order" or through the Zelle app:
- MONEY ORDER payable to the "Embassy of Moldova", indicating the payer, the home address in the USA and the signature, and the requested service will be specified in the "Memo".
- Payment through ZELLE will be made ONLY AT THE TIME OF SUBMISSION AND ACCEPTANCE OF THE DOCUMENTS to the e-mail address: [email protected]
You do not need to pay for the urgency for requesting a passport or identity card when applying to the mobile team!
❗️ Consular fees:
- for identity card - 45 USD,
- for passport - 83 USD (ADULT) and 37 USD (CHILD UNDER 18 YEARS),
- transcription of the birth certificate – free of charge,
- transcript of marriage/divorce certificate - $17.
Consular fees can be found here - https://sua.mfa.gov.md/ro/content/taxe-consulare-și-taxe-aferente
ℹ️NOTE: Processing times: Since the services requests will be processed outside the Embassy HQ, the processing times for receiving the documents will take longer than those indicated on the Embassy's website (approximately 3-4 months).
📨 Documents pick-up/shipping:
If you want the documents delivered to you by mail, you need to bring with you a prepaid envelope (USPS only - priority mail ($ 10) or express mail ($ 29), with the stamps and tracking number affixed to it and the delivery address written on the envelope!
‼️ ATTENTION ‼️
In order to be able to process applications in time, each requested service must be scheduled separately, according to the principle 1 appointment=1 service (1 appointment=1 ID card, OR 1 passport, OR 1 transcript of 1 certificate).
➡️ Chicago appointments for civil status documents (certificates):
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/chicago-stare-civila
➡️ Chicago appointments for ID cards and/or passports:
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/chicago
➡️ Sacramento appointments for civil status documents (certificates):
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/sacramento-stare-civila
➡️ Sacramento appointments for ID cards and/or passports:
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/sacramento
➡️ Seattle appointments for civil status documents (certificates):
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/seattle-stare-civila
➡️ Seattle appointments for ID cards and/or passports:
https://ambasadavinemaiaproapechicagosacramentoseattle.setmore.com/seattle
For additional questions, please contact the Embassy - [email protected].
Thank you for understanding.

Address

2101 S Street NW
Washington D.C., DC
20008

Opening Hours

Monday 9am - 5pm
Tuesday 9am - 5pm
Wednesday 9am - 5pm
Thursday 9am - 5pm
Friday 9am - 5pm

Telephone

(202) 667-1130

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Ambasada Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Ambasada Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA:

Videos

History of the Embassy

The United States of America recognized the independence of Moldova on December 25, 1991, and established diplomatic relations with the Republic of Moldova on February 28, 1992.

The Republic of Moldova opened its Embassy in Washington DC in December 1993, after the United States of America opened its Embassy in Chișinău in March 1992.

Since 1998, the Embassy is a contributing property to the Sheridan-Kalorama Historic District of Washington DC, being located at 2101 S Street, NW. Previously, it was located at 1511 K Street, NW.

Constructed in 1898, the Beaux-Arts building originally served as the private residence of James "Tama Jim" Wilson, the 4th U.S. Secretary of Agriculture (in office from March 5, 1897 to March 5, 1913). In addition to Wilson, notable owners of the building have included the Ottoman Empire (offices of the Turkish Legation), Persian Empire (offices of the Persian Legation during the Qajar dynasty), Assistant Secretary of the Treasury James H. Moyle, Director of the U.S. Reclamation Service Frederick Haynes Newell, economist Alfred E. Kahn, the Scientific Time Sharing Corporation (headquarters), Governor of the U.S. Postal Service Timothy Lionel Jenkins, and American Visions magazine (headquarters).


Comments

La mulți ani, Republica Moldova! 🇲🇩🎉🎉🎉
Ceremonia festivă cu ocazia celor 31 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova
Zilele Diasporei 2022. Atelier de consolidare a capacităților „Sesiune de networking între asociațiile diasporale și cele de băștinași. Prezentarea Alianței Naționale a Asociațiilor de Băștinași”
Zilele Diasporei 2022. Interest corners
Zilele Diasporei 2022. Deschiderea oficială
Inaugurarea reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova cu genericul „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”, cu participarea viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
Urmăriți în direct ediția specială a emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” la postul de televiziune TV Moldova 1 cu participarea vicepremierului Nicu Popescu la un an de guvernare solidară cu oamenii în domeniul politicii externe și integrării europene.
🇲🇩🇺🇸 Zilele acestea, am fost vizitați de către șefii Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal și delegația ce îi însoțea, care s-au aflat săptămâna curentă în SUA într-o vizită de lucru, pentru un șir de discuții cu omologii din cadrul Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierei (CBP) SUA și alte autorități americane. Agenda lor s-a axat pe abordarea priorităților de cooperare bilaterală moldo-americană de profil, consolidarea capacităților instituționale, proiectelor în derulare și activităților planificate pe domeniile de responsabilitate ale celor două instituții din Republica Moldova.
Am fost plăcut surprinși să primim o diplomă de gratitudine din partea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI pentru cooperarea fructuoasă de-a lungul anilor cu Ambasada. Delegația de la Chișinău ne-a mai lăsat și niște amintiri cu simbolica instituțională a Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal, pe care le vom păstra cu drag în sediul misiunii. Mulțumim pentru apreciere și mizăm pe continuarea colaborării noastre!
Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova
Serviciul Vamal al Republicii Moldova
Acum o luna s-a încheiat misiunea în SUA a echipei mobile a Agenției Servicii Publice și Ambasadei noastre, care s-a desfășurat între 24 mai și 2 iulie 2022 și a inclus vizite în 11 orașe americane, unde au fost recepționate:
☑️ 1682 cereri pentru eliberarea pașaportului cetățeanului RM,
☑️ 574 cereri pentru eliberarea buletinului de identitate și
☑️ 123 cereri pentru eliberarea certificatelor de stare civilă.
Toate dosarele au fost prelucrate și transmise cu succes în Republica Moldova, către ASP, pentru procesarea și confecționarea actelor de identitate propriu-zise.
📌La moment, suntem în așteptarea recepționării documentelor respective de la Chișinău pentru a le transmite către destinatari.
🙏Mulțumim comunităților de moldoveni din SUA pentru ajutor în organizarea cu succes a acestei vizite, iar echipei mobile - pentru efortul depus!!! 🇲🇩
Agenția Servicii Publice
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova
🇲🇩🇺🇸 Astăzi, Președintele Comitetului pentru Relații Externe din Camera Reprezentanților a Congresului SUA, Gregory W. Meeks și liderul republican al acestui Comitet, Michael McCaul, împreună cu Președintele Comitetului pentru Relații Externe al Senatului, Bob Menendez și liderul republican al acestui Comitet, Jim Risch, au adresat un demers comun către Președintele Biden, prin care îndeamnă administrația americană să susțină cu fermitate reformele democratice și agenda anticorupție a Republicii Moldova, prin luarea unei hotărâri cu privire la impunerea de sancțiuni, în conformitate cu Legea Magnitsky (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act) în raport cu anumiți actori corupți din Moldova.
Comunicatul de presă al Comitetului pentru Relații Externe din Camera Reprezentanților a Congresului SUA și textul integral al scrisorii menționate pot fi consultate aici - https://bit.ly/3BpfRSb
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova
***
House Foreign Affairs Committee Chairman Gregory W. Meeks (D-NY) and Ranking Member Michael McCaul (R-TX), and Senate Foreign Relations Committee Chairman Bob Menendez (D-NJ) and Ranking Member Jim Risch (R-ID) today sent a letter to President Biden urging his Administration to strongly support Moldova’s democratic reform and anti-corruption agenda by making a determination on the imposition of sanctions pursuant to the Global Magnitsky Human Rights Accountability Act with respect to certain corrupt actors in Moldova.
House Foreign Affairs Committee press release here - https://bit.ly/3BpfRSb
La 19 iulie 2022, Ambasada a avut plăcerea să găzduiască o întâlnire a diasporei cu prim-ministra Natalia Gavrilița și deputații din Parlamentul Republicii Moldova Adrian Baluțel, Ana Calinici, Artur Mija, Marina Morozova și Petru Frunze.
Evenimentul a prilejuit efectuarea unui schimb de opinii și informații de actualitate. Prim-ministra a informat succint despre vizita sa de lucru în SUA, întrevederile pe care le-a avut și subiectele abordate cu autoritățile americane. La rândul lor, cetățenii moldoveni prezenți la reuniune și-au exprimat îngrijorările cu privire la situația din Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Totodată, au fost exprimate doleanțele și așteptările diasporei de la guvernare.
🇲🇩🇺🇸 În perioada 18-20 iulie 2022 prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița a efectuat o vizită de lucru în SUA, unde a avut un șir de întrevederi cu reprezentanți ai Administrației americane, Congresului, instituțiilor financiare internaționale și oameni de afaceri.
ℹ️ Discuțiile au vizat asistența continuă din partea Statelor Unite pentru procesele democratice din țara noastră, securitatea energetică, provocările de natură economică, socială și de securitate cărora le face față Republica Moldova, acțiunile întreprinse pentru implementarea reformelor în justiție, combaterea corupției și consolidarea instituțiilor statului. Oficialii americani au felicitat Republica Moldova cu prilejul obținerii statutului de țară candidat la UE și progresele înregistrate în continuarea reformelor ce țin de agenda europeană.

🇲🇩 Pentru mai multe detalii accesați comunicatele de presă ale Guvernului:
➡️Natalia Gavrilița în dialog cu Wally Adeyemo, Adjunctul Secretarului Trezoreriei SUA - https://bit.ly/3PQ9iwt
➡️Prioritățile dialogului moldo-american discutate cu Amanda Sloat, asistenta specială a președintelui SUA - https://bit.ly/3Ptge2d
➡️Întrevederea cu Administratorul USAID Samantha Power - https://bit.ly/3b73ejY
➡️Întrevederea cu Secretarul de Stat Antony Blinken - https://bit.ly/3zwQvjK
➡️Consolidarea cooperării în sectorul energetic discutată cu David Turk, Adjunctul Secretarului pentru Energie - https://bit.ly/3zGTZAB
➡️Fortificarea Parteneriatului Republica Moldova - Carolina de Nord abordată cu Secretarul de Stat al CN Elaine Marshall - https://bit.ly/3z9A4Zu
➡️Participarea la masa rotundă cu reprezentanții și membrii Asociației de afaceri americano-central-europene (ACEBA) - https://bit.ly/3OAFMt4
Discuții purtate la Congresul SUA:
➡️cu senatorii americani Steven Daines și Robert Portman - https://bit.ly/3Oze145
➡️cu senatorul Chris C***s - https://bit.ly/3zwQPyY
➡️co-președinții Grupului de prieteni ai Moldovei în Camera Reprezentanților, Congresmenii David Price și August Pfluger - https://bit.ly/3S2UtYE
Grupul Băncii Mondiale și FMI:
➡️https://bit.ly/3PFfEhV
➡️https://bit.ly/3vevbNk
***
🇺🇸 Comunicate oficiale publicate de autoritățile SUA și Grupul Băncii Mondiale:
➡️READOUT: Deputy Secretary of the Treasury Wally Adeyemo’s Meeting with Prime Minister Natalia Gavrilița of Moldova - https://bit.ly/3PQyUZB
➡️Administrator Samantha Power`s meeting with Prime Minister of Moldova Natalia Gavrilita - https://bit.ly/3cGvMkt
➡️Secretary Antony J. Blinken And Moldovan Prime Minister Natalia Gavrilita Before Their Meeting - https://bit.ly/3PvQoKW
➡️ Secretary Blinken’s Meeting with Moldovan Prime Minister Gavrilita -https://bit.ly/3PVs30O
➡️Readout from World Bank Group President David Malpass’s Meeting with Prime Minister Natalia Gavrilita of Moldova - https://bit.ly/3cu9YIP
Conferința de presă de la finalul conferinței ministeriale a donatorilor „Platforma de sprijin a Republicii Moldova”
Deschiderea celei de-a doua ediții a conferinței ministeriale „Platforma de sprijin a Republicii Moldova”
Stimați cetățeni,
Marți, 19 iulie 2022, ora 18.30, sunteți invitați la o întâlnire cu prim-ministra Natalia Gavrilița și deputații din Parlamentul Republicii Moldova Adrian Baluțel, Ana Calinici, Artur Mija, Marina Morozova și Petru Frunze.
Evenimentul va avea loc la Ambasada Republicii Moldova în SUA (2101 S Street NW, Washington, D.C. 20008).
Intrarea în incinta Ambasadei se va efectua în baza unui act de identitate.
Vă așteptăm cu drag!
x

Other Government Organizations in Washington D.C. (show all)

Albanian Embassy to the US Consulado General de Costa Rica en Washington D.C. Misión Permanente de Costa Rica ante la OEA Embajada de Costa Rica en los EE.UU. Consulado Bolivia Washington AGENT LINDA SMITH Embassy of Mauritania in the USA