Ambasada Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA

Ambasada Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA This page is managed by the Embassy of the Republic of Moldova to the United States of America

10/02/2023

If the United States cuts aid to Ukraine, lots of other countries will lose out

Vești bune!
09/29/2023

Vești bune!

Departamentul Muncii al Statelor Unite ale Americii a publicat Raportul privind Cele Mai Grave Forme de Exploatare a Copiilor prin Muncă, pentru anul 2022, care menționează o îmbunătățire a eforturilor Republicii Moldova în acest domeniu. Raportul se axează pe eforturile țărilor și teritoriilor din întreaga lume de a elimina cele mai grave forme de exploatare a copiilor prin muncă, prin implementarea legislației, mecanismelor de aplicare a legii, politicilor și programelor sociale. Statele Unite ale Americii apreciază realizările Republicii Moldova, reflectate în raport, potrivit căruia Republica Moldova a înregistrat un progres moderat în eradicarea celor mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor în 2022.
La 28 septembrie 2023, ambasadorul Logsdon i-a înmânat ministrului Muncii și Protecției Sociale, dl Buzu, o copie a raportului. https://bit.ly/45gUtcR
***

Министерство труда США опубликовало ежегодный доклад о наихудших формах детского труда за 2022 год, в котором отмечается улучшение ситуации в этой области в Республике Молдова. Доклад посвящен усилиям стран и территорий по всему миру, направленным на искоренение наихудших форм детского труда с помощью законодательства, механизмов правоприменения, политики и социальных программ. Соединенные Штаты приветствуют достижения Республики Молдова, отраженные в докладе, согласно которому в 2022 году Молдова добилась умеренного прогресса в деле искоренения наихудших форм детского труда. 28 сентября 2023 г. посол Логсдон вручил министру труда и социальной защиты Бузу копию отчета.
***

The United States Department of Labor released its 2022 annual report on the Worst Forms of Child Labor, which credited Moldova with an improvement in its efforts in this area. The report focuses on the efforts of countries and territories around the world to eliminate the worst forms of child labor through legislation, enforcement mechanisms, policies and social programs. The United States commends Moldova for the achievements reflected in the report’s assessment that Moldova made Moderate Advancement in eliminating the worst forms of child labor in 2022. On September 28, 2023, Ambassador Logsdon presented Minister for Labor and Social Protection Buzu with a copy of the report.

U.S. Embassy Press Release: https://bit.ly/45gUtcR

2022 Report on Moldova: https://bit.ly/46qWqVh

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă 𝐚 𝐕𝐢𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢: 𝐕𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐧𝐨𝐬𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞ș𝐭𝐞 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚.𝑷𝒆 7 𝒔𝒊 8 𝒐𝒄𝒕𝒐𝒎𝒃𝒓𝒊𝒆, 𝒄𝒆𝒍𝒆𝒃𝒓ă𝒎 𝒔𝒖𝒄𝒄𝒆𝒔𝒆𝒍𝒆 𝒓𝒆𝒗𝒐𝒍𝒖ț𝒊𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝑽𝒊𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊...
09/29/2023

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă 𝐚 𝐕𝐢𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢: 𝐕𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐧𝐨𝐬𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞ș𝐭𝐞 𝐥𝐮𝐦𝐞𝐚.

𝑷𝒆 7 𝒔𝒊 8 𝒐𝒄𝒕𝒐𝒎𝒃𝒓𝒊𝒆, 𝒄𝒆𝒍𝒆𝒃𝒓ă𝒎 𝒔𝒖𝒄𝒄𝒆𝒔𝒆𝒍𝒆 𝒓𝒆𝒗𝒐𝒍𝒖ț𝒊𝒐𝒏𝒂𝒓𝒆 𝒂𝒍𝒆 𝑽𝒊𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊 𝑴𝒐𝒍𝒅𝒐𝒗𝒆𝒊

„Vinul nostru cucerește lumea” este sloganul celei de-a XXII-a ediții a Zilei Naționale a Vinului, care va avea loc în primul week-end din luna octombrie. Evenimentul din acest an va continua tradiția de a celebra legendele și patrimoniul vinicol, de a-i premia pe cei mai buni și de a cunoaște oamenii vinului, dar, totodată, va fi un motiv în plus pentru asumarea unui angajament ferm de a continua pe drumul excelenței.

Genericul ediției curente este o sinteză a performanțelor obținute și a succeselor revoluționare ale Vinului Moldovei înregistrate pe scena globală, la un deceniu de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”).

În decursul acestor 10 ani, calitatea vinurilor noastre a înregistrat o creștere semnificativă, ceea ce ne-a făcut să devenim cea mai premiată țară din Europa de Est la concursurile internaționale de specialitate și să câștigăm distincția de „Cel mai bun vin roșu” de pe întreg mapamondul. Mai mult decât atât, Moldova a devenit al 20-lea cel mai mare producător de vinuri, iar țara noastră are cea mai mare densitate a podgoriilor per capita, raportată la suprafața totală de teren agricol.

Astfel, pe 7 și 8 octombrie, Piața Marii Adunări Naționale va deveni un oraș al vinului => mai multe detalii în comunicatul de presă: https://bit.ly/3RBKgEL

09/26/2023

Centrul de analiză a politicilor europene – Center for European Policy Analysis (CEPA) a acordat Premiul Freedom Fighter 2023 Președintei Republicii Moldova Maia Sandu. Cu această ocazie, șefa statului a oferit un interviu pentru CNN, condus de Bianna Golodryga, în cadrul căruia au fost discutate eforturile Republicii Moldova de a rezista provocărilor hibride din partea Rusiei la adresa suveranității sale și rolul Moldovei în apărarea democrației în Europa.

Președinta a explicat că integrarea în UE nu este doar un vis frumos pentru Moldova, ci singura modalitate de a ne menține democrația în siguranță și a contesta amestecul din partea Rusiei.

Urmăriți interviul integral aici:➡️

Autoritățile vor găzdui pe 17 octombrie ediția a IV-a a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, co-fondată de German...
09/25/2023

Autoritățile vor găzdui pe 17 octombrie ediția a IV-a a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, co-fondată de Germania, Franța și România.

Suntem bucuroși să anunțăm la această etapă prezența la Chișinău în ziua Summitului a șefilor diplomației franceze, Catherine Calonna, germane - Annalena Baerbock și române Luminița Odobescu.

În cadrul reuniunii de pe 17 octombrie, Republica Moldova va solicita ajutor pe trei direcții principale, care reflectă prioritățile noastre în dezvoltarea țării:

🔸Prima direcție este suportul bugetar.
🔹A doua direcție pe care o vom prezenta este crearea unui Fond pentru Infrastructură.
🔸A treia direcție pe care o vom aborda este crearea unui Fond pentru Energie Verde.

De asemenea, au fost anunțate cerințele de acreditare pentru jurnaliști internaționali:

· Numele/Prenumele;
· Denumirea agenției de presă;
· Funcția deținută;
· Numărul de telefon;
· Adresa de e-mail;
· Data și timpul sosirii;
· Data și timpul plecării;
· Locul de cazare (adresa);
· poză care va fi aplicată pe badge (poza trebuie să fie făcută mai puțin de un an) Formatul pozei 3x4 jpeg sau png;
· Copia pașaportului/documentului de călătorie;
· Copia legitimației de jurnalist.

Toate documentele solicitate urmează a fi trimise la următoarea adresă de e-mail: [email protected] până la data de 5 octombrie.

Procesul de acreditare va fi în curs de desfășurare, iar noi vă vom comunica decizia privind acreditări până la data de 10 octombrie.

We are pleased to announce that at this stage, the presence in Chișinău on the day of the Summit of the French Foreign M...
09/25/2023

We are pleased to announce that at this stage, the presence in Chișinău on the day of the Summit of the French Foreign Minister, Catherine Calonna, the German Annalena Baerbock, and the Romanian Luminița Odobescu.

During the meeting on October 17th, the Republic of Moldova will request assistance in three main directions, which reflect our country's development priorities:

🔸 The first direction is budgetary support.
🔹The second direction we will present is the creation of an Infrastructure Fund.
🔸The third direction we will address is the creation of a Green Energy Fund.

Additionally, accreditation requirements for international journalists have been announced:
• Full Name;
• Name of the press agency;
• Position held;
• Phone number;
• Email address;
• Date and time of arrival;
• Date and time of departure;
• Accommodation details (address);
• Photo to be applied on the badge (the photo must be taken within the last year) in 3x4 jpeg or png format;
• Copy of passport/travel document;
• Copy of press card.

All the requested documents are to be sent to the following email address [email protected] by October 5th.

The accreditation process will be underway, and we will communicate the accreditation decision to you by October 10th.

09/21/2023

A fost o onoare să mă întâlnesc cu Președintele Joe Biden și Prima Doamnă Jill Biden, în marja celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Pe măsură ce Moldova își consolidează democrația, apreciem parteneriatul strategic de durată și relațiile strânse cu Statele Unite ale Americii.

Credit: White House Photo Office

09/20/2023
09/20/2023

M-am bucurat să-l revăd astăzi pe Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken în marja conferinței "Democracy Delivers" organizată de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și fundațiile Ford și Rockefeller. Le suntem recunoscători Statelor Unite pentru sprijinul și parteneriatul continuu în efortul nostru comun de a ne proteja valorile democratice și de a consolida instituțiile statului.

09/20/2023
09/19/2023
09/19/2023
Stimați cetățeni,Vă invităm mâine, 20 septembrie 2023, la ora 17.50, la New York, la un eveniment găzduit de Nicu Popesc...
09/19/2023

Stimați cetățeni,

Vă invităm mâine, 20 septembrie 2023, la ora 17.50, la New York, la un eveniment găzduit de Nicu Popescu, Vicepremier, Ministrul Afacerilor Externe si Integrării Europene, împreună cu doamna Ala Nemerenco, Ministra Sănătății și E.S. Viorel Ursu, Ambasadorul Republicii Moldova în SUA.

Adresa evenimentului: 520 8th Ave. New York, NY 10018, sala 17 S (etajul 17).

Pentru participare, vă rugăm să vă înregistrați în prealabil prin transmiterea unui email la: [email protected] sau prin apel telefonic la numărul (+1 212) 447-1867 ext. 201. Totodată, vă rugăm să aveți un act de identitate cu Dvs. și să vă prezentați cu 15-20 minute înainte de începerea evenimentului.

Actualizare importantă!

Stimați reprezentanți ai comunității (diasporei) moldovenești la New York, SUA.

Vă mulțumim pentru înregistrarea la întrevederea cu membrii diasporei care se va desfășura la 20 septembrie 2023, cu începere de la orele 17.50 la adresa: 520 8th Ave. New York, NY 10018, sala 17 S (etajul 17).

Având în vedere modificările de ultimă oră și urgente din programul Doamnei Președinte a Republicii Moldova, întrevederea va avea loc cu Vicepremierul, Ministrul Afacerilor Externe si Integrării Europene, Nicu Popescu, împreună cu Doamna Ministră a Sănătății, Ala Nemerenco si Ambasadorul Republicii Moldova in SUA, Viorel Ursu, care vor găzdui evenimentul.

Amintim, totodată, pentru persoanele care doresc să participe și încă nu s-au înregistrat, despre necesitatea înregistrării prealabile până mâine la amiază și ca, din rațiuni de securitate și acces, rugăm să aveți cu Dumneavoastră un act de identitate și să sosiți cu 15-20 minute mai devreme de ora începerii evenimentului.

Vă mulțumim și așteptăm cu drag!

09/16/2023

⚫️ În direct din Chișinău: Funeraliile primului Președinte al Republicii Moldova Mircea Snegur

🇲🇩Cartea de Condoleanțe electronică poate fi semnată aici: https://www.gov.md/ro/mesaje

În cadrul unei ceremonii organizate la Institutul Cultural Mexican săptămâna aceasta, E.S. Viorel Ursu, Ambasadorul Repu...
09/14/2023

În cadrul unei ceremonii organizate la Institutul Cultural Mexican săptămâna aceasta, E.S. Viorel Ursu, Ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite Mexicane, a prezentat copia scrisorii de acreditare Excelenței Sale Esteban Moctezuma Barragán, Ambasadorul Mexicului în SUA.

Cu acest prilej, a fost trecut în revistă stadiul actual şi prioritățile relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Statele Unite Mexicane pe domeniile de interes reciproc, precum și necesitatea revigorării și aprofundării acestei cooperări, în special în domeniul dezvoltării afacerilor și impulsionării comerțului bilateral.

În perioada următoare, Ambasadorul Ursu urmează să prezinte scrisorile de acreditare Președintelui Andrés Manuel López Obrador, după care își va începe plenipotențiar mandatul.

On this solemn day, Moldova stands in solidarity with the American people and all those affected by the terrorist attack...
09/11/2023

On this solemn day, Moldova stands in solidarity with the American people and all those affected by the terrorist attacks of September 11, 2001.

We honor their memory by renewing our pledge to fight terrorism and by striving for a more peaceful and compassionate world.🕊️🇲🇩🇺🇸

Am avut astăzi plăcerea să găzduim la sediul Ambasadei o delegație de profesori de drept din Republica Moldova, aflați î...
09/02/2023

Am avut astăzi plăcerea să găzduim la sediul Ambasadei o delegație de profesori de drept din Republica Moldova, aflați într-o vizită de studiu în SUA, organizată de Centrul Național pentru Instanțele Judecătorești (National Center for State Courts).

Scopul vizitei a fost schimbul de experiență și aprofundarea cunoștințelor în domeniul Cercetării, Scrierii și Argumentării Juridice, iar profesorii noștri au avut ocazia să efectueze și asiste la prezentări la William and Mary Law School și Georgetown University Law Center.

Programul a fost dedicat profesorilor care predau un curs opțional în acest domeniu la facultățile de drept ale USM, ULIM, ASEM, Academia "Ștefan cel Mare", Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălți și Universitatea de Stat din Comrat.

Statele Unite ale Americii au fost întotdeauna un centru global de excelență academică, oferind o gamă variată de oportunități de studiu în domeniul dreptului. Această vizită de studiu va contribui la consolidarea legăturile dintre profesorii de drept din Moldova și instituțiile academice din SUA, facilitând astfel de colaborări academice și schimbul de cunoștințe.

08/31/2023

Dragi prieteni,

Sărbătorim astăzi unul dintre cele mai de preț daruri moștenite de la înaintași, frumoasa noastră Limbă Română! La Mulți Ani cu ocazia Zilei Limbii Române, o zi în care ne aducem aminte și sărbătorim bogăția și profunzimea acestei limbi minunate.

Limbă Română reprezintă mai mult decât cuvinte și fraze - este oglinda istoriei noastre, a culturii noastre și a identității noastre. Ea ne conectează cu strămoșii noștri și cu toți cei care au contribuit la evoluția ei, de-a lungul timpului.

Astăzi, să ne bucurăm de bogăția limbii noastre prin citire, scriere, conversații și poezii. Fie ca această zi să ne amintească de puterea pe care o are cuvântul de a uni oameni și de a transmite emoții profunde!

Să avem grijă de Limba Română, să o îngrijim și să o promovăm, pentru că ea este parte din noi, parte din identitatea noastră.

La mulți ani, Limba Română!

➡️Urmăriți interviul Președintei Maia Sandu, acordat lui Christiane Amanpour, CNN:
08/31/2023

➡️Urmăriți interviul Președintei Maia Sandu, acordat lui Christiane Amanpour, CNN:

On Moldova’s Independence Day, Christiane Amanpour speaks exclusively with President Maia Sandu about the war in Ukraine and the threats her own country faces from Russia.

𝐅𝐫𝐮𝐦𝐨𝐚𝐬ă-𝐢 𝐥𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫ă𝘥𝘦 𝘎𝘳𝘪𝘨𝘰𝘳𝘦 𝘝𝘪𝘦𝘳𝘶Pe ramul verde taceO pasăre măiastră,Cu drag şi cu mirareAscultă limba noastrăDe...
08/31/2023

𝐅𝐫𝐮𝐦𝐨𝐚𝐬ă-𝐢 𝐥𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐧𝐨𝐚𝐬𝐭𝐫ă
𝘥𝘦 𝘎𝘳𝘪𝘨𝘰𝘳𝘦 𝘝𝘪𝘦𝘳𝘶

Pe ramul verde tace
O pasăre măiastră,
Cu drag şi cu mirare
Ascultă limba noastră

De-ar spune şi cuvinte
Când cântă la fereastră,
Ea le-ar lua, ştiu bine,
Din limba sfântă-a noastră.

08/27/2023
08/27/2023

🔵 Ziua Independenței Republicii Moldova: prim-ministrul Dorin Recean și miniștrii din Guvern participă la programul „De vorbă cu cetățenii”

08/27/2023

🔵Ziua Independenței Republicii Moldova - „Celebrăm împreună Moldova și oamenii țării!”

08/27/2023

🔵Inaugurarea Zilei Independenței Republicii Moldova - Discursul președintei Maia Sandu

08/27/2023

🔵 Ziua Independenței Republicii Moldova - Depuneri de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt

08/27/2023

🔵Ziua Independenței Republicii Moldova - Depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”

 🇲🇩🇪🇺Pe 27 august, când se împlinesc 32 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, la Chișinău vor avea ...
08/22/2023🇲🇩🇪🇺Pe 27 august, când se împlinesc 32 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, la Chișinău vor avea loc mai multe evenimente culturale organizate de Guvern.

🔹Programul oficial începe la ora 8:30 cu depuneri de flori la statuia lui Ștefan cel Mare și la monumentul „Maica îndurerată". Ulterior, conducerea țării va participa la ceremonia oficială de inaugurare a Sărbătorii Naționale „Ziua Independenței Republicii Moldova", care va începe la ora 10:00.

🔸În Piața Marii Adunări Naționale vor avea loc concerte de fanfară în interpretarea Orchestrei Prezidențiale a Republicii Moldova, Orchestrei-model a Inspectoratului General de Carabinieri al MAI și Fanfarei Poliției de Frontieră.

🔹În intervalul orelor 12:00 - 16:00, în spațiul verde din spatele Casei Guvernului, va fi organizat evenimentul „De vorbă cu cetățenii”, în cadrul căruia prim-ministrul Dorin Recean, membrii Cabinetului de miniștri și șefii agențiilor de stat vor discuta cu cetățenii despre programele guvernamentale și importanța implicării fiecăruia din noi în dezvoltarea unui stat prosper.

🔸Festivitatea va culmina cu marele joc „Moldovenii când se strâng”.

🔹De asemenea, pe 27 august, în toate localitățile țării vor fi organizate manifestări dedicate Zilei Independenței.

🔸Detalii despre activitățile planificate de Guvern în data de 27 august, dar și despre restricționarea transportului public și harta traseelor alternative vor fi publicate și actualizate pe pagina oficială a Guvernului și pagina evenimentului pe Facebook.

08/18/2023

Congresul Diasporei 2023, ediția a X-a

16.50-18.05 Diaspora, beneficiari ai programelor Guvernamentale

Dumitru PÎNTEA, Director ODA
Programele de suport ODA
Cristina ȘEVCIUC, „English Laser Dent” SRL, beneficiară program PARE
1+2 ODA
Lucia CEBAN, „Benedet Energy” SRL, beneficiară program PARE 1+2 ODAAna CEBAN, administratoare a Gospodăriei Țărănești “CEB-FARM”,
beneficiară serviciile acordate de ANOFM pentru integrare după revenire
Aliona BUTACOVA, SRL Hill &Valley, beneficiară de subvenții acordate din
FNDAMR, gestionate de AIPA

08/18/2023

Congresul Diasporei 2023, ediția a X-a

15.15-16.50 Oportunități pentru valorificarea expertizei diasporei

Ala NEMERENCO, Ministerul Sănătății, implicarea diasporei în consiliile
administrative a IMS din RM
Alexei BUZU, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, integrarea pe piața muncii
Lars Johan LÖNNBACK, Șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru
Migrație (OIM) în RM
Andreea CUZYOVA, Reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica
Moldova
Victoria DUNFORD, Președinta și Fondatoarea Organizației MAD-Aid, Marea
Britanie
Oleg CHIRIȚĂ, Șef Inițiative Globale, Centrul Internațional pentru Dezvoltarea
Politicii de Migrație (ICMPD)

08/18/2023

Congresul Diasporei 2023, ediția a X-a

13.10-14.15 Sesiune de Q&A cu Maia SANDU, Președinta Republicii Moldova

08/18/2023

Congresul Diasporei 2023, ediția a X-a

09.30-09.45 Deschiderea evenimentului:
Maia SANDU, Președinta Republicii Moldova

09.45-10.30 Discursuri de deschidere:
Nicu POPESCU, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene
Gheorghe CÂRCIU, Secretarul de Stat, Departamentul pentru Românii de
Pretutindeni
Margret UEBBER, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova
Laura HRUBY, Chargé d& #39;affaires, Ambasada SUA in Moldova
Guido BELTRANI, Director, Biroul de Cooperare al Elveției în Republica
Moldova

10.30-11.30 Servicii accesibile pentru diaspora (Mecanismele digitale/online dedicate diasporei)
Dumitru ALAIBA, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării
Vasile MIRCOS, Șeful Direcției afaceri consulare, Ministerul Afacerilor
Externe și Integrării Europene
Mircea EȘANU, Director Agenția Servicii Publice

11.30-12.45 Diaspora inspiră (Panel dedicat liderilor de asociații, membrilor activi care vor povesti despre
experiența de implementare a inițiativelor cu impact pentru Republica Moldova)

Adriana ROTARU, Bruxelles, inițiatoarea Campaniei Run pink Moldova
Irina BURLACU DE PAOLI, Regatul Țărilor de Jos (RȚJ), cercetătoare,
sociolog, lector la Universitatea din Maastricht, autoarea jocului de societate
Mobility Era Game
Nicolae DANDIȘ, primar or. Cahul, beneficiar programul DAR 1+3

08/16/2023

Reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova

08/05/2023

The tiny country on Ukraine's border is cracking down on Russian-linked spies and oligarchs. And it wants Washington’s help.

08/05/2023
În perioada 10-14 iulie 2023 Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu a condus o delegație în vizita de ...
07/18/2023

În perioada 10-14 iulie 2023 Președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu a condus o delegație în vizita de lucru la Washington DC, unde au fost efectuate un șir de întrevederi cu membrii Congresului SUA, reprezentanți din cadrul Departamentului de Stat al SUA, USAID, o sesiune strategică la IRI, eveniment public la Atlantic Council și o reuniune cu diaspora. Din delegație a făcut parte și Doina Gherman, deputată, Președinta Comisiei Relații Externe și Integrare Europeană.

În Congres, o întrevedere importantă a fost cea cu Vern Buchanan (R-FL) și Dina Titus (D-NV), co-președinți ai Parteneriatului pentru Democrație din Camera Reprezentanților (𝘏𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘋𝘦𝘮𝘰𝘤𝘳𝘢𝘤𝘺 𝘗𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳𝘴𝘩𝘪𝘱 – 𝘏𝘋𝘗), la care Republica Moldova a devenit membru în octombrie anul trecut și care va permite aprofundarea relațiilor inter-parlamentare.

La moment, Caucus-ul pentru Moldova din Camera Reprezentanților este compus din 19 congresmeni și delegația parlamentară a avut ocazia să interacționeze cu o bună parte din ei.

Șeful delegației a participat, de asemenea, în calitate de martor la o audiere publică în Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki din SUA) cu genericul „𝘚𝘶𝘱𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘢 𝘥𝘦𝘮𝘰𝘤𝘳𝘢𝘵𝘪𝘤 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘦𝘤𝘶𝘳𝘦 𝘔𝘰𝘭𝘥𝘰𝘷𝘢”. Speakerul Grosu a menționat că relația cu SUA este esențială pentru consolidarea rezilienței țării noastre și a pledat pentru aprofundarea cooperării bilaterale pe calea modernizării și aderării Moldovei la Uniunea Europeană.

În marja acestei vizite, Ambasada a organizat în Congres o recepție pentru membrii Congresului, la care au participat și numeroși consilieri atât din Congres, cât și din Administrația SUA, responsabili de relația cu Moldova.

Pe finalul vizitei, delegația parlamentară a oferit un interviu pentru National Journal.

Join us at the Atlantic Council on Friday, July 14, at 2PM for a conversation on How can the West aid Moldova as it purs...
07/10/2023

Join us at the Atlantic Council on Friday, July 14, at 2PM for a conversation on How can the West aid Moldova as it pursues further integration with Western institutions and steels itself against Russian destabilization efforts.

The discussion will be moderated by Ambassador John E. Herbst and will feature Igor Grosu, the Speaker of the Parliament of the Republic of Moldova and Doina Gherman, Chairwoman of the Foreign Affairs and European Integration Committee of the Parliament of the Republic of Moldova.

Register now:⬇️

How can the West aid Moldova as it pursues further integration with Western institutions and steels itself against Russian destabilization efforts?

The U.S. Helsinki Commission is holding a hearing on July 12th to explore how the United States can continue to support ...
07/07/2023

The U.S. Helsinki Commission is holding a hearing on July 12th to explore how the United States can continue to support Moldova in its democratic reform agenda, continue its anti-corruption efforts, and achieve durable security for itself and the region.

The hearing will feature a discussion with senior U.S. and Moldovan parliamentary leadership Igor Grosu and Doina Gherman. More details here:⬇️

In recent years, Moldova has enacted numerous reforms under current Moldovan President Maia Sandu to strengthen its democratic institutions, combat corruption and kleptocracy, and integrate with the European Union. In 2022, the European Union granted Moldova “Candidate” status in its EU bid alon...

🗽🇺🇸“America was not built on fear. America was built on courage, on imagination, and an unbeatable determination to do t...
07/04/2023

🗽🇺🇸“America was not built on fear. America was built on courage, on imagination, and an unbeatable determination to do the job at hand.” - Harry S. Truman
Happy Independence Day, America!
Happy 4th of July to everyone!🎉🎉🎉

Astăzi am comemorat victimele deportărilor staliniste, pe cei care au suferit de pe urma represiunilor politice și au mu...
06/09/2023

Astăzi am comemorat victimele deportărilor staliniste, pe cei care au suferit de pe urma represiunilor politice și au murit în timpul foametei organizate.

În cadrul celei de-a 16-a Ceremonii anuale de depunere a coroanelor de flori a Națiunilor organizată la 9 iunie de Fundația Memorială a Victimelor Comunismului (Victims of Communism Memorial Foundation), am depus coroana de flori simbolică alături de alți reprezentanți ai ambasadelor din capitala federală americană, membrii ai națiunilor captive, organizații pentru drepturile omului etc. Evenimentul a onorat memoria celor peste 100 de milioane de victime ucise de comunism.

Păstrarea memoriei acestor tragedii este importantă și necesară nu doar pentru a nu le repeta, dar și a educa tinerele generații să construiască un viitor mai bun, prosper și liber pentru toți.

06/01/2023

🔵LIVE: Conferință de presă susținută la încheierea celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene

Address

2101 S Street NW
Washington D.C., DC
20008

Opening Hours

Monday 9am - 5pm
Tuesday 9am - 5pm
Wednesday 9am - 5pm
Thursday 9am - 5pm
Friday 9am - 5pm

Telephone

(202) 667-1130

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Ambasada Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Business

Send a message to Ambasada Republicii Moldova în SUA / Embassy of Moldova to the USA:

Videos

Share

History of the Embassy

The United States of America recognized the independence of Moldova on December 25, 1991, and established diplomatic relations with the Republic of Moldova on February 28, 1992.

The Republic of Moldova opened its Embassy in Washington DC in December 1993, after the United States of America opened its Embassy in Chișinău in March 1992.

Since 1998, the Embassy is a contributing property to the Sheridan-Kalorama Historic District of Washington DC, being located at 2101 S Street, NW. Previously, it was located at 1511 K Street, NW.

Constructed in 1898, the Beaux-Arts building originally served as the private residence of James "Tama Jim" Wilson, the 4th U.S. Secretary of Agriculture (in office from March 5, 1897 to March 5, 1913). In addition to Wilson, notable owners of the building have included the Ottoman Empire (offices of the Turkish Legation), Persian Empire (offices of the Persian Legation during the Qajar dynasty), Assistant Secretary of the Treasury James H. Moyle, Director of the U.S. Reclamation Service Frederick Haynes Newell, economist Alfred E. Kahn, the Scientific Time Sharing Corporation (headquarters), Governor of the U.S. Postal Service Timothy Lionel Jenkins, and American Visions magazine (headquarters).

Nearby government services


Comments

La mulți ani, Republica Moldova! 🇲🇩🎉🎉🎉
Ceremonia festivă cu ocazia celor 31 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova
Zilele Diasporei 2022. Atelier de consolidare a capacităților „Sesiune de networking între asociațiile diasporale și cele de băștinași. Prezentarea Alianței Naționale a Asociațiilor de Băștinași”
Zilele Diasporei 2022. Interest corners
Zilele Diasporei 2022. Deschiderea oficială
Inaugurarea reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova cu genericul „Diplomația Republicii Moldova în contextul oportunităților și provocărilor regionale”, cu participarea viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.
Urmăriți în direct ediția specială a emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” la postul de televiziune TV Moldova 1 cu participarea vicepremierului Nicu Popescu la un an de guvernare solidară cu oamenii în domeniul politicii externe și integrării europene.
🇲🇩🇺🇸 Zilele acestea, am fost vizitați de către șefii Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal și delegația ce îi însoțea, care s-au aflat săptămâna curentă în SUA într-o vizită de lucru, pentru un șir de discuții cu omologii din cadrul Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierei (CBP) SUA și alte autorități americane. Agenda lor s-a axat pe abordarea priorităților de cooperare bilaterală moldo-americană de profil, consolidarea capacităților instituționale, proiectelor în derulare și activităților planificate pe domeniile de responsabilitate ale celor două instituții din Republica Moldova.
Am fost plăcut surprinși să primim o diplomă de gratitudine din partea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI pentru cooperarea fructuoasă de-a lungul anilor cu Ambasada. Delegația de la Chișinău ne-a mai lăsat și niște amintiri cu simbolica instituțională a Poliției de Frontieră și a Serviciului Vamal, pe care le vom păstra cu drag în sediul misiunii. Mulțumim pentru apreciere și mizăm pe continuarea colaborării noastre!
Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova
Serviciul Vamal al Republicii Moldova
Acum o luna s-a încheiat misiunea în SUA a echipei mobile a Agenției Servicii Publice și Ambasadei noastre, care s-a desfășurat între 24 mai și 2 iulie 2022 și a inclus vizite în 11 orașe americane, unde au fost recepționate:
☑️ 1682 cereri pentru eliberarea pașaportului cetățeanului RM,
☑️ 574 cereri pentru eliberarea buletinului de identitate și
☑️ 123 cereri pentru eliberarea certificatelor de stare civilă.
Toate dosarele au fost prelucrate și transmise cu succes în Republica Moldova, către ASP, pentru procesarea și confecționarea actelor de identitate propriu-zise.
📌La moment, suntem în așteptarea recepționării documentelor respective de la Chișinău pentru a le transmite către destinatari.
🙏Mulțumim comunităților de moldoveni din SUA pentru ajutor în organizarea cu succes a acestei vizite, iar echipei mobile - pentru efortul depus!!! 🇲🇩
Agenția Servicii Publice
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova
🇲🇩🇺🇸 Astăzi, Președintele Comitetului pentru Relații Externe din Camera Reprezentanților a Congresului SUA, Gregory W. Meeks și liderul republican al acestui Comitet, Michael McCaul, împreună cu Președintele Comitetului pentru Relații Externe al Senatului, Bob Menendez și liderul republican al acestui Comitet, Jim Risch, au adresat un demers comun către Președintele Biden, prin care îndeamnă administrația americană să susțină cu fermitate reformele democratice și agenda anticorupție a Republicii Moldova, prin luarea unei hotărâri cu privire la impunerea de sancțiuni, în conformitate cu Legea Magnitsky (Global Magnitsky Human Rights Accountability Act) în raport cu anumiți actori corupți din Moldova.
Comunicatul de presă al Comitetului pentru Relații Externe din Camera Reprezentanților a Congresului SUA și textul integral al scrisorii menționate pot fi consultate aici - https://bit.ly/3BpfRSb
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova
***
House Foreign Affairs Committee Chairman Gregory W. Meeks (D-NY) and Ranking Member Michael McCaul (R-TX), and Senate Foreign Relations Committee Chairman Bob Menendez (D-NJ) and Ranking Member Jim Risch (R-ID) today sent a letter to President Biden urging his Administration to strongly support Moldova’s democratic reform and anti-corruption agenda by making a determination on the imposition of sanctions pursuant to the Global Magnitsky Human Rights Accountability Act with respect to certain corrupt actors in Moldova.
House Foreign Affairs Committee press release here - https://bit.ly/3BpfRSb
La 19 iulie 2022, Ambasada a avut plăcerea să găzduiască o întâlnire a diasporei cu prim-ministra Natalia Gavrilița și deputații din Parlamentul Republicii Moldova Adrian Baluțel, Ana Calinici, Artur Mija, Marina Morozova și Petru Frunze.
Evenimentul a prilejuit efectuarea unui schimb de opinii și informații de actualitate. Prim-ministra a informat succint despre vizita sa de lucru în SUA, întrevederile pe care le-a avut și subiectele abordate cu autoritățile americane. La rândul lor, cetățenii moldoveni prezenți la reuniune și-au exprimat îngrijorările cu privire la situația din Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina. Totodată, au fost exprimate doleanțele și așteptările diasporei de la guvernare.
🇲🇩🇺🇸 În perioada 18-20 iulie 2022 prim-ministra Republicii Moldova Natalia Gavrilița a efectuat o vizită de lucru în SUA, unde a avut un șir de întrevederi cu reprezentanți ai Administrației americane, Congresului, instituțiilor financiare internaționale și oameni de afaceri.
ℹ️ Discuțiile au vizat asistența continuă din partea Statelor Unite pentru procesele democratice din țara noastră, securitatea energetică, provocările de natură economică, socială și de securitate cărora le face față Republica Moldova, acțiunile întreprinse pentru implementarea reformelor în justiție, combaterea corupției și consolidarea instituțiilor statului. Oficialii americani au felicitat Republica Moldova cu prilejul obținerii statutului de țară candidat la UE și progresele înregistrate în continuarea reformelor ce țin de agenda europeană.

🇲🇩 Pentru mai multe detalii accesați comunicatele de presă ale Guvernului:
➡️Natalia Gavrilița în dialog cu Wally Adeyemo, Adjunctul Secretarului Trezoreriei SUA - https://bit.ly/3PQ9iwt
➡️Prioritățile dialogului moldo-american discutate cu Amanda Sloat, asistenta specială a președintelui SUA - https://bit.ly/3Ptge2d
➡️Întrevederea cu Administratorul USAID Samantha Power - https://bit.ly/3b73ejY
➡️Întrevederea cu Secretarul de Stat Antony Blinken - https://bit.ly/3zwQvjK
➡️Consolidarea cooperării în sectorul energetic discutată cu David Turk, Adjunctul Secretarului pentru Energie - https://bit.ly/3zGTZAB
➡️Fortificarea Parteneriatului Republica Moldova - Carolina de Nord abordată cu Secretarul de Stat al CN Elaine Marshall - https://bit.ly/3z9A4Zu
➡️Participarea la masa rotundă cu reprezentanții și membrii Asociației de afaceri americano-central-europene (ACEBA) - https://bit.ly/3OAFMt4
Discuții purtate la Congresul SUA:
➡️cu senatorii americani Steven Daines și Robert Portman - https://bit.ly/3Oze145
➡️cu senatorul Chris C***s - https://bit.ly/3zwQPyY
➡️co-președinții Grupului de prieteni ai Moldovei în Camera Reprezentanților, Congresmenii David Price și August Pfluger - https://bit.ly/3S2UtYE
Grupul Băncii Mondiale și FMI:
➡️https://bit.ly/3PFfEhV
➡️https://bit.ly/3vevbNk
***
🇺🇸 Comunicate oficiale publicate de autoritățile SUA și Grupul Băncii Mondiale:
➡️READOUT: Deputy Secretary of the Treasury Wally Adeyemo’s Meeting with Prime Minister Natalia Gavrilița of Moldova - https://bit.ly/3PQyUZB
➡️Administrator Samantha Power`s meeting with Prime Minister of Moldova Natalia Gavrilita - https://bit.ly/3cGvMkt
➡️Secretary Antony J. Blinken And Moldovan Prime Minister Natalia Gavrilita Before Their Meeting - https://bit.ly/3PvQoKW
➡️ Secretary Blinken’s Meeting with Moldovan Prime Minister Gavrilita -https://bit.ly/3PVs30O
➡️Readout from World Bank Group President David Malpass’s Meeting with Prime Minister Natalia Gavrilita of Moldova - https://bit.ly/3cu9YIP
Conferința de presă de la finalul conferinței ministeriale a donatorilor „Platforma de sprijin a Republicii Moldova”
Deschiderea celei de-a doua ediții a conferinței ministeriale „Platforma de sprijin a Republicii Moldova”
Stimați cetățeni,
Marți, 19 iulie 2022, ora 18.30, sunteți invitați la o întâlnire cu prim-ministra Natalia Gavrilița și deputații din Parlamentul Republicii Moldova Adrian Baluțel, Ana Calinici, Artur Mija, Marina Morozova și Petru Frunze.
Evenimentul va avea loc la Ambasada Republicii Moldova în SUA (2101 S Street NW, Washington, D.C. 20008).
Intrarea în incinta Ambasadei se va efectua în baza unui act de identitate.
Vă așteptăm cu drag!
#}