Δήμος Αμμοχώστου

Δήμος Αμμοχώστου Καλωσορίσατε στην επίσημη σελίδα του Δήμου Αμμοχώστου. Από το 1974 έχει σαν προσωρινή του έδρα την Λεμεσό.

Η Αμμόχωστος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στον κόλπο που φέρει και το όνομά της. Η αρχαία Αμμόχωστος έφερε το όνομα Σαλαμίνα. Αργότερα μετονομάστηκε σε Αρσινόη και Κωνστάντια. Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της εκδιώχθηκαν το 1974 από τον τουρκικό στρατό και σήμερα διαμένουν στις πόλεις και τα χωριά της ελεύθερης Κύπρου.

Αναφέρεται με το όνομα αυτό (Αμμόχωστος) που σημαίνει κυριολεκτικά τ

ην πόλη τη χωμένη στην άμμο, από τον 4ο μ.Χ. αιώνα. Και πράγματι, η Αμμόχωστος υπήρξε παγκόσμια γνωστό τουριστικό θέρετρο, μεταξύ του 1960 και 1974, λόγω της χρυσής αμμώδους παραλίας της. Η Αμμόχωστος (Famagusta η φράγκικη ονομασία της) είναι και η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Κύπρου που το 1974 αριθμούσε πέραν των 40,000 κατοίκων.

Εδώ και πέραν των τεσσάρων δεκαετιών η Αμμόχωστος είναι η ανοικτή πληγή που θυμίζει την εγκληματική πολιτική της Τουρκίας και την προδοτική πολιτική της Χούντας των συνταγματαρχών απέναντι στους αδερφούς Κυπρίους.

Η ανοικτή πληγή που θυμίζει την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να επιβάλει το δίκαιο ή, καλύτερα, την επιλεκτική μνήμη της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν για να ικανοποιηθεί το δίκαιο ενός λαού που βρίσκεται υπό διωγμό, με τα πάτρια εδάφη του υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού.

Η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε κραταιά πόλη της Αμμοχώστου περιγράφηκε με ιδιαίτερη παραστατικότητα και με μελανά χρώματα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου του 2008: «Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν – τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου».

Εν έτει 2017, το 37% των εδαφών της Κύπρου, που κατά το 1974 αντιπροσώπευε το 70% της οικονομικής ζωής του νησιού, παραμένει υπό κατοχή από την Τουρκία, η οποία αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και πέραν των 40 ετών, αν και έχουν εκδοθεί πλείστα ψηφίσματα από τα Ηνωμένα Έθνη που απαιτούν τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, της ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, που απαιτούν την επιστροφή των προσφύγων και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, η Τουρκία τα αγνοεί συστηματικά και προκλητικά.

Η πόλη της Αμμοχώστου πριν από την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40,000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Μέχρι την αποφράδα ημέρα της 14ης Αυγούστου του 1974, το λιμάνι της Αμμοχώστου ήταν το κύριο λιμάνι της Κύπρου και ο τουρισμός ο τομέας στον οποίο η πόλη ξεχώριζε. Είναι ενδεικτικό ότι από τα περίπου 100 ξενοδοχεία που λειτουργούσαν τότε σε ολόκληρο το νησί, τα 45 ήταν στην Αμμόχωστο.

Η τουριστική και γενικότερα η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η Αμμόχωστος και στη σημαντικότερη πόλη όσον αφορά την πολιτιστική ανάπτυξη, αφού αποτελούσε τον κεντρικό πολιτιστικό πόλο του νησιού, με πλείστα φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40,000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου. Η επέλαση των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 4,000 νεκρούς και 1,619 αγνοουμένους ενώ περισσότεροι από 200,000 κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας και το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων. Η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη. Τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα –Σεπτέμβριος 1977–, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα».

Από τότε, το αίτημα για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της παραμένει ένα από τα κεντρικά ζητήματα της Κύπρου. Ένα θέμα που προκλητικά αγνοούν οι Τούρκοι, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Δήμος Αμμοχώστου «η πόλη άδεια, οι δρόμοι γεμάτοι με αγριόχορτα, θάμνους και δέντρα, ετοιμόρροπα σπίτια να χάσκουν παντού, αρουραίοι, φίδια και αρπακτικά να κατοικούν στα ερειπωμένα σπίτια».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε δύο πολύ σημαντικά ψηφίσματά του για το Κυπριακό, περιέλαβε ρητές πρόνοιες για το ζήτημα της πόλης της Αμμοχώστου, ψηφίσματα που η Τουρκία έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της.
Το πρώτο ψήφισμα, το 550, εκδόθηκε το 1984 και καταδικάζει ως απαράδεκτες τις απόπειρες εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα διαφορετικά από τους νομίμους κατοίκους του και ζητεί τη μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Το δεύτερο ψήφισμα, το 789, εκδόθηκε το 1992 και προτείνει ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να τεθούν τα Βαρώσια υπό τον έλεγχο της Ειρηνευτικής Δύναμης, με στόχο την εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του 1984.

Δύο χρόνια μετά την έκδοση του δεύτερου ψηφίσματος, ο τότε γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι απέδωσε ξεκάθαρα ευθύνες στην Τουρκία για τη μη εφαρμογή του ψηφίσματος 789, επισημαίνοντας ότι η μη πρόοδος στο θέμα αποδίδεται ρητά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Και τα δύο αυτά σημαντικότατα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποσυνδέουν ουσιαστικά το ζήτημα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου από την επίλυση του Κυπριακού και δίνουν προτεραιότητα στην επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της κάτω από τη Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει επίσης το έντονο ενδιαφέρον του για την Αμμόχωστο και έχει υπογραμμίσει σε αρκετές περιπτώσεις την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η πρώτη προσέγγιση στο θέμα έγινε με την έκθεση της Επιτροπής Αναφορών το 2008, στην οποία προτρέπει για την εφαρμογή του Ψηφίσματος 550 του ΟΗΕ χωρίς καθυστέρηση και ζητεί από την Τουρκία να αποσύρει τις κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις της από την Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας με την επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Τον Φεβρουάριο του 2012, εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο καταδεικνύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο ζήτημα της Αμμοχώστου ως ένα ζήτημα προτεραιότητας το οποίο θα διευκόλυνε τις προσπάθειες για μια συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Τον Μάρτιο του 2012 στο ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία, καλείται επίσης η κατοχική δύναμη να μεταφέρει τον έλεγχο της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη.

Το σωζόμενο σήμερα φρούριο της Αμμοχώστου είναι γνωστότερο με την ονομασία «πύργος του Οθέλλου». Σώζονται επίσης σε καλή κατάσταση, τα ισχυρότατα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, και εντός αυτών τα ερείπια και πολλών άλλων μνημείων, περιλαμβανομένων πολλών σημαντικών εκκλησιών. Υποστηρίχτηκε ότι η Αμμόχωστος είχε συνολικά 365 εκκλησίες και μοναστήρια, όσες και οι ημέρες του χρόνου, προφανώς όμως ο αριθμός είναι υπερβολικός.

Από τα αρχιτεκτονικά κτίρια που σώζονται μέχρι σήμερα θα πρέπει να αναφερθεί ο καθεδρικός γοτθικός ναός του Αγίου Νικολάου, κτίσμα του 16ου αιώνα που σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί (Τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά). Υπάρχουν ακόμη και τα ερείπια από 300 και πάνω εκκλησίες.

Πολύ κοντά στην πόλη είναι το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου, στο χώρο όπου βρίσκεται και ο τάφος του. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται ο εκτενής αρχαιολογικός χώρος της Έγκωμης, μεγάλης πόλης των προϊστορικών χρόνων. Πολύ κοντά βρίσκεται και άλλος εκτενής και σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, εκείνος της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας.

Η πόλη της Αμμοχώστου είχε και έχει πλούσια αθλητική δράση. Στην πόλη υπήρχε ο Γυμναστικός Σύλλογος Ευαγόρας (ΓΣΕ), δύο μεγάλα σωματεία τα οποία δραστηριοποιούνται με επιτυχία ακόμα και σήμερα (η Ανόρθωση και η Νέα Σαλαμίνα), ο Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου, ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αμμοχώστου κ.ά.

Μετά την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και την de facto κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία, 9 από τους 39 συνολικά Δήμους της Κύπρου, έπαψαν να ασκούν τις συνηθισμένες δημοτικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Ωστόσο, διατηρούν τη νομική τους υπόσταση στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου διατηρούν και λειτουργούν προσωρινά τα γραφεία τους. Ένας από αυτούς και ο Δήμος Αμμοχώστου που είναι εγκατεστημένος στην Λεμεσό.

☝️ 27/09/2026, Κυριακή 🔹 Aφετηρία : Oρόκλινη - Ξενοδοχείο Lebay🕖 Ώρα : 07:00 🔸 "Τερματισμός" 🕦 11:30 - Οδόφραγμα Δερύνει...
07/09/2026

☝️ 27/09/2026, Κυριακή
🔹 Aφετηρία : Oρόκλινη - Ξενοδοχείο Lebay
🕖 Ώρα : 07:00

🔸 "Τερματισμός"
🕦 11:30 - Οδόφραγμα Δερύνειας

Yπό την αιγίδα του Δήμου Αμμοχώστου , που είναι και ένας εκ των χορηγών του ημιτελή μαραθωνίου.

Δήμος Αμμοχώστου

Anorthosis Famagusta Runners - Τμήμα Δρομέων Ανόρθωσης Αμμοχώστου
Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου

"Έφυγε" χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο υπεραθλητής Παναγιώτης Πιερής με καταγωγή από την Άχνα.Εμπνεύστηκε από τον δ...
04/09/2026

"Έφυγε" χθες από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο υπεραθλητής Παναγιώτης Πιερής με καταγωγή από την Άχνα.

Εμπνεύστηκε από τον δάσκαλο και προπονητή του στην Αμμόχωστο, Αντώνη Παπαδόπουλο. Πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο με την Ανόρθωση, αγωνίστηκε ακολούθως στον Πεζοπορικό με μια «επεισοδιακή» μετεγγραφή. Θρύλος στο μπάσκετ, βοήθησε στη δημιουργία της ομάδας της Ανόρθωσης, διέπρεψε στον Πεζοπορικό, ενώ διακρινόταν και στο βόλεϊ. Την ίδια περίοδο, κλήθηκε και στις τρεις εθνικές Κύπρου των αντίστοιχων αθλημάτων. Αθλητής του ΓΣΕ. Πολυτάλαντος και στον στίβο, αναδείχθηκε πρωταθλητής Κύπρου, μέλος της εθνικής Ελλάδας, διακρίθηκε σε Πανελλήνιους και Βαλκανικούς Αγώνες. Στα 110μ. με εμπόδια, στο μήκος, στο τριπλούν, στο ύψος. Υπήρξε δε και αθλητής στίβου του Ολυμπιακού Πειραιώς όταν σπούδαζε στη Γυμναστική Ακαδημία.

Πρωτεργάτης στην ίδρυση της ομάδας του χωριού του, της έδωσε το όνομα Εθνικός Άχνας (λόγω της συμπάθειάς του στον Εθνικό Αθηνών), με δικές του ενέργειες χορτοφυτεύτηκε το γήπεδο, όταν στις μεγάλες πόλεις έπαιζαν στο χώμα. Στην προσφυγιά, στάθηκε βράχος (και στο Δασάκι Άχνας). Γυμναστής στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας, παιδαγωγός και προπονητής (ποδοσφαίρου, μπάσκετ, στίβου) ανέδειξε δεκάδες αθλητές σε όλα τα αθλήματα.

Αιωνία του η μνήμη...

Δήμος Αμμοχώστου

Ο Δήμος Αμμοχώστου διοργανώνει περιδιάβαση στην Αμμόχωστο.ΚΥΡΙΑΚΗ | 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2026Η περιδιάβαση θα περιλαμβάνει επισκέ...
02/09/2026

Ο Δήμος Αμμοχώστου διοργανώνει περιδιάβαση στην Αμμόχωστο.
ΚΥΡΙΑΚΗ | 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2026
Η περιδιάβαση θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε ενορίες και εκκλησίες της πόλης μας, καθώς και στα Μεσαιωνικά Τείχη και την περίκλειστη πόλη (οδός Δημοκρατίας).
Μαζί μας θα βρίσκονται γνώριμοι Αμμοχωστιανοί, οι οποίοι θα μας ταξιδέψουν μέσα από τις δικές τους μνήμες και θύμησες.

Πρόγραμμα μετακινήσεων:
07:30 |Αναχώρηση από Λεμεσό.
08:15 - 08:30 |Αναχώρηση από Λάρνακα.
11:00 |Αναχώρηση για το Οδόφραγμα Δερύνειας.
********
Δήλωση Συμμετοχής:
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως συμπληρώσουν το έντυπο συμμετοχής, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε μορφή Word στην ιστοσελίδα του Δήμου: www.famagusta.org.cy την κατηγορία "Ενημέρωση -Ανακοινώσεις"
TEΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026

Τηλέφωνο επικοινωνίας
Γραφεία Δήμου Αμμοχώστου:
25384073 |τις ώρες 07:30-15:00
Email: [email protected]

Της Αγίας Ζώνης σήμερα...Σπάνια φωτογραφία από το μακρινό 1957.Δήμος Αμμοχώστου
31/08/2026

Της Αγίας Ζώνης σήμερα...
Σπάνια φωτογραφία από το μακρινό 1957.
Δήμος Αμμοχώστου

Από  το  Δήμο  Αμμοχώστου  ζητούνται οι πιο κάτω προσφορές:ΠΡΟΣΦΟΡΑ  5/2026ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ (DESIGN&PRINT) ΤΟΥ ΠΕ...
31/08/2026

Από το Δήμο Αμμοχώστου ζητούνται οι πιο κάτω προσφορές:

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 5/2026
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ (DESIGN&PRINT) ΤΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2026
&
ΠΡΟΣΦΟΡΑ 6/2026
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ (DESIGN&PRINT)
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2027
********
Έντυπα και περισσότερες πληροφορίες θα διατίθενται στην ιστοσελίδα του Δήμου:
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ - Famagusta Municipality
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην γραμματεία του Δήμου Αμμοχώστου στo τηλέφωνo 25 384073 / 23740860 κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες (από Δευτέρα ως Παρασκευή μεταξύ 7:30-15:00).
Η προθεσμία υποβολής λήγει την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.

31/08/2026
Με συγκίνηση και σεβασμό, ο Δήμος Αμμοχώστου τίμησε σήμερα τη μνήμη και τη θυσία των τεσσάρων ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρί...
30/08/2026

Με συγκίνηση και σεβασμό, ο Δήμος Αμμοχώστου τίμησε σήμερα τη μνήμη και τη θυσία των τεσσάρων ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, Ανδρέα Κάρυου, Ηλία Παπακυριακού, Φώτη Πίττα και Χρίστου Σαμάρα, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, κατά την ιστορική Μάχη του Αχυρώνα, υπερασπιζόμενοι με τη ζωή τους τα ιδανικά της ελευθερίας και της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Η Μάχη του Αχυρώνα αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955–1959 και η θυσία των τεσσάρων παλικαριών αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ηρωισμού, αυταπάρνησης και αγάπης για την πατρίδα.

Το Δήμο μας εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι η δημοτική σύμβουλος Georgia Tsierkezou.

Δήμος Αμμοχώστου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥΟ Δήμος Αμμοχώστου στηρίζει και την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου...
25/08/2026

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Ο Δήμος Αμμοχώστου στηρίζει και την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου για την απαράδεκτη απόφαση της FC Barcelona να διοργανώσει ποδοσφαιρικό camp σε κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου καταδικάζει απερίφραστα την πρόθεση της να διοργανώσει ποδοσφαιρικό camp στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τη χρήση του ανύπαρκτου όρου «Northern Cyprus».

Για έναν Σύλλογο που ξεριζώθηκε βίαια από την Αμμόχωστο το 1974 και εδώ και 52 χρόνια στερείται την πόλη και τη φυσική του έδρα λόγω της τουρκικής κατοχής, το θέμα δεν είναι ποδοσφαιρικό. Είναι θέμα κατοχής, διεθνούς νομιμότητας και αξιοπρέπειας.

«Més que un club» σημαίνει και περισσότερη ευθύνη. Η ιστορία και το παγκόσμιο εκτόπισμα της FC Barcelona δεν συνάδουν με ενέργειες που προσδίδουν εικόνα κανονικότητας σε κατεχόμενο έδαφος ευρωπαϊκού κράτους.

Και ασφαλώς, οι προσωπικές σχέσεις και τα επιχειρηματικά συμφέροντα σταματούν εκεί όπου αρχίζει η κατοχή μιας πατρίδας.

Καλούμε τον Πρόεδρο Joan Laporta και τη διοίκηση της FC Barcelona να ακυρώσουν άμεσα το συγκεκριμένο camp, να αποσύρουν κάθε αναφορά στον ανύπαρκτο όρο «Northern Cyprus» και να απολογηθούν δημόσια προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον προσφυγικό κόσμο για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.

Παράλληλα, καλούμε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου όπως προβούν άμεσα σε όλες τις δέουσες ενέργειες. Σε ζητήματα κατοχής και Εθνικής κυριαρχίας δεν υπάρχει χώρος για ανοχή ή αδράνεια.

Δεν υπάρχει «Northern Cyprus». Υπάρχει κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κατοχή δεν γίνεται κανονικότητα επειδή πάνω της τοποθετείται το έμβλημα ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού Συλλόγου.

Σύλλογος Ανόρθωσις Αμμοχώστου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Ο Δήμος Αμμοχώστου στηρίζει την επίσημη διαμαρτυρία της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου προς την F...
25/08/2026

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Ο Δήμος Αμμοχώστου στηρίζει την επίσημη διαμαρτυρία της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου προς την FC Barcelona για τη διοργάνωση του «Lefkosa Camp» στα κατεχόμενα και τη χρήση της ονομασίας «Northern Cyprus». Τέτοιες ενέργειες, που παραγνωρίζουν το διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμβάλλουν στην κανονικοποίηση των κατοχικών δεδομένων, δεν μπορούν να αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Ο αθλητισμός οφείλει να ενώνει και όχι να συμβάλλει στη νομιμοποίηση τετελεσμένων της κατοχής.
Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου:
https://www.facebook.com/share/p/19NJ7oQ5aF/
Δήμος Αμμοχώστου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ | ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ FC BARCELONA ΓΙΑ ΤΟ «LEFKOSA CAMP» ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, διά του Προέδρου της Πάρι Ανδρέου, απέστειλε σήμερα επίσημη επιστολή προς την FC Barcelona, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή της για τη διοργάνωση του “Lefkosa Camp” στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη χρήση του όρου “Northern Cyprus” στην επίσημη ιστοσελίδα του ισπανικού Συλλόγου.

Στην επιστολή μας υπενθυμίζουμε ότι η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ένα Σωματείο που γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1948, παραμένει για περισσότερο από μισό αιώνα πρόσφυγας στην ίδια της την πατρίδα, μακριά από την πόλη και την ιστορική της έδρα.

Παράλληλα, απευθυνόμαστε σε έναν Σύλλογο με τεράστια ιστορία και ιδιαίτερο συμβολισμό. Η FC Barcelona γνωρίζει από τη δική της διαδρομή τι σημαίνει ταυτότητα, αξιοπρέπεια, μνήμη και αντίσταση. Γνωρίζει γιατί το “Més que un club” – “Περισσότερο από ένας Σύλλογος” δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, αλλά μια ιστορική ευθύνη.

Για αυτό και την καλούμε να κάνει πράξη την ίδια της την ιστορία και τις αξίες που διαχρονικά πρεσβεύει.

Ζητούμε από την FC Barcelona να επανεξετάσει άμεσα τη θέση της και να ακυρώσει το συγκεκριμένο camp στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, καθώς και να αποσύρει κάθε αναφορά που μπορεί να εκληφθεί ως νομιμοποίηση μιας μη αναγνωρισμένης οντότητας.

Η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ήταν και παραμένει Σωματείο ειρήνης, συνύπαρξης και σεβασμού προς όλους. Η θέση μας δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε κοινότητας. Στρέφεται απέναντι στην κατοχή, στην παραβίαση της ιστορικής αλήθειας και σε κάθε ενέργεια που μπορεί να συμβάλει στην κανονικοποίηση μιας κατάστασης που για εμάς παραμένει ανοιχτή πληγή.

Η ιστορία δεν είναι απλώς κάτι που θυμόμαστε. Είναι κάτι που αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας.

Καλούμε την FC Barcelona να σταθεί στο ύψος της δικής της ιστορίας.

Més que un club. Τώρα είναι η στιγμή να το κάνει πράξη.

Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
25/08/2026

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 14ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2026 ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥΠραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου τ...
14/08/2026

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 14ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2026 ΔΗΜΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμμοχώστου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου στη Δερύνεια, λόγω της σημερινής αποφράδας μέρας της κατάληψης της πόλης μας από τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου ανέγνωσε την ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου στη παρουσία ΜΜΕ.
Επίσης εκπρόσωποι των δημοτικών ομάδων τοποθετήθηκαν για τη σημερινή μέρα.
Ακολούθως έγινε κατάθεση από τον Δήμαρχο Δρ. Simos Ioannou - Σίμος Ιωάννου στο μνημείο πεσόντων της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου, στον περιβάλλοντα χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Δήμου.

Ανακοίνωση για την Έκτακτη Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου
της 14ης Αυγούστου 2026

Σήμερα 14 Αυγούστου 2026, ημέρα η οποία σηματοδοτεί πενήντα δύο χρόνια τουρκικής κατοχής της πόλης μας, τα πενήντα δύο χρόνια της προσφυγιάς μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτίει φόρο τιμής στους Αμμοχωστιανούς που έπεσαν μαχόμενοι για την προάσπιση της πατρίδας μας, καθώς και σε όλους τους τεθνεώτες συνδημότες μας που απεβίωσαν στην προσφυγιά.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζει πως οι Αμμοχωστιανοί παραμένουν πιστοί στον αγώνα για επιστροφή, λευτεριά και επανένωση και πως η επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της Αμμοχώστου, της Κύπρου και όλων των Κυπρίων. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Δημοτικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την πάγια θέση του υπέρ της εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, στη βάση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η λύση αυτή θα πρέπει να προνοεί τη δημιουργία ενός κράτους με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις.

Παράλληλα καταδικάζει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, οι οποίες δημιουργούν τετελεσμένα τα οποία λειτουργούν ενάντια στην προοπτική για επιστροφή στην πόλη μας, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της Τουρκίας είναι η μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο η δυνατότητα επιστροφής στην πόλη μας παραμένει εφικτή και ρεαλιστική.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου χαιρετίζει τις νέες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, καθώς και τη σταθερή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο προσβλέπει στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο όπου διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά, με βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες και όλες τις μέχρι σήμερα επιτευχθείσες συγκλίσεις.

Η επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γ.Γ. του ΟΗΕ, είναι ο μόνος τρόπος να σώσουμε την πόλη μας και να φτάσουμε σε μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η απόδοση της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της μπορεί να αποτελέσει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει και θα δώσει ώθηση στην όλη διαδικασία.

Παρά τον πόνο που κουβαλούμε ως Αμμοχωστιανοί εδώ και πενήντα δύο χρόνια, εμμένουμε στην ελπίδα πως η Αμμόχωστος θα αποτελέσει για ακόμη μια φορά κέντρο άνθισης και δημιουργίας σε μία ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

14 Αυγούστου 2026
Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου

Δήμος Αμμοχώστου

Address

138, Λεωφ. Μακαρίου ΙΙΙ
Limassol
3021

Opening Hours

Monday 07:30 - 15:00
Tuesday 07:30 - 15:00
Wednesday 07:30 - 15:00
Thursday 07:30 - 15:00
Friday 07:30 - 15:00

Telephone

+35725339757

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when Δήμος Αμμοχώστου posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Organization

Send a message to Δήμος Αμμοχώστου:

Shortcuts

Share