23/07/2026
LAWATAN PENANDA ARAS PENGURUSAN RESEARCH ETHICS COMMITTEE (REC) KE UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA (UTM)
22 Julai 2026 | Pusat Pengurusan Penyelidikan (RMC), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) telah mengadakan Lawatan Penanda Aras Pengurusan Research Ethics Committee (REC) ke Jabatan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Johor Bahru.
Lawatan ini bertujuan untuk mendapatkan pendedahan serta berkongsi amalan terbaik berkaitan tadbir urus, pengurusan, pemantauan dan pelaksanaan Research Ethics Committee (REC) yang diamalkan di UTM.
Sepanjang sesi perkongsian berlangsung, delegasi UTHM telah menerima pelbagai input, pandangan serta pengalaman berharga daripada pasukan REC UTM. Perbincangan yang diadakan turut menyentuh aspek pengurusan permohonan etika penyelidikan, proses penilaian, pemantauan penyelidikan serta usaha memperkukuh sistem tadbir urus REC agar selari dengan amalan terbaik di peringkat institusi pengajian tinggi.
Semoga lawatan ini dapat memperkukuhkan hubungan strategik antara UTHM dan UTM, di samping menjadi pemangkin kepada penambahbaikan pengurusan Research Ethics Committee (REC) di UTHM ke arah penyampaian perkhidmatan yang lebih cekap, sistematik dan berkualiti.
Pihak RMC UTHM merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada pihak Universiti Teknologi Malaysia (UTM), khususnya pasukan Research Ethics Committee (REC), atas kesudian menerima kunjungan serta berkongsi ilmu, pengalaman dan amalan terbaik sepanjang sesi lawatan berlangsung.