14/07/2026
๐๐ก๐จ๐๐๐ฅ๐๐ ๐๐๐ฆ๐๐๐๐๐๐ก ๐ฃ๐๐ก๐๐๐๐ ๐ ๐๐ก๐๐๐๐ง๐๐ก ๐ง๐๐ก๐ง๐๐ฅ๐ (๐๐๐ฃ๐๐ง) ๐๐ข๐ฅ๐ ๐๐ฆ๐ ๐ญ๐ฎ ๐๐ฅ๐๐๐๐ ๐ง๐๐๐จ๐ก ๐ฎ๐ฌ๐ฎ๐ฒ
KUALA LUMPUR, 6 Jul 26 - Sel Pemeriksa MK TD โ BITD telah melaksanakan Pemeriksaan Anugerah Kesiagaan Panglima Angkatan Tentera (AKPAT) Tahun 2026 formasi Briged ke - 12 Infantri Malaysia (12 Bgd) dan pasukan-pasukan di bawah naungan. Pemeriksaan ini telah diadakan pada 6 hingga 10 Jul 26 bertempat di Kem Wardieburn, Kuala Lumpur.
Pemeriksaan ini diketuai oleh Inspektor Jeneral Tentera Darat (IJ TD), Mejar Jeneral Isa bin Daud. Tujuan pemeriksaan AKPAT ini dilaksanakan adalah untuk menilai tahap kesiagaan formasi dan pasukan bawah naungan dengan pengukuran kepada perkara-perkara Strategik, Gerakan/Latihan, Tadbir dan juga Logistik bagi mengukur tahap kesiagaan formasi dalam pelaksanaan tugas dan tanggungjawab organisasi mengikut tugas teras masing-masing dengan berpandukan kepada kriteria yang telah ditetapkan.
Pemeriksaan dimulakan dengan Entrance Conference yang turut dihadiri Panglima 12 Briged, Brigedier Jeneral Mahamad Fazli bin Mat Idris, Pegawai Staf 1 Pemeriksa, Leftenan Kolonel Hamizal bin Mohd Musa, Pegawai-pegawai Memerintah, Pegawai-pegawai Pemerintah, Pegawai Staf Naungan 12 Briged dan Staf Sel Pemeriksa MK TD-BITD. Pemeriksaan diteruskan dengan pemeriksaan dokumentasi dan pengesahan fizikal serta pengujian perlaksanaan RANKON, UJL 8 km, UKKI dan UKA.
Foto oleh:
Sel Risik MK 12 Bgd
Sel Pemeriksa, MK TD - BITD
Pemeriksa, BITD